Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 488
  • 403
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Аз изживявам голяма драма да туширам проявите на по-агресивното си дете и едновременно с това да подтикна по-толерантното да си отстоява малко правата и да не отстъпва винаги. И в крехкия баланс се намесва и проходилото едногодишно.... Понякога изпушвам.  

И яслите не ги харесвам като място за престой на моите деца. Но след 3 години проявяват желание за социализация, и детската градина им харесва много.

# 331
  Пуснете нова тема за социализацията, ще бъде интересно да дискутираме.

# 332
По повод източните бойни изкуства, ходих и питах, но повечето треньори ми казаха, че е хубаво детето да е поне на 7 г, защото иначе не било добре за костната система, ако се занимава активно и т.н. Отделно, тогава детето може да тренира по-осъзнато, най-общо казано.
Не споря колко са верни тези неща, а и от дете до дете има голяма разлика, но поне в Бс няма кой да тренира добре малки деца.

Като уточнение и аз нямам за цел спор. Може и е най-удачно при навършени 5 години - всичко друго е родителска преценка и желание на детето. Това е възрастта , когато по лесно можеш да ги накараш да се концентрират и по лесно усвояват отделните блокове от движения.

# 333
Точно така е това с майките с по едно дете, които имат очаквания и тези с две, които го играят съвсем реално синя каска в собствения си дом и няма на кого да се сърдят.
Лято!, предполагам че твоята позната е детска учителка. Залагам също на това, че тя  самостоятелно ще обучи детето си да му "козируват" другите деца в яслата.
И аз чакам темата за социализацията.  

# 334
Точно така е това с майките с по едно дете, които имат очаквания и тези с две, които го играят съвсем реално синя каска в собствения си дом и няма на кого да се сърдят.

Това е доста индивидуално. Обикновено агресивността не се отглежда или възпитава, тя е вродена или ти иде да отвърнеш, да посегнеш, когато не е на твоето/т.е. вид осъзната агресия/ или не.
Имам 2 деца и нещата са доста различни от споменатото - т.е. всичко е индивидуално като нас самите.

# 335
  • София
рони, всъщност не е, но майка ́и е била мед.сестра в ясла, та е доста сходна ситуация. Simple Smile

# 336
по мои лични наблюдения, терзанията за играчките и бебетата на 1-2 години, са обичайно на майки, които имат едно дете или при първото дете. А как мислите, изглеждат нещата при майките с близнаци, или както е при мен с деца с година разлика? И двете са мои, и правеха все същото, като и другите малки деца - дърпаха си играчките, хвърляха ги един по друг, дори се е случвало да се бият по главите, да се бутат... Е, аз какво можех да направя, кое от двете деца е право и кое криво? Ми, нямаше как да нарека едното така, а другото онака, а единственият начин беше да стоя до тях и да внимавам да не се наранят и по някакъв начин да регулирам отношенията им. Ситуацията е все една и съща, но поведението на майката е различно според това дали и двете или само едното е свое - лесно е да се каже, че чуждите не си дават играчките, ама като се окажат и двете свои, вече няма на кого да се хвърли вината. Разбирам майчинте терзания за играчки, но според мен са терзания на база преувеличение и драматизиране. ако на някого не му харесва, да си вземе детето и да си го носи на друго място да играе.
Съгласна съм, а и изнасянето от площадката е универсално решение за всякакви драми. И принципно, но най- вече с малки деца е важно да се събираме със себеподобни или да имаме по- висок праг на търпимост на различията.
Не мисля, че преувеличавам или драматизирам. Просто разговарям с приятелки и споделям нещо, което за първи път ми се случва. Hug

# 337
  • София
колкото по-бързо и по-спокойно минеш през размишленията относно (не)справедливостта на детската площадка, толкова по-малко главоболия ще си докараш. Разбирам прекрасно изострения майчински инстинкт към малкото дете и колко несправедливо изглежда родното дете да си дава играчките, а другите да не му дават техните, цялото бутане и дърпане. Малки деца са, бутат, дърпат, пищят, реват - нормално е.  Peace

# 338
Ок, така е.  Peace  Сигурно е нормално и майките да се питат чат-пат дали не бъркат някъде. Може и полезно да е.

# 339
  • София

Не мисля, че преувеличавам или драматизирам. Просто разговарям с приятелки и споделям нещо, което за първи път ми се случва. Hug
Аз не визирах теб, Жаве, говоря си по принцип. Нормални са тези неща, нормално е и човек да се пита дали са нормални. А и като нещо ти е неприятно не е нужно да търпиш, намираш си компания от хора като теб и там въпросите и проблемите са по- малко.

# 340

Аз не визирах теб, Жаве, говоря си по принцип. Нормални са тези неща, нормално е и човек да се пита дали са нормални. А и като нещо ти е неприятно не е нужно да търпиш, намираш си компания от хора като теб и там въпросите и проблемите са по- малко.
Peace
Ах, колко презирах преди време хората, които подбират и контролират средата на децата си! Наричах ги надменни и пълни с предразсъдъци.  Grinning  
Сега ми се струва все по-естествено... доколкото е възможно, де.

# 341
  • София

Ах, колко презирах преди време хората, които подбират и контролират средата на децата си! Наричах ги надменни и пълни с предразсъдъци.  Grinning 
Сега ми се струва все по-естествено... доколкото е възможно, де.
Е, аз средата на детето не подбирам, но подбирам своята. В бъдеще вероятно ще се срещам и с родители, които не са по мой вкус, защото децата им са приятели на детето. Но когато детето е малко ми е важно другите родители не да са с моите възгледи, но да са склонни да се съобразяват общото благо, така да се каже. Например да не пушат около децата или да не ги оставят "да се оправят сами". Не осъждам останалите, но за какво да се караме или гледаме накриво по площадките?

# 342
И средата и децата подбирам ,които са в досег с моите. Засега тази стратегия работи, но ще се види занапред доколко е била успешна или дали е имала ефект.

# 343
  • Някъде на път....
И средата и децата подбирам ,които са в досег с моите. Засега тази стратегия работи, но ще се види занапред доколко е била успешна или дали е имала ефект.
И аз правя така, но също си задавам въпроса дали постъпвам правилно понякога....  Thinking

# 344
  • София
И аз правя така, но също си задавам въпроса дали постъпвам правилно понякога....  Thinking
То няма да може да продължи вечно, та притесненията ти са напразни. В училище, на разни занятия при по- големите деца и дума не може да става за контролирана и подбрана среда, поне у нас.

Общи условия

Активация на акаунт