Кремация на мъртвородените бебенца

• 59 223
  • 94
  •   1
Отговори
# 90
mm.kovacheva, аз писах и на лично, но пиша тук за информация за всеки, който може да попадне в сходна ситуация.
За да може да бъде погребано/кремирано едно бебе то трябва да е със статус на "мъртвородено". Според действащото законодателство границата на потенциална жизнеспособност на плода е 25г.с. и тегло над 700гр. Ако детето не отговаря на тези критерии, то трябва да преживее 72ч, за да бъде записано като раждане. Във всички останали случаи (раждане, настъпило преди този срок и/или бебе с тегло под 700гр) се води късен аборт.
Факт е, че закона в България е абсурден. Също така е факт, че е отнело години борба въобще да се позволи погребението и кремацията на мъртвородени деца. Не знам дали някога хората ще се успеем да се преборим за това право, независимо от срока на бременността...

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 11:18 от 2402

# 91
Много полезна информация. Това отговаря на въпроса защо не й го дават....
mm.kovacheva, аз писах и на лично, но пиша тук за информация за всеки, който може да попадне в сходна ситуация.
За да може да бъде погребано/кремирано едно бебе то трябва да е със статус на "мъртвородено". Според действащото законодателство границата на потенциална жизнеспособност на плода е 25г.с. и тегло над 700гр. Ако детето не отговаря на тези критерии, то трябва да преживее 72ч, за да бъде записано като раждане. Във всички останали случаи (раждане, настъпило преди този срок и/или бебе с тегло под 700гр) се води късен аборт.
Факт е, че закона в България е абсурден. Също така е факт, че е отнело години борба въобще да се позволи погребението и кремацията на мъртвородени деца. Не знам дали някога хората ще се успеем да се преборим за това право, независимо от срока на бременността...

# 92
Благодаря ви искрено, че сте отзивчиви и състрадателни. В Плевен, в една от частните болници. За съжаление ние попадаме в графата за аборти, а не за мъртво раждане, поради горепосочените наредби в закона. Говорих с адвокати. Обясниха ми, че това е врата в закона за злоупотреби. Знаете колко са скъпи трансплантациите на бебета, колкото по-голямо бебето, толкова по-добре за тях. Затова и от 22седмици, възрастта, незнайно защо е повишена до 25 седмици. Отвратена съм. За тия хора, нашите малки хора не са хора... Това е нечовешко.
Не искам да мрънкам, но не мога да се примиря с това като човек и майка.

# 93
Не знам дали правилно разбирам на къде клоните, но за да се вземе орган от някой, в момента на вземането организмът трябва да е в мозъчна смърт, но да функционират органите. Мъртвородено бебе няма как да стане донор тъй като органите му не функционират. Недоразвити са, започнал е етап на разлагане и т.н. Не знам кой Ви ги е наговорил тези неща, но не е вярно.
Не знам ако се примолите в болницата няма ли шанс да ви издадат Съоъбщение за раждане
( смъртен акт)?
Благодаря ви искрено, че сте отзивчиви и състрадателни. В Плевен, в една от частните болници. За съжаление ние попадаме в графата за аборти, а не за мъртво раждане, поради горепосочените наредби в закона. Говорих с адвокати. Обясниха ми, че това е врата в закона за злоупотреби. Знаете колко са скъпи трансплантациите на бебета, колкото по-голямо бебето, толкова по-добре за тях. Затова и от 22седмици, възрастта, незнайно защо е повишена до 25 седмици. Отвратена съм. За тия хора, нашите малки хора не са хора... Това е нечовешко.
Не искам да мрънкам, но не мога да се примиря с това като човек и майка.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 15:30 от Madness88

# 94
Адвокатът на Софарма ми ги наговори. Аз лично знам за два случая, в които живородено дете, проплакало, но неотговарящо на някой от гореспоменатите критерии е видяно един и последен път от майката и не е дадено за сбогуване поне. Единият случай е от Пловдив. Другият е в София.
За да се води живородено трябва да е живяло поне 72 часа. Да, нашите бебета не стават, но сама разбирате, разсъждавайки логично, че доста други биха могли да станат.
Освен това, кому е потребна тази наредба?
Както и да е...

Общи условия

Активация на акаунт