Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 453
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
Ехеее, Томасито - ама вие много сте напреднали, браво на Елийка  Hug
Мамин Вики Весин, голям е сладур, ама все у Мама Веси иска да се гушка - нали се видяхме преди няколко дни  Hug Благодаря за поздрава за вчера!
Андули, може без етап на ръмжене  да минете вече- направо си учи Теди на някаква кратка думичка, но да въпросът ти е полезен, и на мен ще ми е интересно тя как я е научила (аз по-надолу съм казала за нас как опитвам).
Ех, тази Лъки  - и за себе си време намери   bouquet А разликата между себеуважението и егоизма вярно е много тънка...
Лилироуз, аз не го слагам отдавна на гърнето (бях започнала на 9 месеца, и той беше схванал нещо, но след рота-вируса не ми се занимаваше и спрях, а пък и зима беше, та така). Иначе знае какво значи "ака", защото всеки път, когато го хвана да се напъва го подканям така. Знае и "пиш", защото също съм му го повтаряла всеки път, когато сменям памперса, и веднъж на шега му казах "Пиш!" по гола патка и той така и направи  Joy (е, може и случайно да е било). Мисля юли-август да опитам пак  - и с някои от методите на Томасито, но ако не стане, няма да настоявам. Но тия две думички ми се ще да започне да ги казва, ще видим. Хубава идейка е тази за гумени сандалки в етапа на ученето без памперс - за да не съсипем кожените такива.
И на мен кажете за Пловдив какво сте решили.

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 18:47 от sirence

# 106
Много се радвам на раздвижването на темата и то в почивните дни   Hug

lilyrose, aз мераци да се учим на гърне нямам още. Мислех като се постопли да се пробваме, но виждам, че не е готов. Искам детето да разбира каква е целта, а не да го дебна и да събувам и обувам памперси по 100 пъти на ден. Имах намерение да го пробрам през лятото, но наскоро говорих с една приятелка, която каза че на нейните щерки от раз е махнала памперсите, но ги е сложила на гърне на 2 год. Та не знам дали няма да реша да поизчакам още малко. А и хич не бързам да махам памперса, толкова ми е лесно и сигруно с него. Някак си изобщо не ми се нрави онази картинка, в която детето мрънка, че му се ходи до тоалетна, пък няма особено подходящо място наблизо, а то естествено не се знае от колко време стиска и вече няма на къде  ooooh!

Лъки, и тук е имало тържества за 24-ти май в центъра, но града като цяло е много спокоен и приятен за разходки, както казава lilyrose. Днес в Южния парк беше просто разкош  Grinning
На теб ресторант Алафрангите говори ли ти нещо? В Стария град е, има и хотелска част към него, доколкото разбирам от скоро. Грабна ме, но пък не знам дали да отсядаме точно в Стария град е най-подходящо имайки предвид, че все още сме с количка  newsm78

mama_vessy, това боботене при земетресение се чувало когато си в къща. Звучи ми доста страховито  Sad Иначе у нас поизпадаха доста неща, но ние сме на 8-я етаж. Аз знам, че над 5-та степен падат предмети, но все пак зависи и височината на жилището.

Е, хубавото е, че здраво ще си държи хляба в ръцете   Joy
Peace

Искам да ви питам някои неща, просто от любопитство:
1. Татковците играят ли си с децата в къщи?  - моите мъже си играят заедно, дори напоследък забелязвам, че детето няма търпение баща му да се прибере, в смисъкл още като отключи вратата тича да го посрещне, дърпа го, не го оставя да се събуе и преоблече.
2. А ходите ли всички заедно по детски площадки? - ние да, въпреки че понякога е по-добре да си разпределяме задачите и да сме по-практични, но пък от друга старна много искам колкото се може повече време да сме всички заедно.
3. Давате ли на децата ягоди и череши от пазара/магазина? - аз давам череши и много му харесват. С ягодите още не съм започнала, но имаме домашни и чакам да узреят.
4. Давате ли им краставици, репички и други пролетни зеленчуци пак от пазара/магазина? - давам му, но не яде по-много. С малки количества няма проблеми, но по принцим малко ме притесняват препаратите за растителна защита, които се използват в оранжериите и дали се спазва карантинния срок.  

Хайде, спокойна вечер  Hug

Последна редакция: пт, 25 май 2012, 22:40 от Mur

# 107

1. Татковците играят ли си с децата в къщи?  - Да, с Емил повече от колкото с Крум, но това е разбираемо.
2. А ходите ли всички заедно по детски площадки? - по площадки не ходим по принцип. На разходка ходим заедно в почивните дни, Татко и Емил си ходят понякога на всякакви забавления за големи момчета, поход с раници, авиошоу, рали и нещо от рода.
3. Давате ли на децата ягоди и череши от пазара/магазина? - Моя отговор го знаят всички.
Цитат
4. Давате ли им краставици, репички и други пролетни зеленчуци пак от пазара/магазина? - давам му, но не яде по-много. С малки количества няма проблеми, но по принцим малко ме притесняват препаратите за растителна защита, които се използват в оранжериите и дали се спазва карантинния срок.

Не нищо не се спазва, и много малко се проверява.

# 108
  • София
Сиренце, предишната ми отчетна умря, когато се преместиха във фейсбук. До тогавам оже да пишехме рядко ,но си бяхме активни. Ако съдя по нея, сега, като влязат децата в бебешки пубертет, мнооооого ще си пишем  Laughing . Спомням си, че тогава пишехме кой какво научил от дебелите книги за справяне с чаветата  Whistling и как не действа   Whistling

Бедствие, може ли да отговаряш на Ивелина в темата, ако случайно сте минали на лични, защото ми е интересно, а това е най-лесния начин за намиране на информация, като ми я сервират  Crazy
 Ти ли имаше уред за сушене на плодове? Аз си взех един и вече 6 часа ги вее, но не са готови (ягоди и череши, разрязани на половина). Сума ток ще ми изхарчи. Освен това се замислих, че вероятно фурната на ниска температура с включен вентилатор ще ми върши същата работа, а? (хубаво ,че "нареме" си задавам тия въпроси  Laughing )

1. играе. Понякога и двамата го нападат едновременно и става война. Не му е голямо удоволствие да играе, като е изморен, но им е намерил цаката на децата. Седи мирно или лежи, а те само се катерят по него. Рядко, но се случва да ги изведе двамата в парка. Там единия играе сам в пясъка, другия си намира някое дете да карат колело заедно и така.
 2. Много, много рядко. Ако той има време за разходки, отива сам, за да изрина малко вкъщи.
 3. давам. Чакам да се появят и български непарникови ягоди, но и сега давам. Измивах ги хубаво, до колкото е възможно.
4 давам ,но не ги харесва. Вчера яде маруля, но краставицата не ще. Странен вкус. Репички също не харесва.

# 109
  • Пловдив
 Здравейте, момичета! Аз рядко пиша, но чета редовно и дано да е така активна темата, за да не замре  Rolling Eyes.
  Андули, лилироуз, сиренце, ще се опитам да обясня подробно за опита ми с гърнето. РЕших, че Дари е готова за гърне, след като винаги усещах акането и - костваше и голяма концентрация и усилие, защото се случваше докато е седнала, което и доста трудно. Тя самата си се надуваше и изчервяваше, така че ръмженето идваше да и покаже какво да направи в самото гърне. И дали от повтарянето на думичката "гърне" и свързването и с ръмженето, сега само като донеса гърнето и тя започва сама да ръмжи. Със сутрешното акане нямам никакъв проблем, дори не чакам да започне да се напъва и ръмжи. Ставаме от сън, преобличаме се и нося гърнето и тя си свършва работата. Докато е на гърнето я питам как се казва, на колко годинки е. Тя обича да си разглежда в ръцете някакъв предмет. Обикновено сама ми го показва. Давам и го и и обяснявам какво се прави с него. Например гривна. И само от обяснението ми тя започна да си я слага на ръката и да ми показва гордо какво може. Laughing Като е готова протяга ръчички да я вдигна. Понякога през деня ми дава и шалфиви сигнали за гърне, но си мисля, че ще го изчистим този момент  Wink. Дано съм ви била полезна. Ако имате още въпроси - питайте! Wink
 Дари обича тати много! Това беше първата и думичка. Още само като отвори очички почва "тати, тати". Понякога сутрин като го изпращаме за работа чак се е разплаквала. Само като ми звънне телефона пак започва с "тати"  PartyПри всяка малка възможност си играят - подреждат кубчета, обикалят с уолкъра, напоследък се возят на конче и и е голям кеф  Grinning. Божидара още не ходи сама и затова по площадки  ходим за да я полюшкаме на люлката. Тати е с нас винаги в почивните дни. Ягоди и череши дадох, като ги въведох съвсем внимателно. Черешите бяха домашни, а ягодите - български WinkПонякога иска да си пробва от салатката ни, но се ограничава само с осмукване на краставицата или парченцето домат.
 Детето е изключително музикално. Само като чуе някаква мелодия вдига ръчичка, ако е права клати крачето или тръска дупе. ММ пуска и от компа различна музика - танцува различно. Но сега вече си имаме проблем. Тя постоянно иска нещо да и свири. Отива при компютъра почва да го сочи и да се инати ако не и пуснем музика  Shocked Случайно разбра и къде е копчето за спирането и пускането. Натиска го сама с надеждата да засвири  Laughing.Вече не са и достатъчни песничките, които и пея, докато се храни  ooooh! Упорито сочи компа и иска от там нещо да и пее. Временно и е ограничен достъпът.  Crazy
 Стана дълго, ще приключвам! Пожелавам ви хубави почивни дни!  Hug
 Комелина, Бетта, как сте?

# 110
  • София
Sirence, sunflower, благодаря за отговорите.

Мър, наистина е много удобно с памперса, но твоята позната, която е сложила на гърне детето на 2 години, ми се струва, че не е постъпила много практично, ако това е била целта (всъщност не се сещам с каква цел може цяла година да не го пробва поне) Зависи и от сезона и от готовността на детето, но за да разбереш дали е готово трябва да се опита. Има значение и колко деца има и с каква разлика са. Не говорим за махане на памперса изцяло. А не е и нужно все още за нашите мартенчета-рано им е. Теди пишкането не го уцелва, но акането - 99.9 на сто. Не сменяме памперс по 100 пъти на ден със сигурност, с това, че ходи на гърне разхода на памперси значително намаля, т.к. той прави нещата заедно-аки и пиш и когато ака много добре разбира за какво е седнал на гърнето, когато е готов сам си става.  Но дори и да се налага се преобуваме по-често пак бих го учила. Като се замисля колко ми е некомфортно с дамска превръзка само 5дни в месеца и си помисля как търпи по-неудобния памперс и се запарва ако мога, ще му го махна възможно по-рано.

1. Татковците играят ли си с децата в къщи?  - да, предимно с него играе щом си е в къщи.
2. А ходите ли всички заедно по детски площадки? -да ходим заедно през почивните дни и вечер през седмицата ако ММ се прибере по-рано и не съм на лекции
3. Давате ли на децата ягоди и череши от пазара/магазина? -да, череши само две е изял- не му харесаха, ягоди не съм давала и да - от магазина са, нямаме домашни
4. Давате ли им краставици, репички и други пролетни зеленчуци пак от пазара/магазина? - не давам краставици репички и зелени салати на детето по принцип. Бих дала краставица, но пак ще е от магазина при липса на алтернатива

Ена, съгласна съм с теб- личното време е важно и аз като теб си го търся. Ако уважаваме себе си, и децата ни ще ни уважават и ще се научат на същото от примера ни. Себеуважението помага на самочувствието и на това са сме в равновесие в отношенията си.

Хайде, до скоро от нас!

# 111
Мурче, така "от любопитство" питаш, значи Wink ...
1. Татковците играят ли си с децата в къщи?  - да
2. А ходите ли всички заедно по детски площадки? - аз и Марио сме по цял ден по детските площадки наоколо - все сме с някои приятелски дечица.
Когато сме тримата, това обикновено е в паркове и по-далечни места - през почивните дни. Но и аз съм твърдо ЗА да има такова време за дружен релакс на въздух за тримата - ако не може всеки ден, поне всяка събота и всяка неделя.
3. Давате ли на децата ягоди и череши от пазара/магазина? - да, от скоро; от пазара са, избирам ги, доколкото мога, но не предлагам големи количества.
4. Давате ли им краставици, репички и други пролетни зеленчуци пак от пазара/магазина? - не

Андули, добре се справяте за този етап, и вие доста сте напреднали - браво! И ти ли нещо завършваш сега? Май съм го пропуснала това, че ходиш на лекции. newsm78

Сънфлауър, браво и на Дари за гърнето и за музикалността! А за телефона  - и ние бяхме така, само че "тата" казва той.
Стихия, и на мен като на Скреч ми се иска да имам предвид тази информация, която сметнеш, че ще е полезна за Ивелина към момента.

# 112
Мерси ви за опита с гърнето. Направих си някои ремарки  Rolling Eyes /кокоря се, защото не ги обичам тези чужди думи, толкова са смешни/

1. Татковците играят ли си с децата в къщи?  - играе, но на мен ми ще още повече да го прави. Например ми се иска заедно да разглеждат книжки или да гледат филмчета с животни, ама нъц, само на мен ми се иска
2. А ходите ли всички заедно по детски площадки? - Като цяло не ходим много по детски площадки. Обикновено или с тати, или с мама правим разходки по съседните улички с уоркъра или с камиончето
3. Давате ли на децата ягоди и череши от пазара/магазина? - ягоди от скоро въведох, правя му плодово мляко с ягоди (когато квася кисело мляко слагам ягоди). Той обаче ги плюе, малко са му странни като консистенция, но полека свиква. Череши не съм давала, защото и за нас не съм купувала още.
4. Давате ли им краставици, репички и други пролетни зеленчуци пак от пазара/магазина? - рупа си краставици, репички не съм давала, защото са по-люти.

Почти всички продукти са ми от магазина, някои неща няма от къде да ги взема домашни. Винаги имам едно наум, но гледам да не се вманиачавам, защото това би означавало нищо да не яде детето, нито плодове, нито зеленчуци, нито месо, нито яйца, нито ....  Купувам продукти в сезон и български.

# 113
Мами от София, да ви питам, и ако може бързичко да ми отговорите (ако искате - на лични), ако знаете: добър детски кожен лекар, който работи по касата? От около три месеца имаме една съвсем мъничка червеничка точка под едното оченце (като капилярче) и чаках дали няма сама да изчезне, но още си е там. Взех направление, и тази седмица имам намерение да отидем да го видят.

Последна редакция: нд, 27 май 2012, 08:23 от sirence

# 114
  • Пловдив
Мър, въпросът ти беше към Лъки, но да кажа и аз. Този ресторант "алафрангите" не го знам кой е точно. Но само веднъж откакто съм родила ходих до Стария град, точно защото предвижването по калдъръма с количка е изключително трудно  Rolling Eyes. Нямам търпение Дари да проходи сама и да отидем скоро към Стария град, защото ми е много любимо там. А за други хотели имам мнение от сестра ми, която като са идвали семейно са отсядали в хотели близо до нас / Панаира - Метропол и Норд. За тях е казвала, че не са нищо особено, но има къде да се паркира и локацията е добра Wink.

# 115
Цитат
Бедствие, може ли да отговаряш на Ивелина в темата, ако случайно сте минали на лични, защото ми е интересно, а това е най-лесния начин за намиране на информация, като ми я сервират  Crazy
 Ти ли имаше уред за сушене на плодове? Аз си взех един и вече 6 часа ги вее, но не са готови (ягоди и череши, разрязани на половина). Сума ток ще ми изхарчи. Освен това се замислих, че вероятно фурната на ниска температура с включен вентилатор ще ми върши същата работа, а? (хубаво ,че "нареме" си задавам тия въпроси  Laughing )

Уред имам,не харчи много ток, обаче също дълго ги суши, аз най често съм го включвала през ноща.
За да върши работа уреда трябва да ти е хубав, надявам се да не си си го купила от метро.
За това какво си говоря на лични с мама която се притеснява за детето си, не се сърдете, но не е за обществено достояние. Ако някой го интересува нещо за моето дете мога да отговоря, формулирайте въпрос и питайте. Мога само да кажа че не съветвам на никой да успокоява майка която интуитивно понякога усеща че има проблем, както и не трябва да се успокоява човек сам, "Ще мине" "Ще успее" "Ще навакса" "Просто е период " това не са фрази на една загрижена майка. О да, забравих още една любима "Много е умен, затова тази игра не му е интересна" "Прави само когато поиска, такъв характер". Може би ще се изненадате но много майки на аутистичи деца мислят децата си за гении, то детето не може да се облече, да се храни само, не знае къде дясно къде ляво, а тя мисли че той е толкова умен че обикновените неща не са му интересни. Не е лесно да приемеш че детето ти има проблем, но има нещо много важно което бих искала да кажа. Тази гадост и не само тази може да се случи и на твое, и на твое, и на твое дете, то не ходи само по чуждите деца. Колко по рано се отърсиш от шока,толкова повече време ще имаш да помогнеш на детето си, в случая времето е решаващо.

# 116
  • България моята родина
Добър ден на всички,Стихията е отговорила най-точно на запитването ви.Има и нещо,което ме накара да се замисля за средата,в която живеем и как влияе на малкия.
Имам въпрос към всички тук с по едно детенце пък и не само има ли детенце,което не общува с никого,не вижда дечица на неговата възраст не си играе с други деца,защото при нас е така малкия има контакт с хората вкъщи,на детската площадка няма деца,с които да играе,защото са големи или родителите гърци с по-малки деца не са много любвеобилни към чужденците.Та според мен средата за детето ми хич не е добра като няма едно детенце,с което да си поиграе и ми е мъчно за това се замислям,че много скоро може би ще се приберем,а и това,че няма с кого да си кажеш две приказки се отразява и на нас мъжа ми.Просто сме като затворници без приятели и сами.

Сашо е и болен от 3 дена и изчакваме с пътуването,но този път не започнах с сироп и капки като усетих,че е болен,а направо с помпата с инхалациите.Резултатът е на лице трети ден от болестта,а той вече се отхрачва и изплюва храчките и няма сополки,защото чистя нослето с физиологичен разтвор само.

Последна редакция: нд, 27 май 2012, 11:35 от Ivelina9292

# 117
Мър, наистина е много удобно с памперса, но твоята позната, която е сложила на гърне детето на 2 години, ми се струва, че не е постъпила много практично, ако това е била целта (всъщност не се сещам с каква цел може цяла година да не го пробва поне)
......как търпи по-неудобния памперс и се запарва ако мога, ще му го махна възможно по-рано.
Аз не знам кое е правилно и кое не, просто споделих, защото това ме накара да се замисля. Всъщност, като започваме да слагаме децата на гърне от 1год. възраст, това означава ли че ще махнем памперса по-рано, отколкото ако започнем да опитваме на 1 1/2 г. или 2г.? От това което съм чела по темата, по-скоро отговора е не. Все пак зависи от детето предполагам, както за всяко нещо. Моята позната каза, че са махнали памперса за 1 седмица. Аз лично предпочитам да започна с опитите по-късно, но да видя реалния резултат по-бързо. Не казвам, че това е правилно, всеки си решава. На детето може да му е неудобно с памперс, но като го слагаме от сега на гърне, ние всъщност не махаме памперса, то продължава да си стои с него денонощно.  

Имам въпрос към всички тук с по едно детенце пък и не само има ли детенце,което не общува с никого,не вижда дечица на неговата възраст не си играе с други деца,защото при нас е така малкия има контакт с хората вкъщи,на детската площадка няма деца,с които да играе,защото са големи или родителите гърци с по-малки деца не са много любвеобилни към чужденците....
За мен общуването на децата със себеподобни е важно. Виждам разликата в детето си когато в градинката няма деца и когато е пълно с дечица. На този етап децата ни са малки да си игарят с връстници, но опредлено общуват по свой си начин, учат се едно от друго, копират се. Забелязвам, че малко по-големите дечица по-често търсят начин да привлекат вниманието му и това е нормално, все пак разбират повече. Така че, щом около вас има по-големи деца, може би ти трябва да намериш начин да стопиш границата с гърците. Може да опиташ да завържеш разговор с някакви неангажиращи въпроси от типа "колко е голямо детето?" или "ето сега ще се люлеете с тази какичка зедно/ ще си играете в пясъка заедно". Веднага се разбира дали другият родител откликва на желанието ти за комуникация. Ако разговора потръгне - добре, ако не - опитваш следващия път. Тук лесно се създават контакти покрай децата.

sirence, sunflower  Hug

# 118
  • София
Мър, наистина е много удобно с памперса, но твоята позната, която е сложила на гърне детето на 2 години, ми се струва, че не е постъпила много практично, ако това е била целта (всъщност не се сещам с каква цел може цяла година да не го пробва поне)
......как търпи по-неудобния памперс и се запарва ако мога, ще му го махна възможно по-рано.
Аз не знам кое е правилно и кое не, просто споделих, защото това ме накара да се замисля. Всъщност, като започваме да слагаме децата на гърне от 1год. възраст, това означава ли че ще махнем памперса по-рано, отколкото ако започнем да опитваме на 1 1/2 г. или 2г.? От това което съм чела по темата, по-скоро отговора е не. Все пак зависи от детето предполагам, както за всяко нещо. Моята позната каза, че са махнали памперса за 1 седмица. Аз лично предпочитам да започна с опитите по-късно, но да видя реалния резултат по-бързо. Не казвам, че това е правилно, всеки си решава. На детето може да му е неудобно с памперс, но като го слагаме от сега на гърне, ние всъщност не махаме памперса, то продължава да си стои с него денонощно.  

Не, естестввено за правилно и неправилно не става дума, а дали е практично. Нямам опит т.к. нчмам по-голямо дете и затова разговарям с други мами и много инфо насъбирам постепенно. Една моч позната също го е махнала на 2 год от раз за 1 седмица, та всеки както го съчетае с детето, от сезона си мисля, че също зависи. Аз искам да опитам лятото да го махнем изцяло, дрехите са малко и съхнат бързо... А слагането на гърнето не е махане на памперс, това е така. На мен лично не ми тежи да го слагам на гърне, така памперса е чист и почти сух след разходка и детето се научава да усеща комфорта от сухо и без аки дупе и така да тръгнем към сигнализирането на нуждата от ходене извън памперса/гащите Peace

Сиренце, аз не завършвам, това го направих отдавна. Сега реших, че е време за още и записах още една магистратура  и сега  карам 2-рия семестър Simple Smile

# 119
Стихия ,  права си, че трябва да съумяваме обективно да гледаме на недостатъците на собствените си деца, за да можем да се борим с тях на колкото се може по-ранен етап, особено когато става дума за нещо сериозно. В същото време, не трябва и да забравяме, че има някои родители с много чувствително ниво на тревожност, или пък с прекомерно високи очаквания от всестранно развитите си дечица, та при тях неоправданата притеснителност или неудовлетвореност също може да даде негативен резултат върху децата. Трябва много наблюдателност, мъдрост и трезва мисъл, за да направим тънката разлика между проблема и единичните странни прояви в поведението на децата ни. Спомням си, че когато те питахме да разкажеш за някои неща, от които да съдим, че има проблем, ти беше много резервирана именно и заради това. Безспорно полезното е, че след много от твоите изказвания, светва по една червена предупредителна лампичка у всеки - за което лично аз съм ти благодарна.

Ивелина, освен онова, което Мур ти е писала: в Солун има Българско училище - колкото и да е малък Сашко, пробай да го водиш там за контакти - дори и само в междучасията да контактува с играещите в двора деца, има смисъл. И на теб ще ти е приятно. Аз съм била в няколко такива училища в Европа (включително и в Атина), и атмосферата е много положителна. Да оздравява Сашко  Hug

Андули, браво на теб, че паралелно с малкия си се захванала и с още следване! Като казах "завършваш", точно това имах предвид  - някакво продължение на образованието ти, пореден етап, а не, че си мислех, че още не си завършила   Hug

Общи условия

Активация на акаунт