/, чипа-чипа/малко неразбрано/, бокук/боклук/, аз/като иска нещо/,апче/хлябче/, как правят някои животни, разпознава ги и ги показва, имитира движения и звуци, разбира почти всичко, като и говоря, изпълнява команди, танцува, показва с движения как прави самолета, пръскачката...., колко е голяма, частите на лицето и тялото. Мирише цветята, гали и казва "Ооо", слиза и се качва сама по стълби на 2 крака, като се придържа за стена или парапет, същото е и с пързалките/на някои се качва отпред/ Не се занимава много с играчки,но много обича да приспива куклите, като им пее нещо си 
;
. Или пък вика радостно, когато започва филмчето за маймунката Оливър 
(и нас така ни подкарва - хваща ни за краката, върти ни в "правилната посока" и ни забутва
. Едвам ги изкарах от водата - Бобо си преливаше едни чаши сума ти време и малко се разсърди, когато го извадих, ама гъбясаха накрая. Мааалко го хвана слънцето, защото ме домързя да го намажа
. Та го броя от новите му постижения, даже на връщане за малко да заспи пак
, разбираме се какво си казваме. Казва си за тоалетна, отскоро вече и за пишкането, тича , но доста наведен напред, по стълби само с помощ или лазейки. Яде с вилица и лъжица, с лъжицата много улива, с ръце много отдавна. С шише и чаша, ако му ги държа, сам не съм го пробвала. Танцува. Към кубчета и кули няма интерес. Знае за какво се ползват предметите - ключове, пералня, печка и т.н.
),пепа пи (има едно детско филмче Pepa pig) мисля си че може би се бърка до известна степен,защото ние и говорим на бг,но който и да дойде,където и да идем,на детската площадка всички и говорят на англииски и дечицата,филмчетата които гледа са пак на англииски и въобще всичко останало...разпознава ни на снимките,като разглежда книжки показва каквото я питам,опитва се да си обуе чорапите и обувките без да успява,яде с вилица макар и не много добре,с лъжица много олива
пие от чаша и шише като ги придържам,пие от сламка,казва бау,качва се на столове и маси и слиза,бяга,танцува много смешно като пусна музика
.
Надявам се да съм отговорила що годе изчерпателно 

, опитва се да ми помага в простирането,като ми подава дрехите,иска да чисти пода с мопа и др.От вчера се учим на гърне(имахме и успехи и неуспехи),ще видим как ще продължим! Ами общо взето,това е,сигурно и нещо съм изпуснала,което в момента не съм се сетила 
Бута с крачета колата си ,но само назад,напред още не може.Пуска си ТВ от дистанционното или от копчето на ТВ.Знае повечето използвани предмети за какво служат и се опитва да ги използва като нас/напр.клечката за уши-да чисти нос,уши;ластичката,фибата-за косата;шапката-за главата и т.н./Рита топка и я подава с ръце,но не уцелва др.играч,а пада на земята.Иска да храни всекиго като куче.Например имаме гълъб и тя му подава с ръка храна и му вика"ам"за да яде или му дава вода от чашата й и се ядосва,че той не яде. 

Моят също не знае много неща да прави. То си е и до характер и до това колко му показваме разни неща. Не маха за чао, не знае къде е устата, носа, не слиза по стълби, не познава много животни, само куче котка и птичка... Просто не съм имала възможност да го науча. И гърне още не е виждал. И за прането той просто искаше да вади дрехите и се превърна в помагане. За да не ги хвърля по земята просто му казвам да ми ги подава. Аз нямам и много време да го уча на разни неща, само вечер го виждам и едвам успявам да му се нарадвам. Онзи ден само така ме изненада, като взе гъбата и започна да бърше млякото, което беше разлял