Майчинство за безработни 2

• 68 105
  • 762
  •   1
Отговори
# 690
  • Chirpan
Благодаря много WinkЗначи става така ,има ли значение кога ще ме вземе на работа и колко трябва да се плаща на месец?

# 691
  • Пловдив
Благодаря много WinkЗначи става така ,има ли значение кога ще ме вземе на работа в момента на издаване на 45 дневния  трябва да си на договор и колко трябва да се плаща на месец? зависи на колко ще те осигурява.ако си на 310 лв,осиг на месец са около 120 лв.за месеците в болничен и майчинство ще плащаш само здравната 20.16 лв

# 692
  • Chirpan
Благодаря много  bouquet

# 693
Ситуацията при мен е следната - бременна съм в третият месец, от седмица съм съкратена от работа, на която съм осигурявана на заплата 430 лева. Има право на 4 месеца обезщетение от борса, но имам възможност да ме назначат фиктивно на работа, след което да изляза в болничен. При тези обстоятелства кое ще повлияе по-добре на сумата при майчинство, която ще ми изплащат? Има ли смисъл да започвам работа фиктивно или да изчакам да преминат тези 4 месеца борса?
Благодаря Ви предварително!

# 694
  • Пловдив
Ситуацията при мен е следната - бременна съм в третият месец, от седмица съм съкратена от работа, на която съм осигурявана на заплата 430 лева. Има право на 4 месеца обезщетение от борса, но имам възможност да ме назначат фиктивно на работа, след което да изляза в болничен. При тези обстоятелства кое ще повлияе по-добре на сумата при майчинство, която ще ми изплащат? Има ли смисъл да започвам работа фиктивно или да изчакам да преминат тези 4 месеца борса?
Благодаря Ви предварително!

За месеците на борсата ще ти взимат 310 лв за изчисление на обезщетението

4 м ще си на минималното 140 лв,нали?Ако те назначат и излезеш веднага в болничен,от НОИ ще взимаш повече

# 695
240 ще ми дават от борсата, това е една борса за довзимане Simple Smile. Мисълта ми е за самото майчинство кое е по-добре, при положение, че до сега имам около 8-9 години стаж, тази 4 месечна пауза сякаш няма да се отрази добре на майчинството.
Благодаря за навременият отговор! Наистина информацията, която ни даваш е много полезна. Simple Smile

# 696
  • Пловдив
разликата между 310 лв и 430 лв не е голяма,но все пак има разлика.като се добави,че от НОИ ще взимаш по-голям болничен,е по-добре да те назначат и да излезеш в болничен веднага.Добре да стане септември месец,за да може тези дни без работа да не ти се отразят

# 697
# 698
  • София
Здравейте и от мен! Предварително се извинявам, ако въпростите ми се повтарят!

Това е моята ситуация...

В момента съм безработна, като със съпруга ми правим планове да имаме бебе. Искаме обаче предварително да знаем как точно стоят нещата, за да взимам майчинство, за да можем да направим каквото е необходимо навреме. Имам трудов стаж около 2 години и половина за последните 5 години, както и 8 месеца стаж от НОИ за този период, като съм била на работа до 02.03.2013 г. включително. Сумите, на които са ме осигурявали, са минималните.

Ето и питанията ми:

1. Имам ли право на обезщетение за майчинство и в какъв размер? Разбрах, че независимо от това на каква сума са ме осигурявали минималното, което трябва да взимам, е 310 лв. за първата година, като за втората година обезщетението е фиксирано на същата сума - така ли е?
2. Трябва ли задължително като съм безработна да си плащам сама здравните осигуровки (и необходимо ли е да се плащат и някакви други?) или е достатъчно да съм с непрекъснати права?
3. Кога трябва да започна фиктивно работа в някоя фирма, за да мога да ползвам майчинство? Тези 45 дни преди термина се броят като болничен, а не като обезщетение за майчинство, нали?
4. По време на майчинството трябва ли аз или фирмата да плаща някакви осигуровки и какви?
5. Каква е процедурата, за да мога да ползвам майчинство?

Благодаря предварително!

# 699
  • София-Младост
deni1902
1. Имате право, ако работите, до навършване на 2г. възраст.
2. Ако не ги плащате няма как да сте с непрекъснати парва, така че да, трябва.
3. Най-малко 1 отработен ден трябва. 45-те дни се наричат отпуск за бременост и раждане.
4. Ако сте фиктивно плащате вие, иначе работодателя плаща 20,16 здравни
5. Отговорът е в т.1

# 700
  • София
deni1902
1. Имате право, ако работите, до навършване на 2г. възраст.
2. Ако не ги плащате няма как да сте с непрекъснати парва, така че да, трябва.
3. Най-малко 1 отработен ден трябва. 45-те дни се наричат отпуск за бременост и раждане.
4. Ако сте фиктивно плащате вие, иначе работодателя плаща 20,16 здравни
5. Отговорът е в т.1

Благодаря много за бързия отговор!

А тези 45 дни преди термина броят ли се към двете години майчинство или те започват да текат след раждането? Ако е така, получавам ли някакви за тези 45 дни и какви? Необходимо ли е за тях да се плаща нещо допълнително на работодателя за тези 45 дни? Вярно ли е, че независимо от това на каква сума са ме осигурявали и какви прекъсвания на стажа имам за последните две години минималното, което трябва да взимам, е 310 лв. за първата година, като за втората година обезщетението е фиксирано на същата сума? Междувременно е достатъчно да внасям единствено здравните осигуровки по 16,80 лв. на месец (ако не се лижа), така ли?

Още веднъж благодаря! Simple Smile

# 701
  • София-Младост
deni1902
Може и да прозвуча грубо, но не е ли по-добре дазабременееш и после въпросите, че те нещата се менят все пак.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=729589.0
Прочети първият пост и ако пак имаш въпроси с радост ще отговоря.
Да, така е за първите 410 дни(броят се от изд. на първият 45дн. болничен) обезщетението е с гарантиран размер, не по-малко от МРЗ за страната. Вдига се МРЗ, вдига се и обезщетението.

# 702
Здравейте аз искам да попитам след като се водих фиктивно на работа и си плащах здравните осигуровки,сега след като вече родих,продължавам ли да си ги плащам или държавата ми ги плаща  Simple Smile

# 703
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте аз искам да попитам след като се водих фиктивно на работа и си плащах здравните осигуровки,сега след като вече родих,продължавам ли да си ги плащам или държавата ми ги плаща  Simple Smile

Продължаваш да си плащаш здравните осигуровки през цялото майчинство...

# 704
Благодаря ти   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт