За наказанието

• 4 497
  • 80
  •   1
Отговори
# 45
Аз не искам да бият детето ми, което е сговорчиво, много по-силно и може да отвърне, но не го прави, защото знае, че конфликтите трябва да се разрешават по вербален път.
Темата не е за това, извинявам се.

Някои конфликти не могат да се решат по вербален път, защото ще те смачкат - това особено важи за училище. Така че дете, което отвръща на удара не е невъзпитано, а просто се пази. Като Иванчо го нябият един-два пъти другите деца ще си седне на задника. В училището на сина ми един третокласник с проблемно поведение ходи да бие по-малките. Та те започнаха да се движат на групички, съюзиха се, набиха го хубавичко и сега не ги тормози.

# 46
  • София
Аз не искам да бият детето ми, което е сговорчиво, много по-силно и може да отвърне, но не го прави, защото знае, че конфликтите трябва да се разрешават по вербален път.
Темата не е за това, извинявам се.

Някои конфликти не могат да се решат по вербален път, защото ще те смачкат - това особено важи за училище. Така че дете, което отвръща на удара не е невъзпитано, а просто се пази.

Абсолютно. Моят син е голям физически, но добродушен. Случвало се е деца, дето са му до кръста да го бият и тормозят, а той да се свива и да идва при мене да плаче.
За жалост на тормозителите аз обаче не съм добродушна  Mr. Green

# 47
  • n/a
Темата е за друго. За наказанието.
Срам ме е от опитите да наложим някакво наказание на детето ни. Не са много, но ги е имало.
Лишаване от нещо ценно? Не ми допада. Особено ако е филмче. Означава да призная ценността му.
И това е най-малкото. Нали после ще си навакса... Няма нищо общо с белята/провинението.
Затваряне в стая само? Не ми допада. Единствен опит имаме и досега имам угризения, че изобщо сме
пробвали. Не става ...
Сръдни и мълчание? Това нещо трябва да го забранят със закон.
В ъгъла? Я след всяка глупост ние да ходим в ъгъла да постоим, а? Тъпо, нали, а защо да го налагаме
на децата си?

Криво-ляво към днешна дата съм противник на наказанията. Безсмислени ми се виждат, особено пък
спрямо моето си дете - познавам го, безполезни са.

# 48
  • София
 Много добре казано, Лоана. За мен наказанията показват по-скоро невъзможността на родителят да се справи с дадена ситуация и не мисля, че носят нещо добро за детето. И аз избягвам да налагам наказания.
 Sourcherry, Jam, смятам, че учител който наказва децата в детската градина, също не е в състояное да овладее положението и не му е мястото там.

Последна редакция: вт, 08 май 2012, 08:40 от desy_net

# 49
Разглеждам конкретната ситуация: четиригодишно дете, заведено в МОЛ в търсене на дрешки. Това противно (за мен) място МОЛ е изпитание и за нервната система на възрастните, какво остава за деца - там е шумно, оживено, шарени неща отвличат вниманието ти на всяка крачка и ти пречат да се концентрираш.
Опитайте се да си представите за момент посещението в МОЛ през очите на дете. Как някой те дърпа за ръка и те води от магазин в магазин, където от теб се очаква да стоиш мирно и тихо, и то при условие, че има толкова забавни и непознати неща, които можеш да пипнеш, дръпнеш, върху които да се покатериш... Просто няма как да стане. Невъзможно е. Детето се превъзбужда, изнервя, и го избива на дивотия. На всичкото отгоре на финала го наказват. Все едно само е пожелало да бъде напъхано в този ад.  Confused

Възпитанието е взаимен процес, в който е добре и родителят да открива грешките си, а не да наказва детето за свои недоглеждания и пропуски.

# 50
Възпитанието е взаимен процес, в който е добре и родителят да открива грешките си, а не да наказва детето за свои недоглеждания и пропуски.
В първото си включване по темата написах, че не наказвам, защото не допускам ситуации, в които да се стигне до наказание. Повечето такива са плод както на детското непослушание така и на родителски грешки. Рядко "лошото" дете е лошо по природа.

# 51
Sourcherry, Jam, смятам, че учител който наказва децата в детската градина, също не е в състояное да овладее положението и не му е мястото там.

Не си права, децата получават основно възпитанието си у дома, а не в градината. Дете на 5 години почти идеално трябва още от 2-годишно да бъде запознато със забраната, че да посягаш на друг без причина, а само защото те дразни или си ядосан е недопустимо.

Нана, и аз постъпвам като теб. Моето е цапнато в устата и се брани, ама моите нерви не издържат.

Лоана, зависи какво е филмчето. Ако е интересна научно-популярна поредица, но наказанието е тя да бъде пропусната, при моето дете действа безотказно.

Янечек, някак съм поставила стъпките на отбраната и съм го научила да посяга само и единствено в краен случай. Не посяга, просто е миролюбиво дете. Но явно, че аз не съм права, че го уча така.

# 52
  • София
Запис - първо мисля да ви изчета. Отглеждам едно много сладко, но супер диво и много енергично хлапенце, което на моменти ми къса нервите и усещам, че не винаги успявам да се сдържа да не се развикам  Crazy

# 53
  • n/a
Sourcherry, ако е филмче от научно-популярна поредица, съвсем пък не бих приложила това да е
наказание. Не може да наказвам с нещо, което е полезно. Все едно да накажа детето си с отказ да
му дам ябълка за закуска.
BirdsFlu, добър анализ, съгласна съм цялостно. МОЛ-ът не е мястото, на което да очакваме нормално
поведение от детето.

Отстраняването на дете от сцената на развихряне на някакво негово недобро поведение е нещо,
което е необходимо. Но това не е наказание.

# 54
  • Варна
Иска ми се тук да се включи майка с по-голямо дете, което е възпитавано с наказания. В момента ходя на един курс където има доста психолози и съм свидетел как една майка на 15 год. дъщеря, постоянно споделя неспособността си, да се справи с нея. Момичето е възпитавано с наказания. Отнемани са и дрехите, телефона, компютъра и т.н. Трудно е да опиша цялата картинка тук, но връзката между майка и дъщеря е скъсана. Детето се държи доста лошо с майката. Заплашва с бягство от вкъщи и т.н. Когато майката я пита "Ти как би постъпила на мое място?" дъщерята отговаря "Ами нямаше да взема дрехите на детето си!" Много ясно примера показва протеста срещу наказанията и това, че в един момент дребните лишения-наказания могат да доведат до срив в отношенията на родителя и детето.

# 55
BirdsFlu, принципно си права, но случая не е точно такъв. С детето бяхме само за 10 минути в един магазин за детски дрехи. И в случая аз не съм и очаквала да му различно поведението. Беше наказан, защото ми обеща в очите да спре с белите (той много добре осъзнава какво е беля), а само след 1 минута демонстративно се изплю върху колата. Случая го описах, за да покажа, че нямаше как да бъда конкретна тогава.
Вашите деца никога ли не са се пробвали докъде могат да стигнат? Да се опитат да прекрачат границата?
Иначе Благодаря на всички за отговорите   bouquet

# 56
  • n/a
Всички деца проучват къде е границата. Така растат и се вписват в общността.
От всичките писания за възпитанието едно нещо подкрепям. Когато да даваме напътствие за желан
начин на поведение, да го задаваме пряко, а не с отрицание на онова, което не бива да се прави.
Ако ще се ходи в МОЛ, моето послание към детето е - да се държи близо до мен, да прояви малко
търпение, колкото и да е трудно и аз разбирам, че е трудно, да ... т.е. да прави определено нещо,
което е добро, а не да не прави нещо, което не е добро. В този смисъл, какво би разбрало едно дете
от напътствието да не прави бели? Предполагаме, че има ясното съзнание какво е беля? Не считам,
че това е правилно предположение. Ако знаеше изцяло какво е беля, а кое не е, най-вероятно вече
нямаше да е дете.

# 57
Янечек, някак съм поставила стъпките на отбраната и съм го научила да посяга само и единствено в краен случай. Не посяга, просто е миролюбиво дете. Но явно, че аз не съм права, че го уча така.

И аз като теб съм учила - да се удря в случай на защита, да не посяга първи. И моят син е миролюбиво дете, но като в предучилищната го ритнаха 2 пъти, така че да му изкарат въздуха, почна да бие и той.

# 58
Аз не бих оправдала детето автоматично с това, че понеже било в Мола, където е много шумно, шарено и пълно с най-различни неща, не е можело да се контролира. И въобще не мисля, че от децата трябва да се снема всякаква отговорност. Че има обяснение за постъпката, има, но обяснение не винаги е равно на оправдание.
Понякога се налага децата да бъдат на място, което не им е много приятно и да търпят неща, които не са им най-забавните на света, но трябва да се научат. Дали ще е да чакат на опашка или да пътуват дълго в някакво превозно средство или друг повод да се съобразяват с нещо, различно от собствения им комфорт, все някаква подобна ситуация ще им се наложи да преживеят. И не може всеки път да ги оправдаваме с това, че не им е комфортно и затова са се раздивели.

# 59
  • София

Не си права, децата получават основно възпитанието си у дома, а не в градината. Дете на 5 години почти идеално трябва още от 2-годишно да бъде запознато със забраната, че да посягаш на друг без причина, а само защото те дразни или си ядосан е недопустимо.
  За какво точно не съм права? Според теб, децата трябва да се наказват в детската градина?
  Давам за пример детската градина, защото ако дете бъде наказано там, родителите му веднага ще скочи да се оплакава, а когато същото дете е вкъщи – то те може да го наказвано безпроблемно.
 Ако има едно дете с неприемливо поведение във вашата детска градина, наистина си права, че това е проблем на родителите му и трябва да се разговаря с тях.

Относно посещението в МОЛ.И аз избягвам да ходя там с деца. Ако ми се наложи, то си имаме ритуал – преди да отидем – обяснявам предварително точно какво ще купувме или ще ходим на кино и като приключим си имаме ритуал – задължително отиваме на последния етаж, поръчваме по един сок и сядаме пред витрините да гледаме минаващите тролеи, трамваи и коли.

Общи условия

Активация на акаунт