Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 117

• 46 156
  • 747
  •   1
Отговори
# 45
di...va ,много хубав клип ,а любимия момент ми е на края -гушването на Фатмагюл преди падането на роклята -вероятно с целувка по врата на К  Heart Eyes много ми е силен този момент!

# 46
Добро утро и от мен!
Пиша ви това,което съм написала преди много години,защото много ми прилича на мечти на Фатмагюл:

Понякога тихо мечтая
за танц с момче едно.
Но никога,Боже,не зная
къде и кога ще е то...
Не зная,но искам да бъда
в светлика от лунни лъчи,
и в ритъма той да ме гледа
с големи,искрящи очи..
В нощта да забравя за всичко
копнежи по нощния вик,
горящи късчето болка-
духът на самотния миг...
Понякога тихо рисувам
танц с момче едно,
в рисунката с него танцувам!
Дано да дочакам! Дано!

Надявам се не ви се струва цинично и вулгарно!
Колкото до спора
Скрит текст:
Смятам че отдавна се спря да се пише по онзи начин,който толкова разбуни духовете. всичко,което съм писала от тогава е с комичен подтекст  и по начин,които да не ви скандализира! Моля ви,престанете с тези безсмислени обвинения и разни присъди! Когато искате да кажете нещо на някой,моля кажете го на лични,но го кажете с мек тон и обяснете! стига сте се нападали,нима в живота си нямате с кого да се карате?
защо трябва и тук да бъде гнездо на оси?  newsm78
Евелин,
Скрит текст:
И аз мога да се присъединя към обсъждането на Аси! Гледала съм го и много ми хареса! Peace

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 08:40 от mal4eva1984

# 47
Добро утро и от мен!
Пиша ви това,което съм написала преди много години,защото много ми прилича на мечти на Фатмагюл:

Понякога тихо мечтая
за танц с момче едно.
Но никога,Боже,не зная
къде и кога ще е то...
Не зная,но искам да бъда
с големи,искрящи очи..
копнежи по нощния вик,
горящи късчето болка-
духът на самотния миг...
Понякога тихо рисувам
танц с момче едно,
Дано да дочакам! Дано!

Колкото до спора
Скрит текст:
Смятам че отдавна се спря да се пише по онзи начин,който толкова разбуни духовете. всичко,което съм писала от тогава е с комичен подтекст  и по начин,които да не ви скандализира! Моля ви,престанете с тези безсмислени обвинения и разни присъди! Когато искате да кажете нещо на някой,моля кажете го на лични,но го кажете с мек тон и обяснете! стига сте се нападали,нима в живота си нямате с кого да се карате?
защо трябва и тук да бъде гнездо на оси?  newsm78
Евелин,
Скрит текст:
И аз мога да се присъединя къ обсъждането на Аси! Гледала съм го и много ми хареса! Peace
Страхотно стихотворение  . Мойте поздравления
 Сега за п.б.н..Ами 90% от жените без да са преживели сексуално насилие са били ако не  разочаровани то преживяното не е било точно каквото са си мислели.
 А да не забравяме че първият път  ако може да се нарече така при Фатма беше ужасяващ Няма начин след такова преживяване тя да полети на ангелски крила та било то и с любимия мъж Ще трябва време за да се отпусне  и да се отдаде изцяло- така както беше с целувките- в началото плахи по ръката по бузата.
При Керим-ами няма начин да не е бил притеснен  и уплашен да не би спомените на Фатма от онази нощ да се върнат и да застнанат между тях в кулминационния момент.
И най вероятно от всичко това е дошло и  разочарованието им.Но съм сигурна че с любов и търпение ще го преодолеят.Въпроса е и ние да имаме  търпение

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 09:43 от djoleva

# 48
а това е част от творението на Мустафа до Фатмагюл,което Мукадес е прочела:

....Кажи ми ти,къде сгреших,
че толкова успя да ме намразиш...
С какво гнева ти причиних...
Защо не пожела надеждата ми да запазиш?....

Разбира се,ние всички знаем какво й причини...  Peace
П.п. да не си мислите сега,че пак пиша стихове? няма такова нещо!  Naughty

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 10:05 от mal4eva1984

# 49
  • София
Дива,клипчето наистина е невероятно!!!Обожавам италианската музика,а и моментите са толкова красиви Hug Hug Hug HugБраво!!!
Само искам да се присъединя към Лейдичар!!!!

Цитирам Лейдичар:
Дива, към теб бих казала само- Не зная на колко години си- по-голяма ли си от мен или не, но Не се вглъбявай в дребните нещица. Гледай общото, а не конкретните малки дребни излагации, които всеки от нас понякога допуска, когато не е в настроение или пък е прекалено почерпен, с приповдигнато настроение, шеговито настроен, или пък просто отегчен и пр... Всички ние сме хора и тази своеобразна палитра от най-различни цветове ни прави уникални и неповторими, дори тогава, когато изръсим и изпуснем някоя глупост и после бъдем изтрити от модератор. Не гледай живота черно и бяло, научи се да се смееш на простите, дори вулгарни вицове, да плачеш на красивите, неповторими моменти, да ликуваш, когато си постигнала своите идеали, да бъдеш човек като всички останали и знай, че това, че ти може да имаш прекалено добро възпитание, за да се изразиш вулгарно, не значи, че нямаш други недостатъци, които хората да не са открили в теб. Всички си имаме своите недостатъци и тъмни страни в характера, но въпреки тях ние живеем и се радваме на живота. Човек не е идеален. Вярвам, че ти също не мислиш, че си идеална, или пък, че си с прекалено голямо възпитание от това на останалите. Аз не съм останала с такова впечатление за теб. Струваш ми се много земен и интересен човек, широко скроен, но може би не съм разбрала поста ти правилно и ако е така ме извини, ако пък не е така- този твой пост няма да ме накара да си променя мнението за теб. Просто ще знам, че твоите схващания за някои неща се различават от моите и точка по въпроса. Надявам се само да си схванала какво исках да ти кажа, че нещо много ми се спи и съм малко непоследователна в мислите си.  

Желая на всички хубава и спокойна неделя!!!! Hug Hug Hug Hug Hug

# 50
Само искам да се присъединя към Лейдичар!!!!

Цитирам Лейдичар:
Дива, към теб бих казала само- Не зная на колко години си- по-голяма ли си от мен или не, но Не се вглъбявай в дребните нещица. Гледай общото, а не конкретните малки дребни излагации, които всеки от нас понякога допуска, когато не е в настроение или пък е прекалено почерпен, с приповдигнато настроение, шеговито настроен, или пък просто отегчен и пр... Всички ние сме хора и тази своеобразна палитра от най-различни цветове ни прави уникални и неповторими, дори тогава, когато изръсим и изпуснем някоя глупост и после бъдем изтрити от модератор. Не гледай живота черно и бяло, научи се да се смееш на простите, дори вулгарни вицове, да плачеш на красивите, неповторими моменти, да ликуваш, когато си постигнала своите идеали, да бъдеш човек като всички останали и знай, че това, че ти може да имаш прекалено добро възпитание, за да се изразиш вулгарно, не значи, че нямаш други недостатъци, които хората да не са открили в теб. Всички си имаме своите недостатъци и тъмни страни в характера, но въпреки тях ние живеем и се радваме на живота. Човек не е идеален. Вярвам, че ти също не мислиш, че си идеална, или пък, че си с прекалено голямо възпитание от това на останалите. Аз не съм останала с такова впечатление за теб. Струваш ми се много земен и интересен човек, широко скроен, но може би не съм разбрала поста ти правилно и ако е така ме извини, ако пък не е така- този твой пост няма да ме накара да си променя мнението за теб. Просто ще знам, че твоите схващания за някои неща се различават от моите и точка по въпроса. Надявам се само да си схванала какво исках да ти кажа, че нещо много ми се спи и съм малко непоследователна в мислите си.  
Аз също подкрепям изказването на Лейдичар!  newsm10

# 51
Добро утро,милички!  Hug Прегръщам ви силно!

Дива , клипчето е чудесно, въздействащо.... Heart Eyes

Малчева, и твоята поезия ме впечатли! Много чувствено !   bouquet

Е, днес чакаме превод! Какво по-хубаво от това!  Hug

Хубав  ден на всички!   Kissing Heart

# 52
  • София
Добро утро и от мен!

Понякога тихо мечтая
за танц с момче едно.
Но никога,Боже,не зная
къде и кога ще е то...
Не зная,но искам да бъда
с големи,искрящи очи..
копнежи по нощния вик,
горящи късчето болка-
духът на самотния миг...
Понякога тихо рисувам
танц с момче едно,
Дано да дочакам! Дано!

Колкото до спора
Скрит текст:
Смятам че отдавна се спря да се пише по онзи начин,който толкова разбуни духовете. всичко,което съм писала от тогава е с комичен подтекст  и по начин,които да не ви скандализира! Моля ви,престанете с тези безсмислени обвинения и разни присъди! Когато искате да кажете нещо на някой,моля кажете го на лични,но го кажете с мек тон и обяснете! стига сте се нападали,нима в живота си нямате с кого да се карате?
защо трябва и тук да бъде гнездо на оси?  newsm78
Евелин,
Скрит текст:
И аз мога да се присъединя къ обсъждането на Аси! Гледала съм го и много ми хареса! Peace

Ох,Малчева,още спя и как съм пропуснала това стихотворение HugСтрахотно е,продължавай да твориш..... newsm51 newsm51 newsm51

# 53
Евелин,ТЦЪ!  Naughty
Това са стари страсти,вече не бих могла да пиша така...
 Реших да ги споделя,защото много се припокриват с мечтите на Фатмагюл и затова...
Радвам се,че ви харесва!   bouquet
Нали си знаете,че съм скрита лимонка! Може пък да ви изненадам! Кой знае?  newsm78
Но,като гледам-мечтата на Фг се случи-танцът на двата лебеда(както някой го беше нарекъл)!  Crazy

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 10:26 от mal4eva1984

# 54
Тони, ма ти си на мама поетесата бе. Много добре. Продължавай. Hug Hug Heart Eyes

# 55
Тони, ма ти си на мама поетесата бе. Много добре. Продължавай. Hug Hug Heart Eyes
Фантазия,Благодаря!!! Peace Peace Peace

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 11:13 от mal4eva1984

# 56
Здравейте дами! Днес в Турция е денят на майката....Няма значение,че вие сте в България,че си имаме 8 Март,ще използвам момента,за да честитя този ден,на всички майки!На всички останали момичета,пожелавам един ден да бъдат прекрасни майки! Приятен ден!

Engin Akyurek Bulgarian Fans

# 57
  • Варна
Дива розичке, благодаря за клипчето- прекрасно е!    bouquet

Малчева-супер е стихчето!    bouquet
 Здравейте сега и от мен! Hug
 В предната тема някой пита за тълкуванията на Корана и връзката с филмчето и ето ви го Бризчето с Корана  
Дано ми проработи спойлера, че е мнооооого дълго! Praynig
Скрит текст:
            Само да уточня, особено за онези, които ми писаха на ЛС,че Корана насажда сепаратизъм и агресия .... и т.н./няма да цитирам обидните епитети/ Не съм специалист и това, което зная е от разказите на обикновени хора- те имат нашите съдби, нашите болки, нашите несгоди и нерадости в живота, но и нашите хубави мигове. Те  се причисляват към  ислямската общност, но живеят в разбирателство със своите съседи-християни. Почитат своите празници, но никога не забравят да ги споделят с българските си съседи. От тях, а не от политиците съм научила, че Аллах не одобрява насилието и не насажда ненавист към друговерците. Точно затова съм си направила извода, че религията- в чистият и вид- на всички езици и на всички народи е почти еднаква и насажда и одобрява добродетели. Друг е въпроса кой как я тълкува и как се опитва да я използва. Бог може би наистина е един, а имената му на земята са различни. Простете ми лирическото отклонение, но наистина понякога се притеснявам да споделя, това, което зная, заради атаката след това на Лични.
              Та връщам се към филма- няма да се повтарям за сценаристките- прекрасно вплитат повелите на Корана в действието на филма. Започвам с Божието наказание за Виновните- Вурал, Селим, Ердоан. От това, което гледам точно в този ред са ги подредили по степен на вина.
                 Вурал- виновен, но разкаял се в душата си, търсещ прошка, но само на думи. Всевишният иска и дела, а той не направи нищо за да заслужи тази прошка/ признанието пред Керим не може да се нарече дело, в името на прошката, защото не е насочено пряко, а само косвено към жертвата- Фатмагюл/. Аллах му отреди и най-лекото наказание- бърза и почти безболезнена смърт.  Малко отклонение- родителите на Вурал- според Корана, те вече не са семейство- там се разпадна основната цел на брака- няма го детето им, няма я любовта помежду им. Тяхното съществуване се е обезсмислило, Аллах е отвърнал очите си от тях, затова и те си отидоха от този свят.
                Селим- следващият по степен на вина- и той изпадна от очите на Всевишния и започва да плаща за грешките си- отнеха му подкрепата на семейството/баща му вече отказа да даде пари за да го спаси т.е. и той отвърна очите си от него/ отнеха му и подкрепата на Айче, остана сам да се спасява/Наказанието е тежко пред вид това, което показаха за него в началото на филма- всички са се грижили за него, а сега е сам и сам трябва да се грижи за себе си/ И още нещо за него, но след малко.
                 Ердоан- най виновният от всички- той започна да плаща още в първи сезон на филма. Сега тук да изясня един от постулатите на Корана- от 0 до 7 г. детето се нуждае от майка, от 7 до 14 г. има нужда от баща и майка, от 14 нагоре има нужда най-вече от баща- особено на прага на Живота/разбирай при сключването на брака/. Най-тежкото наказание според Корана е Аллах да те лиши от бащина десница- да не забравяме, че говорим за патриархално общество и това важи в пълна сила за синовете. Примери за този постулат в турските сериали безброй- спомнете си в колко филми жените раждат, таткото почти винаги дори не знае за бременноста/защото Аллах повелява мъжът да се грижи за бременната жена/ Дори отглеждат известно време детето, но таткото се появява и започва да се грижи и за мама и за детето, може и късно да се появи, но почти никога не остава неизвестен около сватбата на детето си, т.е. точно тогава, когато му е най-нужен. Разбира се, че говоря за положителните персонажи във сериалите.
                   Та да се върна към нашия филм- още в първи сезон Аллах отне на Ердоан бащата, остави му майка, която е слаба и беззащитна. Основната цел в живота му- да се изправи и да победи чичо си Решат Яшаран. В името на тази цел той събираше козове за да се изправи срещу него и да го срази- това също е непростимо, според ислямската традиция- на чичо си, особено след смъртта на баща си, той дължи уважение. И ето- Аллах му отне и тази цел- холдинга вече не е на чичо му. От една страна получи наказание за проявеното неуважение,  обезсмисли се  целият му живот- това пък е и наказание за престъплението. Да не забравяме, че по пътя на тази цел той загуби и друго- жената, която харесваше- доктор Нил- т.е. Всевишният го лиши и от подкрепата на любима жена/да не казвам, че го лиши изобщо от любовта/. Аз очаквам още, макар да не ми се иска, но мисля, че майка му не е наказана според ислямските повели- тя не прояви смиреност и не направи нищо за да покаже на сина си, че е сгрешил. Може би ще го лишат и от нея, макар че Аллах закриля слабите, а тя е слаба. Другият вариант е да се случи нещо с него и да се обезсмисли нейното съществуване. Тук не зная кое от двете биха предпочели сценаристките, но и двата варианта са в каноните на Корана. Има и още един вариант- според Корана- пълно разкаяние и смирено поемане на вината. Всевишния дава благословията си над покаялите се, но те търпят божествените наказания- в този смисъл може и да му отредят едно психоразстройство- Аллах да му вземе ума-да не забравяме, че Бог подкрепя с десницата си душевно болните.
                          И пак да се върна към Селим- и на него му предстои да загуби баща си и то в най-важният за него момент, когато има най-голяма нужда от бащина подкрепа. Остава майка му. Не вярвам с нея да се случи нещо много лошо, защото тя от първия миг на престъплението беше раздвоена между майчината любов- задължителна според Корана и дълга пред Истината. Няколко пъти дори получи съответните си наказания за този неизпълнен дълг. От друга страна тя има грях и към съпруга си, затова, че не се съгласява с неговите, макар и грешни решения, но.... затова пък Аллах ще я лиши вероятно от него, а и от другата и най-близка подкрепа- брат и. Тук също очаквам да се излее гнева на Аллах, заради всички грешки, които допусна Мюнир. Не зная какво са му отредили сценаристките, но според Аллах той трябва да изтърпи много жестоки страдания или мъчителна смърт.
                              За Мустафа вече няколко пъти писах-там нещата се развиха съвсем закономерно според исляма, но искам да обърна внимание на Керим- четвъртият участник в престъплението. Той е единственият от четиримата, който истински се покая и показа това и на дело. Както вече писах Всевишният му дава благословията си, но няма да му спести божествените наказания- освен, че го простреляха, пребиваха, почти не умря ..... да не изброявам всичко, но пътят му към любимата труден-най-вече, защото той има грях към нея и затова Бог сложи в душата му тази непреодолима болка, която да го изгаря, точно когато е най-щастлив. И още нещо Всевишният е отредил божествената благословия Керим да получи точно от жената, която е потърпевша в онова гнусно дело, а той Всевишният му даде само малки жестове на внимание- позволи му да получи взаимност от любимата- любовта им е споделена, получи и баща си-подкрепящата бащина десница- и то точно, когато му беше най-необходима. В този дух на размисли, смятам, че предстои гласното даване на прошка от Фатмагюл.

Ох, стана много дълго и надявам се не много объркано. След малко ще ви разкажа и повелите на Корана за новото семейство, да не натоварвам повече този пост.

# 58
  • NICE,FRANCE
Добро утро и от мене!
Марианка,мерси за кафенцето и закуската,особено като видя кой я поднася ммммм...
Това в спойлера истина ли е newsm78?Ако да,страхотно признание за филма и създателите bowuu

# 59
Добро утро!
nelka,  Hug
mal4eva1984 хубаво нежно стихотворение  Hug
di...va поздравления и благодаря!  Hug Клипчето веднага добавих в списъка с любими! Толкова емоция има в него!  newsm51

Не ми е съвсем ясно това с разочарованието от ПБН. Нормално "технически" да не е добре от първия път, обаче усещането за сливане на телата и душите, за това, че си едно цяло с любимия човек - какво по-прекрасно? Това усещане според мен би ги накарало да полетят от щастие! Ама Е. и М. пак ни въртят на шиш...да видим какви ще ни ги сервират в четвъртък и дано оцелеем емоционално до 21 юни!  Simple Smile

Бризче, с огромен интерес прочетох поста ти за повелите на Корана. Благодаря и чакам още!

Последна редакция: нд, 13 май 2012, 10:42 от ValentinaP

Общи условия

Активация на акаунт