Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 224
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Tasha, аз говоря така, защото Виктор наистина не прави почти нищо от това, което правят връстниците му. От стандартните за повечето деца неща само пляска с ръчички, показва колко ще порастне голям, дава пет и здрасти. Не казва нито дума, дори мама, бръщолеви си някакви негови неща. Качва се и слиза по стълби с моя помощ, изкачва сам рампи. Не искаше да ходи за ръка, но ония ден нямаше избор и го кротнах бързо, та оттогава вървим от време на време за ръка. Към четката за зъби има интерес, на гърне стои, но е далеч от махане на памперс.

# 436
  • София
Аз пък предпочитам да го храня аз. Като яде сам с тази лъжица се омазва целия. С два лигавника е и пак успява да се накапе Simple Smile
Само толкова?! Моя маже доста по-просторно. Даже първо са ръкавите, после е самата блуза  Mr. Green

p.atanassova, можете да говорите с доктора за вариант за лечение със съвместими с кърменето лекарства. Той всъщност такво ти изписа?
 А дали да отбиваш по-скоро опира до твоето и на детето желание.

# 437
skrech, изписва ми Далацин Ц и за двамата (таткото), аз трябва да приемам и Далацин В, след това някакви вагиналани, за да регулира средата на влагалището. Каза, че не са съвместими с кърменето. Отбивам, но не и да спирам, не искам да спирам. Просто сученето, което беше до преди няколко деа ме докарваше до рев, защото беше нон стоп. Сега до 3, 4 на ден се понася. Ако се наложи да спра ще го направя, но все си мислих, че ще стане по взаимно съгласие, а не така, от независещи от мен обстоятелства.

# 438
Какво прави Ади - ходи, тича, слиза и се качва по стълби като се държи за парапета, слиза, скача и се катери по легла, дивани.
- Пие сама от чаша и от шише от мин.вода (пълно под половината),
- храни се с лъжица и вилица по нейно настояване (всичко става в храна),
 - постоянно дърдори, но неразбрано. Иначе вика "мамо", когато ме търси, казва (л)ампа и я сочи с ръка, "хайде" като иска да правим нещо, "ам-ам"...
- много обича да прави щуротии и да се смее - например да ни вдига блузите и да ни прави "прррррррррр" на коремите, да се върти в кръг и да й се завие свят и да пада, да се търкаля по земята, да дръпне някоя дреха от прането и да я гоня да си я взема, да си сипва пясък на главата, да чупи щипки (почти не ни останаха здрави); взима гъбата за чиниите от мивката и се сапунисва - лицето, тялото и устата естествено и докато й се карам тя се хили доволно
- слага си шапка на главата, опитва се да си облича блуза неуспешно, но й е забавно да си я сложи на главата и да не вижда нищо
- играе си с коли и издава "бррррр", сортира форми в кутия с моя помощ (по-интересно й е само да ги прибира сама, без да трябва да улучва отворите), люлее се на люлка, скача на зебрата, разнася си куклите и редовно ги приспива - гушва ги, люлеейки ги и им пее "нанина..", много обича да си полива с лейката вода по главата и лицето и прави с уста "гррррр" (не знам как ще я опазя на морето да не пие), качва се сама на пързалка, върви по греда, пързаля се (ще намеря едно клипче да кача); обича да се крие зад пердето; разнася книжки, разглежда ги сама, не иска да й чета; много обича да рисува, постоянно разнася моливи, интересно й е да слага и маха капачките на флумастерите; разглобява части на конструктор, релси на влак, не нарежда; с други играчки се заиграва за кратко, не стои дълго на едно място.
- гали се сама по главата и си казва "о-о-о",  
- сочи очи, уста, нос и уши от тялото, после ги показва същите на куклата, след това на мен;
- маха за чао и дава целувка с ръка;
- обожава да танцува и си пуска сама музика на СД-то, най-интересни са й музикалните играчки - пуска ги и се "кълчоти"
- продължава да си слага всичко в устата, яде таблетки коластра с форма и големина на антибиотик, не й трябва вода да ги преглътне
За агресията, малко се учудих, като казахте почти всички, че нямате такъв проблем.
Commelina, аз също щях да се учудя, ако нямах и друго дете. Дени стоеше и гледаше и не реагираше на агресивните прояви около него. Като се опитваха да му вземат нещо си го пазеше, но той нещо не взимаше на другите. Или си разменяше с децата и си играеха мирно и тихо. Ади вече размахва ръце, драска, хапе, Дени има следи от "битки" с нея.
Дано успея да намаля, че да си почина, усещам се като стискан ллимон (толкова съм кисела) Горкия ми мъж, дано ме изтрае, но и дано се сети малко да помогне, че не виждам как ще намаля кърменето сама, без негова помоща!
p.atanassova, моят мъж пък се "роди", откакто реших да отбивам Ади. Тя си заспиваше много бързо, кърмех я и си я оставях в леглото сама, а таткото четеше приказки и се гушкаше с баткото. Сега таткото я приспива Ади - слага си я в леглото с шише вода, тя си приказва и си заспива, но той трябва да е в стаята поне 10-15 мин. След това не се сърди като излезе дори и да е будна още. От събота сме на този режим, сутрин вече като се събуди и си стои в леглото и си играе, а преди пищеше докато не я взема  Shocked
WithinTemptation, дано като дойдеш да ни организираш, че сме много несериозни пловдивските мами...

# 439
  • София
Добро утро!

Вчера момченцето ни имаше мини рожден ден! Изтъркули се годинка и 4 месеца като мигване с очички! Купих му снакс с играчка, така и мама доволна и дечко доволен. Напоследък само боклучета ми се похапват, но както се казва прекаленият светец и Богу не е драг. Играчката се оказа танк с движещо се нагоре надолу оръдие и е много хубав, но съм в дилема дали да обяснявам как "стреля". Не искам да го уча на война да играе все още...

По въпроса на г-жа Стихийно бедствие:

Много неща се препокриват но ще се опитам да изброя изчерпателно.

Може да казва мама баба тата, тота (топка), кука (боклука), да и не (но не като отговор на въпрос), знае да дава целувки, маха за чао, лампичката я духа да загасне, дърветата и цветята ги гали, на колко години е, колко ще порасне, ам-ам, пики и аки и нани нани знае за кои действия се отнасят и си търси столчето за хранене на ам- ам, леглото за нани нани и т.н. Разбира всичко, което му се говори и слуша, когато искам нещо да направи. Възприема емоциите на околните - ако се смеят и той започва да се смее. Натъжава се, ако някое дете много силно плаче. Много се радва на малки бебенца в количка и на по-големи деца, когато тичат и иска и той с тях. Знае какво се прави на гърнето и го прави без пропуск в акито. С вилица не му давам да се храни, така, че не може. С лъжица пробва и успява, но давам само гъсти кремчета. Супите давам аз. Знае за какво служат дрехите, къде се обуват чорапите, къде блузата и панталона (не се облича сам разбира се) и къде си слагам шнолата, взима я и ми я слага на главата. Храни си мечето, дава му вода и бибка. Не казва как викат животните, но ги познава и посочва на картинки. Старая се кравата да е крава а не Мууу, кучето да е куче а не бау бау за да направи разлика. Стълби качва сам, но не може да слиза. Камионче за бутане има и може да го кара напред и назад, но не завива добре. Силен е и носи тежки предмети на ръце.

Лориан, млякото, което давам е Friso 3.

П. Атанасова, мъжете рядко се сещат какво искаме от тях затова мисля, че ако му кажеш какво искаш ще е по-лесно, а не да чакаш да се сети да помогне. А и него ще улесниш, те изпадат в паника, когато не отгатват мислите ни (а и как да стане)? Така той ще те облекчи с това, което наистина ти е нужно и двамата ще сте щастливи - ти отпочинала, той удовлетворен, че е полезен  Peace

# 440
Здравейте, мами!  Hug

Колко много са пораснали всички дечица, и какви неща умеят! Да са ни живи и здрави!   bouquet

Откакто се върнахме от Гърция, ми е непрекъсната въртележка - при нас чак сега дойде етапът, при който пускам свободно малкият да се разхожда навсякъде в апартамента (преди все му слагах някакви ограничения), та сега едвам намирам време за всичко. Та набързи да драсна някой ред тук Wink
Нали ние бяхме от последните самостоятелно проходили (главно поради моята предпазливост), та такива активности като качване и слизане по стълби без помощ, са ни далечни още. Не съм му доверявала още да се храни сам с лъжица, но няма и особено желание за това от негова страна. Иначе последната му думичка е "лельо", но много смешно последователно и твърдо си я използва към каката си-братовчедка. Това се получи, защото аз винаги я "лельосвам" ("Кажи, лельо."; "Да, лельо"; "Добре, лельо" и т.н., и той реши, че тя се казва "Лельо"  Joy
Лориане, ние сме на ХИПП Комбиотик 4 (за деца след 1 годинка, до две пълни дози на ден може от него, защото е обогатено с витамини и минерали, но ние вече обикновено само вечер по една пием).
Ена, така значи, манипулира ви вече Евичка. Много е хитра  Hug

П.Атанасова, да отминават гинекологичните проблеми и да вземеш правилното решение за кърменето  Hug

Беше много приятно да се видим с Бета онзи ден - и малкият Бобо е истински футболист - как само умело рита топката, тичайки  Hug

Томасито     bouquet

# 441
То идеята на кравата да е "му-му"...пилето "пи-пи", котето 'писи-писи"  кучето "бау-бау" и т.е съвсем друга идеята...артикулиране на определени звуци и лепет- артикулиране на срички, като вследствие на тях се появява реч.Това е една от фазите на говорно развитие, а не че кравата е мууу, кокошката пи-пи и т.н
Тъй като на тази възраст умее да произнася срички, няма как да назове директно кокошка, куче, котка има и деца които могат, но повечето минават през сричките или назоваване на първата част на думата например топка е топ....или някакво друго производно

Последна редакция: сб, 14 юли 2012, 16:11 от Thomasito

# 442
  • София
Здравейте момичета и аз да се включа по въпроса с уменията Grinning
Говори си някакви негови си неща и доста пее нещо като "тютютю" и "дюдюдю" което мен много ме умилява,казва как прави кучето и кончето,ръмжи,меме означава вземи ме,не говори но всичко разбира и всичко може да си поиска с посочване и "ъъъ" Grinning ,кара си автомобилчето като го бута и завива,качва се по стъпала и навсякъде се катери,танцува,много обича музика,показва с ръцете и мимики когато няма нещо или някого,тича поне според мен,изразява бурни реакции на радост с възклицания и пискливи звуци,храни се сам с ръце,с лъжичка понякога когато му позволя,върти се в кръг,маха за здрасти и довиждане,целувки дава когато иска  Grinning,пие сам от чаша или шише,но аз не му позволявам много понеже сега в жегите се залива и маже с водата  Grinning,много обича животните и много им се радва и смее,реди кубчета или имаме купи на кула,като цяло не си играе  с играчки и за момента не купувам никакви и без това са ни превзели Laughingвъпреки че,според мъжа ми трябва да му вземем нови играчки понеже тези вече не му били интересни LaughingЕдинствените с които си игра е и не му омръзват са купите на smoby.Това е от нас от три седмици сме в моя край,после отиваме на София и живот и здраве след това на море и планина.Въпреки че незнам как ще сме тази година на морето,малкия просто не се спира и за секунда,единствено ми успокоение засега е че ще ходим с още едно детенце на неговата възраст.
Приятна и безпроблемна почивка на всички които още не са почивали Grinning

# 443
Днеска ни изписаха рецептата и след като ми отмине цикъла, ще започвам лечението. Още се настройвам, но се надявам да мине лесно, намалили сме до 3 дневни кърмения и нощните са си същите. Казах на таткото да се включва активно и да помага, сега аз да помързелувам. Да ви кажа някак си имам смесени чувства, хем ми се иска да кърмя, хем не! Не искам да е така интензивно, но ми се иска да има поне едно, че да съм спокойна, че давам най-доброто от себе си!
Благодаря за подкрепата  Hug

# 444
Това се получи, защото аз винаги я "лельосвам" ("Кажи, лельо."; "Да, лельо"; "Добре, лельо" и т.н., и той реши, че тя се казва "Лельо"  Joy
Joy Аз нямам навик да "мамо"-свам, но ползвам освен името и 101 други думички - миличко, слънчице, сладичко... Но откакто мъжът ми е в отпуска Дени започна да му казва вместо "тате" "татенце" и той седи и се чуди как така се е научил да го разтапя, нищо не можел да му откаже. Като му казах, че той така му говори и детето го повтаря, не можа да повярва - не се бил усетил изобщо и решил, че детето много хитро било станало hahaha
но повечето минават през сричките или назоваване на първата част на думата например топка е топ....или някакво друго производно
Ади на повечето думи казва само последните срички или изпуска първата съгласна - вместо лампа - "ампа", хляб - ляп, шапка - пака...
Не искам да е така интензивно, но ми се иска да има поне едно, че да съм спокойна, че давам най-доброто от себе си!
Ех, p.atanassova, ама и ние сме едни майки, все се притесняваме дали правим най-доброто  Laughing Ако случайно нещо ни стане много спокойно и почваме да се тревожим дали нещо не пропускаме за децата. Аз приключих преди една седмица с кърменето и си признавам, че ми е кеф да идва да ме гушка детето, без да иска да ме ползва. Просто използвах, че мъжът ми е в отпуск и не губих време изобщо да размишлявам сега ли е моментът. Е, позачудих се малко дали не е по-добре като се върнем от морето, да я предпазва все пак кърмата от разни вируси, но реших, че ще взема коластра и си спя с чиста съвест.

# 445
  • Sofia
здравейте, още не съм родила Simple Smile
аз рядко пиша и винаги въпросчета,но пък вие сте толкова отзивчиви  bouquet
Сега сме на вълна сглобяване на креватчета и гладене на дрешки Simple Smile Нощно време не спя и все мисля ли, мисля. Та на въпросите:
Към майките който кърмиха/кърмят на поискване ( че аз предният път кърмих на 3 часа Sad, а сега съм решила да е на поискване) . Нощно време кога сменяхте памперса в началото, като се събуди бебето или след като суче? Аз мисля да спи при мен на леглото, че да ми е по-лесно, но кога да сменя памперса? Като се събуди ще е гладно и ще реве, а като се нахрани ще заспи и трябва да го събудя newsm78
Другите ми въпросчета са към майките с 2 деца. Мислим да спим и четиримата заедно в една стая. Някои пробвал ли го е? Как се справяхте когато бебето събуди по-голямото дете? Че тя Катрин продължава да се буди нощем по 2-3 пъти и без бебето Sad
А как организирахте къпането и приспиването на 2-те деца? Катрин си знае къпане, пиене на АМ и след това приспиване, като само аз я приспивам. Бебето и то ще трябва къпане,  обличане, кърмене и то вечерта минала............
Много ще  съм ви благодарна ако споделите малко опит. Все си мисля, че всичко ми е ясно,но.....ето че не е Simple Smile

# 446
pufita, аз нямам опит, но мисля, че трябва да се оставиш на момента. Знае ли се, бебето може да си спинка...спомням си, че майка ми когато е влизала да ме ражда и е оставила сестра ми на грижите на баща ми, та след изписването тя учудващо вече не се е будила, така че не го мисли толкова. А що се отнася за къпането, аз съм на мнение, че едно новородено и не ядящо друга храна бебе мже да се къпе 1 път в седмицата, което е напълно достатъчно, а ако на вас ви е удоволствие или видите, че на него му е удоволствие и се успокоява тогава може и по често. Аз така процедирах с Кирил.
Кърмила съм на поискване и до преди 5 дена беше така...за съжеление се налага да отбивам и сега съм свела кърменето до минимум, кърмя вечер и през ноща...след седмица 2 трябва да приключа окончателно и да започна лечение 7 дена. Мисля си дали да възобновя едно кърмене след това или да приключа окончателно? Вие, мами как бихте постъпили?

Пожелавам ти леко бременеене и още по-леко раждане. Въпреки, че на финала вече не е леко де Simple Smile

# 447
Не искам да е така интензивно, но ми се иска да има поне едно, че да съм спокойна, че давам най-доброто от себе си!

Без да се обиждаш на това което ще пиша, но защо си мислиш че ако спреш да кърмиш няма да можеш да даваш най - доброто на твоето детенце
Мисля че има хиляди други неща с които да бъдеш най - добрата майка
Тези които не сме кърмили не даваме ли най - доброто на своите деца  newsm78

Лъки винаги с голям интерес прочитам това което си написала  Grinning

# 448
Забравих да добавя, че памперса сменях, когато се събуди. Имало е ислучаи когато е бил ужасно не спокоен и с 300 зора съм го приспивала и в момента примерно се е нааквал и заспива .... е тогава съм го оставяла така, защото сърце не ми дава да го разбуждам пак, а и като знам, че до 2, 3 часа ще се събуди и само изчаквам да се събуди. Говоря за моменти които са били в самото начало с колики и т.н. Той имаше колики около месец и половина не повече.

# 449
Tasha, не се обиждам, но не съм искала да обидя и не кърмилите майки, които имат приимуществото да общоват с детето си по друг начин, аз сега тепърва ще се уча.
Просто не съм очаквала да спирам кърменето, защото се налага, мислих, че ще се откаже той, когато е готов и си го представях да е след 2 години. Както и да е, примирих се вече!

Общи условия

Активация на акаунт