Майчинство за безработни 2

• 68 117
  • 762
  •   1
Отговори
# 720
  • София-Младост
Здравейте, нямам възможност да прочета цялата тема и се извинявам ако зададения от мен въпрос е обсъждан вече. Аз вземам т.нар социално майчинство, нямам необходимия стаж. Наближава момента, в който детето ми ще навърши годинка. Та запитването ми е има ли възможност моята майка да взема майчинство за втората година, тя си има стаж.
А ти си работеща без стаж или безработна без стаж? Защото ако работиш, т.е. си осигурена, имаш право на отпуск и съответно имаш право да прехвърлиш отпуска на баба, дядо, баща.

# 721
Здравейте, нямам възможност да прочета цялата тема и се извинявам ако зададения от мен въпрос е обсъждан вече. Аз вземам т.нар социално майчинство, нямам необходимия стаж. Наближава момента, в който детето ми ще навърши годинка. Та запитването ми е има ли възможност моята майка да взема майчинство за втората година, тя си има стаж.
А ти си работеща без стаж или безработна без стаж? Защото ако работиш, т.е. си осигурена, имаш право на отпуск и съответно имаш право да прехвърлиш отпуска на баба, дядо, баща.
За съжаление съм безработна. Бях студентка и месец след като завърших - родих.

# 722
  • София-Младост
За съжаление съм безработна. Бях студентка и месец след като завърших - родих.
В този случай ти нямаш право на отпуск по чл.163 КТ...и дефакто няма какво да има да прехвърлиш на бабата.

# 723
Благодаря, мили дами! Бях длъжна да опитам Simple Smile Hug

# 724
  • Майна Сити
Здравейте и от мен.
Четох из темата доста, но не намерих отговор на моите въпроси, а именно:
В момента съм безработна (но одобрена по програма "старт в кариерата", чакам всеки един момент да ми звънне телефона и да кажат да почна). Нямам никакъв стаж, защото съм работила без договори. В момента съм бременна, но както и да го въртя, не мога да събера стажа, за да взема майчинството, а не да разчитам на социалните.
Въпросите са ми има ли начин за самоосигуряване със задна дата или някакъв друг начин за  да го взема това прословуто майчинство? Или може ли да го прехвърля на бащата или бабата и дядото (не са пенсионери), като използвам техния стаж? Последният ми въпрос е може ли ако си по такава програма за временна заетост, да те съкратят, ако по това време си в болнични?

# 725
Здравей Skandity, аз не съм много компетентна по въпроса,но съм в твоето положение (нямам никакъв стаж). Исках да си купя от времето,когато съм била студентка, но то се оказа, че е само за пенсиониране. Така че осигуровки със задна дата не можеш да внесеш и за това аз сега започнах фиктивно работа и ще си плащам осигуровките докато натрупам 1 година и след това ще получавам майчинство. Мисля, че това е единствения вариант, но все пак ти си попитай пак, относно тези програми не знам как стоят нещата.
Гледам, че си 11-та седмица, ако искаш заповядай в темата за майските мами -
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=740857.570;topicseen

# 726
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Със задна дата осигуряване няма как да стане.Или започвате сега да се осигурявате  и след като придобиете една година осигурителен стаж да започнете да получавате майчинството.Дотогава социалното.
На бащата може да се прехвърли след 6-я месец на детето, а на баба/дядо след годинката...и пак трябва да се водиш на трудов д-р, за да го прехвърлиш.
При Програмите, доколкото имам спомен хората се назначаваха на срочен трудов д-р и при изтичане на срока няма проблем договорът да се прекрати, без значение дали си в болничен/майчинството и т.н.

# 727
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Здравейте,
Момичета, имаме следната ситуация:
самотна майка, съкратена, на отчет в бюрото по труда до 1.ноември, до този момент непрекъснат трудов стаж около 3 години, има дете на 3 г., посещаващо детска градина и сега е бременна с второ дете, съвсем в началото. Какви са възможностите за получаване на майчинството? (досега не е получавала нищо от държавата, даже не и детски, защото доходът й е бил добър.)

# 728
  • София-Младост
Здравейте,
самотна майка, съкратена, на отчет в бюрото по труда до 1.ноември, до този момент непрекъснат трудов стаж около 3 години, има дете на 3 г., посещаващо детска градина и сега е бременна с второ дете, съвсем в началото. Какви са възможностите за получаване на майчинството?
Да намери фирма да я назначат макар и фиктивно.

# 729
Здравейте,
самотна майка, съкратена, на отчет в бюрото по труда до 1.ноември, до този момент непрекъснат трудов стаж около 3 години, има дете на 3 г., посещаващо детска градина и сега е бременна с второ дете, съвсем в началото. Какви са възможностите за получаване на майчинството?
Много благодаря. А ако не намери? Социално майчинство 100 лв на месец 1 год., това ли е ? А втората година - нищо?
А може ли да кандидатства за детски за първото дете като няма да има никакъв доход от 1.ноември?

# 730
  • София-Младост
Здравейте,
Много благодаря. А ако не намери? Социално майчинство 100 лв на месец 1 год., това ли е ? А втората година - нищо?
А може ли да кандидатства за детски за първото дете като няма да има никакъв доход от 1.ноември?
Може разбира се.

# 731
Здравейте,
Може разбира се.

Благодаря ти много.

# 732
  • In Hell
Здравейте момичета,
Реших да напиша и тук за срещата си със служител на БЧК.
Днес разговарях и ме помолиха да разпространя възможно най-широко, защото се оказа, че масово майките са неинформирани за помощите.
Та европейските помощи (хранителни продукти по 25 кг) се полагат на всяка една от вас, която е взимала социалната помощ от 100 лв. месечно до навършване на 1 година на детето в предходната 2012. Всички взимали така нареченото "социално майчинство" са в списъците на БЧК и вземането на помощи става само с представяне на лична карта и подпис. Ако има някоя от вас която се интересува може да отвори сайта на БЧК и да провери в приложения файл графиците на раздаване и пунктовете, в които се извършват.

Надявам се да съм била полезна. Hug

# 733
Здравейте.Искам да ви попитам как да постъпя в моя случай.Бременна съм в 3-тия месец.В момента съм безработна.Последно бях на работа от 1.09. 2012г. до 1.07.2013г. където бях осигурявана на 4 часа.Имам общ трудов стаж от както съм почнала да работя от 3 години и 5 месеца.Как да постъпя при този случай,дали да намеря фирма,която да ме води фиктивно на работа още от сега или 45 дни преди термина?Надявам се да ме посъветвате какво да правя.Благодаря ви предварително.

# 734
  • Пловдив
дали да намеря фирма,която да ме води фиктивно на работа още от сега или 45 дни преди термина

Да,намери фирма.Да не назначат малко преди 45 дневния ти.Или от сега като отработиш 1 ден и излезеш в болничен.Ще плащаш на фирмата за месеците в болничен и двете години майинство 20.16 лв месечно
Минималното,което ще получаваш двете години майчинство е 310 лв месечно

Общи условия

Активация на акаунт