Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 488
  • 403
  •   1
Отговори
# 360
  • София
И средата и децата подбирам ,които са в досег с моите. Засега тази стратегия работи, но ще се види занапред доколко е била успешна или дали е имала ефект.
И аз правя така, но също си задавам въпроса дали постъпвам правилно понякога....  Thinking
То няма да може да продължи вечно, та притесненията ти са напразни. В училище, на разни занятия при по- големите деца и дума не може да става за контролирана и подбрана среда, поне у нас.
Може би си права,но нашите дъщери са и двете на 4 ,а малката на 2 и половина ,та ни е рано-гледаме си ги у дома . Подбираме среда,приятели и мероприятия . С хора, които се различаваме като мироглед ,начин на възпитание на децата и подходи не си ставаме близки Peace
Това казвам и аз. Няма място за тревога, подбирането е до време, но това е най- важното време за развитието на децата.

# 361
  • Пловдив
Аз не съм много по подбирането. Е, старая се да няма ексцесии, крайни изпълнения, но като цяло разчитам на случайността. Лошия пример си е е лош - обяснявам, говоря за последици и така.

# 362
Аз пък подбирам. Не оставям сина ми да играе с деца, които намирам за зле възпитани, както и аз не контактувам с техните родители. Надявам се с времето да се научи с кого да общува и кого да подминава, защото в един момент той сам ще си избира приятелите. Разбира се винаги мога да се намеся, ако преценя, че въпросния човек не му влияе добре.

# 363
  • София
Подбирах средата, и още как! Поощрявах играта с едни деца и потисках тази с други. Хич не съм либерална да ги оставям да играят с всякакви деца. Искам те самите да свикнат да си подбират средата откъм положителни качества.

# 364
  Моето само си подбра едни много нискобюджетни  и етноразнообразни контакти. Аз не му ги редуцирам, няма аз да играя с тях, я. Пък и смятам, че ще му бъде полезно.
  По родители не подбирам, аз не контактувам почти с тях.

# 365
Аз пък подбирам. Не оставям сина ми да играе с деца, които намирам за зле възпитани, както и аз не контактувам с техните родители.

Подбирах средата, и още как! Поощрявах играта с едни деца и потисках тази с други. Хич не съм либерална да ги оставям да играят с всякакви деца. Искам те самите да свикнат да си подбират средата откъм положителни качества.

Ако второто го разбирам и практикувам, то първото, не че не ми е понятно, но ми е неясно в изпълнителната му част.
За да бъде осъществено, то вероятно ще трябва при всяка проява, която не ми допада да сменям местоположението си, което ще превърне часовете за игра в номадство.
Децата имат удивителната способност да се събират със себеподобни. Виждали ли сте как три деца крещят, скачат, гонят се в единия край, а в другия други три кротко седят на някоя пейка и/или готвят, обгрижват бебе, бръмчат с камиончета?

А инак много типове поведение не одобрявам, включително и онова на 3-годишното момиченце, на което са втълпили, че е най-красивото на света и постоянно ходи сред децата и ги  пита "Красива съм нали? Виж каква рокля имам! Красива е нали? Налииииии? Налииииии?".

И накрая да си кажа, че повечето примери от типа "Така не се прави, дечица, да си знаете!" ги давам на децата си, насочвайки вниманието им към родителите, не толкова към децата.

Ах, да, присетих се- не държа децата да имат best friends, дори напротив. Всеки път възпирам голямото да квалифицира някого така. Опитвам се да поощрявам многообразието в контактите в тази възраст, защо найдоброприятелстването предразполага към групиране, затваряне в даден кръг, което аз не харесвам, защото води само до цупни и сръдни.

# 366
  ....

Сигурно това имате предвид под подбиране на средата... но на мен не ми се ще да и подбирам децата, по това, че родителите им били някакви си.
 Като порасне може би ще се поизменят нещата, но засега...

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 10:02 от Iris04

# 367
Не знам как се подбира среда, когато детето не е до полата ти. Освен да се разчита, че вече е приело модела на поведение в семейството и няма да се сближи прекалено за дълго с кофти другарче, а ако го направи - да му се говори, ама някак ненатрапчиво, защо Х е лош спътник.
Големият миналото лято дружеше с едно изоставено на самовъзпитание дете, което мери улиците по цял ден. Понеже на всички деца им е забранено да играят с него, то ходи между блоковете и се присламчва към нови групички. Миналата година това беше групичката на сина ми. Не ми беше приятно, но и не исках да спирам детето да играе с компанията си, само защото и новото идва при тях. Обаче онова взе, че открадна един робот на моето и приятелството се прекрати мигом.

# 368
  • София
Какво означава да не мога да контролирам! Моите деца не са щъкали и до момента не щъкат като свободни електрони пред блока или по градинките. Едно че нещо не ме кефи сегашният вариант на играта пред блок, която е просто "мотаене" и на практика няма игра, и друго, че като някое дете не ми харесва като поведение, то не си мълча, а го казвам на децата. Поне при нас в момента няма никакви положителни условия и резултати от нещото, наречено игра пред блока, то не че се познават и с другите деца, де! Не мога да подбирам средата в училище, но нали съм подбрала училището и горе-долу познавам класа! Горе-долу познавам децата и родителите и на извънкласните занимания, та това също е подбор на средата.

# 369
  • Пловдив
Ах, да, присетих се- не държа децата да имат best friends, дори напротив. Всеки път възпирам голямото да квалифицира някого така. Опитвам се да поощрявам многообразието в контактите в тази възраст, защо найдоброприятелстването предразполага към групиране, затваряне в даден кръг, което аз не харесвам, защото води само до цупни и сръдни.
С това съм съгласна, искам децата ми да си имат групички близки приятели, 4-5-6, не да са част от двойка. И не на последно място защото ако е част от двойка проблема при разделянето им по някакви причини е огромен. А ние не сме вързани в Сопот, нали?

# 370
 Много хубаво си играят нашите пред блока. На разни драматизации от филмчета, после тичат и викат, хранят две котки и ти гонят по едно дърво. Всяка вечер ме кара да слизаме пред блока, защото X и Y  щели да я чакат. И верно, чакат я.
 Иначе и аз я водех по разни клубове с нагласени момиченца, деца на мои познати,  ама какво да правя, най-много си допадна с Хъкълбери Фин.

# 371
  • Пловдив
Аз имам друга ДРАМА от към подбирането на средата. Не се смейте, на мен ми е драма. Въпросът е към подбиращите - какво правите ако всъщност не одобрявате дете, с което се предполага, че вашето трябва да е ... най-малкото да си играят заедно. Щото по някакви причини сте близки с родителите, ама не ви харесва детето.

# 372
  • София
Вече не съм толкова близка с родителите. Като бях дете много мразех да отида на гости с нашите и да трябва да играя с деца, които не харесвам, само защото сме щели да обидим домакините. Та, може и да си влача нещо от моето детство на тази тема. Вярно е, че децата имат свои характерови особености, но досаге каквото не ми е харесвало у някое дете, то е било продукт на възпитанието на родителите му, а не на характера. Защо да поддържам връзка с хора, чийто начин на възпитание не ми допада, за да си причинявам на себе си и на децата си дискомфорт ли!

# 373
Аз имам друга ДРАМА от към подбирането на средата. Не се смейте, на мен ми е драма. Въпросът е към подбиращите - какво правите ако всъщност не одобрявате дете, с което се предполага, че вашето трябва да е ... най-малкото да си играят заедно. Щото по някакви причини сте близки с родителите, ама не ви харесва детето.
Ние лично ходим там където не ходят те .
Нямам претенции дали родителите са сезонни работници, програмисти или секретарки майките им,а колко са заинтересувани от децата си, какъв подход имат при удряне, делене на играчки, спорове за колело и т.н.  А и съгласете се,че когато сте на една ръка разстояние няма как да не забележите ,че определено дете удря наред и ако никой не му направи забележка от придружаващите го  ,си дръпнете вашите и обясните ,че така не се прави и предпочитате да се изместите до парка .  Peace

# 374
  • София
Виждаш се с приятелите си без децата и толкова. Можеш да си близък с някого, а да имате различия във възгледите за възпитанието, дори често се случва с хора, с които си свързан много преди да имаш деца.

Общи условия

Активация на акаунт