Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 118

• 39 077
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Всичко съм изчела, всичко съм изгледала но сего си позволявам да дапиша нешо, е то няма да е нещо умно или занещо, но РАДВАМ СЕ ЧЕ ВИ ИМА, РАДОСНА СЪМ ЧЕ СЪМ С ВАС И НАЙ ВЕЧЕ - че мога да споделям.

# 526
Поздрав за всички, които ме зареждат с добри мисли, позитивни емоции, хумор, закачки, любов!
Лека нощ!
http://vbox7.com/play:7a0e195c&al=2&vid=8359964

Изкуството ще спаси света!

# 527
# 528
shams u amar  Hug
къде изчезна?

# 529
shams u amar  Hug
къде изчезна?
 Тук съм  Hug
  Чета ви .
  Но не смея да пиша  Embarassed
  П. П : Момичета , искам да попитам дали има на Бг пазара , книгата по която е правен сериала?
  И ако я има , знаете ли как се казва ? ще ми бъде интересно да я прочета  Peace

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 01:28 от shams u amar

# 530
  • Варна
ladychar86 Hug
Скрит текст:
Лейди Чар! Нали не смяташ, че това, което постнах относно наказанията според Корана е и моето виждане, че така трябва всичко да се случи?????
                   Момичетата в темата помолиха за тълкуване. Вече обясних, че не съм специалист и просто споделям това, което зная.
                 И още нещо- християнка съм. Нямам дори роднини в смесени бракове, но имам приятели- много и то прекрасни приятели.Обичам и уважавам традициите- и наши, и чужди. И смея да твърдя, че познавам много от тях- разбира се не всички- та това е една необятна съкровищница, от която всеки ден можеш да измъкнеш невиждан диамант или приказен сапфир.За да разбереш някоя традиция, понякога, се налага да се  „вмъкнеш“ и в духовните „облачета“ из главите на различни хора. Така гонейки „пеперудите“ из тези „облачета“, стигнах до исляма, будизма и хиндуизма. Покрай това понаучих и доста неща за Свещенните книги-/ Simple Smile Е, признавам си „Словата на Буда“-Дхампада-та ми е трудна, че почти няма кой да ми обяснява, онова, което не разбирам/, но с Корана е по-лесно!
                    Та- какво исках да кажа- Не твърдя, че съм съгласна- нито с това, което проповядва исляма, нито с повелите на Корана, относно греховете и прегрешенията на смъртните. Не твърдя и че ислямът не е консервативна религия. Напротив, споделих, че там за мен има такива невероятни противоречия, че ако не чуеш търкуването им поне от няколко източника, можеш да се хванеш за главата. И да! Права си- мъжете, според Корана са специални- те могат да се отърват с по-леки наказания, особено ако се отнася за прегрешение в семейството /Пример:  /хайде нека е пак малко около темата/ Баща въвежда в блудствени  действия дъщеря или снаха, но се разкайва и проси милостта на Всевишния-курбани за бедните, 40 дневно въздържание, 7-кратни молитви, дарения за джамии, ежегоден хадж до Мека и т.н и т.н. и ..... Аллах му прощава, но го наказва – разболява се от трудно лечима болест или му отнема я очите, я ръцете, я нозете. Но другия участник в деянието /аз бих го нарекла престъпление/-дъщерята или снахата. Тя е вече блудница, нищо че няма вина според нас. Тя също трябва да изтърпи своето наказание. За какво? Че се е поддала, че е предизвикала това, че не го е предотвратила като не се е самоубила примерно! Да не говорим, че нейното наказание е в пъти по-голямо от това на виновника. Тя търпи безкрайни неволи-болести, кошмари и други подобни,които ако не се появи забележете  мъж, загрижен за нея, неминуемо я водят към смъртта./
             Моля само не бъркайте традицията с Корана! Традицията повелява баща и, или най-големият брат, или съпругът и/ако е снахата/ да я убие или родата да я умъртви с камъни-това е ислямска традиция, а не повеля на Корана.
                И да! Права си! В Корана нищо не е последователно както в Библията. Там в Корана има Сури! Те дават отговор на въпроси, които праведния мюсюлманин би задал, но......
Мое мнение- не зная дали същия този праведник би намерил отговор. За отговор трябва да потърси, да се обърне към ходжа, а той пък тълкува Корана така както го разбира. Точно затова и Корана се използва много често за насаждането на какви ли не страшни идеи от болни мозъци. Не защото в Корана пише така, а защото така го тълкуват.
             И след това огромно излияние относно религиозните постулати на нашите южни съседи, да кажа, че и аз не съм съгласна да бъдат убити някой герои, пък били те и престъпници- нека си изтърпят наказанието по гражданските закони. Не съм съгласна да пострадат Перихан и Хилмие, още по-малко Хаджер. За Керим, Фатмагюл и татко Фахретин въобще пък не ми се ще дори да се сещат да съвместяват образите им с каноните на Корана или  исляма, но ...... не забравям нито за миг, че този сериал е насочен към многобройното и разнолико население в Турция и най-вече, че е послание точно за хора с такива разбирания, а това, че има и световен отзвук и третира общочовешки проблем само го прави уникален.
               В този смисъл винаги съм се възхищавала от таланта на сценаристките да изграждат всяка сцена и всеки образ така, че да достигне и до нас и до „закостенелите мозъци“
            И още нещо. И аз подскачам, когато нещо не ми хареса, но това е първата ми реакция, после оглеждам нещата и се опитвам да видя през очите точно на тези „закостенели мозъци“ и нещата си идват по местата.

Простете ми пак за огромния пост, но останах с впечатление, че Лейди чар ме убеждава, че имам неправилно, изкривено виждане за събитията и героите, затова исках да изясня собствената си позиция.

# 531
  • София
sincerita ,gery_dobreva ,Морганчето, вие ПРОЧЕТОХТЕ  ли добре поста  на нели ? там тя много точно е казала
цитат нели123:
  Въпросната персона е копирала  писмата от личната си поща и ми ги е изпратила ..НА ЛИЧНА ЗА ДА НЕ СПАМИ ТЕМАТА Изтрила е имената , но не е изтрила номерата на никовете... макар , че е ясно от кой са получени... Ще ви оградя в червено какъв език използват тези момичета , категоризирайки мен...

отговор :
на лична поща всеки може да пише и получава каквото желае  Peace даже без цензура  и да използва какъвто си иска език
...............
цитат :
"нямам време да пиша често в темата с тези две малки деца , ама кажете ми как да я оставя като тук ми е толкоз забавно - простотия и невежество колкото щещ"

така е , истина е това , забавлявам се в темата за това съм тук  Peace и не виждам лошо в това
.................
другото са постове , мнения за нея на част от аудиторията тук , които вежливо и изпратих в ЛИЧНА ПОЩА   в което също не виждам лошо - всеки има право на мнение ... и отново подчертавам мненията са на лична поща  и самата Нели е решила да ги оповести в темата - въпрос на избор , колкото и некоректен да  е той - принципно !
..................
това е , кратко и  просто ...за тези които не го разбраха ...( многоточие )
ВСИЧКО ДОБРО  bowuu!!!

# 532
Мамарис, много се радвам, че според теб на лични може да се пише всичко, но също така много се радвам, че така проличава и истинската ти душица. И колкото и да си права за цензурата на лични, толкова съм и права аз като казвам, че липсата на цензура не би трябвало според мен до води до липса на възпитание. Защо не взе направо да напсуваш Нелка, дори и по куриер и да приключваме. Аз не смятам, че Нелка е сгрешила като е публикувала лична кореспонденция. Особено що се отнася до разбиране на някои истини. Истината никога не е грешна. Не мога да осмисля и сега и сега принципите от които се водиш за да се държиш по този начин и толкова асоциално. Но явно няма и нужда да се мъча.
Лека вечер!

# 533
  • София
Аз си лягам, но с горчивена в устата. Момичета направо съм потресена от всичко в темата тази вечер и въобще май от както са дошли " Добретата ", а изглежда и Добромир. Добри нещо много задълба. Мъж ли си, жена ли си - не зная? Искаше ми се да си мъж. Така се зарадвах на мнението ти, което цитирах за ПБН, а сега виждам, че си изпаднал в спорове. Разочаровах се. Момичета- бихте ли ми казали защо му е на някой да влиза в темата с няколко никове и да ни всява смут? Нелка, с теб си казахме какво- що на лични, но нека и на другите им стане ясно. Не зная кои са Добретата, нито Добри, нито Милена, но съм на мнение, че личните съобщения трябва да си останат лични. Защо ме обременявате с личните си злостни съобщения? Не ме интересува от кого е била обидена Нелка и защо, въпреки, че заставам зад нея. Тези обиди са толкова гадни и отвратителни и гнусни, че направо не съм способна да ги смилам. Аз не бих обидила някой така, освен ако не ми е направил нещо ужасно. Но и не бих търсила помощ от съфорумките, а бих се справила сама с тези мацки дето много знаят. Не мисля, че трябва да замесвам останалите в собствените си вражди, в които сама съм се забъркала. Нелка спри да им пишеш на тези, пиши си само с нас. Така като ги игнорираш ще се справиш и нашата подкрепа няма да ти е нужна. Но, моля ви СПРЕТЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ ЛИЧНАТА СИ ПОЩА! ГАДИ МИ СЕ ОТ ЛИЧНИТЕ ВИ СЪОБЩНИЯ. Това в случай, че и други решат да ни обременят с подобни писания. Спрете да ме обременявате със споровете си. Хриска тъгувам за теб и за Славенка и за всички момичета, с които сме се смяли през сълзи.
Всичко започна с това- кой какво трябвало да пише. Кой бил паднал от балкона, кой бил не знам какво си. Мисля, че със собствените си камъни си получихме заслужените удари по собствените си глави. Всеки е свободен да изразява мнението си, дори когато то не харесва на другите. В желанието си да причислим всички мнения към нашите разбирания предизвикахме вълната от Добретата. Информацията към модератор трябва да е внимателно премислена. Чели сме всъкакви разгорещени неща в темата- и за зърна и включително моите Десини пуетесини истории и на други момичета дето са се разгорещявали за зърната на К и прочее. Защо трябваше тогава да не помислим за горките дечица дето четат темата и не си изтрихме постовете за какви бяха там подскачащи матки и всякакви тем подобни, а сега се сетихме, когато ни е угодно да трием постове. Разбирам Нелка, че й е кипнало и е изтрила пост за първата брачна нощ на едно от момичетата. На мен също не ми се понрави този пост, но лично аз не бих го изтрила. Не е пък чак толкова брутален, макар, че е доста еротичен и с червена точка. Но, хайде да се кротнем. Да се разберем какво може да пишем и какво не и да престанем. Възрастни хора сме и вместо да сме щастливи и да си пием питиетата заедно, май ще напуснем накрая хубавата тема.

Лека нощ

БРАВО - обобщила си всичко в едно  Hug
с малка забележка , че личната си поща публикува в темата нели123  Wink аз лично не виждам кой знае какво освен спам
за всичко в червено моите адмирации   bouquet  bouquet  bouquet от сърце и душица !
лека нощ !
гери   hahaha "лекуваш старите си рани" дерзаейки  за да не спамя бих ти казала - добре ( пишещите в темата знаем превода на тази думаbowuu!!!

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 02:18 от ФАТМАГЮЛ

# 534
  • AMS

http://www.dailymotion.com/rozadiva#video=xquxh8

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 03:09 от di...va

# 535
Фатмагюл, твое право е да избереш името си във форума, но избора който си направила за мен е израз на неуважение и ирония към главната героиня на сериала. Моля те промени го, ако не си в темата само за забавление.
Искам да помоля и тези от нас, които се имат за по- интересни и по-важни от сериала, чието име носи темата и я превръщат в чат, да се спрат и да се замислят и за останалите участници в нея.
Никой от нас не е център на вселената и би било добре да се съобразяваме с хората, с които сме в една общност.

Харесвам и обичам Фатмагюл и Керим и не мисля, че образът на Керим е нереалистичен. Като отчитам факта че освен творчески процес, създаването на сериала е и търговско начинание в условията на ожесточена конкуренция, смятам че сценаристките се справят много добре. За една седмица екипът създава 90 минути филм, които ни вълнува и ни кара да се замислим. А за талантливите сред нас той е и вдъхновение за нови стихове, есета и клипове. Сериалът не е перфектен, но ще остане в умовете и сърцата ни с проникновения си разказ за справедливото възмездие и изцеляващата сила любовта и опрощението.

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 03:50 от nedlen

# 536
  • Пловдив

Добро утро от Керим, Фатмагюл и Мустафа. Дано денят е позитивен за всички. Дано днес имаме втори трейлър.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 07:10 от mariana51

# 537
Добро утро!

Скрит текст:
И малко позитивизъм  Wink

Последна редакция: ср, 16 май 2012, 08:16 от Slawena

# 538
Добро утро!
Искам да благодаря на хората ,които превеждат сериите newsm10Нова съм,но искам да кажа ,че Ви благодаря и Ви обичам! newsm10 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51
П.п Изгледах няколко пъти 74-епизод.Моето убежение е ,че беше истинска  брачна нощ newsm10Но сега да видим след това ,какво ще се случи? newsm03

# 539
Добро утро на всички нормални форумни дами.Поднасям извиненията си към тях,затова че не си държах устата затворена.Освен да си я напляскам като Керим в п.б.н. друго не се сещам какво мога да направя?!? newsm78 Мисля,че е време дамите които наистина пишат с чувство,с лека ирония,със загатнати и красиво поднесени ни еротични мисли да  заемат местата си,защото без тях форумът просто не е същия!?! Лек,спорен и пълен с много положителни емоции ден ви желая! Hug

Общи условия

Активация на акаунт