Дискриминация при прием първи клас в училище в София?

• 21 061
  • 130
  •   1
Отговори
# 15
  • София
какво означава това "системата на образованието"? Същото като в детските градини ли - ако си готова да работиш за триста лева като лелка в ДГ, то детето ти го приемат ли? Поне преди години имаше такова нещо, сега не зная как е.  newsm78

# 16
И за местоживеенето и местоработата по принцип сте прави, но някак си не намерих текст в законите, според който има дискриминация по тези белези. А по белг "произход" и "социален статус" категорично има и затова се хванах за това.
За работещите в съшата детска градина/училище - категорично и това е дискриминация.
За детските градини - просто тази тема вече, за съжаление, е изчерпана...младите наследници да заповядат : ) А иначе съм спретнала едно писъмце, с всички откъси от закони, ще бъде подадено в Министерство на образованието, в Дирекция за закрила на детето и в Комисиза за защита от дискриминация. Имам 1,5 години : ) Така ще действам отсега, сама : ) А ако има и други, 5 риби ще са повече от една - да подават!

# 17
Копирам и допълвам мнението си от подобна тема:

Проблемът според мен е в липсата на ЕДИННИ критерии за прием и всяко училище има право само да си ги избира и приоритизира - т.е. да дава повече тежест на някои от тях по собствено усмотрение. Когато те са различни за примерно две или три желани училища, се стига до парадокси.

Проблем според мен е и дефинирането на "микрорайоните" - пак според неясни критерии.

Проблем според мен е и липсата на единна система за кандидатстване, подобна на ИСОДЗ. Винаги съм се чудила защо трябва да се ходи до Н училища, да се подават Н комплекта документи и да се ангажират хората с палаткови лагери. При внедрена и работеща вече система мисля, че не би имало проблеми тя да се приложи и за началното училище.

Обективните по мое виждане критерии са местоживеене или месторабота.
Списъкът може да се допълни, разбира се.

# 18
за кое училище става дума?

# 19
за кое училище става дума?
почти всички училища приемат с предимство децата на своите служители, така че е все едно кое е училището.
На авторката и желая успех с жалбата, общо взето родителите на деца в градинска възраст, така и не успяха да се преборят със СО за дискриминационните критерии за работещи в детска градина и в образованието, независимо от постановлението на КЗД.

# 20
Deni-meni, не съм запозната със становището на КЗД към критериите на ИСОДЗ. Имало ли е такова? И е нямало резултат? Ако да - подрязани са ми крилете...Напълно умишлено не пиша за кое училище става дума... А относно критерии месторабота и местоживеене - донякъде това са единствнеите обективни критерии според мен. Как иначе в едно училище, в което кандидатстват 600 деца за 1 клас при прием на 100 ще се изберат кандидати? Каки критерии предлагат проивниците на месторабота и местоживеене? Има и др подробности, обаче - когато става въпрос за училища за деца с особени таланти (не говоря конкретно з анякои, а по принцип - напр. за рисуване, музика, пеене и т.н. - тогава според мен би трябвало да има подборна изпитна процедура, колкото и да е грозна тази дума. Защото певци не живеят задължително в един район. Когато става въпрос за обикновено общинско/държавно СОУ, тогава би трябвало наистина критериие да а други...и аз не харесвам училищата до нас, но не се сещам за по-разумни критерии. Критерии обаче като: деца на..., остро ме отблъснаха и намирисват...

# 21
Може би има някаква логика работещ в дадено училище учител да запише детето си там,но едва ли е редно да важи за всички в системата-например библиотекар,чистач охрана,административни служители. Но за ДГ се прие и не беше отменено,че ползват привилегии за Дг на цялата територия на София.

# 22
Сега видях,че 73 то е приело този критерий. Другите у-ща са дали предимство само на техни служители.

# 23
Доста училища са заложили в правилниците си тези ограничения:
- месторабота;
-местоживеене;
- братя, сестри, родители, които са учили в съответното училище;
- родители, работещи в сферата  на образованието.
Всички в определена  степен са дискриминационни. Аз работя в университет, но детето ми няма да бъде прието, защото аз съм служител там. Защо за училищата е валидно?!

# 24
Критериите за прием са спуснати с нарочно писмо на министъра на образованието (текста на самото писмо не намерих). Директорите ги преписват.
http://www.kadedaucha.com/?id=1313&aid=9107

Не е масова практика училищата да е указват в сайта си колко точки дава всяко предимство. Съмнявам се дълбоко, че след обявяване на приетите деца ще е ясно, кое дете с какво (какви) предимства е прието.
Мътна Индия
 Rolling Eyes

# 25
Аз пък мисля, че тези критерии са справедливи. Редно е тези, които се грижат за децата ни, да бъдат спокойни за собствените си деца. Не е никак нормално една учителка, от която искаме да отделя 100 % от вниманието и грижата си на нашите деца, да не може да спи, защото собственото й дете не е прието в ДГ, или да се тревожи за детето си, което е ученик в нежелано от нея училище. (Същото според мен важи и за педиатрите. Не може лекарят, който се грижи за половината деца в квартала, да се чуди кой ще гледа собственото му дете.) Просто, ако погледнем малко по-далеч от носа си, така би било по-добре за всички.  
П.П. Не работя в нито една от двете сфери, нито едно от децата ми не е било и не е прието в ДГ, това са само обективните ми съображения.

И още нещо: това, което влиза в правата на детето, е достъпът му до образование. Никой не е казал, че е достъп до избрано от родителя училище.  А и не искаме изпити, не искаме критерии (защото по тази логика всеки критерий може да бъде изкаран дискриминационен) - как тогава да става разпределянето по училища?!

# 26
helenblondy, писах ти. С каквото мога- ще помогна.

Редно е всеки да е спокоен за децата си и произходът да не дава привилегията един да е по- спокоен от друг само на това основание.  Laughing
Местоживеенето и местоработата са обективни критерии, затова и по отношение на тях дискриминация няма как да е налице. Учителят ще печели на базата на месторабота точки, когато записва детето в училището, където сам той преподава. Друг е въпросът, че услуга на детето си по този начин добра не прави, но това не е по темата.  Sunglasses
Ако се спазват тези критерии само, всяко училище може дори предварителтно да сметне бройките деца, подлежащи на обучение в І клас. И никой няма да остане без удобно училище, близо до дома или работата на родителите.

# 27
  • София
И да го има това за учителите формално, и да го няма - пак го правят тихом-мълком. Но това за "системата на образованието" ми е толкова кухо, та няма накъде повече.

# 28
  • Варна
imb, не само учителите и лекарите са с отговорни професии.
Както и Джуди е писала редно е всеки да спокоен за децата си. Независимо дали е лекар, инженер, продавач, учител, адвокат, чистач и т.н.

# 29
  • София
Сега може да ме нападнете,но защо и близнаците са с предимство и в ДГ и в училищата,та те вече са доста голям процент. В групата на малката ми дъщеря има 6 двойки близнаци...Чудесно,няка се раждат повече деца,но каква е разликата между моите 2 деца с малка разлика и близнаците,че моите деца да нямат шанс????????

Общи условия

Активация на акаунт