Дискриминация при прием първи клас в училище в София?

• 21 057
  • 130
  •   1
Отговори
Привет, дали според вас следният критерий за прием в училище в София е правно издържан?

"Деца на служители, работещи в системата на образованието"

Съгласно Закона за защита от дискриминация:

"чл. 4. (1)Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, ...ПРОИЗХОД, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено ПОЛОЖЕНИЕ..."

Или това изискване на училището е изключение според същия закон:
"чл. 4 (3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими."

Желая да подам сигнал към Комисиятза за защита от дискриминация.

Моля, ако има някой, който може да ме консултира по темата, както и съмишленици по въпроса, да пишат.

Благодаря!

П.С. Сегаще се разровя и за правата на детето...

Последна редакция: пн, 14 май 2012, 19:03 от helenblondy

# 1
  • Варна
"чл. 4 (3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими.
Не виждам каква точно оправдана цел ще се постигне с това изключение.
според мен може да се тълкува като дискриминация.

# 2
И още:

Закон за закрила на детето

Глава втора
 ПРАВА НА ДЕТЕТО
 Право на закрила
 Чл. 10. (1) Всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие и на защита на неговите права и интереси.
 (2) (Доп. - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход..."

# 3
Това за кой клас е?

# 4
За първи клас. А сега още и от Конвенцията на ООН за закрила  детето:

"Член 28
1. Държавите - страни по Конвенцията, признават правото на детето на образование и с оглед на осъществяването на това право във все по-голяма степен и при еднакви възможности те по-специално трябва:
а) да направят началното образование задължително и безплатно за всички;..."

# 5
Закон за народната просвета
Чл. 4. (1) Гражданите имат право на образование. Те могат да повишават непрекъснато своето образование и квалификация.
(2) Не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, пол, етнически и социален произход, вероизповедание и обществено положение.

# 6
Сигналът се подава в свободна форма- описваш къде е предвидено предимството, защо смяташ, че противоречи на закона и молиш за предприемане на мерки, ограничаващи видяната от теб дискриминация.
Между впрочем и аз го намирам за недопустимо- да се приемат в училище с предимство деца на родители, които работят в системата. Недопустимо ми е дори в училища, където се приема с конкурс, тези, чиито родители работят там или просто "в системата" да се приемат над определените бройки. Все едно ако си юрист да можеш да избираш къде да се съдиш или да се съдиш "с предимство", че ти е по- удобно.

Въобще смятам, че приемът в общински училища следва да се уеднакви за всички училища, финансирани от съответната община и критериите да са обективни- местоживеене, месторабота, евентуално братя и сестри в същото училище, ако има конкурс- съобразно класирането и толкоз. Да се подава молба в общината и да се изписват училищата по реда на желанията, след което да се прави единно класиране.

# 7
Тогаа търсим съмишленици! Нека да обменим мнения и съвети тук, а после ще излезем с едно общо становище и ще го подадем в съответните инстанции - Комисия за защита от дискриминация, Министерство на образованието, Дирекция за закрила на детето и т.н.

# 8
Мога да ти помогна в написването и да ти пратя кратко проектче на лични. Дай ми информация къде точно е залегнала тази привилегия. Ако е общинска наредба стига и линк към сайта, в който е публикувана. Ако е изискване на отделно училище- кое и в какъв негов акт е помесетено правилото. Ако може- цялото правило или ми прати сканирано /правилник, наредба/. Не е нужно да се доказва нещо кой знае какво. На този етап е достатъчно да се подходи по описания начин.
Аз в общи инициативи не вярвам. Винаги си подавам лично сигналите и жалбите. За съжаление нямам вяра в колективните мероприятия, особено на организираните от българите такива. Без друго често съм оставала накрая само аз или няколко бройки като мен, та затова вече каквото си пиша си го пиша лично и се подписвам.

# 9
  • нейде там, където ....
Не знам дали е правно издържан. Но не по-малко дискриминационен е и критерия за "Детето има поне един родител или баба/дядо, които работят в детско заведение на територията на Столична община" за детските градини. Не знам някой да го е преборил там.

Успех и дано да има развитие по въпроса, преди да са минали сроковете за записване на първокласниците.

# 10
  • Варна
Не знам дали е правно издържан. Но не по-малко дискриминационен е и критерия за "Детето има поне един родител или баба/дядо, които работят в детско заведение на територията на Столична община" за детските градини. Не знам някой да го е преборил там.

Преди малко си мислех и за това jd. Тези критерии за държавни и общински заведения трябва да бъдат перемахнати.

# 11
Това е дискриминация. Ако училището беше частно-разбирам. Но в случая става въпрос за държавно училище и не може служителите в него да го приемат като бащиния и да са с предимство спрямо другите. Но според мен в случая просто е узаконено нещо, което така или иначе е факт. Факт е че децата на служителите ги приемат с предимство било то писано или не. Но не е редно и е похвално да се пусне такава жалба в комисията. Пожелавам ви успех.

# 12

А привилегия "Родител, работещ в детското заведение/училище"?
За мен е еднакво недопустима с общата /дадена от авторката/ и без нормативна опора тази привилегия. Единствено виждам, че е по- удобно, когато учител ходи на работа, да си води детето в същото училище. Това е удобство за учителя, несъмнено. Но не смятам, че следва да се допуска и това.
Ничие дете не се приема после на работа с официални привилегии на дете на служител, работещ в дадена държавна или общинска служба. Нека критерият месторабота се ползва в този случай. Наред с останалите хора, които работят около съответното училище. Учителите не са с нищо повече от тях.

# 13
  • София
привилегията с местоживеенето попада в същата графа.

да не ви плаша, но КЗД има два малки недостатъка:

1. разглежда жалбите средно около 1.5 години след подаването им.
2. решенията на КЗД не водят до автоматична отмяна на дискриминационните текстове.

# 14
привилегията с местоживеенето попада в същата графа.

Не е точно така. Всеки, живеещ или работещ където и да било, е в района на дадено училище. Т.е. ако няма други параметри за класиране, той ще се запише или по местоживеене, или по месторабота. Критерият е обективен и еднакъв за всички хора.
Не всеки работи в Просветата, обаче.  Sunglasses В дадено училище пък- съвсем.

Общи условия

Активация на акаунт