С какво можем да променим съществуващите правила в Асистирана репродукция?

• 6 077
  • 50
  •   1
Отговори
Голяма част от нас ежедневно се сблъскваме с купища нередности в сферата на  Асистираната репродукция. Започнахме да коментираме въпроса в друга тема, но за да не й пречим, реших да направя нова тема, където могат да се включат и повече хора, да се коментират повече наболели проблеми, който да бъдат сформирани и коментирани пред правилните институции за адекватното им разрешение. Правя темата, защото не всеки желае да излезе от анонимността си, а друг начин за обща кореспонденция не виждам, ако темата не е за тук, моля да я преместите.

Това, което обсъждахме до момента е:

1.Обсъждаме да се повдигне въпросът за описване на точни диагнози в болничните листове, т.е. да се заменят с кодове, както и да не се включват наименования на клиники от типа Ин витро център.
2.От започване на стимулация не се издава болничен, само от деня на пункция или трансфер, някои пациентки имат нужда и се налага да черпят от личния  лекар или отпуск.
3.Да бъде въведен и за частните клиники, пациентки лист, в които да се въвежда от лекуващия доктор всичко констатирано от прегледа / когато ви преглеждат с направление навсякъде вече го правят, но не и в частните клиники/ .
4.В повечето клиники, които са доста вече няма на достъпно място изнесена информация  относно успеваемостта на клиниката, което също е критерий, по който една двойка може да избира.

Продължавайте нататък...всичко това желаем да го представим на правилното място, което и да е то и да бъдат въведени промени. Може да обсъждаме и всякакви правни неразбории относно кодекса на труда, който вълнува всички ни, тъй като всяка една от нас работи.
И по между другото  успех в процедурите  Peace  bouquet

# 1
  • Варна
Ще се запиша и тук... Надявам се заедно да успеем да измислим начин и да променим нещата.

# 2
Браво за темата!
Според мен предложение за промяна трябва да има и в "тайната" на клиниките.
Има такива, които правят изследване, манипулация и дори стимулации на пациентката, а след това тя не може да се сдобие с епикриза, документ или каквото и да е заключение с документална стойност за процедурите и резултатите от тях. Не за всички процедури, разбира се, но биопсията примерно е показател за това.
Било тайна на клиниката.
Да, знам, повечето от нас водят записки и лекарите могат да ни завидят за упоритостта и усърдието, но  все пак нямаме достъп  до всички резултати черно на бяло.

# 3
Ще се справим, това също не го знаех ще го включим.

# 4
  • София
защитени сме в напреднал стадии на инвитро, дните между пункцията и трансфера, само толкова.
има го в кодекса на труда.

# 5
Браво за темата!   bouquet

# 6
  • Пловдив
Прекрасна тема! Дано заедно успеем!

# 7
Молси, можеш да прибавиш като проблем  дългото чакане за одобрение и заповед! Близо година!!! Могат да си наемат повече служители във ФАР и да става по - бързичко преглеждането на документите. Или да става всичко по електронен път както е във Австрия.

По точка 3. в клиниката където правих моят опит ми даваха такъв лист при всеки преглед.  Явно трябва да се настоява за издаване на такъв там, където не се практикува.

Статистика има, но тя е достъпна само за специалистите в бранша! Не е общодостъпна, а трябва да бъде!  Малко центрове си обявяват статистиката, а би трябвало всички които работят с ФАР да го правят, след като получават обществени средства. И ако резултатите им не са задоволителни да не получават средства от ФАР.

# 8
  • София/Стара Загора
Моето предложение е:

Да може да се отлага трансфер при хиперстимулация или много голям брой яйцеклетки, или други медицински предписания, за да се успокои организма, а не като сега - винаги да има трансфер без значение от ситуацията с конкретната пациентка

# 9
  • София
това последното явно може някак, в селена го практикуват масово  Rolling Eyes

# 10
  • София
Благодаря за хубавата тема.  Hug
Дано с общи усиля успеем да променим нещата.

# 11
  • При семейството си
Момичета, според мен, трябва внимателно да се избират битките, за да не се загуби войната.

# 12
Здравейте борбени момичета, и аз ще помагам с каквото мога за каузата  bouquet

И аз съм обект на клюкар(к)ите по работните места и подкрепям кодовете вместо имена на диагнози и имена на лечебни заведения в болничните листове. Също само НОИ с лечебните заведения трябва да имат информация относно връзката диагноза-код. Сред т.нар. работодател(к)и с временен мандат има такива интригант(к)и, че диагнозите им трябват за генериране на сплетни, а професионалната етика я имат за нищо.

Пожелавам успехи! Heart Eyes

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 01:04 от mammita2012

# 13
Моето предложение е:

Да може да се отлага трансфер при хиперстимулация или много голям брой яйцеклетки, или други медицински предписания, за да се успокои организма, а не като сега - винаги да има трансфер без значение от ситуацията с конкретната пациентка

А кой е казал , че не може да се отлага трансфер?!Това е по преценка на лекуващия лекар , а не е някакъв проблем изобщо.Аз например в момента съм точно в такова изчакване - това ми е първи опит и по фонда и изобщо в Селена , но направих лека хиперстимулация и док каза , че ще правим замразен трансфер.Исках да кажа,че това няма смисъл да се включва като някакъв проблем Simple Smile

# 14
  • София/Стара Загора

Моето предложение е:

А кой е казал , че не може да се отлага трансфер?!Това е по преценка на лекуващия лекар , а не е някакъв проблем изобщо.Аз например в момента съм точно в такова изчакване - това ми е първи опит и по фонда и изобщо в Селена , но направих лека хиперстимулация и док каза , че ще правим замразен трансфер.Исках да кажа,че това няма смисъл да се включва като някакъв проблем Simple Smile

ами явно не се прилага навсякъде (аз съм в Надежда, но третия опит мисля да го правя при д-р Стефанов), защото на мен ми беше обяснено, че трябва задължително да има трансфер и ако се отложи ще трябва да си заплатя цялата процедура.....и не е като да не е имало основание, защото имах 19 фоликула...така, че явно може да се заобикаля, а щом може - значи не е регламентирано и всеки си го интерпретира по своему

Общи условия

Активация на акаунт