СТРАСТИ - градините в София кампания 2012/2013

• 144 559
  • 1 244
  •   1
Отговори
# 120
Ели, нали бяхме направили един екселски файл с местата по ДГ и разликата в бройката обявени/приети и т.н.? Можеш ли да се сетиш кой последно я сглоби? Искам отново да мина по тази справка и да пусна официално до СО да ми обяснят разминаванията.

P.S. От СО имам отговор за ХЗ - чакали списък от МЗ. Скоро пак ще ги ръчкам...

# 121
  • София
Заради този огромен дефицит, за който говорният това което се случва в момента реално с набори като 2009 е да наблъскват по близо две групи деца  в една, като  в едно средно голямо помещение се помещават  групи от 33+ деца, като след 16:00 часа една учителка се грижи за тях. Подобно нещо  за I-ва група е невероятен проблем, това все пак са  си 3 год. деца, които все още нямат трайно установени хигиени навици и имат нужда от повече грижа и наблюдение при извършване на дейности като ходене до тоалетна или миене на ръце. Да не говорим, че сам по себе си факта  да планираш да събираш ежедневно 30+ малки деца в едно помещение е безумия и тук вече определено говорим за застрашаване здравето на децата. А това че е и абсолютно нарушение на наредбата за определяне броя  на децата в  групите на детските градини, няма и да го коментирам.

Bueno,напълно съм съгласна с теб.Незнам в другите градини как е, но при нас директорката обяви точно работното време на учителките. До 13:30 е едната учителка, между 12:30 и 13:30 на обяд се засичат и двете като и лелката е там, за да обслужат децата за обяд. След това остава една учителка до 18ч.  Относно хигиенните навици, за които говориш, в групата на сина ми от стаята има прозорче към тоалетната. Децата отиват сами и тя ги наблюдава доколкото може от прозорчето, но седи с останалите деца в стаята, ако някое пропусне да си измие ръцете го връща обратно, но при нас децата се обслужват съвсем сами - кой както може да се оправя  Wink Това са думи на учителките. Тук добре, но каката ни е предучилищна група, изобщо незнам как на 28 деца (в момента са обявени в системата още 3 места, добре че няма кандидати) може да обърне еднакво внимание. По програма виждам колко много неща трябва да научат за 1-и клас и хич не ми побира акъла как се справя сама учителка. И двете ми деца в момента са в групи, в които има належаща нужда от по-малко деца, (не че за 2-а и 3-та група трябва да са по 35 деца) за да им се обърне нужното внимание, а дефакто се получава липса на такова. В момента аз разчитам на това, че синът ми може напълно сам да се обслужва (тоалетна, обличане, събличане), а с дъщеря ми се занимавам в свободното ни време, но не всеки има тази възможност.

# 122
Но ако се даде точката на дете от бивше СДЯ, което не иска на премине в новообразуваното ОДЗ и с тази точка то може да кандидатсва в друга ЦДГ или ОДЗ, то тогава нещата вече не са равнопоставени.
При последното положение, ако се дава възможност на тези деца от новообразуваните ОДЗ да ползват точка и да се местят в друга градина, то тогава в неравностойно положение се поставят децата, които направо са били приети в ОДЗ.

Няма такова нещо. Ако един родител кандидатства в ОДЗ, той предварително е запознат с условията по преминаване в горна група, т.е. с акта на кандидатстване ги е приел и е съгласен с тях. Когато родител кандидатства в СДЯ, той не е приел тези условия и не е длъжен да ги приеме. Той е приел други условия към момента на кандидатстване и е редно общината да се придържа към тях. Едно е да планираш кандидатстване в ОДЗ където ще си водиш детето поне 5 години, друго е да кандидатстваш в СДЯ където ще си водиш детето максимум 2 години. В такъв случай родителите са склонни да правят компромиси с разстоянието, условията и т.н. базирани на факта, че е за по-кратко време.

Никой няма право да променя условията в крачка и да налага на родителите промяна, с която те може и да не са в състояние да се справят в дългосрочен план. Т.е. родителите, които са си записали детето в СДЯ имат правото да не са съгласни детето им да посещава ОДЗ. Няма неравнопоставеност ако за всеки се прилагат условията, които са били валидни към момента на неговото кандидатстване.

# 123
  • София
Ели, нали бяхме направили един екселски файл с местата по ДГ и разликата в бройката обявени/приети и т.н.? Можеш ли да се сетиш кой последно я сглоби? Искам отново да мина по тази справка и да пусна официално до СО да ми обяснят разминаванията.

P.S. От СО имам отговор за ХЗ - чакали списък от МЗ. Скоро пак ще ги ръчкам...
Не беше ли nellytan1?
Поне тя на ЛС ми е пращала файлове.

# 124
Аз имам следното питане - може би в по-стари теми е коментирано, но така и не ми стана ясно - как се определят местата в СДЯ по групи - как се решава, че за малкия набор (1-2г) в СДЯ ще се приемат 15-20 деца, а за големия набор (2-3г) се дават другите 60-70???

# 125
Аз имам следното питане - може би в по-стари теми е коментирано, но така и не ми стана ясно - как се определят местата в СДЯ по групи - как се решава, че за малкия набор (1-2г) в СДЯ ще се приемат 15-20 деца, а за големия набор (2-3г) се дават другите 60-70???
Отговарям:
Директорката определя местата, като се води от следните съображения:
1. Групите са смесени, в една група има деца от 2 набора или приемат се да речем 1 група за малкия набор и 2 за големия.
Това се дължи на факта, че:
1. Майчинството е до 2 г., съответно повече кандидатстват деца на 2 г., дори да не си кандидатствал на 1 г., при 2 г. вече задължително всички кандидатстват.
2. 2-год. деца се гледат по-лесно от 1-год. деца.

# 126
А дали някъде е даден  в наредбите е записан максималния брой деца, които могат да посещават една  за  група в ДГ? Спомням си че някъде четох за мин. брой деца за една група, но нищо не си спомням за максимален брой  newsm78.
Намерих наредбата касаеща проблема, но от това което аз разбрах максималният брой деца приети в една група трябва да е 24-25 деца, а в момента масовото явление е 32-33 деца в една група, като тук става въпрос и за най-малките 3 год. с една жена на 33 деца след 16:00 часа.
Саня, мислиш ли, че има смисъл да се поставя проблема пред РГ или отдел образование? Все пак най-вероятната причина за разликата в числата между 24-25 деца и 32-33 деца е нерегламентирания прием на деца. Не може в системата да са посочени, че 26-27 деца( заедно с хронично болните) посещават дадената група, а реалния списък да е с 32-33 деца  #Crazy Натъкнах се на няколко такива казуса в последните седмица и започвам да си мисля, че е масова практика.

Bueno  и за мен големите групи са голям проблем. До колкото разбирам никой не пита госпожите дали в групата има възможност да се приемат повече деца. От СО инструкциите са да се приемат възможно най-много деца и не се интересуват това по какъв начин се отразява на децата и на персонала Sad.
Pavleto, миналата година с няколко потребителки успяхме да свалим информацията от всички ДГ. От министерство на образованието взехме броя на децата по групи и градини и така успяхме да направим статистиката.
Тази година също смятам отново да взема справка относно броя на децата, но това няма да стене преди ноември месец. Това получих от информационния отдел:
 На този етап ЦИОО няма готовност да Ви предостави актуална информация за учебната 2012/2013 година, тъй като националната база с данни все още не е обобщена и изчистена от неточности. След като получим разрешение от МОМН да Ви предоставим тази информация, тя ще Ви бъде изготвена, но това ще е възможно чак в края на месец октомври или началото на месец ноември.
Поздрави от екипа на ЦИОО!

# 127
Здравейте, момичета. Извинявам се ако тук не е мястото за въпроса, но не знам къде да попитам. Ние извадихме късмет май месец и от септември ходим... Ходим с огромно нежелание, а вечер прави истерии.. Според мен причината е в това, че за 37 деца се грижи ЕДНА леличка... Това нормално ли е? Може ли някой да каже, защото мисля да ходя да се разправям! Не че подценявам професионализма,  но си е мисията невъзможна... Много се тормозя, това нормално ли е? На колко деца трябва да има леличка? Ясла първа група сме. Забравих да кажа...

# 128
Синева, права си, че една "леличка" за 37 деца е малко, но първо, това децата по списъчен състав ли са, или реално посещаващите групата всеки ден? Оказва се, че по списък може да има и 50 деца, а реално да ходят по 20.
Ако ще бъде успокоение да споделя, че наше приятелче ходи в частна детска градина, шест деца са в група и е в постоянна истерия.

# 129
Касита, вие все пак успяхте ли да размените ДГ?

# 130
Да, irchick, но при втория опит с друга ДГ.

# 131
Да, irchick, но при втория опит с друга ДГ.
Shocked
Иначе - честито, де. Дано да е за мнооого хубаво, въпреки изхабените нерви  Hug

# 132
Благодаря, irchick. Определено е хубаво. И най-вече, макар първоначалния стрес на детето взе, че му хареса.  Simple Smile
  bouquet

# 133
nellytan1, моля като получиш списъка, дай знак, за да го сглобим отново за тази година. После ще го пусна до всички институции с молба за обяснение!

# 134
  • София
nellytan1, моля като получиш списъка, дай знак, за да го сглобим отново за тази година. После ще го пусна до всички институции с молба за обяснение!
И аз ще помогна за свалянето на инфото.

Сега вече ни отмина едно притеснене покрай малкия (операцийка една) и ще мога да се включвам.

Ако посмеят да не обявят ВСИЧКИ места и групи за новата сграда в системата, тотално ще освирепея. Това е нова сграда и въпросната директорка ако обича да не продължава и нея да я управлява като "мойта" детска градина.
...
Ели, ми че тя е пуснала 51 места в системата за яслените групи, а според АДМИН децата са 90. Тия 40 бройки отгоре нали трябва да ги метне някъде жената, а градинските й групи са по 35+ деца - бяха ми казали, че имало група с 38 деца, набутани на двуетажни легла.
Аз питах в блога на СО що така става и получих един безумен отговор, който някой беше даже цитирал в темата. После като се опитах да обясня, че ти сметки дето ми ги пишат за приети и изписани деца не са изобщо наред и спряха да ми одобряват питанията Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт