Отговори
# 645
Кали, аз си я гледам, нашите са на работа, няма как. Относно повтарянето на варицелата - да има го, доколкото знам не е от сега, казва се Херпес Зостер, но не знам дали със същите симптоми е или е по-леко.

green_dawn
, бреййй, това за кода за болничния не го знаех, много интересно , дали да не се явя по служба при докторицата по-късно следобяда Wink

Нати
, наистина си е рекорд, ние след двуседмично ходене , обикновено сме бая болни, ако е само 1 седмица кара по-леко вирусите и гадостите.

# 646
  • София
Славче, ето тук има инфо как да си вземеш болничен за здраво дете при обявена карантина. Но трябва да си прецениш дали да го направиш, защото според КСО за гледане на болно ( в случая здраво) дете се полагат до 60 дни от календарната година общо за всички членове на семейството,като майката може да ползва 40 дни от гореспоменатите 60.
Цветето била ли е в контакт с болното дете? Ако не е била в контакт и има друга възрастова група, където може да бъде приета, бих настоявала да бъде там.
Ако пък  била в контакт, тя така или иначе може да посещава. Понякога с тези карантини въобще не обясняват на родителите какво може и какво не може и чудесно ги използват за намаляване на посещаемостта. В нашия случай даже се оказа, че главната сестра самосиндикално се опитва да налага разни правила, та като осведомих директорката бързо, бързо разясниха въпроса с карантината и посещаемостта.

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 15:39 от green_dawn

# 647
Рали, я разясни за болничните - как така от полагаеми 60 дни може майката да ползва 40 Thinking ние бързо ще стигнем до числото 40 както е тръгнало и после какво... Thinking

# 648
Мерси, Рали, ще помисля, засега имам възможност да я гледам още известно време. Иначе не съм сигурна била ли е в контакт, изобщо не знам кое от децата е , какво и тн , нито говорих с тях, видях надписа и си тръгнах Wink Иначе тя не е ходила от 30ти януари, т.е. ако е някое дете , което е било преди това е била в контакт, но ако е някое което е липсвало тогава и посещавало след това ... не е била ... грам представа нямам, но я чакам и нея , няма да ни пропусне Simple Smile Ще я погледам аз , пък ще видим Wink

# 649
  • София
чл. 45 от КСО казва така:

Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст - на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5;
3. гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест - до изтичането на срока на карантината;
4. гледане на болно дете до 3-годишна възраст, настанено в заведение за болнична помощ заедно с осигурения - за времето, през което осигуреният е бил в заведението;
5. гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина - докато трае карантината.

Хубаво е, че в този срок не се включват разните му там карантини, защото само една карантина за варицела е 21 дни...
До 40 дни болничен може да издаде еднолично ЛЛ, а после трябва ЛКК, но за едно дете за една календарна година общо всички роднини може да вземат само 60 дни. За повече подробности чл. 13 на Наредбата за медицинската експертиза:
Чл. 13. (1) Болничен лист за временна неработоспособност се издава на осигурено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрекъснато за едно или повече заболявания, но не повече от 40 дни, с прекъсване в рамките на една календарна година.
(2) След изтичането на отпуска по ал. 1 болният се насочва към ЛКК.
(3) Когато болничният лист е издаден в нарушение на ал. 1 и 2, въпросът за временната неработоспособност се решава по реда на чл. 112 от Закона за здравето (ЗЗ).
(4) Когато съответната ЛКК установи, че е налице временна неработоспособност в периода, включен в болничния лист, издаден еднолично, тя го заверява, като:
1. вписва имената на членовете на ЛКК и техните подписи;
2. вписва дата и номер на решението на ЛКК по книгата за решенията на ЛКК;
3. поставя печат на лечебното заведение.

Добре е тези неща да се следят, защото иначе от НОИ връщат болнични листове и бавят плащания.

# 650
  • София / Сливен
Славче аз правих сироп от ето този вид може би Бъзак се казва не Черен бъз
 ето така изглежда

Явно са няколко вида Черен бъз, Тревист бъз наречен бъзак
има различни рецепти за приготвяне
Внимание! Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. ето това пише в нета

# 651
Здравейте мили майчета, аз пак позачезнах но този път РС-то ми се строши и близо две седмици беше в насипно състояние. Сега вече е уж ремонтирам макар и с още забележки и дано скоро и тях ги няма.
Последния път като писах водих Себс на дерматолог за едно като обривче. Доктора каза че каквото и да е било вече отшумявало. Каза да го къпя с онзи смрадлив шампоан дето ми изписа педиатърката (колкото и да ми е неприятен той) и ми даде един крем да го мажа за допълнителна хидратация и това беше. Доволна съм, че не е нищо сериозно, а маничките пъпчици вече съвсем изчезнаха.

Между временно нашия тати си беше тук за 2 седмици отпуска. Сториха ми се като 2 часа направо  ooooh!. Толкова бързо мина това време, че направо се стряскам вече. За наш лош късмет на втория ден след като се прибра започнаха да боледуват всички вкъщи един по един. Първо Пламен, после Красимир и Себастиан. Всички кашляха, храчеха, течаха им носовете и имаха висока Т. Пламен едва от вечерите беше с 39,4. За наше съжаление и тримата пиха антибиотици накрая и тъкма започнаха да се пооправят и да оздравяват и нашия татко се качи на самолета. Не успяхме да свършим доста неща, които бяхме запланували за тази ваканция, ама какво да се прави в тази непредвидена ситуация.
Грипа го изкарахме, сега дано да не лепнем и някоя шарка.  Praynig

# 652
  • София / Сливен
·•● milkinis ●•·˙ Желая ти от все сърце скоро и вие да отидите при мъжат ти и да бъдете едно голамо и щастливо семейство заедно!!!

# 653
Дано вече всички дребчовци са здрави
Ние сме си вкъщи, този път не заради болест - имам отпуск за чистене и се гледаме, защот в градината не исат да проумеят, че прозоците е хубаво и да се затварят. Не разбирам защо по цял ден стоят ония ми ти огромни прозорци отворение, а пейките на децата са точно под тях. Лелите викат - топло е, ми да отворят на спалните помещения, това е ужас направо
Иначе учем яко стихчета и песни, сега са й дали за 8-ми март да учи едно стихче и тъй като бяхме на вила 3 дни и говоря с нея по телефона и като ми го изрецетира ме разплака  Praynig Много мило ми стана

# 654
Привет! Hug

Моят преглед мина, но не ми остава време да пиша.
Масна тъкан се е образувала точно на края  на шева и при цикъл просто се дразни и затова ме пробожда, наболява според лекарката. Ако искам мога да отида на  хирург да го махнат( но не е гаранция, че пак няма да се образува, доста често било се срещало това нещо при операции, била ми много тънка кожата), но ме е страх и за сега ще пасувам или при следващо секцио. Laughing Мисля все пак да направя консултация и с хирург по нататък. Peace

Крисчана, при нас не са прозорците, но са други неща. Боби миналата седмица се прибра със мехур на ръчичката, не следващият ден се разкашля и не сме ходили на ясла, да питам какво е станало. Този вторник питам г-жата и тя ама как не е от тук, ние сме на климатици и няма къде да се изгори, чак се разсърди че съм питала. И така не разбрах къде се е изгорил, определено не е вкъщи. ooooh!

# 655
Ох,много болни дечица има......дано се оправят по-бързо  Praynig Hug  bouquet
Ние (да чукна на дърво) сме добре. Вече приключихме с ремонта на апартамента.Чакаме само мебелите за детската на Ади. Тя си ходи на ясла.Сега има стихче за 8ми март и пее песнички за Баба Марта.Много се вълнува милата. Има си гадже в яслата.Всяка вечер само за него говори как си играели,как се гушкали,цункали се.Таткото му е малко странно как госпожите ги оставят да се целуват,ама нали се радват децата  Mr. Green
Бебето уж беше момче на предния преглед,но беше мноооооого рано.С татито все живеехме с надеждата да е объркал нещо и онзи ден на прегледа питахме за пола,но не се видя нищо.Та сега вече след 3 седмици на ФМ ще се види надявам се на 100%.
Хайде няма ли други бременни мамчета?  Hug

# 656
Здравейте майчета,
Следя ви понякога, но досега не съм писала. Аз като майка на един типичен МАЙ-ски телец, що се отнася до пола = момиче. Искам да Ви питам къде хвърлихте пъпа на детето? И кога е най-добре това да се направи?

Поздрави!

# 657
  • София
Тамън видях непознат ник и се зачудих кой ли е Simple Smile

Нашето пъпче си седи тук, всъщност в момента не съм много сигурна къде е.. дали не е умайка ми, където живяхме първия месец...
За сега не сме мислили къде и кога да го хвърлим Simple Smile

Аз пипнах бацила.. не ми се размина и това си е. Вчера едвам издържах до обяд в офиса и се прибрах да се лекувам и да не сея зараза сред колегите. Хубавото е, че днес съм сама в нас, Габи е при майка ми (два поредни петъка я взима от градина и ходят у тях, знаете, това е до нас  Joy ама пак си е почивка да не ми кряка на главата, че вчера ми разказа играта. Баш когато бях най-зле, тя не спря да хленчи, да мрънка, да реве...).

Иначе мойто хайванче кашля от време на време, ама няма нищо друго, та си ходи на градина. И една от лелките, дето не беше на работа 2 седмици, казала днес на майка ми, че е отбелязала голям напредък (явно адаптация, поведение, всичко). Миналия уикенд пък, точно след рд-то на Сияна, вечерта вдигна Т, през нощта още повече, от нейните си, над 39 градуса, и на сутринта - общо взето нищо. Какво беше това, така и не разбрах.

˙·•● milkinis ●•·˙
, дано следващият път успеете да се насладите на истински пълноценно време с тати, всички здрави и доволни!

Нелка, добри новини от теб!  Hug това със следващо секцио ми звучи много добре  Wink

Алексче, браво за ремонта, после да покажеш снимки на стаята на Адинка Simple Smile И чакаме следващия преглед  Heart Eyes

Криси, при вас не затварят прозорци, а при нас не знам дали ги отварят... Габи е по къс ръкав, единственото дете, което е толкова съблечено. Но лелките свикнаха, самите те са по къс ръкав. Но иначе децата - всички добре облечени на 28 градуса стайна Т  Crazy Днес Габи се е прибрала по блузката с къс ръкав и яке отгоре  ooooh! понякога направо е ужасен инат... и майка ми се е предала, вика: трябваше да останем да спим там иначе  Mr. Green

Отивам да положа глава, за пореден път днес, сега ми е паднало!

И пишете, че да свършва тази тема Simple Smile

# 658
Хайде пак аз да се включа,
нямаше да отговарям, но ме привлече думата "инат"...
Миналата година бяхме в Германия за малко. Беше пролет. А там както знаете вали почти непрекъснато.
И моето "диване" като реши, че няма да облече якето и се тръшна по корем на асфалта. Представяте ли си  newsm78 на дъжда?! и от там се започна: То не беше спокойно: "Хайде облечи си якето", то не беше: "Облечи го, че ще стане лошо", какви ли не кандърми... а тя НЕ и НЕ! С мен беше моя позната, българка, която живее там постоянно. Казах й, че накрая ще я набия. А тя отговаря: "НЕ, НЕ моля те. Ако го направиш, някой може да се обади на социалните и да си имаш сериозни неприятности!"
И какво? - казвам в яда си - Ще ми я отнемат ли? Много бързо ще ми я върнат! Кой ще издържи на този инат  Joy

Скорошно оздравяване на всички, и ние сме болни...
Поздрави!

# 659
Какво нещо е, хората да не смеят да удрят децата си, особено на обществено място. Naughty
"къде отиваш ти, може би"  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт