Майчинство за безработни 2

• 69 091
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Здравейте,
и аз имам няколко въпроса. Имам 6 години непрекъснат трудов стаж. Преди 2 месеца ни съкратиха от работа и съм на Бюрото по труда с право на обезщетение за 8 месеца. В момента съм бременна в 1-я месец.-кога ти започва 45 дневния болничен  Има ли нужда да се записвам на работа фиктивно към някоя фирма от сега или да изчакам края на борсата и тогава да се зашиша във фирмата на познати?на колко си се осигурявала като си работила и на колко мислиш да се осигуряваш,ако почнеш сега работа.за да не ти взимат МРЗ,трябва да се водиш на работа и да плащаш всеки месец осигуровки Кой вариант е по-добрия и за размера на майчинството? Също искам да попитам по време на майчинството , ако съм назначена към фирма фиктивно трябва ли да продължавам да си внасям осигуровките в продължение на 2 години -да,всеки месец си плащаш здравната 20.16 лв или за този период вече държавата си ги поема?Благодаря предварително!

друг вариант ти е да започнеш сега работа и да излезнеш веднага в болничен.ще получаваш от Нои обезщетение,а ти ще плащаш на фирмата здравната
колко ти е обезщетението от БТ?

# 121
Здравейте отново,
в момента от Бюрото по труда получавам 270лв. Нямам на идея , ако започна работа фиктивно върху каква сума да се осигурявам. Но щом казвате, че независимо от размера на трудовите възнаграждения през последните ми 2 работни години, ще получавам минимално майчинство от 290 лв., няма кой знае какъв смисъл да се осигурявам на по-висок праг нали?
Само не разбрах, като си в болничен получаваш обезщетение от НОИ и си внасяш само здравните в размер на 20.16 лв., а останалите осигуровки кой ти ги внася ? В смисъл, че като съм била на работа и съм излизала в болничен пак работодателя  ми е удържал същата сума за осигуровки в размер на 150лв, а не само за здравни.? Благодаря ви предварително отново.

# 122
  • Пловдив
Но щом казвате, че независимо от размера на трудовите възнаграждения през последните ми 2 работни години, ще получавам минимално майчинство от 290 лв.,

Това къде съм го написала? newsm09
Напротив обезщетението го изчисляват въз основа на осигуровките 24 м назад от 45 дневния болничен.За месеците без работа или на борсата взимат МРЗ

Само не разбрах, като си в болничен получаваш обезщетение от НОИ и си внасяш само здравните в размер на 20.16 лв., а останалите осигуровки кой ти ги внася ? няма други осигуровки,когато си в болничен или майчинство В смисъл, че като съм била на работа и съм излизала в болничен пак работодателя  ми е удържал същата сума за осигуровки в размер на 150лв, а не само за здравни.? не е възможно да ти удържат тази сума,когато си в болничен.от къде я удържат като ти си получаваш обезщетението от НОИ директно ????????????????????           Благодаря ви предварително отново.

# 123
Да, може би се заблуждавам , защото реално съм излизала 3-4 дни най-много в болничен в месеца, останалото време се води като работни дни върху, които във фиша са ми начислявали и останалите осигуровки.
Значи в моят случай е най-добре да сключа фиктивен договор възможно най-бързо и да изляза в болничен поради бременност. А тези 20.16 лв. които ще трябва да внасям месечно, за всякакъв осигурителен праг ли важат т.е. ако се осигурявам на 500лв, пак ли 20.16лв ще внасям?
Имам и друг въпрос след като свърши майчинството от 2 години , ще мога ли да се върна на Бюрото по труда и да си ползвам обезщетението за останалите 6 месеца, тъй като сега съм ползвала само 2.
Благодаря отново:)

# 124
  • Пловдив
Да, може би се заблуждавам , защото реално съм излизала 3-4 дни най-много в болничен в месеца, останалото време се води като работни дни върху, които във фиша са ми начислявали и останалите осигуровки. -е,разбира се,че ще ти начисляват щом си работила
Значи в моят случай е най-добре да сключа фиктивен договор възможно най-бързо и да изляза в болничен поради бременност. А тези 20.16 лв. които ще трябва да внасям месечно, за всякакъв осигурителен праг ли важат т.е.-да,независимо от сумата те са толкова  ако се осигурявам на 500лв, пак ли 20.16лв ще внасям?
Имам и друг въпрос след като свърши майчинството от 2 години , ще мога ли да се върна на Бюрото по труда и да си ползвам обезщетението за останалите 6 месеца, тъй като сега съм ползвала само 2. -трябва да питаш в БТ.Но по-скоро няма да може,защото вече си почнала работа и като напуснеш или те съкратят от там след майчинството ще имаш право на нова борса според условията.отделно имаше нещо,че трябва да са минали 3 г от предната борса
Благодаря отново:)

# 125
Какви документи се изискват за получаване на помощта преди раждане от социални грижи(аналог на 45-дневния болничен при работещите майки)?

# 126
Здравейте! Бременна съм в 6-ти месец. Имам няколко объркващи въпроса (или поне за мен), за които се надявам да можете да ми помогнете. Преди седмица ме помолиха да напусна 2-ра работа от началото на бременността ми, тъй като започна да ми личи и незнайно защо БГ-работодателите се страхуват да имат майки под крилото си...както и да е ... сега следва да се впиша фективно във фирма и съм решила да пусна болничен, въпросът ми тук е- какво повлиява за увеличението на обезщетението от НОИ по време на болничния от максималния праг, който споменавате- 200лв., примерно ако си платя пълния размер на осигуровки за заплата от 500лв. в 1-я месец, то би ли следвало и болничния след това да е набаза % от тези 500лв.? Също така не съм сигурна дали правилно съм разбрала- болничния се изчислява на база 18 мес. назад в/у осигуровките, които са плащани- Това дава ли ми възможност, ако излезна болничен на 2-я ден от подписването на трудовия договор, то да има вероятност обезщетението от НОИ да е по-високо от 200лв, тъй като месеците назад съм работила и съм се осигурявала на по-високи доходи?
Съжалявам за обърканите въпроси!
Благодаря предварително за отговара!   bouquet

# 127
здравейте в безизходица съм ,моля някой наистина компетентен да ми помогне.От две години съм безработна и сега съм бременна почти във втория месец.какво майчинство ще получават.мога ли да се регистрирам в бюрото по труда по някаква програма /курсове и т.н./ и за какво би ми послужило това?

# 128
  • Пловдив
Здравейте! Бременна съм в 6-ти месец. Имам няколко объркващи въпроса (или поне за мен), за които се надявам да можете да ми помогнете. Преди седмица ме помолиха да напусна 2-ра работа от началото на бременността ми, тъй като започна да ми личи и незнайно защо БГ-работодателите се страхуват да имат майки под крилото си...както и да е ... сега следва да се впиша фективно във фирма и съм решила да пусна болничен, въпросът ми тук е- какво повлиява за увеличението на обезщетението от НОИ по време на болничния от максималния праг, който споменавате- 200лв., примерно ако си платя пълния размер на осигуровки за заплата от 500лв. в 1-я месец, то би ли следвало и болничния след това да е набаза % от тези 500лв.? Също така не съм сигурна дали правилно съм разбрала- болничния се изчислява на база 18 мес. назад в/у осигуровките, които са плащани- Това дава ли ми възможност, ако излезна болничен на 2-я ден от подписването на трудовия договор, то да има вероятност обезщетението от НОИ да е по-високо от 200лв, тъй като месеците назад съм работила и съм се осигурявала на по-високи доходи?
Съжалявам за обърканите въпроси!
Благодаря предварително за отговара!   bouquet

прочети първата страница на тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=671772.0

здравейте в безизходица съм ,моля някой наистина компетентен да ми помогне.От две години съм безработна и сега съм бременна почти във втория месец.какво майчинство ще получават.мога ли да се регистрирам в бюрото по труда по някаква програма /курсове и т.н./ и за какво би ми послужило това?

месечния доход на човек под 350 лв бруто ли е ?

за курсовете питай в бюрото по труда

Какви документи се изискват за получаване на помощта преди раждане от социални грижи(аналог на 45-дневния болничен при работещите майки)?

питай в социалните
със сигурност искат служебни бележки за доход

# 129
zdarveite i ot men.imam trudov staj okolo 7 godini.prez jni 2011 do jni 2012 bqh bearabotna jni 2012 se zapisah na buroto, ot jli 2012 imam dogovor na 4 4asa 6efkata kato razbra 4e sam bremena mi dade molbata za prekrateniq dogovor ot 31.08.2012.az sam nqkade v parviq mesec.i sega neznam kakvo da pravq.da si platq zdravnite osigorovki.kazaha mi 4e moga se zapi6a na buroto,oh napravo neznam v bezihodica sam molq posavetvai te me  molq vi.blagodarq predvaritelno.

# 130
  • Пловдив
zdarveite i ot men.imam trudov staj okolo 7 godini.prez jni 2011 do jni 2012 bqh bearabotna jni 2012 se zapisah na buroto, ot jli 2012 imam dogovor na 4 4asa 6efkata kato razbra 4e sam bremena mi dade molbata za prekrateniq dogovor ot 31.08.2012.az sam nqkade v parviq mesec.i sega neznam kakvo da pravq.da si platq zdravnite osigorovki.kazaha mi 4e moga se zapi6a na buroto,oh napravo neznam v bezihodica sam molq posavetvai te me  molq vi.blagodarq predvaritelno.

За да взимаш 2 г майчинство,трябва да работиш по време на издаване на 45 дневния болничен.Така че търси фирма,където да започнеш работа.Това може да стане и малко преди 45 дневния болничен

# 131
blagodarq za otgovora.bih iskala da znam kato si namerq firma da me vodqt na dogovor znaete li po kolko pari sa osigorovkite ako sam na minimalnata zaplata????

# 132
  • Пловдив
blagodarq za otgovora.bih iskala da znam kato si namerq firma da me vodqt na dogovor znaete li po kolko pari sa osigorovkite ako sam na minimalnata zaplata????

114.29 лв
за месеците в болничен се плаща само здравната 20.16 лв

# 133
Здравейте,искам да попитам мами записали се фиктовно какви документи изисква счетоводителя(знам,че той ще каже),но все пак.Казаха ми също,че някои мами са ги карали да си връщат взетото майчинство има ли такива мами?Благодаря

# 134
Здравейте! Извинявам се за глупавият въпрос, но и аз изчетох всички страници и не можах да си отговоря на следното:
Има ли ограничение в това колко месеца може да си в болнични преди излизане на тези 45 дни преди раждане т.е. мога ли от първия месец от бременността да изляза в болнични?

Общи условия

Активация на акаунт