Отказ от храна на 8 месечно бебе

• 3 625
  • 7
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,
синът ми е на 8 месеца и от известно време отказва твърдата храна, а понякога и АМ. Той няма голям апетит от самото начало, не искаше да сучи, после не харесваше АМ( сменихме доста млека, докато намерим това което иска).  Кърмих го до 5 месеца, след това е само на АМ. В началото като започнах да захранвам ядеше пюретата с много голям апетит, реално доста бързо и лесно заместихме обедното хранене и слеодобедно, бяхме започнали да заместваме сутрешното ядене с попара, но така и не успях. Храни се 4 пъти дневно, не успях да го накарам да яде по-на често. Напоследък обаче отказва пюрета, каши, или ако яде е много малко. Чудя се какво става и на какво се дължи тази рязка промяна в апетита. Стиска устата и това е, нищо не помага. Не харесва ни купени, ни домашни пюрета. По принцип аз му правя сама пюретата, той си ги харесваше много, но сега...ПОнякога отказва дори и ам и остава примерно с 130 мл мляко само. Пробвала съм да го оставя само на мляко няколко дни, на вторият или третия ден, отказва и млякото. Пробвала съм да му давам колкото иска и да стои гладен...пак не иска след това. Изяжда символични количества и започва рев и мрънкане. Иначе е много подвижен, изглежда здрав и си е, но това ядене много ме тормози. Живея в страх от следващото му ядене, колко ще яде и дали ще яде. От 8 месеца е така, но става все по зле. Притеснявам се дали му има нещо, въпреки че сме го водили на сумати лекари.....не мога да го оставя гладен дълго време, все пак сега расте Sad Зъби няма още, уж са подути венците, но то е така от сумати време.....Сблъсквали ли сте се с подобен проблем и как го разрешихте? Моля за съвет, тъй като вече се чувствам в безизходица....

Последна редакция: ср, 02 май 2012, 13:14 от Albenavk

# 1
А педиатъра на какво мнение е? Пускани ли са изследвания - кръв, урина?

# 2
не е отказал храната изцяло,а поема по-малки количества от обикновено - може да се дължи на зъбки,/най-вероятно/, може на затоплянето на времето, просто изчакай и го наблюдавай - да яде колкото иска; но ако продължи да намалява храната , обърни се към лекар

# 3
  • София
Педиатърката знае от самото начало, вдига рамене не знае от какво е. Водили сме го на гастроентеролог, няма му нищо. Кръвни изследвания правихме наскоро, малко на границата му е хемоглобина, но няма анемия, всичко е нормално. Родителите ми са лекари, и те са на мнение че детето е здраво, той е и жизнен, но просто не му се яде. Все си мислех че с възрастта, или повишеният разход на енергия, ще има повече желание за храна, но не би.  Не е отказал наистина изцяло да яде, но количествата са твърде малки за възрастта му и това ме притеснява.

# 4
"Твърде малко като количество" - не чети схеми с препоръчителни количества храна.
Отдавна съм се отказала да го правя, пък и бебето, че и детето знае от колко храна се нуждае.
Моят син от бебе яде символични количества, расте идеално. Никога не е насилван да се храни, колкото иска - толкова.
Упоритото безапетитие обаче е нужно да се изследва, ако е породено от проблем здравословен. Но дете, което приема толкова храна, колкото иска - това е ок.

# 5
  • София
Не чета схеми за захранване, тъй като отдавна съм се убедила, че детето ми не се развива по книжка Simple Smile Иначе имам предвид, че е 8 месечен, хаби доста енергия, защото пълзи упорито, изправя се,  а приема да речем 4 пъти по макс 130 мл....това ме притеснява. Иначе изоставане на тегло има последните месеци. Като цяло е добре за възрастта си, но погледното в индивидуалното му развитие има рязка промяна. Както казах винаги яденето е било трудно, просто сега стана по-трудно, лекарите вдигат рамене, а аз си се чудя затова реших да попитам и аз. Може да са зъби наистина...или жегите. Мерси на всички  bouquet

# 6
Мисля си, че може да е наистина от зъбки. Моят син страшно му намаляваше апетита при избиване на зъби. А за по хранително защо не пробваш да слагаш в млякото разтворимите бисквити мисля че бяха Плазмон, или пък слагай по една супена лъжица каша.

# 7
"Твърде малко като количество" - не чети схеми с препоръчителни количества храна.
Отдавна съм се отказала да го правя, пък и бебето, че и детето знае от колко храна се нуждае.
Моят син от бебе яде символични количества, расте идеално. Никога не е насилван да се храни, колкото иска - толкова.
Упоритото безапетитие обаче е нужно да се изследва, ако е породено от проблем здравословен. Но дете, което приема толкова храна, колкото иска - това е ок.

И моят син от 1г. се храни символично/ не броя изострен апетит за царевични пръчки и шоколади  Sad/
но пък расте и е здрав. Така че не се тревожи толкова. Храни го колкото може на често и по малко. Може да пробвате и витамини за апетит, но те май са за след 1г.

Общи условия

Активация на акаунт