Удряй, ако те ударят! Дали?

• 18 493
  • 403
  •   1
Отговори
# 345
Много ми е странно как подбирате точно средата? Селекцията на такава във времето, когато детето не посещава детска градина/училище, ми е понятна и се стремя да я практикувам, но остава невъзможно при всяка проява на поведение, което не ми харесва да сменям училището, например?
А ако детето ходи на детска градина, т.е. прекарва там около 8 часа на ден,  пет дни в седмицата, селекцията е повече от невъзможна. Нито пък контрола върху поведението- и на родното, и на чуждите деца. Същото се отнася и за училището.

# 346
  • Някъде на път....
......То няма да може да продължи вечно, та притесненията ти са напразни. В училище, на разни занятия при по- големите деца и дума не може да става за контролирана и подбрана среда, поне у нас.
Бояна, не знам, но постоянно си задавам въпроса дали съм постъпила правилно, в много ситуации в ежедневието с децата.
Все си мисля, като постъпвам по определен начин, как ли го възприемат те в главичките си и какво ли всъщност разбират - дали това, което аз искам да разберат или пък...съвсем по друг начин тълкуват моето поведение...  Thinking
Все се опитвам да анализирам дадени ситуации, разговори... все размишления разни... Crazy

# 347
  • София
докаато са малки им промивам мозъка със своите ценности. Например, казвам си какво ми е направило лошо впечатление в поведението на някое дете от групата, класа или дори съседското, с което играят. понякога направо давах и давам насоки за правилно и грешно, кое дете е свястно и кое ще му повлияе лошо. И в ДГ, доколкото ходиха, и в училище, се ориентират към определен типаж деца, които предизвикват положителни или отрицателни отзиви у мен и баща им. Идеята е те самите да се научат да си подбират приятелите в един момент.

# 348
  • София
Много ми е странно как подбирате точно средата? Селекцията на такава във времето, когато детето не посещава детска градина/училище, ми е понятна и се стремя да я практикувам, но остава невъзможно при всяка проява на поведение, което не ми харесва да сменям училището, например?
А ако детето ходи на детска градина, т.е. прекарва там около 8 часа на ден,  пет дни в седмицата, селекцията е повече от невъзможна. Нито пък контрола върху поведението- и на родното, и на чуждите деца. Същото се отнася и за училището.
Именно, няма как да се случи след един момент. Важното е каква основа получава вкъщи, това е водещото. Забежки и отклонения от семейния модел ще има винаги, но това е в полето на експериментите, децата обичайно се връщат към модела, ако той не е крайно отблъскващ с нещо. А и у дома се обсъждат събитията през деня, за по- голямо дете това е достатъчен коректив, както и достатъчна информация за родителя. Приятелите не бих подбирала аз, освен ако не става въпрос за някаква крайност. Децата се отличават от нас и далеч не мисля, че мога да съм мерило за това кои са най- подходящите деца.

# 349
Не съм чела отговорите по темата, а само първия пост.

Много кофти ситуация. За съжаление наблюдавам същото и при по-малки деца. За сега успявам да "увардя" сина си, защото е само на година и 7 м. и съм постоянно до него. Той е много  гальовен и се радва на почти всички деца, а като види момиче с къдрички се лепва моментално за нея. Точно това се случи онзи ден. Приближи се до една 3-годишна кака и посегна към косата й, за да я помилва и точно беше сложил ръка на главата й и й се усмихваше, когато тя си свали обувката и замахна  Shocked Обясних й със спокоен тон да си свали обувката на земята и да я обуе, защото Нико няма да й направи нищо, най-много да я помилва. Тя ме гледа известно време враждебно, след което ме послуша. Ако не бях там, съм сигурна, че детето ми щеше да "изяде" 1 обувка в главата. По-странното е, че май има родители, които намират това поведение за нормално. Дойде майката на детето на секундата, в която се бяхме разбрали и си я взе от пързалката без да каже нито дума, само профуча покрай мен, дори ме блъсна леко, но да не издребняваме...

Извинявам се за дългия пост, но това е само една от многото подобни случки.  Осъзнавам, че никой няма гаранция как ще се държи утре неговото дете, но не е ли редно при такива прояви да се направи поне забележка или да се каже на детето, че трябва да се извини?  Rolling EyesНе мисля, че поощряването на бойните способности на децата ни, ги прави по-"защитени" от бой на площадката. По-скоро агресията поражда такава...

# 350
Не мисля, че преувеличавам или драматизирам. Просто разговарям с приятелки и споделям нещо, което за първи път ми се случва. Hug

Не искам да те плаша, обаче нататък става още по-тъпо... Не се карат за играчки, обаче започва едно групиране,"не си ми вече приятел/ка", гонене  от въпросните групички, дразнене и абсурдни обиди от типа "ти си бебе"...
  Имам прясна случка от събота - дъщеря ми отгонила някакво момченце от групичката си от две приятелки, с които тъкмо играели на някакви уинкси, казала му "махай се". Баба му отишла и я наругала, а баща и - бабичката. В резултат се прибраха сред сълзи и сополи Rolling Eyes.

# 351
И да допълня Ирис, след това пък става още по-зле Wink, има от типа на "тоя/тая е смотан/а, няма да излизам с нея/него, но и ти недей.. как може иди-кой-си да ти е приятел, толкова е тъп/а.., не е достоен за нашата компания" и.. т.н.
Не при всички, слава Богу, но си го има, винаги го е имало. Готини срещу смотаняци  Rolling Eyes  Laughing
Чудя им се на тия родители, дето се връзват на тия неща, пък се и месят... Бащи, майки, баби... реагират по-идиотски от самите деца, ужас направо... особено в тия детските дразги, не е истина. Те в повечето случаи децата изобщо не го приемат чак толкова навътре, колкото родителите - нежни душици Simple Smile
Освен ако не се случват някакви.. крайности.. говориш със самото дете (тормозеното или тормозъторът, зависи на кой си майка/баща) изясняваш нещата, съветваш как да/не постъпва.. и до там... после само следиш от далеч.. И обикновено нещата си минават.

# 352
По повод източните бойни изкуства, ходих и питах, но повечето треньори ми казаха, че е хубаво детето да е поне на 7 г, защото иначе не било добре за костната система, ако се занимава активно и т.н. Отделно, тогава детето може да тренира по-осъзнато, най-общо казано.
Не споря колко са верни тези неща, а и от дете до дете има голяма разлика, но поне в Бс няма кой да тренира добре малки деца.

Като уточнение и аз нямам за цел спор. Може и е най-удачно при навършени 5 години - всичко друго е родителска преценка и желание на детето. Това е възрастта , когато по лесно можеш да ги накараш да се концентрират и по лесно усвояват отделните блокове от движения.

Големият ми син беше на 4, когато започна. В началото е по-скоро като забавление за децата, докато свикнат, но наистина много бързо усъвършенстваха концентрацията. Малкият ми син скоро ще стане на 5 и той тръгва на карате от есента.
Ние не живеем в България, но тук съм засичала из теми (за София, със сигурност. Не помня дали се споменаваше по морето) за класове за по-малки деца. Търсете, ако наистина искате да запишете децата. На повечето инструктори не им се занимава явно с малки деца, защото си трябва и подход и затова искат да са поне на по 7-8 г.

# 353
Имам приятел с черен колан - карате. Говорихме дълго, посъветва ме детето да е поне 9-10-годишно. Травмите, особено на колената са често явление, а ставите още са халтави при повечето деца.

# 354
Имам приятел с черен колан - карате. Говорихме дълго, посъветва ме детето да е поне 9-10-годишно. Травмите, особено на колената са често явление, а ставите още са халтави при повечето деца.

Говориш малко наизуст, защото явно си нямаш представа, как протича обучението при деца.
Докато стигнат до момента за близък бой, който идва след години, вече са с пълна обезопасителна екипировка, от глава до крака.

# 355
  • София

Говориш малко наизуст, защото явно си нямаш представа, как протича обучението при деца.
Докато стигнат до момента за близък бой, който идва след години, вече са с пълна обезопасителна екипировка, от глава до крака.
Подкрепям, от 4 нагоре могат да тренират бойни спортове, все пак, на ранна възраст, а и начинаещите като цяло учат повече принципни неща- стойка, движения, подобряват общата физическа подготовка и след години могат да правят спаринг някакъв. Другото е повече като танц, не се отличава от едно Тай чи, например. Това също малко наизуст казано, т.е. аз не съм тренирала лично.

# 356
Напълно наизуст говоря Кейси, защото никога не съм се занимавала с това. Именно затова потърсих мнението на човек, който от години се занимава с това.

# 357
Напълно наизуст говоря Кейси, защото никога не съм се занимавала с това. Именно затова потърсих мнението на човек, който от години се занимава с това.

Което не прави и неговото мнение меродавно, защото и той сигурно не знае, как да работи с деца.
Аз го казвам от позицията на родител, който е прекарал последните 4 г. в залата по карате и покрай моето, порастнаха пред очите ми и още десетки други деца.

# 358
И средата и децата подбирам ,които са в досег с моите. Засега тази стратегия работи, но ще се види занапред доколко е била успешна или дали е имала ефект.
И аз правя така, но също си задавам въпроса дали постъпвам правилно понякога....  Thinking
То няма да може да продължи вечно, та притесненията ти са напразни. В училище, на разни занятия при по- големите деца и дума не може да става за контролирана и подбрана среда, поне у нас.
Може би си права,но нашите дъщери са и двете на 4 ,а малката на 2 и половина ,та ни е рано-гледаме си ги у дома . Подбираме среда,приятели и мероприятия . С хора, които се различаваме като мироглед ,начин на възпитание на децата и подходи не си ставаме близки Peace

# 359
Да, Кейси, ще го запиша и аз с удоволствие, но към 6-7-годишна възраст поне.
Засега наблягаме на плуването и катеренето.

Общи условия

Активация на акаунт