МАЙ 2012 - тема 15

• 38 603
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
  • София близо до Витоша
Досега четох по разни форуми - падна  Rolling Eyes , но само ме наболява кръста . Да , ама на мен днес ми е термина . Чакам и ще видим

# 616
  • София - Младост 1А
моля за съвет,
какво представлява тапата - слузесто и леко розово на цвят ? и като падне колко време след това започва родовата дейност ?

МЕРСИ

Досега четох по разни форуми - падна  Rolling Eyes , но само ме наболява кръста . Да , ама на мен днес ми е термина . Чакам и ще видим

Цвети... на мен като ми падна тапата и вечерта ми изтекоха и водите. Вярно, че може да минат няколко дни, ама ти имай едно на ум. Хайде стискаме палци!

merry-mimi, ми не е бил с ниско тегло като са ви изписали. Свалил е 120 грама от раждането. Пепи беше свалил 300 грама, заради тежката жълтеница. Върнал си ги е някъде 10 дни след като сме се прибрали. Точно както сте вие. Според мен след седмица вече ще дръпне повечко грамчета. Аз нали съм леко луда, та имам от Пепи една екселска таблица с каквото си помислиш в нея. Та сега погледнах, че има седмици в които теглото пада с по 40-50 грама, други, най-многото в които качва по 100 - 150 грамчета и трети с по повечко грамове, но доста рядко. Така че не се тревожи излишно.

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 16:30 от Drina

# 617
Ех, че хубави новини!

Мери мими, Йоана, честити бебчета!   bouquet  bouquet  bouquet

Цвети, стискаме палци! Успех!  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover

# 618
ЛЛЛ Сучеше и от двете до днес, но от днес правя масжи с разни неприятно ароматизирани мазила и не иска проблемната гърда. Днес за първи път май засука така както го описвате.
Не съм сигурна как да я накарам да суче когато е сънена или полуспяща?
Да изцеждам се на всяко хранене, всъщност почти постоянно и и давам изцедена кърма с биберон.

boryanashy,

Ако Валерия суче поне 8 пъти в денонощие и смяташ, че суче активно от всяка гърда по 10-15 минути, с преглъщане, то това обикновено е достатъчно за стимулиране на лактацията и едва ли ще се налага изцеждане след всяко хранене. Всъщност бучката, за която ми писа в първия си пост, може да се дължи именно на прекалена стимулация на гърдите и препълване с мляко, заради твърде честото изцеждане.
Ако мислиш, че това ще те улесни, може би е добра идея да престанеш да изцеждаш толкова често, а само понякога, когато проблемната ти гърда е много напрегната и усещаш втвърдявания. А в тези случаи отново не се препоръчва да се изцежда докрай, а само докато почувстваш облекчение.

Кърменето, докато бебето е сънено или полуспящо, е същото като кърменето в будно състояние Simple Smile Единственото, което е добре да направиш, е да поговориш малко на Валерия, да я гушнеш и да я доближиш до гърдите си в поза за засукване. Оттам насетне е много вероятно тя да разбере за какво става дума и да засуче. Ако искаш, опитай! Много майки споделят, че именно така са успели да махнат силиконовите зърна и да си улеснят кърменето.

Ако имаш още затруднения и въпроси, или просто искаш да споделиш радостта си от кърменето, ние сме тук Simple Smile   bouquet

Въпрос към ЛЛЛ Здравейте, ние имаме проблем с преяждането. Захапваме зърното много добре, сучем обаче само от едната гърда по около 30-40 минути, понякога отиваме и до час, и не позволява да сменим гърдата или спрем, засмуква много силно до болезнено и се разплаква. Единственият вариант да спрем кърменето е когато заспи по дълбоко и сам не изпусне гърдата. Не е напълно активен през цялото това време в началото е постоянно,  после засмуква няколко пъти, следва кратка почивка от около 20-30 сек и стартира отново. През цялото време преглъща на силни глътки с изпъшквания. Гърдите ми от цялата тази процедура се пълнят и не рядко ми се налага и да доизцедя заради появата на малки болезнени бучки. Проблема обаче идва от това, че през деня се храним на около 2 часа (на поискване) по около 30-40 мин, нощно време сме точно на 3 часа, но почти след всяко хранене повръщаме малки количества (от 1/4 чаена лъжичка, до 1/2 супена) от изяденото въпреки, че след всяко хранене се старая добре да оригна (на рамо, тигърче на клон), но дори самото оригване често е съпроводено с повръщане и след което се разхълцваме. Притеснявам се че всеки път преяжда, но не дава да спрем храненето, същевременно няколко пъти го подлъгах със залъгалка, но определено не бих искала да започваме с бибата. Надявам се да го обясних разбираемо.

Здравей, didi_velikova!

Честит ти син!  Hug
Дрина ти е дала чудесни идеи как можеш да отделиш Александър от гърдата, когато искаш да станеш и да си свършиш нещо без него Simple Smile Действително с малкото пръстче на ръката ти можеш да развалиш вакуума, като го вкараш внимателно в ъгъла на устичката му, между устните му и гърдата. Чудесно е, че момченцето ти суче активно и поема достатъчно кърма, а интервалите, на които кърмиш, също звучат много добре!
Това, че не иска другата гърда на всяко кърмене, не е проблем. Той явно успява добре да похапне само от едната, с толкова продължително и толкова активно сучене Simple Smile Ако усетиш гърдите си препълнени, особено тази, от която Александър не е сукал на последното хранене, по-добре да я изцедиш малко, само до облекчение, а не докрай, защото в противен случай организмът ти може да получи погрешен сигнал, че е нужно да произвежда още мляко и да получиш свръхлактация. Това също би могло да е неприятно състояние.

И всъщност на въпроса ти - едно от чудесните свойства на кърменето е, че бебето няма как да преяде, защото самичко си определя количествата, които приема. Нормално е за кърмени бебета първите 2-3 месеца да наддават по над килограм и да стоят дълго време на гърда, като често някои от тях сучат активно почти през цялото време, както Александър. Но въпреки това те приемат тъкмо толкова мляко, колкото им е необходимо. Доказано е също, че поради факта, че по естествен начин си регулират количествата приета храна още като кърмачета, кърмените деца в по-късна възраст много по-рядко страдат от хранителни разстройства и затлъстяване.
Така че може да си спокойна, че Александър не преяжда. Това, че повръща след хранене, е нормално. Случва се при много бебета и е много възможно скоро да се регулира от само себе си. Някои майки споделят, че когато не оригват бебето, то не повръща, така че може да опиташ да не оригваш Александър и да прецениш резултата.
Както и Дрина е казала, има по-силен тип повръщане, което може да е патологично. Педиатърът най-добре ще може да прецени, когато направите рутинната визита при него, но от това, което описваш, повръщането при Александър не ми изглежда притеснително.

Желая ви чудесни кърмачески седмици, месеци, години...  Laughing

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 17:53 от Евридик@

# 619
                 Мери мими, Йоана

ЧЕСТИТО  ylinfant smile3525 newsm51

# 620
Благодаря на всички ви, момичета.
Дрина, Hug БЛАГОДАРЯ!!! Това с таблицата и аз си го мислех, защото пиша в един работен календар, но не ми е прегледно някакси. То аз съм с кантар от вчера де  Laughing

# 621
Здравейте от вкъщи Simple Smile))))
Да честитя на всички родили мами, да са живи и здрави бебоците, много щастливи и усмихнати. Много да радват мама  и тати, а и те също много да им се радват! На всички, които чакат своите мъничета, много късмет, търпение и щастливи мигове до края на бременността    ylinfant
Момичета, със сигурност всички на теория знаем колко е важно да се слуша акушерката и лекаря, но на практика си нямате и на идея колко е добре това. Слушайте ги и всичко ще върви по вода. И един силен стон не съм издала, само си повтарях, че трябва да дишам хубаво и дълбоко, защото това е важно за бебчо, защото по време на контракциите при него не достига достатъчно въздух и когато аз дишам спокойно му стига. МНОГО Е ВАЖНО, нека болката не надделява над здравия разум (за раждащите нормално е всичко това)  Hug Hug Hug
Никола го захраних аз на 4-я час след раждането с кърма и се надявам още дълго да продължим с кърменето. В момента го мажа по дупето със судокрем и съм доволна, но все пак са минали само два дни. Ще видим за напред. Стана дълго, затова в последствие още.
Лека и спокойна вечер!  Hug

# 622
Здравейте, момичета. Признавам си, че не съм ви чела и не зная кога ще намеря време, но ще се постарая. Да се похваля - на 27.04.2012 г. в 9.09 ч. се роди Никола - 3350 гр. и 51 см. Уж всичко вървеше добре, но на третия ден му откриха някаква инфекция и седяхме осем дни в болницата - слагаха му антибиотик. В резултат на цялата тази история го изписаха наддал по-малко от очакваното. Лошото е, че май не се справям с кърменето, което много ме тормози - ето пак ми се доплаква. Педиатърката ни каза да не се дохранваме, но аз се притеснявам че гладува. Отделно педиатърката, която ни изписа от болницата каза да й се обадя да й кажа колко тежи на 10 ден от раждането и като й казах веднага заяви, че не му стига кърмата и трябва да дохранвам с АМ. Сега не знам какво да правя.  Въпрос към ЛЛЛ  Ние се кърмим на поискване, но не наддаваме добре - на 14 ден бяхме само с 10 гр над рожденното тегло. Отделно от това от няколко дни като суче и много бързо спира да преглъща, но продължава да дърпа без да пуска гърдата. Като успея да го отлепя или се събужда и започва да хленчи или пък дремва 30 минути и пак иска да яде. Снощи дори както сучеше и започна да пуска гърдата да хленчи и пак да засуква, докато не се разплака не на шега. Не искам да дохранвам с АМ, поради което започнах да се цедя на час и половина - два, за да стимулирам лактацията, като наблягам на нощните часове. Взех кантарче под наем и засичам, че на едно кърмене изсуква около 70 мл, но докато не му дам от изцедената кърма, така че да станат общо 100-110 мл не се успокоява. Та въпросите ми са: Правилно ли съм се ориентирала, че явно кърмата не му стига? Как да разбера колко мл трябва да изсуква бебето на едно хранене на 15 дни? Да го оставя ли да суче непрестанно (разбирайте на половин-един час) - притеснявам се, че така не може да спи като хората, а и зърната ми ще се разранят, което също не е добре за него. Да престана ли да се изцеждам и това ще доведе ли до събиране на нужното количество кърма в гърдите ми за съответното хранене на детето (за да не се налага да му давам кърма с шише)? Забравих да спомена, че още на 9-я ден от раждането гърдите ми омекнаха и спрях да усещам напрежение в тях. Сега след кърмене усещам само нещо като иглички в областта около зърната и то не всеки път. По въпроса със засукването - не зная дали засуква добре, но не изпитвам болка, а след това не мога да изцедя нито капка кърма от гърдите си.

Здравей, merry-mimi!
Жив и здрав да ти е Никола!   bouquet
Чудесно е, че пълни памперсите както си трябва, както пишеш. Ако това означава около 5-6 добре напишкани еднократни пелени на ден и 2-3 изхождания с големина не по-малко от монета от 1 лев, то наистина това е според нормите за тази възраст. Никола е само на кърма, доколкото разбирам? Не даваш вода и АМ засега?

Често се случва малките бебета на възрастта на Никола да искат да сучат непрекъснато. От една страна, още са слабички и не могат бързо да изсучат необходимото им количество кърма, а от друга - бебетата се учат да сучат, сучейки и колкото и кърменето да им е вроден инстинкт, те имат нужда да практикуват сучене, за да им се получава по-добре. Освен това сученето им осигурява близост до мама, от която те имат огромна нужда. В този смисъл наистина може да има дни, в които Никола буквално да не слиза от ръцете и гърдите ти.
Важно е обаче да подсигурим и че суче ефективно и поема достатъчно кърма от гърда. Може да му помагаш да го прави, като прилагаш компресия на гърдата. Това е статия по темата, а ето и видео. Идеята е, когато Никола спре да суче и да гълта активно, да притискаш леко гърдата в основата, така че да спомогнеш притока на мляко към зърното и устата му.
Друга идея как да го държиш активен на гърда е да сменяш позите на сучене, да му говориш и галиш леко, докато суче, дори леко да го гъделичкаш, ако е нужно, за да не се успива.

Няма точна норма по колко мляко на едно кърмене да приема бебе на 15 дни. По-скоро се знае, че бебе между 1 и 6 месеца приема 570 и 900 мл за 24 часа. На 15 дни приемът може и да е малко по-малък, ориентировъчно около 600 мл. За сученето непрекъснато - може да го опиташ, разбира се! Много бебета през първите 1-2 месеца сучат буквално непрекъснато, докато си установят ритъм на хранене. Може да използваш този период, за да си починеш след раждането и да прекарваш много време с бебето. Домакинската работа може за известно време поне да не е приоритет. Ако поставяш Никола правилно на гърда и имаш желание да изпробваш различни пози, няма причина зърната ти да се разранят, дори и ако суче много често.
Друга идея, която би могла да улесни непрекъснатото кърмене, е да слагаш Никола в слинг. По този начин той ще има непрекъснат достъп до гърдата и ще суче, когато пожелае, а ти ще имаш две свободни ръце и ще можеш да се занимаваш и с нещо по домакинстването.

Ако успееш да придумаш Никола да суче ефективно на всяко хранене, предлагаш всеки път и двете гърди и кърмиш поне 8-10 пъти в денонощие, по-скоро бих казала, че изцеждане след кърмене няма да е необходимо. Важно е обаче да го наблюдаваш как суче, дали преглъща и суче активно, както и да прилагаш компресия, когато спре да дърпа мляко от гърдата.

Ще се радвам да споделиш дали нещо от тези идеи е проработило при вас и как се справяте двамата с Никола. Успех!   bouquet

# 623
Здравейте  Hug

Поздрави на новите мами и техните пухчета! Да сте живи и здрави!

Аз днес се прибрах от домашния отпуск пак в болницата. За сега всичко е бебчо е наред, дано и така да си е  Praynig Имам още време до термина, по-добре да си поседи да порасне още малко. Колкото и странно да звучи, тук ми е много по-спокойно, знам че във всеки един момент има лекар или акушерка, която да го чуе, ако нещо ме притеснява.

Поздрави на всички, които са си вече вкъщи.
Може ли когато някоя от майките с каки и батковци, намери време да сподели, как се чувстват и реагират по-големите им деца.
Благодаря предварително!

Хубава и спокойна вечер на всички  bouquet

# 624
GeryD, на кой етаж си в МД.?Аз съм утре на тонове на 10ия.

# 625
Мамчета, един въпрос относно болничните. Първия болничен лист се носи на работодателя и той го представя в НОИ, какво се случва със следващите два, този издаден от болницата и следващия от педиатъра?
Никак не съм на ясно с тази бумажтина Embarassed

# 626
  • Точно където трябва
И те в счетоводството.

# 627
  • София - Младост 1А
Мамчета, един въпрос относно болничните. Първия болничен лист се носи на работодателя и той го представя в НОИ, какво се случва със следващите два, този издаден от болницата и следващия от педиатъра?
Никак не съм на ясно с тази бумажтина Embarassed

Ели, ти е казала, но аз да допълня. С третия болничен - от педиатъра, когато отидеш в счетоводството, трябва да ти дадат декларация, че желаеш да ползваш отпуск по майчинство за гледане на дете до 2 г.

Аз пък имам смс от little_didi4. В болница е вече трети ден и още не е родила. Не е в настроение... ама хич. Видяла се е с Ферарра и праща поздрави на всички щастливки, които са родили.

Хубав ден... въпреки лошото време. Аз поемам по задачки, че цяла седмица вкъщи... ще ми излезе сега през носа.

# 628
Добро утро момичета! Тази седмица май ще ни е хладна...дано бебчетата не се уплашат от лошото време и да решат да ни зарадват въпреки него!  Hug

Пожелавам успех на всички, чиито термин е минал или наближил! Дано началото на новата седмица бъде и начало на нови запознанства с бебенца!   bouquet

Дрина, лека и успешна седмица и на теб! Много ти се насъбра на теб, но ти си мама герой! Дано Пешко вече е добре, а сестричката му да почака още малко, докато успееш да си свършиш, каквото си си наумила! Hug

Поздрави на Дидич! Ние продължаваме да й стискаме силно палчета и да се молим за нея и нейното бебче!

# 629
Добро утро!Толкова е мрачно днес,че няма да си показвам носа навън Naughty а иначе сутринта в 5.30 ходих до магазина.Ще търся сън ама какво да се прави като сега не ми се спи Laughing.
Хайде някое бебче днес да се покаже baby_neutral

Общи условия

Активация на акаунт