Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 476
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
Моето дете обожава четки за зъби. С накрайника много не ми дава да му почиствам зъбките, но има поне 5 от обикновените четки, които може да гризе и смуче с часове, явно си е намерил начин да си успокоява венците и същевременно да си мие зъбите сам  Laughing

Ani4ka тъкмо да ти предложа и аз от чашките със сламка, но някой вече те е посъветвал за тях. Калоян само с такава пие, ако  се случи да пие от шише с накрайник, му се ядосва и го захвърля, явно вече е отвикнал и не му харесва. По този начин започна да си пие и от обикновена чаша с обикновена сламка, така му давам айран например.

# 151
  • София
Бедствие, аз се чудя до колко непоносимост към глутена е достатъчен признак, за да се замислят родителите сериозно за аутизъм. Без да съм запозната по темата си мисля, че не е нужно родителите да са чак толкова мнителни. Разбира се, че е добре да се обърне внимание, но прекалено вталяване в "моето не може това, пък комшийското го може", също не е добра идея. Та питам конкретно има ли примерна статистика колко деца с непоносимост към глутена имат и проблеми от аутистичния спектър? И друга чуденка си имам, възможно ли е аутизъм да се прояви в по-зрели години(в тинейджърска възраст)?

Никола ходи на зъболекар още при първите избили зъбчета и лекарката каза, че си личи, че съм приемала антибиотици преди да родя. Освен това съм предала и на двете си деца неприятна част от гените си - слабите зъби. На 4.5г баткото вече е с няколко пломби. На Никола забелязах, че зъбите му са много сбити един до друг и се задържа храна, после се появиха бели петънца и вече са черни. Според зъболекарката единствен вариант бил да се мажат със сребърен нитрат. Опитвам се да ги мия, но е много трудно. Той върти глава, плаче... изобщо е голяма трагедия.
 Най-малко ми идва на ум, че кърменето е причина(наскоро попаднах на още две изследвания в подкрепа). Отдавам го основно на гените ми. Също на антибиотика, на немиенето на зъбите, на лепкавата мека храна, която често яде. Имам си предположения разни, но едва ли мога да направя нещо много по въпроса, освен да продължавам да се опитвам да мия редовно, пък колкото успея. Люцерната знам, че е полезна за зъбките, ще взема пак да купя. Слагам кълнове в хляба.

Вода пие от обикновена чаша. Понякога му я повдигам аз, друг път той държи да я държи. Проблем е, когато реши да се разхожда с чаша, защото се олива или ги изпуска и чупи.

# 152
Добро утро, мами!
Кирил започна да заспива около 20 часа и се буди около 8 сутринта, това е от няколко седмици насам. През деня спи по 2 часа понякога и повече. Сега ще ви кажа какво правих аз когато бях бременна и до преди няколко месеца. Пиех флур. Не знам дали е ппомогнал на него, но аз нямах проблеми със зъбите по време на бременността, а и след това, сега смятам пак да започна да пия, понеже го забравих и така си остана. Захапката на Кирче е дълбока, а зъбите са ми криви  Heart Eyes
Какво да се прави. Сега кътници го мъчат и не знам до кога, но май скоро ще пробият.
Ставам, че ме дърпааааа

# 153
Аничка, защо не пробваш чаша със сламка? Ние такава ползваме със все по-голям успех  Peace

Звездаа,Анелиса,ще пробвам ,но ми се струва че няма да иска.Като й подам шишето да пие тя започва да дърпа капачето и накрайника да го махна и да остане само шишето.Мерси за предложението. Peace
Атанасова,да ти кажа и Мартина започна повечко да си поспива.Иначе беше като будилник ставаше точно в 7ч, понякога и в 6,30ч,а сега става към 8ч., е не винаги но си е напредък.И тя заспива към 20-20,30ч.През деня спи повечето пъти 3ч.,вчера например спа 3,30 ч.и естествено вечерта не искаше да си ляга навреме. Laughing

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 08:58 от Ani4ka_

# 154
Благодаря и тук на тези, които се сетиха за вчерашния имен ден на Емо. Hug
Включвам се, защото гледам, че обсъждате пиенето от сламка. Това не е съпоставимо с пиенето от нормална чаша и не изисква повече усилия от пиенето от шише с накрайник. Така че, за мен пиенето от сламка не е някакъв напредък, защото моята пие от нормална чаша със сламка, но изобщо не знае какво да прави само с чашата-трака зъби и това е. ooooh! Не мога да я науча все още, а искам да изхърлям вече накрайниците и шишетата.
Маринелко, ти защо не поддържаш темата във форума, а? Crossing Arms

И да ви кажа свеки как ме ядоса вчера.Сетила се, че е св.Емилия, обадила се на сестра си и на братовчедка си, които са с тези имена , а не се сетила, че внук и се казва Емил. ShockedЗвънна късно да честити и тъкмо се зарадвах, че все пак се е обадила, когато ми казва: "Добре, че майка ти ме подсети, че Емко го забравих".Много болно ми стана. Като не е кръстен на тях и името му забравиха. А детето така чакаше....

# 155
  • Кукуландия
Ena  Hug

# 156
Ена,за съжаление понякога така правят някои хора от близкото ни обкръжение.Нали сме майки и двойно по-болно ни става за детето особенно ако трябва да му обясним защо е станало така,да извиним виновния и да не го  обиждаме. ooooh! Hug

# 157
Ena, ама на тях е Емо - как не  е, виж , че е на сестра й  Wink Така е трябвало да й внушиш от самото начало; с някои хора - по този начин се действа Wink

Да са живи и здрави вчерашните именничета - Емо Енин и  Емо Стихийски   bouquet
Буб   Hug

Благодаря на всички мами, които се включиха с мнение за дерматолог - тук и на лични - Редрени, Мур, Зина, Бета, Анелиса, Буб ...   bouquet Ще ви пиша скоро как е минало и къде сме отишли.

Лилинчо, всичко да бъде наред с тези манипулации и с пълната упойка Hug За калция в сиренето не съм "подкована" с информация, може и права да си, просто от лични наблюдения категорично мога да кажа, че няколко души около мен, които без сирене не сядат на масата, нямаха проблеми с тези три неща - коса, зъби и нокти, дори в/след бременност. Не казвам, че е калцият, и тук сигурно и гените играят роля.

Аничка, и ние не можем да пием още от чаша, дори от накрайник не става. Играе си с водата, и винаги е мокър - нищо не гълта. Вярно е, че не съм била още много настоятелна, защото винаги ми е било по-важно да пие водата, а не как точно, но вече ще стана последователна.
Браво на всички онези от вас, които отдавна научихте бебоците да пият от чаша!   bouquet

Мама Веси, много сте хубави  Hug Браво на каката   bouquet За срещата в София - в най-скорошно  слънчево време!

Забравих да ви кажа, че миналата неделя заведох малкия на куклен театър за пръв път - бях проверила постановката ("История с пате" по "Грозното патенце"), намерих я много подходяща, тъй като е за познати нему животинки, а още повече останах изненадана, че беше ултавиолетов театър. Първите десетина минутки гледаше в учуда, после вече искаше да ходи да ги гледа отблизо куклите, и само сновеше насам-натам встрани по пътеките. Викаше "Па-па" всеки път, когато патето и неговите братчета и мама Патка се появяваха. Третата част я прекарахме във фоайето на една мини-пързалка, но за финала се върнахме, и силно ръкопляскаше. Когато светнаха лампите и видя другите деца, много се радваше, после го запознах с артистите, и така. Емоцията е много важна и в никакъв случай не е безсмислено. Обаче закриха сезона, та наесен - с  песен Wink

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 15:00 от sirence

# 158
Маринекаааааа, ама то твоето било затишие пред .... фойерверки    bouquet !!! Благодаря много за хубавата изненада  Hug  Hug  Hug Целувки за Анастасийка    newsm51

Вече започнах сама да си пиша тук - щом два поредни поста са мои ... Wink
Шегувам се - радвам се, че се поактивизира темата напоследък Hug

В навечерието на хубавия утрешен празник, да ви споделя за какъв подарък още от сега си мисля за малкия - макар че има много време, докато може да играе по предназначение с него. Но ми събра очите тази играчка - видях я в действие в детски градини в Братислава:  http://www.tts-group.co.uk/shops/tts/Products/PD1723538/Bee-Bot-Floor-Robot/

(сега няма да се учудя, ако мами като Лъки, Томасито, Стихията, или други наши мами-ентусиастки ми кажат, че вече я имат Wink  

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 07:11 от sirence

# 159
Мами да ви питам може да ми е тъп въпроса ,но не се сещам вашите деца от какво пият вода/чай/сок и т.н.?Мартина не иска вече да пие от шише/това е хубаво,но/.Като сме в къщи и да се улее с чашата,добре,но на вън? Rolling EyesКато сме на разходка и й дам шишето тя ме кара да му махна накрайника и да пие от шишето.Понякога пие добре,но друг път не.Та дайте предложения,моля.Отначало мислех за разните там чаши,но те пак имат накрайник. Rolling Eyes Thinking
От чаша обикновена сам.
И от  шише от минерална вода когато сме на разходка.

skrech не знам за такава статистика, по принцип се съмнявам някой да я правил.
Дали ако имаш дете с непоносимост към глутен трябва да се замислиш за аутизм, нямам опит в това, обаче със сигурност мога да кажа че дете с аутизм не понася глутен и казеин. Това е сложна и тежка тема и да ти кажа не ми се развива тук, но ако интереса ти е информативен мога да ти дам книга да почетеш. Диетата без глутен и казеин действа в положителен аспект, всички деца от центъра сме на такава диета, невероятни неща споделят родителите на дечицата, ще ти споделя например как диетата подейства на нас. Еми беше на  6 години и още не ходеше  по голяма нужда там където трябва, само си представи 6 години миене, бърсане, случвало ми се да купувам панталон и гащи в центъра за да мога да го преоблека, в басейна да събирам ако, като през цялото време почиващите ме гледат укорително, каква съм такава майка че не съм си научила детето, няма да продължавам само ще ти кажа че не мина и седмица от как бяхме на диета, Емил ме взе за ръка и ме заведе до тоалетната, в първия момент си помислих че някой не си пуснал водата, после видях гордото му изражение на лицето. От както сме на диета без глутен и казеин нямаме пропуски, имаме само постижения. Сега ти се замисли и ми отговори има ли нещо общо непоносимостта към глутен със аутизма и би ли рискувала и би ли мълчала имайки предвид това през което съм минала и минавам още де:) А за това дали трябва да сравняваме детето си със съседското, бога ми та тук и не само тук и без мен това всеки ден го правят, така че ако аз съм причината поне ще е в посока "предпазване" а не само в посока "кой е по по най"

# 160
Ena, Калоян пие от всичко еднакво добре и с накрайник, и със сламка, и с обикновена чаша, и от капачката на шишето с вода  Simple Smile То си е до дете, баткото много трудно премина от биберон към накрайник, той и много трудно засука като новородено бебе, не знам има ли значение, но по принцип малкият е по-адаптивен към всичко ново в сравнение с големия.

sirence, браво на теб, че си завела Марио на театър, със сигурност е имало смисъл, нищо, че е мъничък. Спомням си, със свекърва ми заведохме Алекс на куклен театър някъде на 1г и 6м и бяхме страшно впечатлени как толкова мъничко дете гледа в захлас толкова дълго време, пляска с останалите и се радва на артистите, издържа до края и беше превъзбуден дълго време след това. Той и до днес обожава да посещава театър, дори някои постановки ги гледа по два пъти, но най-често ходят с баба си. Аз също много обичам театър и наесен ще ги заведа и двамата.

Относно добрите дерматолози, в 29 п-ка е Областния кожно-венерически диспансер, та поради това там се води, че са най-добрите  Wink

# 161
Лудница ме вихри мен май месец,затова ме няма,то са балове,сватби,завършване на бакалавърска степен,също и си правим ремонт на апартамента,но най-много се гордея с развитието на творческата си кариера,ако всичко се случи по план ще ви кажа повече.

Сиренцееееееееееееееееееееееееее - айде бе жена,цял ден те чакам да кажеш,че сте го получили,сега ще чакам отчет дали Марио е харесал песничките
Тази седмица в града ни има цирк (ама от онези малките,нищо сериозно),та аз съм решила да я водя,браво на вас за кукления театър. Hug

За гърнето - с нашите бъбреци трябва възможно най-скоро да махнем памперса,но с гърнето до сега сме единствено за аки,много полезна ми беше практиката на Томасито (благодаря!) и сега като се преместим в апартамента ще пробвам тази тактика.

За пиенето на вода - от чаша и шише (не бебешко),а за навън просто очите ми са на 4 и ако тръгне да се улива дърпам шишето

Маринелко, ти защо не поддържаш темата във форума, а? Crossing Arms

И да ви кажа свеки как ме ядоса вчера.Сетила се, че е св.Емилия, обадила се на сестра си и на братовчедка си, които са с тези имена , а не се сетила, че внук и се казва Емил. ShockedЗвънна късно да честити и тъкмо се зарадвах, че все пак се е обадила, когато ми казва: "Добре, че майка ти ме подсети, че Емко го забравих".Много болно ми стана. Като не е кръстен на тях и името му забравиха. А детето така чакаше....
Hug Hug Нямах настроение дори и в малкото време,което имах тези дни да пиша тук,но ето поправям се,а за свекървата - споко,ние живеем в град с 20,000 жители,стига се от нас до тях за 1минута и 20секунди нормално ходене,а тя не беше виждала детето 10дни

Отчет:
- не говорим,но пък разбираме абсолютно всичко (казвам "седни и ме изчакай","донеси","занеси" и тя ги прави и т.н.);
-за 2 дни н изкараха 3 зъба,та така че сме вече с 10;
-Хапваме в 8 часа мляко, около 12 основното от кухнята,около 5 супата от кухнята,десерта отива за баща й,вечерята е каквото ядем ние
- напоследък е луда на тема череши,миналия ден изяде сигурно половин килограм
май това е от нас...

За пловдивската среща - настроили ли сме се за 10.06? Сиренце?

# 162
Честит Ден на Детето на всички мартенчета и на техните какички и батковци!
Нека да растат здрави и имат прекрасно детство!

mama_vessy, много е сладка Димана. Нека все така да те прави горда и щастлива  Grinning

sirence, поздравления за въвеждането на Марио в културния живот  Grinning Сигурна съм, че ще му харесва все повече да ходите на театър  Peace

lilincho, благодаря ти, че сподели за проблемите ви със зъбките, защото явно съм имала нужда от малко стимул, за да стана по-упорита в опитите да се учим да мием зъбите. Опредлено имаме напредък в привикването на Момчил Simple Smile

Еna, не трупай негативни емоции. Кажи на свеки каквото имаш и да си знае за друг път.

Betta, Commelina   Hug

Хайде, весел празник на всички!

# 163
Честит първи юни на всички малки и големи дечица! Да са живи и здрави и много щастливи!
Аз с големите планове как да прекараме празника се тръшнах болна и нямам сили да стана от леглото. Ади обикновено спи по цяла нощ, буди се само, когато си лягаме - отворим ли вратата веднага надига глава. Но вече се научих - галя я малко и тя си продължава да спи. А снощи се буди 100 пъти през нощта от зъбките, кърмих я, кърмих я, но в 6 вече беше кукуряк и не иска да заспи повече... Толкова ми беше уморено, че едва се довлякох до хола и й дадох да закуси солети. Естествено и баткото като стана се присъедини с удоволствие към тази "закуска". Дадох им подаръците, Ади на своя не обърна никакво внимание, но пък хареса на батко си. Вече определено си има предпочитания, заиграва се по за 10 минути, не е залепена чак толкова за мен като преди. Но и не става номера да й вземе батко нещо от ръцете и да й даде друго, което той си науми. Тя си иска нейното. Много приказва, цели разкази разказва, от време на време успявам да уловя в целия поток, че всъщност повтаря мои думи.
Sabrina1, дано си разбрала. На "Белите брези" ще има празник от 10 часа. Децата там отидоха с  баба си. И в градската градина ще има, но миналата година на мен лично не ми хареса. Едни микрофони и музика като за глухи бяха надули. Направо ме заболя главата. Утре мислим на детската железница да ги водим, че и двамата са големи фенове на влаковете, ако не работи може и една разходка с истински влак да си направим.
Дадох на Ади вчера домашни ягоди, не й харесаха, но то и на мен не ми се понравиха, не са такива сладки все още, така че няма да бързам, да не ги откаже изцяло.
За гърнето - аз съм се заредила с две гърнета и смятам да ги слагам двамата да се гледат един от друг, но ми се иска да стане по-топло, че в момента им текат носовете.
lilincho, дано бързо да минават манипулациите на Ивана и да се успокоиш  Hug Аз съм се убедила, че миенето на зъбите няма пряка връзка с това дали са ти здрави или не. Всичко е ген. Мъжът ми няма развален зъб (само един, който си е счупил като дете) и са му много бели. Не спира да яде сладки неща, естествено не си мие зъбите след всяка бисквита, но пие постоянно вода. Аз от дете не обичам сладко, вдигали са ме от леглото, ако съм забравила да си измия зъбите, но много рядко пия вода (предпочитам сок, айрян) и имам сигурно поне 5 пломби. Съгласна съм с lilincho, че е по-вредно дълго време нещо да "отлежава" в устата (ако ще и кърма да е), отколкото да "изгълташ" набързо един шоколад, както и да се пие вода след хранене за "промивка". Ади повече я гризе четката, отколкото да си мие зъбите, а за Дени е прекрасна игра миенето на зъбите и всичко свързано с миене. Целият става мокър и не мога да го извадя от банята.
Commelina, браво за магистратурата, какво точно завършваш? На мен взе да ми просветва малко напоследък и аз започнах да се замислям за разни странични занимания  Simple Smile
Ani4ka_, и моите деца много обичат краставица. Давам им по едно резенче и си хрускат редовно. И морков така съм ги научила да ядат, че нали го дават него за мнооооооого полезен. За пиенето на вода, Ади пие от всичко като си има мама-забравана. Купувах й от неразливащите шишета за навън, но все ги забравяме/губим някъде и като ожаднее давам от каквото имам. Като сме навън е лесно - купувам едно шише мин. вода и пие от него, но като пътуваме с колата, а нямам неразливащо шише и няма и как да й го държа да не се полее, освен ако не спираме специално за това, сипвам на дъното на малко шише от мин.вода по няколко глътки. Тя го изпива и ми го връща да го напълня пак. Вкъщи пие от стъклена чаша, аз придържам, защото с голям замах я вдига.
mama_vessy, много сладка водеща си имаш, скоро и на ТВ екран да я видим!
Betta, щом започнаха пак да крадат стари акумулатори много зле са нещата явно  Confused Дано да сте оздравели вече всички  Hug
преди мразех понеделниците, че започва работната седмица, а сега понеделник ми е най-любимият ден - ММ на работа, няма караници, Яна на градина, Бобо като спи - и аз релакс и ми е много добре. Като чуя почивни дни, че и по много наведнъж и хич не ми харесва  Laughing.
Хаха, мъжът ти да се строява в две редици, да не го пратиш по-трайно на "обекта"  Laughing На мен "не ми се отваря така парашута" да релаксирам седмицата. Ади като заспи, докато приспя Дени и тя се е събудила и грам време не ми остава през деня сама. Така че предпочитам мъжът ми да се прибере на обяд поне да ми помогне. Вчера като ми беше лошо много добре се представи. Направи обяда, сервира ни, ние отидохме да се приспиваме с Ади, той приготвил десерт - крем ванилия с бисквити. Сложил отгоре фолио, да не хване коричка, че аз иначе не го обичам. Взимаме по един крем следобед и какво да видя - сложил вътре бисквити с шоколад  Shocked Та все такива ги върши - тъкмо да го похваля и той направил някоя импровизация  Laughing Аз реших, че не е видял и е грабнал първите бисквити, а той специално бил взел такива, такава била рецептата - ванилия с шоколад  Crossing Arms А уж на Дени не му даваме шоколад, освен на рожден ден. За моя радост той изяде само половината. Додох на Ади да опита от крема, на нея пък й се видя много сладък явно, защото не иска повече. Вечерта имаше реванш за "фала" - сготви за вечеря, обаче само аз му я уважих. На децата май нещо не им хареса.
Сиренце, не съм го виждала този робот, но доколкото схващам има езикова функция. Май няма скоро да можем да го ползваме. Иначе видях, че има и аксесоари към него, например английската азбука.
Поздравления за посещението на театър, аз нещо не успявам да се организирам. Ще си взема бележка и аз да ги заведа най-накрая моите сладури.
Със голямо закъснение да честитя на Емо на Ена и на Стихийно бедствие! Да са ви живи и здрави момчетата! Еna, хората сме различни. Моята свекърва пък никога не би си признала, че е забравила и мен пък това много ме дразни Wink Дори и аз да й се обадя да й напомня, ще твърди, че и тя се е била сетила и тъкмо е смятала да звънне, ако ще и 10 вечерта да е.

# 164
Sabrina1, дано си разбрала. На "Белите брези" ще има празник от 10 часа. Децата там отидоха с  баба си.
Нищо не можах да видя аз. Crossing Arms Там бях към 10.40, но нямаше програма.
Честит ден на детето! Да се чувстват поздравени не само мартенчетата, но и каките им, и батковците им, и мамите, които носят искрица от прекрасното непринудено детско държание в себе си!

Общи условия

Активация на акаунт