Дискриминация при прием първи клас в училище в София?

• 21 071
  • 130
  •   1
Отговори
# 30
  • София
ми, що бременеят инвитро! Срамота!  Wink Laughing

# 31
  • София
Нямам нищо против инвитро оплждането-имам приятелка,която успя да забременее така.Не правя разлика между деца инвитро и деца,заченати без мед. помощ.Но явно критериите правят... Wink

# 32
  • София
Не правя разлика между деца инвитро и деца,заченати без мед. помощ.Но явно критериите правят... Wink

е къде видяхте критерий "заченат с мед. помощ"?  Shocked

# 33
  • София
Сега може да ме нападнете,но защо и близнаците са с предимство и в ДГ и в училищата,та те вече са доста голям процент. В групата на малката ми дъщеря има 6 двойки близнаци...Чудесно,няка се раждат повече деца,но каква е разликата между моите 2 деца с малка разлика и близнаците,че моите деца да нямат шанс????????
Jam, къде в поста ми видя изобщо намек за инвитро? Хайде да не се пънем да влизаме в конфликт. Искам да кажа,че за 2 деца с малка разлика, грижите или средствата не са по-малко и не виждам защо близнаците са с предимство,още повече,че вече не са рядкост,както беше преди години. Питай Андариел защо прави връзка с инвитрото. както писах,нямам нищо против инвитрото-не намирам разлика инвитро или не!

# 34
Доколкото знам близнаците не са точно с предимство в смисъла, в който се влага тук. Близнакът бива приет извън официалната бройка и не измества друго дете. Поне така е в гимназията на дъщеря ми. Таза година бяха приети 2 двойки близнаци, като единият близнак влезе, защото другият беше приет, но влезе в бройката, която по принцип си е над официалната и която си е определена в нормативните документи. Мисля, че беше 5 човека от клас над определения прием.

В градините също може би е така....

А дали е правилно единия близнак да влезе в учебно заведение, защото е влязъл другия, поне според мен - да. Все пак при близнаците има по-различна връзка отколкото при породените деца и за тях може би е по-добре да не бъдат делени.

# 35
  • нейде там, където ....
Малка ... малка ... колко да е малка разликата? Обикновено при породени деца майката има право на около година платен отпуск по майчинство повече, в сравнение със случая на близнаците.
И каква пък тогава е разликата между деца, родени с малка разлика (на bandi, примерно) и деца, родени с по-голяма разлика (моите, да речем)? Къде да се постави границите между разликите?  Laughing
Не се заяждам. Просто където има недостиг, някой се опитва да въведе ред, при който да има най-малко недоволни. Такива винаги има. И вместо да се работи по увеличаване на количеството на това, което не стига (места в ясли, градини, училища с добри база и учители ...), най-често се разделят нуждаещите и се насъскват едни срещу други.  Twisted Evil

В училищата, колкото по-големи стават близнаците, толкова по-голяма е вероятността да имат различни интереси и да желаят да бъдат приети на различни места, без да се възползват от даденото им право.

# 36
  • София
Летисия,в много училища съществува този критерий:деца близнаци
ето един пример:
ЗАПОВЕД
                                                        № РД 06 - 102

На основание чл. 147, ал. 1, т.1, т.9 чл. 150, ал. 1, т.6 от ППЗНП и заповед №РД-9105-36/09.02.2011на Министерството на образованието, младежта и науката, Решение на педагогически съвет на училището ( Протокол №.6 ) от 14.03.2011 г.

ОПРЕДЕЛЯМ

Следния график за прием на ученици в I клас за учебната 2011/2012 г.

1.Приемане на молба /заявление/ и копие от акт за раждане в срок до 30.05.2011.
    2.Прием на удостоверение за завършена подготвителна група или клас- оригинал        – срок 01.06 – 15.06.2011 г.
    3.Декларация от родителите на децата, които не са посещавали подготвителна       група или клас.
    4.Лична здравна карта и имунизационен картон.

Критерий за приемане на ученици в I клас

1.Адресна регистрация непроменена след 01.01.2011
   2.Наличие на други деца в семейството, обучаващи се в училището.
   3.Записване на деца със СОП.
   4.Деца на учители и служители в училището.
   5.Деца сираци.
   6.Деца близнаци.

# 37
Аз не казвам, че го няма, но не знам дали не се приемат над определената бройка и така да не пречат мястото да се заеме от друго дете.

Може някъде да си влизат в официалната бройка, но в нашата гимназия знам, че са извън нея и са в тези 5 деца от клас, които се приемат без приемен изпит и са над план-приема.

# 38
  • София
Малка ... малка ... колко да е малка разликата? Обикновено при породени деца майката има право на около година платен отпуск по майчинство повече, в сравнение със случая на близнаците.
И каква пък тогава е разликата между деца, родени с малка разлика (на bandi, примерно) и деца, родени с по-голяма разлика (моите, да речем)? Къде да се постави границите между разликите?  Laughing
Не се заяждам. Просто където има недостиг, някой се опитва да въведе ред, при който да има най-малко недоволни. Такива винаги има. И вместо да се работи по увеличаване на количеството на това, което не стига (места в ясли, градини, училища с добри база и учители ...), най-често се разделят нуждаещите и се насъскват едни срещу други.  Twisted Evil

В училищата, колкото по-големи стават близнаците, толкова по-голяма е вероятността да имат различни интереси и да желаят да бъдат приети на различни места, без да се възползват от даденото им право.

когато се родиха моите, не беше така, пък за сега не знам. Когато се роди второто, първото беше на годинка, т.е. от две години майчинство, бях ползвала едва първата. След второто раждане ми прекратиха първото майчинство, все едно първото дете не съществува, и започна да ми тече второто - пак две години платено. Навремето парите бяха около 75% от МРЗ за страната, без значение на колко си се осигурявал преди.

# 39
  • София
Jam, къде в поста ми видя изобщо намек за инвитро?

ами там го видях намека, точно където те цитирам. в твоите собствени думи. написала си:

Цитат
Не правя разлика между деца инвитро и деца,заченати без мед. помощ.Но явно критериите правят...

не си го написала толкоз отдавна, че да не помниш. Stuck Out Tongue
и после тръгват митове и легенди, че давали предимство на децата от инвитро.

# 40
  • нейде там, където ....
Значи за деца с година разлика майка може да ползва три години платено майчинство (една за първото и две за второто), майка на близнаци - две.  Peace

# 41
  • София
За детските градини не знам, децата ми  посещаваха такава  във времената без класирания, но за училищата с прием след изпит, близнаците НЕ ползват предимство в смисъла на коментираното по-горе.Явяват се на общо основание,наред с всички свои връстници, след което е  необходимо поне единият от тях да изкара бал, достатъчен за прием в конкретното училище, а от другия се искат поне две тройки(говоря за изпити след 7 клас примерно) .С двойка по нещо остава извън класирането, независимо от примерно отличните оценки на другия близнак.Иначе  представилият се по-слабо близнак влиза с надпланов прием, като не отнема мястото на дете от регламентираната бройка.Не знам дали критерият е добър или не, но просто уточнявам как стоят нещата.Може  би при еднояйчните близнаци връзката наистина е друга, не мога да твърдя. ThinkingМоите девойки петокласнички са двуяйчни, още от сега имат различни интереси, афинитет към различни учебни дисциплини и нищо чудно след 2 години да задърпат в различни посоки и да не се възползват от това си право.

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 15:05 от eine in Rente gegangene Nixe

# 42
  • София
не зная, навремето може майките на близнаци да са имали по-дълго майчинство или нещо друго.

# 43
  • София
Jam, къде в поста ми видя изобщо намек за инвитро?

ами там го видях намека, точно където те цитирам. в твоите собствени думи. написала си:

Цитат
Не правя разлика между деца инвитро и деца,заченати без мед. помощ.Но явно критериите правят...

не си го написала толкоз отдавна, че да не помниш. Stuck Out Tongue
и после тръгват митове и легенди, че давали предимство на децата от инвитро.
явно още не можете или не искате да видите инициатора на "инвитро критерия":
ми, що бременеят инвитро! Срамота!  Wink Laughing
Докато Андариел очевидно се шегува,Вие явно се чудите за какво да се хванете

# 44
  • София
Докато Андариел очевидно се шегува,Вие явно се чудите за какво да се хванете

а ти се чудиш как да не паднеш по гръб, след като сбърка. признай си, не боли. Stuck Out Tongue

нейсе, не е темата за близнаците, просто исках да се уточним, за да не прочете някой неправилно.

дискриминацията с предимството на служители от сферата е явна и сериозна. любопитно е, обаче, дали наистина има решение на КЗД по повод същото предимство при прием в детските градини на София.

надявам се Deni-Meni, която подметна половинчатата информация, да си довърши разказа и да помогне на авторката на темата с цялата информация. това е важно.

Общи условия

Активация на акаунт