Дискриминация при прием първи клас в училище в София?

• 21 058
  • 130
  •   1
Отговори
# 45
  • нейде там, където ....
Последен офф от мен, за близнаците:
......
когато се родиха моите, не беше така, пък за сега не знам. Когато се роди второто, първото беше на годинка, т.е. от две години майчинство, бях ползвала едва първата. След второто раждане ми прекратиха първото майчинство, все едно първото дете не съществува, и започна да ми тече второто - пак две години платено. Навремето парите бяха около 75% от МРЗ за страната, без значение на колко си се осигурявал преди.

Т.е. ползвала си една година платено майчинство за първото дете, после още две - за второто. Общо за две деца - три години платено майчинство. За близнаците - 2 деца, две години платено майчинство. Това ми беше мисълта, че майчинството при породени деца е повече, в сравнение със случая на родени близнаци  Peace

За решението на КЗД по повод приема в детските градини в София и аз съм любопитна за подробностите и евентуалните промени после, макар да не ме касае вече. Не знаех за него.

# 46
за кое училище става дума?
почти всички училища приемат с предимство децата на своите служители, така че е все едно кое е училището.
На авторката и желая успех с жалбата, общо взето родителите на деца в градинска възраст, така и не успяха да се преборят със СО за дискриминационните критерии за работещи в детска градина и в образованието, независимо от постановлението на КЗД.

Deni-meni, в една от старите теми мама Сання беше писала, че някой атакува тези критерии в съда то те най-вероятно ще отпаднат. До колкото знам никой не е занимавал съдът с тях.
Преди около 2 месеца подавах жалба до омбудсмана по един друг повод и после се чух с г-жа Сурлякова. По време на разговора стана въпрос и за въпросните критерии и тя спомена, че някой е подал жалба за тях и поне според нея тези критерии би трябвало да отпаднат.
Може да направим една обща петиция за критериите в училище и в детските заведения, и да я изпратим на омбудсмана...

# 47
Подкрепям ви.

# 48
А как да става записването? По реда на подаване на документите ли? Между другото, през далечната 2005 година точно това беше критерият за прием в градината на синът ми. Crazy

# 49
Здравейте,
някой дали знае дали има развитие обсъжданата тук тема?

Докато четох постовете не открих още един използван от училищата критерий за подбор:
Родители, възпитаници на училището
 Shocked
Може да го включите в списъка с дискриминационни критерии за подбор на първокласници.

# 50
Доста училища са заложили в правилниците си тези ограничения:
- месторабота;
-местоживеене;
- братя, сестри, родители, които са учили в съответното училище;
- родители, работещи в сферата  на образованието.
Всички в определена  степен са дискриминационни. Аз работя в университет, но детето ми няма да бъде прието, защото аз съм служител там. Защо за училищата е валидно?!

# 51
И аз да се включа.
- месторабота;
-местоживеене;
- братя, сестри, родители, които са учили в съответното училище;
- родители, работещи в сферата  на образованието.

Тези същите и прочетох вчера в сайта на 74то. За местоживеенето разбирам, естествено,че няма да мие приятно да водя дъщеря си през 5 квартала в училище, но в никакъв случай не трябва да ограничават родители, които имат такова желание.
За останалите обаче съм абсолютно против. Дай по тази логика да приемат децата ни на работа в същата фирма, нищо, че може и да са напълно некадърни в сравнение с други кандидати  ooooh!

# 52
  • София
Сега може да ме нападнете,но защо и близнаците са с предимство и в ДГ и в училищата,та те вече са доста голям процент. В групата на малката ми дъщеря има 6 двойки близнаци...Чудесно,няка се раждат повече деца,но каква е разликата между моите 2 деца с малка разлика и близнаците,че моите деца да нямат шанс????????
newsm10 smile3521
и сега добавям още един напълно дискриминационен критерии по етническа принадлежност, който използват в т.н. еврейско училище, или 134 соу-майчин език-Иврит. Нямам нищо против децата с майчин език иврит да учат в това общинско училище, но защо се ползват с предимство? Това си е чиста форма дискриминация!!!

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 12:20 от звездица

# 53
  • София
Някакво развитие по темата?

# 54
  • София
Аз да попитам? Какво правим, ако в едно училище за 1 клас има прием от 4 паралелки по 24 деца, но желаещите са 300? Ясно е, че трябва да има критерии за прием. Тези критерии, мили дами се правят от училищна комисия и се гласуват на ПС. Той определя точките и критериите. Не мисля, че ако децата на учителите, работещите в училището са с допълнителни точки, това е дискриминация. Напротив, това е нещо съвсем нормално.

# 55
Подкрепям. Също така не виждам нищо дискриминационно деца,които живеят постоянно в района на училището да са с предимство. Та това им е кварталното-районното училище. Защо те да не се запишат там,а други от всички краища на София да ги изместват.Думата дискриминация страшно се изтърка от псевдоупотреба. Всеки щом нещо не му изнася-дискриминиран.

# 56
  • Sofia
http://www.segabg.com/article.php?id=629499 дано не се повтарям ако се е коментирало  Peace За мен също е нечестно, аз имам точки само за местоживеене и парадокса е че едва си записах детето в кварталното училище предучилищна и сега съм силно притеснена за първи клас  Confused

# 57
  • София
http://www.segabg.com/article.php?id=629499 дано не се повтарям ако се е коментирало  Peace За мен също е нечестно, аз имам точки само за местоживеене и парадокса е че едва си записах детето в кварталното училище предучилищна и сега съм силно притеснена за първи клас  Confused
Да, но тук става въпрос за яслите и детските градини, където наистина има остър недостиг на места. В училищата няма такъв.

# 58
  • Sofia
Повярвайте ми има, поне за моя квартал детето ми не беше класирано предучилищна както не беше прието и в детска градина а деца от други квартали са. А и тук става въпрос че съда е приел този критерии за дискриминация а не за това дали има недостиг на места.

# 59
  • София
Не говоря за предучилищна, а за 1 клас. Все пак темата е за 1 клас.

Общи условия

Активация на акаунт