Математически турнири - 16

• 118 125
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
  • ride my bike...
И аз вече не ги отварям.Вероятно правят промени  Thinking

# 571
  • София
Аз ги отварям.  Peace

# 572
Благодаря на всички!
Където и да се построи бензиностанцията разстоянието, което трябва да измине човек от и И и от Н общо е 36. Значи можем да игнорираме мнението на И и Н. По същия начин К и М. Остава мнението на Л и там е бензиностанцията.

Това ми звучи най-логично.
Установих нещо като формула:) Разстоянието, на което трябва да се построи бензиностанцията е разстоянието между К и М (18 км в задачата) минус два пъти стъпката на прогресията. Т.е. при други числа, няма да е точно в средното село.
Разигравах го и с нечетни числа, и със стъпка 4 напр.
Но дете втори клас без посочени отговори и да ги проверява, ще се справи, ако проиграе всички километри (от 1 до 36.....)

Разсъжденията на Валя* наистина са най-логични. Само трябва да се допълни, че ако бензиностанцията е между К и М, сумата от разстоянията ще е по-малка, отколкото ако бензиностанцията е отляво на К или отдясно на М. И отново, където и между К и М да е бензиностанцията, сумата от разстоянията ще е равна на разстоянието от К до М. В такъв случай най-добре е бензиностанцията да бъде в село Л, защото тогава разстоянието от Л до бензиностанцията ще е най-малко (нула).

Разстоянията между селата не играят абсолютно никаква роля в горните разсъждения, което означава, че каквито и да са те, винаги ще е най-добре бензиностанцията да се построи в средното село (а не в селото, което е най-близо до средата на пътя). Така че - никакви прогресии, никакви формули, а само Средното село. Ако селата са четен брой, бензиностанцията може да е навсякъде между най-вътрешните две села или в едно от тези две села.

Последна редакция: пн, 15 окт 2012, 07:57 от Staniolka

# 573
Staniolka   Peace
без числа е по-лесно:)

Само тук - "отколкото ако бензиностанцията е отляво на К или отдясно на Л" - имаш предвид "отдясно на М"?

# 574
Привет на всички! Тази година за първи път мисля да пусна дъщеря си на математическо състезание и се записвам да следя, защото класната им съвсем не им съобщава.

# 575
Staniolka   Peace
без числа е по-лесно:)

Само тук - "отколкото ако бензиностанцията е отляво на К или отдясно на Л" - имаш предвид "отдясно на М"?

Да, така е, коригирах го.

# 576
Синът ми реши въпросната задача от втори клас на ЧХ по подобна логика - щом има среда, трябва да е на нея и ми я доказа с изчисленията Simple Smile Аз се пулих докато схвана и търся някаква прогресия и прочее, но то нали, понеже на съм във втори клас... и съм зле по математика.

Анда, малко офф, но това е корицата на Щедрото дърво, нали? Прекрасна книжка за деца и възрастни!

# 577
  • София
Здравейте, от състезанито Хитър Петър на класираните до кое място дават грамоти?

# 578
Много моля ако някой е успял да запише детето си за ЧХ в СМГ да сподели къде точно става записването, че книжарницата вече не работи и охраната не знаеше къде да отида

# 579
Много моля ако някой е успял да запише детето си за ЧХ в СМГ да сподели къде точно става записването, че книжарницата вече не работи и охраната не знаеше къде да отида

Сутрин трябва да търсите Ирина Шаркова, следобяд - Петя Тодорова. Ако детето ходи на курс би трябвало да го запише преподавателя от курса, но 20.10. е последния срок.

# 580
Здравейте, аз записах в петък децата си за ЧХ. Портиера Ви дава бележка и отивате в учителската стая - търсите г-жа Шаркова/сутрин/ или г-жа Тодорова/следобяд/. Ако ги няма, друга учителка държи списъка - плащате и Ви записват. Успех  Hug

# 581
Много ви благодаря ще тичам утре сутринта на там.

# 582
Здравейте, може ли знаещите математика, или имащи познати такива, да проверят верността на отговора на 12-та задача за 6-ти клас от Хитър Петър....

От  3  червени  и  2  сини  мъниста  могат  да  се  направят  само  2  различни  гердана  от  5
мъниста.  Колко е броят на различните гердани от 5 мъниста, които могат да се направят от
2 червени, 2 сини и 1 жълто мънисто?

май отговора е 6, а такъв няма в посочените....

# 583
Здравейте! Аз съм мама на първокласничка и искам да питам за Коледното математическо състезание, ние родителите ли трябва да запишем децата за участие или от училището направо ги записват? В нашето училище сформираха паралелка от всички общо 5 за СИП по математика, като първата учебна седмица децата решаваха тестове и тези които се справиха влязоха в този СИП. Дъщеря ми се пребори за първото място от общо 100 деца  Embarassed Това прозвуча малко като реклама... Rolling Eyes Благодаря предварително на отзовалите се мами!

# 584
Здравейте! Аз съм мама на първокласничка и искам да питам за Коледното математическо състезание, ние родителите ли трябва да запишем децата за участие или от училището направо ги записват?
Браво на детето!

Записвайте направо. Аз така в 1ви клас чаках, чаках  класната и двете състезания минаха  Joy
http://iztok-smb.hit.bg/ (oще е рано май)

Общи условия

Активация на акаунт