Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 493
  • 403
  •   1
Отговори
# 375
  • Пловдив
Аз имам друга ДРАМА от към подбирането на средата. Не се смейте, на мен ми е драма. Въпросът е към подбиращите - какво правите ако всъщност не одобрявате дете, с което се предполага, че вашето трябва да е ... най-малкото да си играят заедно. Щото по някакви причини сте близки с родителите, ама не ви харесва детето.
Виждаш се с приятелите си без децата и толкова. Можеш да си близък с някого, а да имате различия във възгледите за възпитанието, дори често се случва с хора, с които си свързан много преди да имаш деца.
Е те това е проблема. Тяхното дете тормози моите по-малките, обаче в общата навалица това не бива отбелязвано. Или не иска да включва бебето в игрите, и то ходи и обикаля изпъдено горкото, опитва се да настройва моите деца едно към друго. Обаче когато приятелите кажат - да доведем и детето да си играят и аз прискърцвам мислено, но на глас нищо. Понякога и аз съм възпитана. Май криво, оказва се.

# 376

Аз имам друга ДРАМА от към подбирането на средата. Не се смейте, на мен ми е драма. Въпросът е към подбиращите - какво правите ако всъщност не одобрявате дете, с което се предполага, че вашето трябва да е ... най-малкото да си играят заедно. Щото по някакви причини сте близки с родителите, ама не ви харесва детето.

Аз го реших тоя проблем. Не, че не харесвам детето, харесвам го, но с моето не се разбират. Или са в такъв период. Но с майката сме приятелки, и аз държа да се виждам с нея, а ако трябва да оставяме на друг децата ще се виждаме по-рядко. Затова си излизаме, а децата си играят отделно - едното в единия край на площадката или клубчето, другото в другия. Ако се скарат ги разделяме веднага.

Може би това дете би могло да играе с по-голямото ти, а пък другите да имат друго занимание.

# 377
  • София
да, това също е вариант - гледане на възрастните без децата.

# 378
   Е да, ама изисква организация, да ги оставяш на някого и става все по-рядко, какво да се лъжем, така се отдалечават хората.
   Ако са ти близки приятелите и ти е приятно с тях, с малко предварителна подготовка - осигуряване на подходящи занимания на хлапетата може даже да си гостувате за по няколко дни, без децата да се тормозят взаимно.
  Батковците играят с бебето, защото им е братче, но от чуждото дете може би не би могло да се очаква същото внимание.

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 10:46 от Iris04

# 379
  • София
за мен нещата са разделени до известна степен - ако искам да съм в компанията на възрастни, деца не ми трябват, дори се дразня и от чуждите, ако и те присъстват, защото не мога да се отпусна да съм човек, а все се чувствам като родител и трябва да си меря думите и да обръщам внимание на чуждото дете; а когато съм с деца, то идеята е децата да се съберат, и тогава ща-неща се съобразявам и съм в ролята на родител.

# 380
за мен нещата са разделени до известна степен - ако искам да съм в компанията на възрастни, деца не ми трябват, дори се дразня и от чуждите, ако и те присъстват, защото не мога да се отпусна да съм човек, а все се чувствам като родител и трябва да си меря думите и да обръщам внимание на чуждото дете; а когато съм с деца, то идеята е децата да се съберат, и тогава ща-неща се съобразявам и съм в ролята на родител.

Разбирам. Аз не мога да контактувам с никакви непознати родители, защото децата ни са приятели, просто не мога. Нося си книга и си чета.
  А ако излизаме с наши приятели с децата ни им мятам по едно око, или някой друг ги наглежда, а пък ние си се забавляваме както обикновено. Слава богу, доживях този момент, в който децата вече не изискват да си на една крачка.

# 381
А после "оох, те днешните деца не знаят да играят, не излизат, седят само пред ТВ/компютрите в къщи, не са самостоятелни.." а то какво се оказва.. Презагрижени родители не пускат и сравнително големи, абсолютно нуждаещи се вече И от самостоятелност деца нъвън, без майката-орлица да изскача от всякъде с ръзмахан пръст или на стойка Ф, защото играта им навън не "кефи" родителите.
Не разбирам, честно... съвсем ли не ги пускате, ама хич?
Може би живеем в някакви паралелни реалности, но аз пускям моят син сам. С удоволствие. Само следя чинно някои маркери, които съм си поставила. Първо беше само пред и около сградата, в която живеем. Вече не е така. Какво прави навън ли.. ами карат колело, ролери, скейтборд.. ходят по магазините понякога, за да си купят нещо с приятелчета.
Тук всички пръвят така с децата си на тази възраст. Наистина, различно е, зависи от местонахождението може би, но... абе не знам..

А това, че не ги пускат грам сами деца на тази възраст го прочетох тук-таме, неведенъж и.. ами не се меся въобще - всеки си знае, но... нещо не ми звучи съвсем добре. Когато става дума за деца на 12-13-14г...

С родителите и аз не поддържам приятелски отношение, не мисля и че е нужно. Познаваме се, поздравяваме се и толкоз.

# 382
  Това зависи от безопасността на мястото в което живееш.

# 383
  • София
Сова, на 12- 13 излизат сами, но преди 4 клас дори нямат право да отидат сами до училище по закон. А и всичко зависи от квартала и населеното място като цяло. В центъра на София и с 12 годишно ще изтръпваш, ако е само навън. Иначе преди години и около първи клас си играехме сами пред блока и по някой родител наблюдаваше от прозореца, но сега времената са други, за жалост.

# 384
Да, зависи къде си, то е ясно, помислих си го...
Не, тук си имат право, специално от 12г натам сами да са навън и до 20ч вечерта... Но всички, всички си пускат децата да щъкат и да си играят, честно ви казвам (и от по-рано от 12г Wink ). Не живея в село.. в немалък град сме. Само за уточнение.

Но знам, че в София е съвсем друго... за жалост  Confused .

# 385
Сова, на 12- 13 излизат сами, но преди 4 клас дори нямат право да отидат сами до училище по закон. А и всичко зависи от квартала и населеното място като цяло.

До 8, до 8, ама според мен и това е прекалено. До 12 ако с това се застрашава задравето и живота му, и се ползва като аргумент от майките, които не искат да си пуснат децата навън с другите. Да, зависи и от квартала, рабира се, но ако аз живея в спокоен квартал, където се познавам с голямат част от хората и децата, защо да не си пускам 8-годишното да играе пред блока, където всички играят, или да отиде само на училище и тренировки? Няма нужда да се държим насила с децата си като с малоумни и неспособни, когато са готови за известна самостоятелност. Права е Сова, нали ако не го пускам да рита мач навън, трябва да му пусна футбол на компютъра и после да му гледам тиковете на очите.
пп: прочетох, че децата не си играели навън, а отвисявали - голяма глупост  Laughing Така си играят, че се връщат потни и изморени по тъмно. Момчетата ритат футбол или се разделят на 2 отбора и играят на война. Миналата година си изнасяха конструктори и си строяха роботи, измислят си какво да правят.

# 386
  В селото, в което летуваме  деца като моето, на шест-седем, са сами на улицата до десет вечерта, но това в София просто няма как да стане.

# 387
Защо да не може в София да стане? Зависи от квартала.

# 388
  • София
Сова, на 12- 13 излизат сами, но преди 4 клас дори нямат право да отидат сами до училище по закон. А и всичко зависи от квартала и населеното място като цяло.

До 8, до 8, ама според мен и това е прекалено. До 12 ако с това се застрашава задравето и живота му, и се ползва като аргумент от майките, които не искат да си пуснат децата навън с другите. Да, зависи и от квартала, рабира се, но ако аз живея в спокоен квартал, където се познавам с голямат част от хората и децата, защо да не си пускам 8-годишното да играе пред блока, където всички играят, или да отиде само на училище и тренировки? Няма нужда да се държим насила с децата си като с малоумни и неспособни, когато са готови за известна самостоятелност. Права е Сова, нали ако не го пускам да рита мач навън, трябва да му пусна футбол на компютъра и после да му гледам тиковете на очите.
От приятелки с по- големи деца знам, че до 4-ти клас нямат право да пускат детето до училище без придружител, нито децата имат право да напускат двора на училището сами. Но не знам дали важи за определени училища, за София или точно къде е упоменато.
Иначе, не съм забелязала родители от типа, който описваш. Повече са от другия тип. Една далечна позната беше пуснала 3 годишно и 5 годишно сами пред блока да карат колело, а блока е на булевард. Ако не го бях видяла лично нямаше и да повярвам.

Защо да не може в София да стане? Зависи от квартала.

Зависи от квартала наистина. В центъра не виждам как може да стане с дете под 9-10, но пак зависи от детето.

# 389
  Така е, в нашия е невъзможно. Виждам някои сами, наистина, но са около десетгодишни, най-малко.

Общи условия

Активация на акаунт