Хелп: когато младоженците предпочитат пари пред подарък

• 73 621
  • 1 194
  •   1
Отговори
здравейте, не знам дали е подходящото място, но търся съвет от минали по този път.
канени сме скоро на сватба на наш близък роднина. след поканата ни съобщиха, че предпочитат пари пред подарък, т.е. ще събират парички. В тези времена, който както си прецени.
Та въпросът ми е, по колко горе-долу се дават пари на днешно време, така че да не се изложим, а пък и не можем да заделим чак огромна сума.
Знам, че има вариант - колкото сте заделили. Ние бяхме решили понеже аз рисувам смея да твърдя стойностно - една моя картина специално за тях и малко парички да си вземат нещ за спомен от нас.
Но след като те ще събират само пари - може ли пак да подарим картината и плюс каква сума ще е ок, 50-100лв. или повече трябва да е? Идея нямам и не мога да питам другите гости. или да питам родителите им?  newsm78
помагайте, моля.

# 1
Основно зависи от възможностите ви. Аз правя сметката така - покривам куверта на човек, който горе-долу е около 50 лв. И от там преценявам според възможностите и това колко са ми близки младоженците- 100-200-300-400 лв.
За пример на нашата сватба нямаше плик под 200 лв ( за двойка)

# 2
Зависи единствено и само от вашите възможности, не всеки може да отдели по 500-1000лв. за сватбен подарък.Според мен по 50лв. на човек са съвсем нормална сума за не толкова заможни семейства(при нас това беше минимума,но и повечето бяха само роднини), пък и щом и картина сте предвидили нищо не пречи пак да я подарите.

# 3
Основно зависи от възможностите ви. Аз правя сметката така - покривам куверта на човек, който горе-долу е около 50 лв. И от там преценявам според възможностите и това колко са ми близки младоженците- 100-200-300-400 лв.
За пример на нашата сватба нямаше плик под 200 лв ( за двойка)
оуу, не се бях сетила за това, наистина, много благодаря!

# 4
  • БГ
и аз покривам куверта на човек за нас и купувам малък подарък като картина,аикона,монета,зависи от  случая!весело изкарване!

# 5
  • BG

Следващата седмица сме на сватба и това ми е адски актуална тема, върху която размишлявам от няколко дни. Мисля, че 200 лв е прилична сума от нас като двойка. Ако мъжът ми обяви повече, няма да имам против, но това, мисля, е минимума.  Зависи колко са ви близки. А картината, особено нарисувана от теб, е страхотен подарък! И малко парички ( мисля, че 100 е добре ) и ще се получи....

# 6
благодаря.
написаното за кувертите ме подсети, че е добре да покрием кувертите, а ние ще сме в по-така ресторант.
 newsm78 и аз се замислям, че искам картината да я подаря. Още повече за тях е рисувана, вярвам няма да се почуствам неудобно като я подаряваме  Rolling Eyes ако никой друг не носи подарък.
въобще, ако младоженците кажат, че събират пари - някой подарява ли и подарък? или не е редно?

п.п. сори за глупавите въпроси, ама хич не ми е ясно...
ние се женихме в една хижа, народ много, веселба, кой каквото носил - добре дошло Simple Smile)))

# 7
Защо да не е редно, напротив във вашият случай ще е доста очароващо и според мен младоженците ще запомнят вас с хубавият подарък а не 100 човека с парите.  Peace

# 8
ами знам ли, питам, защото съм много скарана със сватбения протокол, ако има такъв  Embarassed

# 9
  • Mars Hotel
въобще, ако младоженците кажат, че събират пари - някой подарява ли и подарък? или не е редно?

Не че е нередно, но малко хора го правят. Във вашия случай, смятам че картината и 100 лв. са добре.

# 10
Последните няколко години ходим поне на 3-4 сватби в годината. Никой досега не е казвал изрично какво и как предпочита, но е негласно прието, че младите предпочитат парички /да отидат някъде или да изберат сами какво да си купят/, вместо да натрупат 5 ютии и 4 миксера.

Ние традиционно подаряваме някакъв практичен, но по-рядко подаряван масово подарък - примерно, кошница с принадлежности за пикник, красив спален комплект, масичка за сервиране в леглото и нещо подобно + по 100 лв. на човек. Обикновено ходим двамата с мъжа ми, без да водим децата - тогава даваме 200 лв. С децата даваме 300 - т.е. 2 х 100 и 2 х 50.

# 11
Картината е чудесен подарък, но нека не подбива от сумата, която ще дадете. Т.е. съвети от сорта на "картината и 100 лева са добре" не бих дала. Точно обратното. Дайте прилична сума, която да покрива кувертите /цената, на които лесно се разбира от интернет/, а щом сте решили, зарадвайте ги и с предметен подарък.

Колкото и прекрасно да звучи "лично рисува картина" обаче, ако тя не е съобразена с вкуса, интериора в дома на младоженците и техните очаквания, то вероятността да ги зарадвате намалява сериозно.

# 12
150-300, ако сте народни хора /за двойка говоря/, това от познати от последните месеци, актуална информация така да се каже, аз лично на сватба не съм ходила от доста години....
според вашите възможности, както и техните, разбира се...  Grinning
при положение, че има и картина, ще понамалиш малко и така, приятно купонясване  Laughing
Касита, със сигурност ще ги зарадват, тя предполагам е преценила кой от приятелите и познатите й би бил доволен от картините й и не би си дала труд, ако човекът не оцява артистичността й  Wink
Изобщо, аз съм за 'пари + подарък', или както е казала Азаф, пари + нещо малко, което обикновено хората не си купуват и е леко нестандартно. Никога не бих си взела масичка за сервиране в леглото, по една случайност имаме, подариха ми я  Wink /не за сватбата/ и си я ползваме... Много полезна вещ, във вашия случай неприложимо, т.к. вторият подарък вече е избран...

Последна редакция: пт, 04 май 2012, 14:48 от Анонимен

# 13
благодаря, вече се ориентирах сватбено. радвам се, че пуснах темата.
благодаря и мненията за картината - по-горе писах "картина специално за тях", аз рядко подарявам ей така картина, един-два пъти се е случвало и то защото някой много я е харесал, а комерс не съм искала. та, винаги е съобразена с човека, просто влагам посланието си към него/тях в картината, не мога да го обясня, но знам какво харесват, знам им къщата Wink много задълбах, но благодаря пак Simple Smile
вече реших, че картината ще е подарък, т.к. просто е за тях Simple Smile и ще обсъдим бюджетно сумата вкъщи Wink

# 14
Ах как ги обичам тия работи-пари,та пари.
Тогава винаги питам ще имали готово меню или ще си избирам.
Гледат като телета.
Щом ще си плащам,искам избор.
Та те могат да ме поканят в ресторант където куверта е 150 лв.,колко трябва да дам.
Виж,картина рисувана за мен/нас е много ценен подарък.
Показва отношение.

Общи условия

Активация на акаунт