На море в Гърция - 7

• 144 778
  • 731
  •   1
Отговори
# 420
  • sofia
Ооо, сега се зазяпах и аз в тоя сайт - за Лефкада не открих нищо, обаче на Корфу морската вода е 20 градуса, това ми се струва бая студено. Взех да се притеснявам лекинко, живот и здраве в края на другата седмица се отправям натам и не ми се ще да е такъв студ, да му се не види....

# 421
От всички сайтове с прогнози за времето, които прегледах, включително и постнатите тук, не намерих нито един, който да дава температурата на водата за деня. Навсякъде има само средни стойности по месеци. Ние се готвим да пътуваме на 17 юни за Ситония. Мислите ли, че мога да се надявам на вода над 23 градуса?
И също дали да се притеснявам от изборите на 17-ти. Не зависим от ферибот ама да не решат да блокират пътища. Знам ли  newsm78
Определено трябва да се притеснявате! Ако можете отложете поне с ден пътуването. Това ще са супер критични избори в Гърция и...както се казва "очаквайте неочакваното"...

# 422
Сега вече се притесних. А ако отидем още на 15-ти и на 17-ти сме там? Знам, че в курортите е спокойно и ако има сблъсъци са в Солун и Атина ама....

# 423
  • Варна
Досега винаги сме почивали около Солун и на Халкидики, тази година ми се иска да разгледаме и Атина и Пирея - можете ли да ме посъветвате за някое хубаво курортно градче в близост, по възможност да не е на островите.

След Пирея по посока Агиос Теодорис та чак до Коринт има поне десетина селца.Може още Елевсина или Перама ,а може и чак към Мегара,Неа Перама или Стикас.Може да се настаните в което ви хареса и хем да правитв плаж ,хем да сте на достъпно разтояние до Атина.По принцип децата в Гърция /а и в Европа/ са до 15 юни на училище и туризма почва обикновено след 20 и е в силата си до 20 август.Извън тези два месеца места има в изобилие.Огромна част от хотелченцата,вилите и къщите за гости почват работа след 15 юни.

# 424
  • welcome to the Jungle
Айде и аз да влеза с бутонките с един сигурно разискван, но неоткрит въпрос-отговор за мен. Hug

Ще ни се налага често ползването на интернет - със слаб трафик като данни, но на често. Офертата от хотела за 2 евро на час е що годе приемлива(обаче иска висене в лобито),  но да попитам - откъде и за колко и каква карта за данни може да се купи в Гърция, та да се позлва през ЮСБ? Говоря за онези ЮСБ-та, тип "флашка", в които се поставя такава карта (имам въпросното устройство).

bouquet

# 425
И също дали да се притеснявам от изборите на 17-ти. Не зависим от ферибот ама да не решат да блокират пътища. Знам ли newsm78
Определено трябва да се притеснявате! Ако можете отложете поне с ден пътуването. Това ще са супер критични избори в Гърция и...както се казва "очаквайте неочакваното"...

Не бих казала.
Миленита, ще бъда там и ако всичко е наред с интернет връзката, ще ти пиша дали има някакво движение. Бяхме в Гърция и на предишните избори - 6 май т.г., не разбрахме по нищо, че е бил ден за гласуване.
Никой няма полза от насаждането на паника.

В крайна сметка, предвид събитията от последните дни, много, много по-опасно е да се пътува през Петолъчката за Южното Черноморие, но не съм видяла някъде да пише "не пътувайте за Южното Черноморие, щото може да гръмне земята под краката ви".

# 426
  • София
И аз, като решихме да почиваме в Гърция, мислих по въпроса с кризата, изборите, стачките. Вярвам, че няма да си опропастят туристическия сезон, защото от там идват парите. Те нямат индустрия, природни богатства, нито са някакви светила в ИТ...Имат туризъм и търговия. Трябва да са големи глупаци сами да срежат клона, на който седят Confused Дано да съм права Rolling Eyes

# 427
Бели,
може да има фира - предимно ако човек пътува с местния обществен транспорт (ферибот, самолет), но стачките в Гърция си бяха открай време и не са свързани с кризата, а още по-малко с изборите.
Хартисвали сме на гара Солун навръх 1 май още преди 7-8 години. Разбира се, не би било приятно човек да го преживее, ако е с деца, тогава не е било проблем Simple Smile

Обаче, доста се преекспонират нещата. В Египет ситуацията си е доста кофти, а туризмът върви на пълни обороти. В Турция - единствената година, когато отидох на АИ, never again - имаше бомбаджии съвсем наблизо. И т.н. България също в определени периоди, погледната отвън, изглежда много размирно място (90-те години си имаше и поръчкови убийства на кило, и стачки), но не съм чула турист да е пострадал.
Добре е да не се бъркат понятията.

В тази връзка, искате ли офтопик - малко пресни гръцки пейзажи от един турски остров (бил е част от Гърция до 20-те години на XX век, и това доста личи)?
;

# 428
  • До сърцето...
В тази връзка, искате ли офтопик - малко пресни гръцки пейзажи от един турски остров (бил е част от Гърция до 20-те години на XX век, и това доста личи)?

Я! Това да не е Гьокчеада (или по-гръцки Имброс)!?!? Това ми е следващата дестинация в списъка  Laughing
Параходче, лично ли си ходила? Завижд, завижд!!  smile3534

# 429
  • София
Вчера слушах по тв-то,че гърците имат 30% отлив в туризма заради кризата,изборите и безкрайните им стачки.Аз затова по-голямата инвестиция в море тази година съм я насочила към Турция,където пък вече започват да се уливат с цените,възползвайки се и от гръцките неуредици.Въпреки всичко си мисля,че и в Гърция ще си изкараме добре.
А пак на политическа тема,ама вчера по-голяма простотия в предизборно студио не бях виждала.Единият кандидат депутат така зашлеви 3  пъти и то жена,че направо ми събра очите.

# 430
Радика,
другият е - Бозджаада (или Тенедос).

Китно местенце е.. но като обслужване турците има мноооого да гонят комшиите си. И много цапат, бе - мила родна картинка. Даже повече от нас цапат. Гьокче е много популярен сред българите (сърфисти предимно), но този си е изцяло турска дестинация и никой не говори и 1 дума друг език. Хора, в страни като Унгария и Албания езиковата бариера е по-лесна за прескачане Simple Smile

Въобще Турция, извън АИ комплексите, е много дълга тема - единствената друга държава, която се развива толкова стремително, е Китай. Не е за тук разговорът, разбира се, просто прави впечатление на всяка крачка, като я обикаляш.

Тук е време да си спомня, че някоя от съфорумките (извинявам се, че не помня коя точно  Embarassed) ме беше питала за плажовете в северноегейска Турция. Ами, природата е прекрасна като цяло, за инфраструктурата да не говорим (ББ трябва да отиде на обмяна на опит, да види как за 4 дни се полагат 20 км магистрала), тук-таме има пътища с дупки отпреди, но много бързо ги заместват с нови 4-лентови.
От плажовете аз лично не съм очарована. Първо, са доста мръсни и неподдържани - приказният залив Аквариум на Бозджаада, който е крайно забит извън централното селце на острова, е целият осеян с хартии, шишета... Най-широката плажна ивица, която видях, беше край едно село Геикли - от Дарданелите гледайте на юг - до ферибота за острова...
На Гьокчеада релефът също е особен, има плажове, но е много голо, няма никаква висока растителност на острова и съответно няма грам сянка. А и духа доста вятър, то затова е и популярна сърфистка дестинация. Като цяло хубавите плажни ивици са извън населените места, и по островите, и на континента (Азия). Построени са някакви къщички и хотели в нищото, но са малко на брой.
На самия полуостров срещу Дарданелите природата е пак прекрасна, има национален парк, но е гористо. За краткото ни преминаване не видях да има някакви специални плажни ивици и развитие на туризъм.
Като заведения, провинциална Турция много отстъпва на Гърция. Храната по концепция е хубава, знаем си я, но обслужването не е добро, няма постоянно качество. Цените също не са по-ниски като цяло (аз лично очаквах по-ниски). Езиковата бариера определено е проблем. За пазарене и дума не може да става, тъй като те са абсолютно нечленоразделни Simple Smile Със съжаление отбелязвам един факт, който при посещенията ми в Истанбул - и Одрин сега - не ми е правил впечатление, но по морето ми направи. Турците са доста по-склонни да удрят в цената и качеството, възползвайки се от слабостите на клиента. Разбира се, алчни частници съм виждала от Лисабон до Прага Simple Smile, но "византийците", въпреки лошата си репутация, са много по-коректни в това отношение.
Въобще, в провинциална Турция човек вижда в натура почти всички онези черти, заради които в България се обиждаме на "селянин" - чехлите пред вратата, гледането да прецакаш и т.н. Simple Smile
Отделно, че страната е в чудовищна икономическа експанзия и отваряне към новото и културния шок сигурно ги сварва по бели гащи. Хубавото е, че всичко кипи от живот - страната е млада, всичко работи на пълна пара, няма затворени магазини по всяка улица като в България, Гърция и други европейски страни.
Това засега, дано не съм отегчила някого със словоизлиянията си Simple Smile

Последна редакция: пт, 08 юни 2012, 13:55 от Параход

# 431
  • София
Бели,
може да има фира - предимно ако човек пътува с местния обществен транспорт (ферибот, самолет)
...още една много важна причина да не рискувам с остров, макар че адски ми се ходи.
БЕля може да стане и ако им падне пердето и обсадят границата, сещате се преди 2-3 години какво беше с тракторите ли, та камиони ли бяха Confused НО!!! Няма да мислим такива работи, всичко ще е супер Hug Леле, как нямам търпение ДИМ ДА МЕ НЯМА Mr. Green

# 432
  • София
И мен ме жегва такава мисъл за границите,ама нали съм вечния оптимист. Laughing

# 433
  • sofia
От всички сайтове с прогнози за времето, които прегледах, включително и постнатите тук, не намерих нито един, който да дава температурата на водата за деня. Навсякъде има само средни стойности по месеци. Ние се готвим да пътуваме на 17 юни за Ситония. Мислите ли, че мога да се надявам на вода над 23 градуса?
И също дали да се притеснявам от изборите на 17-ти. Не зависим от ферибот ама да не решат да блокират пътища. Знам ли  newsm78

И какво точно трябва да очакват newsm78 Изобщо не трябва да се притеснявате - неделя като неделя. И ние пътуваме на 17.06 и хич не ми пука, че има избори. Те нямат нищо общо с пътя Simple Smile

# 434
До нашата почивка остават 2 седмици ,нещо да се чува за откриването на Маказа,че завоите на Златоград хич не ме привличат newsm78,вместо да стачкува да бяха поработили комшиите #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт