За наказанието

• 4 491
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
Глупости. Възпитанието се случва най-вече чрез общуването, а не чрез оценка на постъпки. В това нямам никакво съмнение. За мен идеята с точките е направо идиотска и казвам защо аз не бих я приложила никога за моите деца. Иначе нямам против другите да си пишат точки. Позволих си да коментирам метода заради последното изречение "опитайте и вие".

# 31
  • София
Глупости. Възпитанието се случва най-вече чрез общуването, а не чрез оценка на постъпки.

първото изречение от цитата е показателно за изградения ти начин на общуване. дано не го прилагаш и към децата си.

подчертаното второ изречение е силно погрешно. възпитанието е сбор от множество дейности, които включват както общуването и личния пример, така и оценката на постъпките. оценката Е част от общуването. без наличие на оценка на поведението, по същество няма пълно разбиране за това кое е правилно и кое - неправилно, няма и коректив. оценка даваш и ти постоянно, убедена съм в това. друг е въпросът по какъв начин го правиш.

изобщо, посмали малко. шамари през лицето, унижение, глупости, и прочие неадекватно силни изрази, които показват единствено, че ти имаш някаква фиксация на тема "черни точки" от младини Simple Smile

# 32
  • Варна
ЧеКа, подкрепям те изцяло. Когато баткото започне да играе по-буйно на площадката, го викам да седне да си почине. Опитвам се да налагам правилата с повторение. Надявам се да ги запомнят в някакъв момент.
Няма да забравя дядо си, да е жив и здрав, как всеки път повтаряше "Палтото на закачалката, ръцете на мивката." Нищо, че вече бяхме големи и знаехме, че няма как да направиш нещо друго преди въпросния ритуал.., но не спираше да повтаря. Същото повтарям и аз сега  ooooh!. Споменавам правилата в смисъла и на граници. Те не са безкрайно много. Почти не мога да си представя, защо трябва да се наказва дете, което не е прекрачило утвърдено правило или граница. Разбесняло се е в магазина, ами не му се е стояло там и е искало да си тръгне, което и в крайна сметка се е случило, само дето е било наказано. Ако си беше тръгнало веднага, нямаше да бъде наказано. Моите ходят в мола само на кино и детски кът. Пазарувам сама за да си спестя нерви. Обувки купуваме заедно, но с тяхно желание и съдействие.

# 33
Наказвам със стандартната забрана "Без филмче тази вечер!". Истината е, че рядко се случва да прибягна до наказание. Има ясни граници, които рядко прекрачва.

Оценката на постъпките са част от възпитанието, ако те не присъстват - няма възпитание.

# 34
  • София

Не ми е ясно, ако в детската градина използват тези методи за възпитание – да се наказва детето като отива в друго помещение или всеки ден се поставят черни или червени точки на стената – ще ви бъде ли приятно. Или ще обвините госпожата, че не може да се справи с децата и ще се оплачете на директора.   

# 35
Янечек, има огромна разлика в начина, по който всеки човек прилага дадена мярка. Дори и често споменаваното успокояване насаме в стаята, може да да се приложи в двете крайности - детето да се почувства изгонено, унижено и изтормозено, и да запомни за цял живот момента, в който майка му се е разкрещяла "Вън! Маарш от тук! Махай се! Отивай си в стаята и само да съм чула гък!".
В същото време може да го направи и с разбиране, спокоен тон и препоръка към детето да отиде за малко в стаята си да се успокои, без намек за упрек, а с нагласата за съдействие. Няма нужда да казвам, че двата подхода ще дадат различни резултати, макар това принципно да се води една и съща мярка.
Същото е и с точките. Начинът, по който го представяш пред детето е от решаващо значение. Твоята асоциация е по-скоро към подхода, с който лелката в градината е действала и това ти е създало негативна асоциация към метода. До степен да твърдиш, че оценката на постъпките няма място и не е част от възпитанието. Което е абсурдно, ако се замислиш. С какво право тогава би наказвала детето си, ако не си направила никаква оценка на действията му, нито предварително сте уточнили кое е допустимо и кое не?

# 36
  • Варна
Не ми е приятно, че се наказват децата, вкл. шамаросват, но няма какво да кажа на госпожата. Бях изпаднала в неловката ситуация да ги моля да спрат да гледат новини по време на работа, с твърдото убеждение, че са професионалисти и че няма да се отрази на детето ми, но се оказа, че спряха да му пускат любимото филмче, а продължиха с новините.

# 37
  • София

Не ми е ясно, ако в детската градина използват тези методи за възпитание – да се наказва детето като отива в друго помещение или всеки ден се поставят черни или червени точки на стената – ще ви бъде ли приятно. Или ще обвините госпожата, че не може да се справи с децата и ще се оплачете на директора.   

ти нима мислиш, че в детската градина не прилагат наказания? прилагат. наказанието е отделяне от групата и от заниманието и сядане на столче в ъгъла. за определено време.

нима мислиш, че в детската градина не прилагат поощрения? прилагат. поощренията в нашата група са точно същите червени точки. преди бяха рисунки по лицата. по-преди бяха стикери.
стикери за награда дава и каката по английски в градината. стикери за награда дава и учителката по английски в Хелен Дорон. стикери или червени точки - каква е разликата?

ти ми кажи кой ще се справи с възпитание, при което няма нито поощрения, нито наказания (под каквато и да било форма)???

и как ти лично виждаш подходящите поощрения и наказания в детската градина? така че да не ходиш при директорката? Simple Smile

# 38
  • В заешката дупка
Е, то и усмивката и смръщеното чело могат да се разглеждат като поощрения и наказания. В нормалните човешки взаимоотношения винаги показваме някакво отношение. Но все пак има различни форми и начини и аз нямам как да ги приравня едни с други. Все пак като общувам с хората мога да се усмихвам или сбръчквам вежди, ама черни и червени точки не им раздавам, нито пък ги пращам в ъгъла да се кротнат. Laughing

В нашата детска градина не пращат в други помещения, нито лепят черни точки, нито каквито и да е било други наказания. Ако се е разбесняло детето и пречи - настрани с някой учител за по-кротки занимания или за почивка. Но тук има няколко учители в една група деца и може да си го позволят. Тъй че аз съм доволна.

# 39
  • София
 jam, цитирам Закона за народната просвета: Учителят не може да нарушава правата на детето, да унижава личното му достойнство, да прилага форми на физическо и психическо насилие върху него.
 В нашата детска градина също не знам учител да си е позволил да наказва деца, като ги отделя в друго помещение или ги слага на стол в ъгъла на стаята.
 Награди може да се раздават, но не могат да се поставят черни точки.

# 40
Деси, а според теб как да бъде санкционирано лошо или недопустимо поведение?
Ако Иванчо бие детето ми, как госпожата трябва да постъпи? Защото по смисъла на закона, колкото Иванчо има права, толкова и моето дете.

# 41
  • София
desy_net, нека не слагаме знак за равенство между "наказание" и "унижаване на достойнството", защото ми се струва, че ти правиш тази грешка.

цялата модерна западна педагогика и детска психология прилага метода на отстраняването за успокояване, защо реши, че наказанието със сядане на столче в ъгъла (защото няма друга стая, а и така би било по-страшно) е унижаващо за достойнството?

то е абсолютно същото отстраняване за успокояване.

# 42
Не наказвам. Не ми е хрумвало да го правя. Опитвам се да не допускам ситуации, в които да се наложи наказание. Вероятно съм случила на кротки и сговорчиви деца.  Sunglasses

# 43
  • Варна
Влезнахме в омагьосан кръг. Преди Иванчо да посегне да бие твоето дете е имало конфликт за нещо. От къде Иванчо да знае, че има и други начини да си реши проблема с твоето дете, когато не ги е виждал. По примера с наказанията и шамарите от възрастните, Иванчо е запомнил, че по-силния печели. Другарката в детската градина би могла да обясни, защо не е редно да удря и да му прекъсне играта. Не е задължително да бъде унижен на столчето.
Нали не си въобразяваме, че наказанията в ДГ са налагани щадящо спрямо детското достойнство. Била съм свидетел на това, как госпожата извежда наказано дете, за това, че си било счупило молива /сякаш това е непростимо провинение/ и тона с който го издава на майка му. Не остана незабелязан протеста и ненавистта в очите и възраженията на детето.

# 44
Цанкова, мен не ме интересува Иванчо защо бие, а защо бие моето дете!
Имаме си такова дете в групата - първо биеше с юмрук в слабините момчетата само, вече ги налага с шамари по главите. Говорено е многократно от учителките, викани са родителите - ефект няма.
Ти как би постъпила? Аз не искам да бият детето ми, което е сговорчиво, много по-силно и може да отвърне, но не го прави, защото знае, че конфликтите трябва да се разрешават по вербален път.
Темата не е за това, извинявам се.

Общи условия

Активация на акаунт