СТРАСТИ - градините в София кампания 2012/2013

• 144 555
  • 1 244
  •   1
Отговори
# 105
  • Ку-куландия

По първо желание са и двете деца. Въпросът  ми беше как се получават 10+,какви критеии се взимат?

# 106
  • София

По първо желание са и двете деца. Въпросът  ми беше как се получават 10+,какви критеии се взимат?
Социалните. След 10,3 мисля, че точките не се изписват. Обсъждано е. 10+ може да бъде всяко число след 11, мисля, че 15 бяха максималните точки.

К1 - 3т, К2 - 2т, 1во желание - 3т, (К4 - 3т)

К1 - 3т, К2 - 2т, 1во желание - 3т, К12 - 2т - 10т (+ доп. критерии приети от градината)
К1 - 3т, К2 - 2т, 1во желание - 3т, К13 - 2т - 10т (+ доп. критерии приети от градината)

# 107
  • София

Имах предвид, че си цитирала две класирания и е възможно при второто да е сменена поредността на желанията. За точките Ан- Мари е обяснила. Моите близнаци например имат 12т. по първо желание (без допълнителните критерии). От социални критерии- 2т. за многодетно семейство и 2т. за близнаци.

# 108
marybj,

На предишното заседание на РГ беше обсъдено сливането на СДЯ и други ДГ, което породи много недоволство сред родителите, които посещаваха съответните СДЯ. Предстои да се публикува протокола и да се уточнят формулировките, но се разбрахме децата, които са записани в СДЯ преди тя да стане част от ОДЗ и които имат изискуемите мин. 6 месеца посещение да си получат точката ако родителите не желаят да ги запишат в първа група на новосъздаденото ОДЗ в годината, в която навършват 3 години. Понеже част от присъстващите вчера не бяха присъствали на предишната РГ, се наложи да си припомняме и отново да вадим аргументи и контрааргументи.

1.   Допълнителната точка по К5 за децата от СДЯ имаше за цел да ги изравни по положение с децата от ОДЗ, които директно преминават в градинска група без да кандидатстват наново;
2.   При сливане на СДЯ с ОДЗ, децата от СДЯ вече са си напълно приравнени с тези от ОДЗ, защото им се дава възможност да продължат нагоре без да кандидатстват;
ДО ТУК ВСИЧКО Е ДОБРЕ!
Но ако се даде точката на дете от бивше СДЯ, което не иска на премине в новообразуваното ОДЗ и с тази точка то може да кандидатсва в друга ЦДГ или ОДЗ, то тогава нещата вече не са равнопоставени.
При последното положение, ако се дава възможност на тези деца от новообразуваните ОДЗ да ползват точка и да се местят в друга градина, то тогава в неравностойно положение се поставят децата, които направо са били приети в ОДЗ. Ако такова дете не желае да продължи в градинската група след яслената, то тогава на него също следва да се даде допълнителна точка.
Това е обективното и закономерно правило. Възможно е на много родители да не им е удобно и да не им харесва, но иначе просто няма правила, а се нагаждат за случая. И тогава всяка година ще имаме НОВИ ПРАВИЛА ЗА КОНДИДАТСКВАНЕ, защото животът е пъстър и има различни субективни случаи.  А правилата трябва да се максимално обективни.

# 109
Боже, знаех, че е сложно, но в момента мога да пусна и сълза.... Не мога да открия отделна тема само за яслите. Затворена е системата в момента и не мога да видя как става това точкообразуване Sad Ние сме на 8 месеца и искам да тръгне на ясла догодина септември, закъсняла ли съм... Sad В яслите около нас ( Редута ) май има ужасен наплив Sad

# 110
Боже, знаех, че е сложно, но в момента мога да пусна и сълза.... Не мога да открия отделна тема само за яслите. Затворена е системата в момента и не мога да видя как става това точкообразуване Sad Ние сме на 8 месеца и искам да тръгне на ясла догодина септември, закъсняла ли съм... Sad В яслите около нас ( Редута ) май има ужасен наплив Sad

Уха, вярно нищо не ти е ясно, nini_ni. Simple Smile Споко.
Сега:
а)  регистрира ли се в ИСОДЗ? Ако да, то:
б) точкообразуването утре, когато отворят с-мата. Най-общо казано- двама работещи родители, местожителство в района дават масовите 8,1 т.
в) не си закъсняла за нищо и за никъде. Еуфорията ти предстои през късната пролет на 2013-та г.
г) Ясли, ясли, колко да искаш в ясла да влезе детето ти? В ОДЗ-тата също има яслени групи, от които детето после автоматично продължава в детската градина.

Сега вече не ти се плаче чак толкова, нали? Нищо, де, пак ще пуснеш някоя и друга сълза пролетта. Пожелавам ти от радост, не от яд.   bouquet

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 22:28 от Касита

# 111
Да, регистрирах се. Чакам утре да видя точкообразуването. А как е по-добре да се запишем на ясла или в ОДЗ с идеята после да не се мъчим за градина. Благодаря много за бързия отговор   newsm18

# 112
  • СОФИЯ
Позволявам си да го копна тук, з ви касае

# 113
  • Berlin
Ох, Касита, добре, че беше твоят пост, че и на мен ми идеше да пусна сълза. Hug И разбрах долу-горе тия прословути 8 точки откъде идват, само дето моят адрес още не е софийски ... Confused
Отивам и да гледам 1ви пост.

Ще редактирам за един въпрос: Вярно ли е, че ако адресът е в София от по-малко от 1г. се дават по-малко точки, ако е да речем от 2г. софийски адрес?

Последна редакция: пн, 08 окт 2012, 21:07 от abs

# 114
  • around the world
А дали някъде е даден  в наредбите е записан максималния брой деца, които могат да посещават една  за  група в ДГ? Спомням си че някъде четох за мин. брой деца за една група, но нищо не си спомням за максимален брой  newsm78.
Намерих наредбата касаеща проблема, но от това което аз разбрах максималният брой деца приети в една група трябва да е 24-25 деца, а в момента масовото явление е 32-33 деца в една група, като тук става въпрос и за най-малките 3 год. с една жена на 33 деца след 16:00 часа.
Саня, мислиш ли, че има смисъл да се поставя проблема пред РГ или отдел образование? Все пак най-вероятната причина за разликата в числата между 24-25 деца и 32-33 деца е нерегламентирания прием на деца. Не може в системата да са посочени, че 26-27 деца( заедно с хронично болните) посещават дадената група, а реалния списък да е с 32-33 деца  #Crazy Натъкнах се на няколко такива казуса в последните седмица и започвам да си мисля, че е масова практика.

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 00:05 от Bueno

# 115
  • София
abs, не е вярно.

Bueno  , коментирано е на предната страница. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=656755.msg23169724#msg23169724

# 116
  • София
Да, регистрирах се. Чакам утре да видя точкообразуването. А как е по-добре да се запишем на ясла или в ОДЗ с идеята после да не се мъчим за градина. Благодаря много за бързия отговор   newsm18
ОДЗ-то ти спестява кандидатстването наново за градина, понеже чистите ясли са до 3г.
Шом си в Редута - близките ОДЗ-та от района са 61, 65, 67.
Може да гледаш и 23 ОДЗ в Изток - понеже е приело ДК за местоживеене от 2-та района - Слатина и Изгрев.

И сега малко инфо от майките в квартала - новата пристройка на 65-то ОДЗ ще е за 3 градински групи. В едната ще се разхвърлят деца от вече приетите, а другите места ще са за 2009 набор.
Това било съобщено на родителска среща в градината, така ми го предадоха. Надявам се, че е истина и че г-жа дир-ката няма да скатае местата за деца с ХЗ.

А на нашата род. среща - дирк-ата каза, че в двора на 61-во ОДЗ ще се строи пристройка, но кога ще се почне работата - пълна мъгла, не се знае. Но има такъв план.

# 117
  • СОФИЯ
Саня, мислиш ли, че има смисъл да се поставя проблема пред РГ или отдел образование?

Ако условията и персоналът не позволяват подобно завишение, съответно има риск за здравето на децата - да.

При г-жа Цеца от 2 ОДЗ напр. има назначен допълнително персонал, на к се плаща от сдружението на родителите - т.нар. Алианс.

от тук http://kg.sofia.bg/isodz/faq#1
"2.2. Защо групите навсякъде са препълнени? Не се ли намалява качеството на услугата?
Това действително е сериозен проблем. От една страна, трябва да се търсят всички възможни резерви, за да се приемат повече деца в условия на остър дефицит. От друга страна, не бива да се допуска намаляване на качеството на услугата под определен минимум. Отговорността и правото да определят баланса между тези две противоречиви изисквания е на директорите."

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 10:40 от мама САННЯ

# 118
  • around the world
Саня, мислиш ли, че има смисъл да се поставя проблема пред РГ или отдел образование?

Ако условията и персоналът не позволяват подобно завишение, съответно има риск за здравето на децата - да.

При г-жа Цеца от 2 ОДЗ напр. има назначен допълнително персонал, на к се плаща от сдружението на родителите - т.нар. Алианс.

от тук http://kg.sofia.bg/isodz/faq#1
"2.2. Защо групите навсякъде са препълнени? Не се ли намалява качеството на услугата?
Това действително е сериозен проблем. От една страна, трябва да се търсят всички възможни резерви, за да се приемат повече деца в условия на остър дефицит. От друга страна, не бива да се допуска намаляване на качеството на услугата под определен минимум. Отговорността и правото да определят баланса между тези две противоречиви изисквания е на директорите."

Заради този огромен дефицит, за който говорният това което се случва в момента реално с набори като 2009 е да наблъскват по близо две групи деца  в една, като  в едно средно голямо помещение се помещават  групи от 33+ деца, като след 16:00 часа една учителка се грижи за тях. Подобно нещо  за I-ва група е невероятен проблем, това все пак са  си 3 год. деца, които все още нямат трайно установени хигиени навици и имат нужда от повече грижа и наблюдение при извършване на дейности като ходене до тоалетна или миене на ръце. Да не говорим, че сам по себе си факта  да планираш да събираш ежедневно 30+ малки деца в едно помещение е безумия и тук вече определено говорим за застрашаване здравето на децата. А това че е и абсолютно нарушение на наредбата за определяне броя  на децата в  групите на детските градини, няма и да го коментирам.

# 119

И сега малко инфо от майките в квартала - новата пристройка на 65-то ОДЗ ще е за 3 градински групи. В едната ще се разхвърлят деца от вече приетите, а другите места ще са за 2009 набор.
Това било съобщено на родителска среща в градината, така ми го предадоха. Надявам се, че е истина и че г-жа дир-ката няма да скатае местата за деца с ХЗ.

Ако посмеят да не обявят ВСИЧКИ места и групи за новата сграда в системата, тотално ще освирепея. Това е нова сграда и въпросната директорка ако обича да не продължава и нея да я управлява като "мойта" детска градина. Това в кавичките е цитат от репортаж по Нова или БТВ (не помня) за хранодена и дали парите стигат. Показателен за самомнението на човека.

Къде са тези деца, които предварително са ги приели в 65 ОДЗ и сега ще ги "разхвърлят" в новата сграда? Да ги видя къде са ги обявили за класиране по общия ред, че нещо нямам спомен за това. Или ще "разхвърлят" деца дето не е ясно кой и как е приел. Писна ми от злоупотреби и неспазване на Правила. Особено очеизвадно е в тази градина, а от общината и филиал и дават на тази директорка.

Мисля че безобразията в тази ДГ вече ми идват в повече. И е крайно време СО да кажат какво е показала проверката там. Явно пак не са видяли гредата щом директора още е директор и щом и филиал за "управление" е получила.

Общи условия

Активация на акаунт