Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 479
  • 403
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Стига, бе, хора, само се вкарвате във филми! Честно да ви кажа, според мен в ДГ нещата са по-напечени в сравнение с училище! В училище децата са половин ден, от който имат три междучасия от по десет минути, а през останалото време са ангажирани плътно, нямат много време да враждуват и да се бият! Надявайте се да имате класна, която да държи нещата изкъсо, и всичко ще е наред! Ако моите вече не бяха минали през първи клас и нищо не знаех, и си градях мнението основно тук и чрез трети лица, сигурно щях да си заключа децата с десет катинара вкъщи! Моля ви се, не откачайте отсега, пазете сили за по-нататък!

# 46
  • София
Ами не знам, Анди, обаче проблемите за сина ми започнаха точно в училище, в ДГ и преди това по площадките не сме имали проблеми. Съжалявам, че реагирах толкова късно и сменихме училището чак след 4 клас. В първи и донякъде във втори са още сравнително дребни и понаплашени и слушат госпожите, по-нататък обаче за нас стана страшно.
Синът ми освен че е кротък, е и супер чувствителен и сълзите му излизат много бързо, заради което си го тормозеха и понякога биеха в междучасията. Кога успяла да се намеси учителка, кога не успяла. Какво ли не му се случи на детето, докато майка му патката заспала (не мога да си го простя просто) най-сетне се светна, че в това училище няма да прокопса и не можем да променяме света, а да се нагодим към него, както каза Каси.
Та не съм аз голям оптимист за училище, само искам да кажа с този си пост на майките да не чакат толкова, колкото аз. И досега не мога да си обясня защо не реагирах навреме, може би си представях, че навсякъде ще е така - а не е.
Иначе аз сина си и досега уча да не удря, съжалявам, но не мога да си обърна езика и да го науча на нещо, в което изобщо не вярвам. Слава богу, с времето той си изгради някаква система и ако действително отговори на удар, то е след като нещата са стигнали до положение да няма друг изход - мисля, че веднъж или два пъти само му се случи.
Мъжът ми му говори по-мъжки, че трябва вече сам да се учи решава проблемите със съучениците си и добре, че е той, че ако питат мен, аз и сега ще кажа да ходи да говори с класната, а да не се разправя сам. Обаче колкото повече чета и говоря с родители, толкова повече осъзнавам, че аз съм в грешка в случая. Ама не мога да се пречупя - то затова са бащите.

# 47
  • в здрача
На мен пък училището ми се струва песен в сравнение с ДГ. Не, че няма проблеми, бутната от един, обидена от друг, не гласували за нея, крали и от бисквитите по време на час, забравила си била учебника, а "приятелката" и не и давала да погледне в нейния по време на часа, докато нашата винаги и услужвала, когато тя си забрави нещо, ама си повтарям като мантра - това да са и проблемите, защото тези, които имахме в градината ...не ги пожелавам и на най-големия си враг.
Пък и училището лесно се сменя, градината далеч по трудно.

# 48
Здрявейте и аз се включвам в темата, макар да нямаме никакъв опит, още е малка щерката и не се е сблъсквала с такива неща, освен обичайното сдърпване с играчки и подобни не толкова кофти неща.
Просто когато става въпрос за такива разправии между децата си спомням един филм с Анджелина Джоли "Подмяната" там тя отглеждаше сина си сама и му казваше  - цитирам: "Не започвай бой, но го завършвай". За съжаление в днешно време има логика в това, което казват във филма. Учите децата си да не отвръщат на боя с бой, което е много хубаво, но предвид какви са масово децата днес, е много трудно приложимо и може да изиграе лоша шега на самите деца.
Като цяло моята щерка не е агресивна, не налита на бой, но понякога котато  някой я бутне или я удари, тя отвръща, но това го прави с нейни приятелчета /по скоро с едно приятелче, с което или се гушкат и целуват или се бият  Laughing/,може би от там й идва "силата". Но кагото непознато дете я удари просто бяга от него. Честно казано още и още не знам как точно да я уча в тази насока, определено не бива да се бие, против съм всякакъв вид насилие, но пък мнението ми е, че трябва да може да се отбранява по някакъв начин, а съгласете се има деца /в по напреднала възраст/, за които единствения начин за разправия е боят, при някои идва от средата, в която растат, при други си е до характер....

# 49
  • София

Пък и училището лесно се сменя, градината далеч по трудно.

Не се бях замисляла за това. Имаш право.

# 50
Смяната не гарантира попадане в прилична среда. Агресори има навсякъде. На места са повече, защото политиката на училището го позволява, освен средата като цяло, ако щете и самият квартал, в който се намира то.
Детската градина за мен е по-безопасната територия, дали защото детето ми не е попадало на агресори там, или защото самата мисъл, че 25-30 деца нямат досег с други, или просто защото говорим за деца на възраст 3-7 години, не зная.

# 51
  • в здрача
Да, агресори има навсякъде, но има агресори и агресори. И докато училището има някакви лостове за маневриране, включително и възможност за изключване ДГ - няма. И ако можеш да работиш с детето, не можеш да превъзпиташ родителите му, а какво поведение да очакваш от дете системно пребивано от родителите си? То бие всички наред, включително и учителките си, не спазва никаква дисциплина, наказанията за него не важат, на всичко отгоре е най-високо и силно от всички деца и т.н. да не разправям ада през който преминахме. Да не се налага други да задвижват тромавата машина закрила на детето  за такова дете в риск.

# 52
Явно само на мен ми се вижда планина разлика един агресор на 5 и един такъв на 15.

# 53
  • в здрача
Явно само на мен ми се вижда планина разлика един агресор на 5 и един такъв на 15.
Разликата е огромна, но само в последствията от деянието и начините за действие. Ще илюстрирам с пример, който честно казано толкова години вече не мога да забравя. Когато един 5 годишен удари с юмрук другарчето до него в главата и го събори на земята заедно със стола му и хукне извън стаята за да отиде в сервизното помещение, където да се покатери на шкафа за да докопа нож, с който да подгони лелката, защото така прави тати, когато сбърка за да накаже мама за своята грешка е виновна учителката, която не е могла да овладее ситуацията и да превъзпита малкия и дори директорката нищо не може да направи, но ако един 15 годишен приложи същия номер най-малкото което ще последва е изключване от училище. За 5 годишния жалба в полицията не можеш да напишеш, но за 15 - да.

# 54
Това, за което пишеш са някакви крайности. Реално агресорът в детската градина урежда силово конфликтите си, но мащабите на действията му едва ли са интензитета на тези, които ще извършва по-късно в училище. Да не забравям и факта, че родителите на по-малките деца твърде едноцентрично наблюдават света.
В училище нещата ескалират, защото там се срещат деца от различни възраст, необезпокоявани особено от присъствието на възрастен. Там започват боя в тоалетните, извън сградата на училището, преджобването, заплахите, попадането в неподходяща среда.
Детската градина затова е детска, защото е като детска игра пред онова, което може, но разбира се, не е задължително да се случи на детето в училище.

# 55
  • Западен парк
Нещо май се отклонихте и от изключенията се направиха изводи. Да, има ги всички тези неща и в градините и после в училище, но не всички деца са пребивани в тоалетната или преджобвани сутрин.
И за да не ме разберете погрешно - казвам, че картината има всякакви цветове. Имало го е през 60-те, имаше го по наше време, ще го има и за внуците ни. Само дето едно време не го пишеха по вестниците (защото бяхме идеалното общество и "такова нещо " нямаше), а сега се снимат с телефоните и се изтипосват в тубата. Както се казва нищо ново под слънцето.

# 56
Именно, това казвам и аз, Монк, че не е задължително да се случат такива неща, защото те зависят преди всичко от средата, политиката на училището и пр., но вероятността да сполетят детето ти в училище, е пъти по-голяма от тази, това да му се случи в детската градина.

# 57
  • София
Именно, това казвам и аз, Монк, че не е задължително да се случат такива неща, защото те зависят преди всичко от средата, политиката на училището и пр., но вероятността да сполетят детето ти в училище, е пъти по-голяма от тази, това да му се случи в детската градина.
нямам голям опит все още, но сега като се замислих до момента най-агресивната среда, в която са попадали децата ми беше... яслата на ситната - там тя беше душена, драна, скубана, хапана, прибирана със синини по врата, градинки на всякъде по тялото, издрано по лицето до очите, не ми се спомня...

# 58
Не съм съгласна с някои от изказванията. Имам син, който се научи да хапе като защита от сестра си. Иначе е супер добро, спокойно и дружелюбно дете, на всички деца им вика  "ей приятел". По отделно и двете ми деца са супер разбрани, но като се съберат са като котка и куче, а те са заедно всеки ден ! В къщи много се биеха, дразнеха, деряха, крещяха и какво ли не. От немай къде съм ги наплясквала здраво по дупетата. С голямото ми дете нямам проблеми с другите деца - досега не се е била с никой, или карала сериозно, на 7 години е. Старае се определено да се разбира с всички. С малкото ми дете доскоро имах проблема че хапе, когато някой посегне да му вземе играчка от ръцете. Също така и бута децата макар и леко, но ако са на пързалка и леко да е ще паднат. Затова аз съм винаги с него. Била съм и винаги с голямото ми дете. Един ден не съм седнала като другите родители и да оставя децата "сами" да се оправят. Винаги съм около тях и като видя че може да има неприятна ситуация я прекъсвам още преди да е започнала като обяснявам, или каквото се налага. Това ще продължи до училище и с малкия. По натам трябва наистина сам да се оправя с децата, но ще е на 7 години, а не на 3, 4 или 5. Така че според мен зад тези неприятни ситуации с децата стоят в повечето случаи родителите им, които не си дават зор да си гледат децата , а ги пускат буквално сами и после се жалват от последиците.

# 59
нямам голям опит все още, но сега като се замислих до момента най-агресивната среда, в която са попадали децата ми беше... яслата на ситната - там тя беше душена, драна, скубана, хапана, прибирана със синини по врата, градинки на всякъде по тялото, издрано по лицето до очите, не ми се спомня...

Така е, защото децата там са много малки на възраст, в агресивна обстановка, голям брой деца, с 1 или 2 възрастни. Моите деца пропуснаха яслата, но съм чувала как лелките бият децата, включително и племенницата ми. Какво да се очаква от такава среда и такъв брой деца ?

Общи условия

Активация на акаунт