Спешно въпросче за лятната ваканция на детето?

• 4 836
  • 48
  •   1
Отговори
# 15
Това значи ли, че ще ме разиграва както му изнася, само защото един месец може да се тълкува по различни начини  #Cussing out
Уместен и правилен въпрос.
Ако е човек, който би ти създавал проблеми, вземи мерки, с които да му попречиш да направи това.
Аз имам горчив опит точно с тълкуването от страна на бащата за правото на един месец през лятната ваканция. Според него един месец беше равен на два, защото не се е сетил през цялата година да прави свиждания, та трябваше и аз да покажа, че не всичко, което си фантазира има общо с реалността...

# 16
точно така си и помислих . щях да дам такъв пример - че е възможно да си вземеш всеки месец по малко отпуск и така да попречиш на другият родител да да му се съберат 30 дни наведнъж през които да бъде с детето. според мен в началото на годината когато си планувала отпуската си е трябвало да оставиш един прозорец от 30-на дни в които няма да бъдеш в отпуск.
така изпълняваш съд.решение. може и да греша , но това е правилното според мен.

# 17
А как да знам какво ще е решението на съда през януари, когато то излезе през март? И ако бащата на детето реши, че не може да си вземе цял месец отпуска, което до сега никога не е правил за седем години, какво да правя аз с детето един месец?Може би да го водя с мен на работа или какво?Аз и сега не съм сигурна, че ако успея да си отложа отпуската, той в последния момент няма да каже, че точно пък тогава не му изнася.
С видиотен индивид не можеш да се разбереш цивилизовано и каквото и да направиш никога няма да е доволен. Въпроса ми беше изключително от правно естество, защото за моралната страна на нещата е ясно, че е доста субективна. То по тази логика и аз мога да поискам през този един месец да си виждам детето, защото погледнато от моя гледна точка той целогодишно го вижда поне два пъти в месеца. Ако реши да го заведе в провинцията аз ще мога ли да се възползвам от това право?!Естествено, че няма да отида при майка му на гости. Дори се съгласявам да го вземе още в петък вместо в събота както е в решението. За сметка на това той от три месеца има амнезия и забравя да си плаща издръжката. Така, че очевидно доста компромиси правя, но в случая не съм склонна, защото колегите и близките ми не може да са потърпевши от капризите на някой, който си мисли, че детето е хоби за почивните дни и отпуската.

# 18
сега пък се вижда ,че след като си планувала отпуската през януари , а решението е излязло през март ти си имала възможност да го обжалваш в предвид на обстоятелствата.
трябваше да го направиш. току виж съдията вземе това под внимание и отмени 1 месечният период. и би се съобразил с твоите капризи вместо ти да се съобразяваш с капризите на бившия ти.

пп. не си отмъщавай за това ,че не получаваш издръжка, с възпрепятстване на взимането на детето през лятото. ако не получаваш издръжка си има процедура за това. той да му мисли.
ако възпрепятстваш взимането на детето също си има процедура. но тогава ти трябва да му мислиш.

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 20:46 от bongo_2007

# 19
И ако бащата на детето реши, че не може да си вземе цял месец отпуска, което до сега никога не е правил за седем години, какво да правя аз с детето един месец?Може би да го водя с мен на работа или какво?Аз и сега не съм сигурна, че ако успея да си отложа отпуската, той в последния момент няма да каже, че точно пък тогава не му изнася.
Точно така БНД има право да вижда детето си и никакви санкции няма да има за него, ако след предварителна уговорка се откаже да да го вземе, за което всъщност се притеснява авторката.

# 20
взимането на детето от единият родител е негово право (със съд.решение).
не възпрепятстването на това взимане от другият родител (в посоченото време) е негово задължение.  първото не подлежи на санкция.

# 21
взимането на детето от единият родител е негово право (със съд.решение).
не възпрепятстването на това взимане от другият родител (в посоченото време) е негово задължение.  първото не подлежи на санкция.

Със закон не може да се предвидят всички житейски ситуации, но съдилищата не вникват в конкретната ситуация и БНД могат с това си право да направят детето и майката заложници.

# 22
Че аз реално погледнато изобщо не го възпрепятствам - има право да го вземе един месец. Само, че съда е постановил това да не става, когато аз съм в отпуска. Ако неговия работодател може да си позволи да го пусне един месец в отпуска, моя не може и ми се налага да си я ползвам на части. Има три месеца, в които може да взема детето за по половин месец. Ако беше загрижен за детето, щеше да се съгласи и да не ми се налага да го оставям на майка ми и на баща ми, когато аз не съм в отпуска. Това е нещо като споделена отговорност за грижите към детето. Само, че той не желае очевидно да си хаби цялото лято в отглеждане на детето, а има намерение да го захвърли на майка си за един месец и с това да се изчерпят ангажиментите му. А пък после да го гледа, който иска. Понеже той не можел да си взема отпуската на части.
bongo_2007, напълно наясно съм, че издръжката и режима на лични контакти са две съвсем различни неща - не споря. Слава Богу, от неговите пари нямам нужда. Но не е честно, човек който няма никакви отговорности към детето си, да проявява претенции, още по-малко да му се правят компромиси. То по тази логика той може да каже, че щом детето е било един месец при него, няма нужда да му плаща издръжката. Не съм обжалвала решението, защото нямам нищо против разширения режим, който е получил. Ама и той не го е обжалвал в тази част, въпреки че е прочел, че не може да го взема ако съм в отпуска, а е и знаел кога са ми отпуските за тази година.
Не искам да превръщам темата в лична драма. Необходима ми беше информация от личен опит на потребителите, за да знам има ли нужда да се обаждам на адвокатката си или мога да си похарча парите за детето, вместо за консултации с адвокат. Все пак това е форум за взаимопомощ, а не за обсъждане на теории на вероятностите кой какво и кога е трябвало или е могъл да направи. Както казва pavlinka - със закон не всичко може да се предвиди. Особено като става въпрос за емоционалните разстройства на бившите ни и произлизащите от това капризи.

# 23
ако имаш една отпуска от около 100-на дни (колкото е лятната ваканция) тогава мисля че си права в разсъжденията си. но ти ще ползваш всеки летен месец по няколко дни. и на практика по твоя причина не може да се подсигури 30 дни свободно време за бащата.
всеки работи и всеки знае , че да искаш непредвидено отпуск през лятото е много по-трудно да те огрее , отколкото ако се откажеш от такава.  ти ще имаш 3 отпуски през лятото. не виждам причина да се откажеш от едната и да дадеш възможност на бащата. той няма много избор - или ще се възползва от 30-те дни , или не. докато ти може и да ползваш отпуски през лятото и да се откажеш от една. точно такъв компромис закона и съда не могат да го предвидят. всичко е на добра воля.
сега се сещам ,че ти не само тази година може да ползваш по няколко отпуски през лятото , но и всяка следваща година. със сигурност може да направиш гадно на бащата.

# 24
  • София
red_devil,, прекалено се впрягаш.
Никой не обича да му се объркват плановете, но детето расте и в бъдеще все по-рядко ще успяваш да осъщесвяваш планираното. Събитията не зависят само от нас за съжаление.
Погледни го от хубавата страна.Ако нямаш някакви сериозни възражения срещу свекървата, на детето ще му се отрази чудесно да прекара един месец на село.

# 25
Ами то на теория всичко е лесно, но като го вземе бащата за един месец, какво да правя аз през останалите два месеца и половина до 15-ти септември с детето?На мен цял месец отпуска изобщо няма как да ми дадат. И така бащата го взима през юни и после юли, август и септември аз какво правя с детето, като ми отложат отпуската за следващата година или за зимата?В момента съм си предвидила нещата така, че да мога през трите месеца да съм по две седмици отпуска. И поне два от тях бащата да се грижи за детето за по две седмици. Неговите капризи за мен са един вид опит да избяга от отговорност, като си изчерпи задълженията през юни и после вече не му пука къде ще е детето през лятото. И тъй като аз нямам 80 дни отпуска няма как да осигуря цялото лято на детето. Отлагайки си отпуската през единия месец, това не значи, че пак ще я ползвам лятото, понеже всичките ми колеги тогава също са отпуска и на практика става невъзможно. А според сегашното законодателство, щом съм си заявила отпуската и не желая да я ползвам, работодателя ми може да ме принуди, като ми пусне заповед.
Това, че единия родител не е мислил, когато е имал възможност и се е сетил по средата на годината трябва ли да се превръща в повод другия да изпада в неудобни ситуации и да се чуди какво да прави с детето. То тогава аз пък мога да кажа, че той също нарушава решението на съда, като отказва да се грижи за детето, когато е необходимо.
Ако аз през януари съм му дала графика с отпуската си и той също си е планирал своята, пък аз сега кажа, че не мога и искам да си я взема по друго време?Това значи, че ние цяло лято можем да си променяме отпуските и да си правим номера според настроението. Ето за това искам да знам как закона е решил този проблем. Ясно е, че всеки е прав за себе си, но нали интересите на детето са на първо място. Ако единия родител всяка седмица е с различни претенции, това значи че и детето и другия родител стават заложник на капризите му.

# 26
  • София
Сега се ядосваш, но ще видиш, че нещата ще се наредят.
Може на малкия да му хареса на село и да поиска пак да отиде там.
Относно отпуските на всички ни е ясно колко е трудно да се вземе за по-дълъг период през лятото. Почти всичките ми познати, които работят в частни фирми ползват по една седмица през лятото и понякога им отпускат по някой почивен ден около Нова година и до там с почивките.

# 27
miss piggy, ядосвам се защото бившия ми съпруг прави нещата тенденциозно. Каквото и да направя на него няма да му е удобно. Той не работи в частна фирма и съм сигурна, че няма проблем да си вземе отпуската на два пъти по две седмици, вместо наведнъж. А и неговата отпуска е доста. Спокойно може и той да си предвиди няколко пъти през лятото, за да се сменяме в грижите за детето. Но той просто иска да го вземе за един месец, за да не е с мен. Сигурна съм и че няма той да се грижи за детето, е ще го остави на майка си. Той никога не го е гледал сам за седем години. Да не е луд да си разваля спокойствието през отпуската и да трябва да готви и да не спи по цял следобяд. Но по този начин ще ме принуди после аз да го оставям в разни занимални и клубчета, защото няма как да остана в къщи два месеца.Колкото и ненормален да е, предпочитам детето да е при него, отколкото лятото в жегите да виси насам-натам.

# 28
miss piggy, ядосвам се защото бившия ми съпруг прави нещата тенденциозно. Каквото и да направя на него няма да му е удобно. Той не работи в частна фирма и съм сигурна, че няма проблем да си вземе отпуската на два пъти по две седмици, вместо наведнъж. А и неговата отпуска е доста. Спокойно може и той да си предвиди няколко пъти през лятото, за да се сменяме в грижите за детето. Но той просто иска да го вземе за един месец, за да не е с мен. Сигурна съм и че няма той да се грижи за детето, е ще го остави на майка си. Той никога не го е гледал сам за седем години. Да не е луд да си разваля спокойствието през отпуската и да трябва да готви и да не спи по цял следобяд. Но по този начин ще ме принуди после аз да го оставям в разни занимални и клубчета, защото няма как да остана в къщи два месеца.Колкото и ненормален да е, предпочитам детето да е при него, отколкото лятото в жегите да виси насам-натам.
не гадай какво ще прави той. от теб се иска да предоставиш 1 месец време през който той може да вземе детето. дали ще го вземе , за колко време ще го вземе  .... това си е негов проблем. ако мислиш ,че той има някакви предимства , някакви плюсове  защо не си смените ролите ? - дай му на него детето , а ти го взимай лятото за 1 месец. кое е по-добро ?  newsm78

# 29
не гадай какво ще прави той. от теб се иска да предоставиш 1 месец време през който той може да вземе детето. дали ще го вземе , за колко време ще го вземе  .... това си е негов проблем.
Ако не го вземе няма да е само негов проблем.  Ще се наложи  създаване на  нова организация за гледане на детето.

Общи условия

Активация на акаунт