Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 461
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте!
Мур ,относно нощното кърмене Мартина си търси основно сутрешното/към 5-6 ч./ макар,че когато се разшава към 2-3 ч. и на мен ми е по-лесно да я приспя и й давам да цокне,но то не й е така нужно.Някой път цока просто за спорта.
За четката за зъбити изпревари моя въпрос защото и Мартина не си отваря устата за да й мия зъбите.Хем ме гледа какво правя и се смее взима четката в ръце някой път я пъхва в устата,но на мен не дава.  
Сега да отговоря на анкетата:татко й си играе постоянно с Мартина,а тя направо умира за него.Имаше период в който плачеше за него като го изпращаме на работа.На разходки ходим само двете  през деня,а вечер и в почивните дни тримцата с тати.Когато плодовете са в яденето ги яде всичките,обаче в ръка само банан,круша и ябълка.Яла е череша и ягода/домашна/,но както казах в следобедната закуска.Странно ми стана,че има мами които не дават или се притесняват да дават краставица. Rolling EyesМартина умира за нея.Киселото мляко и краставицата бяха първите неща които тя сама си поиска като малка/9 -10 мес./и до сега никога не е  отказвала да ги яде.Отрязвам й дълго парче краставица за да си го яде сама.Домашни репички също е яла и й харесаха,но те са хрупкави и не лютят.
Лилинчо много съжалявам за Ивана.Дано бързо да се оправи.

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 15:58 от Ani4ka_

# 136
  • София
Сиренце, чувала съм много добри отзиви за д-р Албена Ангелова. Даже наскоро исках да я посетим, но свободен час има чак за юли месец  Shocked Само че за бебета, може да се отиде и без предварително записан час и да се изчака по реда на идването на други бебета, ако има такива. Wink Ако си заинтересувана, мога дати дам телефона Wink
Ако е в 29 поликлиника и аз съм чувала хубави неща за нея.

# 137
" Миенето" на зъби с тези кърпички ми се струва чиста реклама, а плашат и жените, които кърмят, за да си ги купуват. Силно се съмнявам и какво почистват  newsm78
Сиренце, под пълна упойка, защото едно бебе няма да стои колкото е нужно мирно и спокойно, за да работи стоматолога.
Малкия много ме дърпа и ще ставам.

# 138
Мър така е..ние сме по пристрастени.И при нас беше така,на мен ми беше по-лесно да я доприспя с цицата защото тя се будеше по милион пъти.Дъвче ме за малко и така.Бях чела,че когато се включи някой, който не мирише на мляко детето започва да спи по-здраво и по-дълго,но не ми се вярваше.Ето, тази вечер се събуди само веднъж.Това не е било откакто се е родила сигурно.Да не говорим,че на тати му отнема максимум 15-20 минути,а аз стоях прикована там понякога с часове.
Иначе ще трябва да се оправят поразените зъбки.При най-засеганатите трябва да се премахне кариозната тъкан и да се пломбират,а другите, някакво обличане.Не се знае за сега до къде точно е стигнала инфекцията и дали трябва кореново лечение.
Имам и опция без упойка,а едно по едно да се правят.Не мисля да й го причинявам.Рисковете от пълната упойка мога да поема,но тези от психическата травма  Rolling Eyes...Някой я държи вързана и й причинява болка,бррр.Нито мога да й обясня....нито тя може да си каже боли ли я,какво й е.
Commelina така е.Прави са от ЛЛ.Кърмата сама по себе си не е кариогенна и НЕ причинява кариеси.Не е това проблема,но при вече слаб емайл и генетична предрасположеност резултата е на лице.Ако кърмата причиняваше вреди,то половината кърмачески форум щеше да е пропищял.Въпрос на ген и някой др фактори е.Не се плашете,а просто следете по-изкъсо зъбките.Предполагам всички знаят,но аз като вече ужилена да кажа:Не давйте подсладени сокчета,които децата разнасят и пият дълго.Не е важно количеството захар,а колко често зъбките са обливани от захарната течност.За биберони намазани с мед няма да споменавам,това е брутално вече.Да вметна само,че Ивана никога не е пила такива сокчета,захар, мед и бутилка с биберон не давам.
Хубаво е след всяко хранене(още повече въглехидратно) детето да изпие малко вода(тъй като не могат да жабурят).Това не се отнася за вечерното хранене с кърма.Да,би било чудесно,но дори и сега да се върна назад,не си представям да му мия зъбките след всяко пробуждане за цица.На теория е ок,но не и на практика.Дори да имам второ дете,не бих го гледала по по-различен начин.Всичко е до ген,макар ние с таткото да имаме много здрави зъби.
Знам как кърмата попада в устата на бебето и всичко по този въпрос.Проблема е,че тя не докосва зъбите ако детето суче активно.Най-често вечер обаче тя не суче активно.Тоест,все остава кърма по вече слабите и наранени зъби.При ивана е факт,че долните 4 зъбки(тези покрити от езика) са абсолютно здрави.Много често съм я намирала със стичаща се кърма от устата.Причинителя може да идва от вън.Бактерията причиняваща кариес,колкото и да не ви се вярва може да дойде от устата на майката духайки лъжичката с топлото ядене.В момента на разтеж зъбките са най-слаби,нежни и крехки.
p.atanassovaВинаги съм й мила зъбите много стриктно,но не е възможно след всяко хранене да се мият(а и не е правилно).От един път давана захар без изплакване нищо не може да стане,но аз не давам така или иначе.
Мия с четка за зъби,по-често обтривам с марличка.Ползвала съм и накрайник.Пастата е био,без флуор.
sirence редовно ги мием,да.С кърменето може би съм предотвратила още по-големи вреди.Не знам,кой да ти каже?Аз не съм отбила Ивана,а само спрях нощното,както и това за приспиване.Много е възможно то да не пречи,но не ми се рискува.За три месеца от три дупчици,сега имаме десет поразени зъба и мноооого липсващ емайл.Тя вече е голяма за ядене посред нощите.
Сирене(ех,това сиренце Simple Smile ,тук има,българско.Яде го сутрин на филия с яйце,иначе отказва.За това колко сиренето е най-надеждния източник на калции е друг въпрос.Тук имам собствено мнение и не смятам млечните продукти за голяма полезност,но това е друга тема.Мита за голямото усвояване на калция от тях е вече развенчан.
БЛАГОДАРЯ на всички за подкрепата!  bouquet

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 20:24 от lilincho

# 139
Да се разпиша и аз Simple Smile)))  Hug
Изпуснах ви напоследък, но имахме много ангажименти Simple Smile)) покрай каката. Еххх завърши,  стана голяма. И тази вечер им беше изпращането.  newsm12 Порасна, а сякаш вчера беше бебе. Тази вечер си я нагушках. Започвам да се замислям за времето, когато няма да иска аз да я гушкам, а някой друг.  Crazy
Да ви се похваля с моята кукла, която беше водеща заедно с още едно момиченце от другата група, тъй като празнуваха 2 групи заедно. Ето я и малката ми водеща.

И след тържеството:

Ще се опитам да ви изчета.

П.П. Но нещо не намерих инфо за срещата в Пловдив? Или аз нещо съм пропуснала.  newsm78 Какво стана ще има или не?

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 23:45 от mama_vessy

# 140
Сиренце а с теб кога ще се видим? Имам нещо за вас. Simple Smile Дано това да ви подейства като стимул  Grinning и да я направим по рано. Целувки на сладък Марио. Мнооого хубави къдрица има.  Hug

Бета  Аз все те мисля, я се разпиши. Как се чувстваш с брекетите?

Хубава вечер.

# 141
  • София
привет,

много мило, че ме подсещате да пиша, мама Веси, Лъки, sunflower, Мър  Hug Hug Hug.
Аз не че нямам желание, но тия дни хич не успявам. Забелязала съм, че колкото повече не пиша, толкова повече не пиша  Simple Smile и обратното. Затова сега се записвам, пък тия дни ще наваксам с писането.
Да ви кажа, трета седмица съм с брекети и е голяяяма гадост. Мама Веси, обещавам, че ще ти пиша по-подробно в най-скоро време. Първата седмица ми идеше да си откъсна ченето, честно.

А и тия земетресения, бъррр  Sad. Яна и тя беше болничка, а като съм с двамата хич не ми остава време за нищо. Почивните дни ММ ходи "на обекта" - кухнята, която правят на село, аз пак съм с децата и така. И акумулаторът ни откраднаха на старата кола и не мога да излизам, когато си реша, въобщеее  Confused. Да ви кажа, преди мразех понеделниците, че започва работната седмица, а сега понеделник ми е най-любимият ден - ММ на работа, няма караници, Яна на градина, Бобо като спи - и аз релакс и ми е много добре. Като чуя почивни дни, че и по много наведнъж и хич не ми харесва  Laughing.

Какво друго ново при нас. Бобо му биха ваксина синфлорикс, добре я понесе. Измериха ни 9.2 кг и 77 см, направихме най-накрая и изследванията за 1г., добре са, хемоглобин 125, и другите също са ОК.
И ние си имаме вече мантра - атън-га-тън-га-тън  Laughing и разни нейни вариации. Друго не говори, само звуци разни, комуникира с цвъркане и пискане наш Бобо  Laughing.
От няколко дена вечер заспива без цокане - цока, но явно не е достатъчно уморен. Та го слагам в кошарата и се почвааа - въртене, песнички, галене по главата, въртене, скастряне, галене и така 30-40 минути. Малко е досадно, но забелязвам, че после спи по-добре, поне до 1-2 часа не се буди. Та въпреки, че ми е по-лесно да заспива на гърдата, а аз да си преглеждам форума през телефона, предпочитам да го измъча да си заспи сам. Все пак и това трябва да го научи - заспиването сам си е умение, което не владеем още добре Simple Smile. А иначе за нощното събуждане и цокане засега няма никакъв шанс да отпадне - само мен иска и само да цока. Ако е баща му, пищи неистово, ако го приспя с носене, след половин час пак е буден, а отгоре на всичко мен ръцете ме болят Rolling Eyes.

За гърнето - ние си се слагаме отдавна. Той ходи горе-долу на един час и ако не го изпусна, се е случвало до вечерта да си е с един памперс. Не ми казва, понякога показва по някакъв начин - например носи гърнето на непромокаемата постелка, на която го слагам, върти се върху постелката като куче, което иска да си намери място  Laughing, нервен е, ако сме в другата стая, иска да излезе, но това е все още рядко. Ако го викам на гърнето и дойде, значи вероятно му се пишка. На баща си по-често отказва, но все пак и той го слага, когато аз готвя например. Навън стиска, колкото може и ако сме излезли за около час-час и половина, се прибираме сухи. Никой не може да ме убеди, че това, че от петия месец почти не се нааквал, е грешка в подхода. Само когато имаше проблеми с пишока, не искаше да сяда на гърне. Е, има и единични случаи на пропуски, мнооого редки. Каня се да му взема от тези пелени за многократна употреба и да слагам от тези непромoкаемите гащички отгоре, но засега не съм се наканила.

Зъбките дава да мием, рядко не отваря - когато го мъчи някой зъб. Той има 7 предни, но от всички страни му е подуто и някакви кътници са тръгнали, като плондири са му венците  Sad.

Татко му си играе с него, но се случва да забравя и започва да се занимава с кака му и то, горкото, си играе само. Но пък и тя страшно умее да засмуква вниманието на всички около нея, щат, не щат  Laughing.

На разходки ходим заедно, но обикновено всеки си се занимава с неговото "подопечно"  Laughing и накрая се разделяме, аз се прибирам с количката, те с колата, когато тя се наиграе и така.

Давам всичко от пазара вече - краставици, домати, череши, ягоди - не мога да се нарадвам, че всичко яде, сестра му и досега не можеш да я накараш да яде череши. Бях пуснала как яде "светофарна" салата - чери доматчета, корнишони и кашкавал на кубчета, много обича и едвам успявам да мушна по малко супа в паузите. А ако сложа сладка царевица вместо кашкавал, я омита за секунди, но аз я ограничавам, че много пепитен вид придобива а.кото после  hahaha.

Мама Веси, Димана е голяма сладурана (с рима се получи Simple Smile ). И на нас ни предстои същото другия месец, имах чувството, че много време ще е в градината, а то свърши  Confused. И аз като си помисля, че докато се обърнем и училище ще завършват  Rolling Eyes.

Лилинчо, дано всичко мине бързо и гладко при вас Hug.

Сиренце, и аз знам, че в 29-та поликлиника работят с каса и ги препоръчват за добри, но не мога да ти кажа имена.

Уф, имаше и друго май  newsm78. Както и да е, и това си стана бая пост  hahaha, утре пак.

# 142
Мами да ви питам може да ми е тъп въпроса ,но не се сещам вашите деца от какво пият вода/чай/сок и т.н.?Мартина не иска вече да пие от шише/това е хубаво,но/.Като сме в къщи и да се улее с чашата,добре,но на вън? Rolling EyesКато сме на разходка и й дам шишето тя ме кара да му махна накрайника и да пие от шишето.Понякога пие добре,но друг път не.Та дайте предложения,моля.Отначало мислех за разните там чаши,но те пак имат накрайник. Rolling Eyes Thinking

# 143
  • Пловдив
Бета,  КомелинаHug!

лилинчо, дано скоро се похвалиш, че при Ивана вече всичко е ОК  Praynig. Миличките, ще се измъчите и двете, бъдете силни  Cry.

Аничка, вода давам от чашка, от първия път, когато предложих  - на 6 месеца. Отначало се капваше по малко и сега понякога, но се радвам, че се научи и че не съм използвала никакви накрайници. Като сме навън пие от моето шише - справя се добре, даже и е интересно и се заиграва. Носила съм и чашка навън. Имаме една миламинова - удобна е, нечуплива преди всичко  Wink.

мама Веси, прекрасна щерка си имате  Hug.

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 09:44 от sunflower

# 144
Ехооо, как сте в това иначе страхотно време??? Май ли месец бе да го опишеш... Да взема и аз да драсна някой ред , че съвсем ще ме отпишете от групата. Иначе ви следя почти всеки ден , ако не съм прекалено уморена вечерта след като се оправя с детето, мъжа , масата- хахха. Всеки със задълженията си. Вече един месец съм на работа и на моменти ми едва малко нанагорно , но засега се справяме , благодарение на майка ми ,която се грижи за малкия, когато съм на работа. Митко има вече 6 зъбчета ,като 4-те му излизат накуп и на моменти става доста кисел, научил се е да си хапе дрехите и да ги разнася из стаята , както куче разнася пръчка. Аз съм на финалната права с дипломна работа и едновременно с това се хванахме да направим един мини ремонт с мъжа ми на хола , ще сменяме тапетите, та сме обърнали къщата с главата надолу- но е забавно Simple Smile))

Ена, честит ти именик!!! Да бъде много здраво, послушно и усмихнато това малко сладурче Simple Smile)) А и да помага много на мама!!!

Искам и да попитам нещо майките от Пловдив - имате ли информация къде в Пловдив ще има нещо за децата за 1-ви юни? На центъра, на гребната, някой да знае? Аз почивам и ми се иска да излезем семейно малко за разнообразие Simple Smile

# 145
# 146
Thomasito, така съм се зачела в първата статия и чак към края се усещам, че това не е актуална информация - не пасва по датите, за които пише , а и кмет на Пловдив вече не е С. Атанасов. Така че е за миналата година вероятно. А за другото организирано тържество да попитам дали има някоя мама от Пловдив ,  която мисли да иде?

# 147
Сиренце, и аз ще се радвам много да успеем да се видим с вас!  Hug Ако се организира среща, стига да не е през седмицата, мисля, че ще можем да се класираме, живи и здрави!  Wink

Сиренце, чувала съм много добри отзиви за д-р Албена Ангелова. Даже наскоро исках да я посетим, но свободен час има чак за юли месец  Shocked Само че за бебета, може да се отиде и без предварително записан час и да се изчака по реда на идването на други бебета, ако има такива. Wink Ако си заинтересувана, мога дати дам телефона Wink
Ако е в 29 поликлиника и аз съм чувала хубави неща за нея.
Да, за същата докторка става въпрос Wink  Peace

А като ви чета за тия зъбки и почвам да се замислям за нашите, понеже Дара не дава да й ги мия с накрайника, който съм взела и сега изчаквам малко време да мине и ще се пробвам пак Simple Smile

Честит имен ден да именниците! Специални поздрави за Емо на Ена и Емо на Бедствието! Да са живи и здрави и много щастливи!   bouquet

# 148
Аничка, вода давам от чашка, от първия път, когато предложих  - на 6 месеца. Отначало се капваше по малко и сега понякога, но се радвам, че се научи и че не съм използвала никакви накрайници. Като сме навън пие от моето шише - справя се добре, даже и е интересно и се заиграва. Носила съм и чашка навън. Имаме една миламинова - удобна е, нечуплива преди всичко  Wink.
Sunflower ,браво на вас.Абе тя и Мартина пие отдавна от чаши ,шишета и т.н.,но не постоянно както сега ,по скоро имитираше и й беше интересно затова не е задобряла.А то че ще е нечуплива е ясно иначе беля на главата. Laughing

# 149
Аничка, защо не пробваш чаша със сламка? Ние такава ползваме със все по-голям успех  Peace

Общи условия

Активация на акаунт