Четвърти клас- матурите пред нас, безсилни са в тоз час!

• 55 322
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
  • София
А аз съм се размислила за СМГ - колко чужди езика учат в пети клас? newsm78
Един - английски или руски език.

# 541
  МОМИЧЕТА АЗ ИСКАМ МОЕТО ДА ГО ЗАПИША НА МОДУЛИ  от септември  как става знае ли някой

# 542
  • нейде там, където ....

Благодаря!  Hug

За модулите, копирам от друга тема
Знаете ли тази година кога ще бъде записването за подготвителните модули? На 02.07. ли?

Следете сайта на СМГ. Там изнасят информация 1-2 дни преди началото на записването. Публикуват и списъка с учители по класове, както и разпределението им по часове.

# 543
  • София
Аз не съм се интересувала от приема в СМГ и въпросът ми може да прозвучи смешно, но какви са тези подготвителни модули?

# 544
  • София
Това е целогодишен курс за деца от 4 до 7 клас, разделен на модули от по 10 занятия. В него се решават типове задачи, които се дават на изпити в математически гимназии и мат. състезания. Задачите, с които се занимават там децата, нямат нищо общо със задължителната подготовка по математика в училище. Подходящ е за деца, на които им е интересна математиката и решаването на завързани задачи Wink

# 545
  • София
Благодаря ти, Елл.  Hug

# 546
Това означава ли, че местата се разделят м/у паралелките, или просто не се изпълняват желанията ако се изчерпи бройката?

# 547
  • София
Това означава ли, че местата се разделят м/у паралелките, или просто не се изпълняват желанията ако се изчерпи бройката?
Разпределянето по паралелки става в началото в зависимост от получения бал при приема.

# 548
Да ви попитам - каква литература препоръчват за 5 клас ?
Списъкът го е загубил някъде,но по памет освен приказки и "Старогръцки легенди" ...........
Благодаря !

# 549
  • ГОре на черешата...
Белла, на Калоян не дадахо списък, а с преписаха децата препоръчаната в края на читанката литература - та по спомен, че съм на работа:
- Приказки, А. Каралийчев
- Приказки на другите народи
- Българска митология
- Български народни песни, легенди и предания
...

Допълвам:

- Приказки, Елин Пелин
- Чудното огледало, Георги Райчев
- Турски народни приказки
- Хитър Петър
- Български вълшебни приказки
- Приказки, Ерих Кестнер
-

Последна редакция: вт, 05 юни 2012, 13:59 от mari_eta

# 550
  • София
Списъкът на сина ми включва легендите, народни приказки и песни, приказки от Ш.Перо, Андерсен и братя Грим.

# 551
Произход на света и боговете - старогръцки мит
Шестте дни на Сътворението - библейски мит
Имир, леденият великан - скандинавски мит
Господ Бог създава Земята - българска легенда
Раждането на Вахагн - арменска легенда
Славки си рожба не трае - народна песен
Тримата братя и златната ябълка - народна приказка
Слънцето и Луната - еврейска народна приказка
Легенда за рома - ромска народна приказка
Събра Марко триесе юнаци - юнашка народна песен
Котаракът в чизми - Шарл Перо
Гъсарката на кладенеца - Братя Грим
Грозното патенце - Андерсен
Златната мома - българска народна приказка
Търговецът - Сава Попов
Главатарят, който искал да плени месечината - турска народна приказка
Троица братя града градяха - народна песен
Най-справедливият - Елин Пелин
Даваш, даваш, балканджи Йово - преработка на П.П.Славейков
Бил се Марко с турци еничари - народна песен
Момче с крила - Агоп Мелконян
Приспивна песен - Асен Разцветников
Родната реч - Иван Вазов

Това са кратки произведения и почти няма смисъл да се четат през лятото, защото децата мигом забравят всичките богове, подбогове и всякакви митични създания и, когато дойде ред да ги изучават в час, все едно че никога не са ги чували. Затова карах дъщеря си да ги чете непосредствено преди часа по литература, при това с малко помощ от моя страна, защото някои са доста неразбираеми за детския мозък. Миналото лято щерката чете произведения от "списъка на мама", които сметнах, че ще й бъдат по-интересни и по-полезни от глупостите, които учат в пети клас.

# 552
  • София
Нашият списък е подобен на този на baibibi, но започва със старогръцки митове и легенди. Останалото са  приказки, народни песни и едни скандинавски легенди, които не ми е ясно какви са.
А ако искате децата ви да запомнят гръцките боговете и легенди ви препоръчвам поредицата на Рик Риърдън за Пърси Джаксън. Моят младеж покрай нея ги знае по-добре и от мен, а аз съм ги чела десетки пъти Wink Ако децата не са ги чели още са идеално четиво за това лято - хем интерсни за възрастта им, хем полезни. (Жалко че не учат и египетските богове, има и за тях 2-3 книжки на същия автор Simple Smile )

# 553
Няма никакъв интерес към богове ,богинии и пр.
Мисля,че за 10/11 годишни деца материалът е неподходящ.
Спомням си,че старогръцка литература учих в гимназията и
отново беше сухо и скучновато.
"Старогръцките легенди" едва ли ще ги прочете,ще търсим нещо друго.

# 554
Ама този списък не е пожелателен! Цитираните от мен произведения се изучават в пети клас и няма как детето да се размине с тях. На всичкото отгоре имаше няколко гадни теста, в които се мъдреха коварни въпроси от рода на "Как се казва козата, от която е сукал Зевс?". И, доколкото старогръцките митове и легенди са сравнително не съвсем непозната материя за децата, дето се вика поне от детски филмчета поназнайват имената на богове, музи и други митични създания, то скандинавската митология е ужасяваща - имената дори трудно се произнасят, камо ли да се помнят.
Не знам коя умна глава е наблъскала в учебната програма тая сбирщина от  митологии, но това е сигурно средство да се отвратят децата от часовете по литература. На всичкото отгоре повечето текстове са сухи, дидактични, лишени от художественост, та дори и от интиргуващ сюжет.

Общи условия

Активация на акаунт