Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 226
  • 755
  •   1
Отговори
# 420
  • България моята родина
Май не може да се напише всичко изчерпателно какво правят малките,вече писах,но като ви чета все изкача по нещо,което съм пропуснала,а това с качването по маси малкия дебне,когато не го гледаме,за да не го свалим и днес чухме нова дума,баба му си дойде нямаше я почти месец и докао беше в банята малкия я чака да излезе,че да ходим на разходка и тропа и вика АЙДе толкова беше смешен.Имаме и нови игри играем на иди си ела си и горе-долу като много го радва долу защото пада със всичка сила,тича и танцува като чуе песен,която му харесва,но ако му кажеш я потанцувай се засрамва и спира. Е май се поулях стига съм писала вече. Grinning

# 421
Показва на колко години е, колко голям ще порастне, но не казва какво правят животните, не прави никакви кули, не говори, повтаря само срички, от които любими са му ба-ба, казва и ма-ма, но не на мен, а просто си намила ей така!
Когато види някой на снимка и познава кой е, започва да му говори, но не разбирам езика му още, няма нищо което да се открои и разбере.
Не ползва гърнето, ако аз го оцеля ОК, но сам не казва и не показва!
Не се сещам за друго вече, а сигорно има.
Спокойна нощ!

# 422
За уменията-трудно е да се изброят, защото в момента се сещам само за някои, но ето какво ми идва на ум-Говори все повече неща-мама, баба, тати, татко, бати, куче ,коте, котка, пъп, копче, ко/на кокошка и на кон/, топче, ядки, коатче и бобо/шоколадче и бонбон, научени от грижовния и брат ooooh!/, чипа-чипа/малко неразбрано/, бокук/боклук/, аз/като иска нещо/,апче/хлябче/, как правят някои животни, разпознава ги и ги показва, имитира движения и звуци, разбира почти всичко, като и говоря, изпълнява команди, танцува, показва с движения как прави самолета, пръскачката...., колко е голяма, частите на лицето и тялото. Мирише цветята, гали и казва "Ооо", слиза и се качва сама по стълби на 2 крака, като се придържа за стена или парапет, същото е и с пързалките/на някои се качва отпред/ Не  се занимава много  с играчки,но много обича да приспива куклите, като им пее нещо си Laughingи ги люшка в ръце . Обожава да се занимава с предмети от бита. Кули не съм я учила да реди. Познава близки на снимки, посочва ги и ги назовава. Казва си , когато има нужда да отиде до тоалетна. Дори вече ще махам и нощния памперс, защото докато спи не пишка. Храни се сама само с ръце, не съм и давала никога да яде с вилица или лъжица....Ох, не мога сега да се сетя за други неща, но като пишете ми идва на ума. Simple Smile

Напоследък се е научила и да лъже. Знае, че като каже "Ако" винаги ще прекъснем нещо, което и е неприятно и го използва. В количката постоянно ме пробва, за да я сваля и после не ми дава да я сложа обратно. Или вечер като не иска да спи, казва "ако", за да се измъкне от спалнята.

# 423
  • София
привет,

мойто диване днес стана на 16 месеца, кога минаха?!
Като чета какво умеят вашите деца, особено девойките, май няма смисъл да пиша. Аз горе-долу съм писала, пък и съм показвала клипчета, така че Бобчето е ясно:
- рита топка;
- катери се по леглото и по разни стълби, но слизането от стълби още хич не му е ясно, по-скоро се изсипва надолу Simple Smile;
- още слиза и се качва по стъпала, само ако се държи за парапет или за ръка, иначе тръгва да лази;
- опитва се да си боцка с вилица, горе-долу успешно, лъжица не съм му давала, но и не напира особено;
- не съм му давала да пие сам от чаша, но пие, ако му я държа;
- говоренето му е мама, даде (тате) и айде;
- обича да прави кули и да окомплектова неща - например чинийките от един кукленски комплект винаги ги събира 4-те големи и 4-те малки на купчинки;
- низанката ни е от 20 части, по 4 от дадена форма и ги реди правилно, ако реши - т.е. нанизва квадратните, кръглите, триъгълните, кръстовидните и елипсовидните на отделни пръчки;
- кулата от рингове също я реди почти правилно;
- като гледа телевизия, много често се хили на някои филмчета, например във филмчето за Чарли и числата, винаги се хили на Чарли, когато мирише цветята и киха Simple Smile. Или пък вика радостно, когато започва филмчето за маймунката Оливър Simple Smile
- обича да играе на гоненица със сестра си и ако тя не иска, я хваща за краката и я подкарва накъде си е наумил  Grinning (и нас така ни подкарва - хваща ни за краката, върти ни в "правилната посока" и ни забутва  Laughing)
- за тоалетна съм писала - напъва се и се старае, когато го сложа, но не си казва изобщо, ако не го сложа

Такива работи с нашите умения, слаба работа  Rolling Eyes.

Аз днес ги натоварих и хоп на село - сложих пясък в едната мида на пясъчника, вода в другата и си правихме малко море  Simple Smile. Едвам ги изкарах от водата - Бобо си преливаше едни чаши сума ти време и малко се разсърди, когато го извадих, ама гъбясаха накрая. Мааалко го хвана слънцето, защото ме домързя да го намажа  Confused и малко му е разстоено коремчето, явно е понастинал, но пък много се изкефи, определено мисля, че ще му хареса на морето.

Днес успя да заспи сам в колата, което хич не му се удава друг път и спа цели 30 мин Simple Smile. Та го броя от новите му постижения, даже на връщане за малко да заспи пак  Shocked. Но все пак ми е доста притеснено как ще пътуваме за морето. Миналото лято пътувахме през нощта, за да спят уж, а си будуваха и двете диванета, само се измъчих с каране на фарове, което много го мразя. А и е кофти да пристигнеш сутринта, а настаняването е след 14 часа.

Лориан, ние ползваме Фризо 3, не че пие, но му слагам в кашите и му харесва повече от другите, които сме опитвали. Но за пиене най-много си обича айран.

Аничка, какво да се прави, всеки с идеите си как трябва да се държат другите майки  Rolling Eyes. Аз пък се ядосах наскоро, че някаква майка се скара на Яна, че не й пазела детето с люлката, защо не била спряла да се люлее, голяма била. Първо, Яна е ужасно възпитана, но още не умее добре да се спре с крака, като се люлее. Второ, на мен никой не ми пази бебето, когато се залети към люлката. Аз си тичам след него, а не седя на пейката да си пуша цигарата. Съжалих, че бях на другия край на площадката с Бобо на пясъчника,та не можах и аз да се скарам. Но после си помислих, че по-добре стана така, защото тази площадка ни е много удобна, направиха я наскоро точно до нас, тия същите са там всяка вечер и ако се изпокараме, ние няма да има къде да ходим да играем  Confused.

# 424
  • Пловдив
Хайде щом ще се хвалим, да се разпиша и аз  Mr. Green говори много (като го сравнявам с кварталните деца горе-долу на същата възраст), повтаря почти всяка дума, която му кажа, много обича да гледа книжки и да му показвам кое какво и повтаря след мен, има си любими и постоянно ми ги носи да му ги показвам, знае ни всички по имена - родата, приятелчетата, чарли и оливър  hahaha, разбираме се какво си казваме. Казва си за тоалетна, отскоро вече и за пишкането, тича , но доста наведен напред, по стълби само с помощ или лазейки. Яде с вилица и лъжица, с лъжицата много улива, с ръце много отдавна. С шише и чаша, ако му ги държа, сам не съм го пробвала. Танцува. Към кубчета и кули няма интерес. Знае за какво се ползват предметите - ключове, пералня, печка и т.н.

За агресията, малко се учудих, като казахте почти всички, че нямате такъв проблем. Като гледам приятелчетата от квартала, наистина едно хапе, друго крещи, нашият хвърля предмети и блъска по тв, като го прави нарочно, защото знае, че ще му се скараме. Не знам, или е съвпадение, или е период, който предстои на повечето  newsm78

Последна редакция: ср, 11 юли 2012, 23:10 от Commelina

# 425
Най-обичам теми за хвалене. Защото моето е най  Laughing Майтапа на страна,но като сравнявам София с брат и на същата възраст,сега отглеждам гений.
Говори много,повтаря всичко след нас,маха за чао,дава целувки. На въпроси,които изискват отговор с да и не,успешно си върти главата в правилната посока. Така знам,иска ли хляб,вода... Отдавна се храни сама,с вилица,лъжица и ръка. Пие от чаша,шише,сламките не ги разбира. Помага ми във всичко,носи ми дрехи,бърка манджи.
Ккачва се по стълби,като се държи за парапет и слица по корем. Качва се сама на стола си за ядене и започва да си иска храна. Опитва се да се облича,слага си сама шапка,почти успява якето,опитва се чорапи и обувки. Реше си косата,мие си зъбите,е,аз после ги мия след нея. Реже хартия,рисува с четка,играе с пластелин. Бута количка с крака,отскоро започна напред,преди само назад,и избягва препятствия,значи завива.
И това,което най-много ме впечатлява-показва някаква част от човешкото тяло и казва какво е. На нея,брат и,куклата и-показва и окото и КАЗВА ОКО. Изобщо второто дете май при всички по-бързо се развива...

# 426
Здравейте от мен

Включвам се по въпроса на Стихията:качва се и слиза по стълби като се държи за парапета,знае всеки предмет за какво е и къде се слага например слага си очилата на очите или ги слага на нас,носи дрехи в пералнята,слага си шапката,взима дистанционното и го насочва към тв или радио и натиска копчетата,за да го включи(не успява разбира се  Laughing ),реди кули ама само от 3 кубчета,като пея песничката "хей ръчички хей ги две..." и тя показва каквото пея когато трябва-върти ръчички,мие ги и т.н.,говори:мама,мамо,Мими (има една кукла,която се казва Мими),пъп(ходи и вдига блузата на който види и крещи радостно пъп пъп  Joy ),пепа пи (има едно детско филмче Pepa pig) мисля си че може би се бърка до известна степен,защото ние и говорим на бг,но който и да дойде,където и да идем,на детската площадка всички и говорят на англииски и дечицата,филмчетата които гледа са пак на англииски и въобще всичко останало...разпознава ни на снимките,като разглежда книжки показва каквото я питам,опитва се да си обуе чорапите и обувките без да успява,яде с вилица макар и не много добре,с лъжица много олива  Simple Smile пие от чаша и шише като ги придържам,пие от сламка,казва бау,качва се на столове и маси и слиза,бяга,танцува много смешно като пусна музика  hahaha .
Може би има още нещо,но те са много дребни неща и четох и момичетата какво са писали,за да си спомня  Wink Надявам се да съм отговорила що годе изчерпателно  Hug

Аничка, какво да се прави, всеки с идеите си как трябва да се държат другите майки  Rolling Eyes. Аз пък се ядосах наскоро, че някаква майка се скара на Яна, че не й пазела детето с люлката, защо не била спряла да се люлее, голяма била. Първо, Яна е ужасно възпитана, но още не умее добре да се спре с крака, като се люлее. Второ, на мен никой не ми пази бебето, когато се залети към люлката. Аз си тичам след него, а не седя на пейката да си пуша цигарата. Съжалих, че бях на другия край на площадката с Бобо на пясъчника,та не можах и аз да се скарам. Но после си помислих, че по-добре стана така, защото тази площадка ни е много удобна, направиха я наскоро точно до нас, тия същите са там всяка вечер и ако се изпокараме, ние няма да има къде да ходим да играем  Confused.
Betta,първо честито за мини рожденния ден на Бобчето!
Исках да кажа,че ако бях аз в тази ситуация нямаше да си замълча...Не защото съм конфликтна личност,а защото тя просто няма право и не мога да приема някой да се кара на детето ми без да е виновно.То верно,че по-интелигентния отстъпва ама ми писна да съм интелигентна и да си мълча.И защо пък при евентуален спор ти да няма къде да заведеш децата?Защо пък на нея да не и стане неудобно и тя да няма къде да ги води?Просто си размишлявам ей така...

Ani4ka_ историята с батута пък беше върха...е какви са пък тия майки да се обърне с гръб към детето и да пие кафе...а то да вземе да се пребие..просто не ми го побира акъла... #2gunfire

Стига толкова,че прекалих  Simple Smile
Лека вечер мами!

# 427

Ani4ka_ историята с батута пък беше върха...е какви са пък тия майки да се обърне с гръб към детето и да пие кафе...а то да вземе да се пребие..просто не ми го побира акъла... #2gunfire

Ние имаме лятно заведение с детски кът - е на колко мами,които не си поглеждат децата съм се нагледала - не е истина просто! Тези които си ги гледат се броят на пръсти!

Калоян казва мама,тати,баба,дядо,кака напълно съзнателно и към точния човек! Имитира куче,котка,мечка,гълъб,пате,крава и разпознава животните (примерно като види на пътя куче,казва бау-бау или гълъб гу-гу). Качва се сам по стълбите,като се държи за парапета,качва се на дивани и легла и слиза от тях. Яде сам с вилица и лъжица.Опитва се да повтаря думи,показва къде са очите,ушите,нослето,пъпчето. Изпълнява команди(хайде на столчето да закусваме,занеси това на тати,къде е мечето(търси го и го носи) и др.)! Казва с ръчичка "чао" и дава целувка,показва на колко е години и колко голям ще порасне Simple Smile, опитва се да ми помага в простирането,като ми подава дрехите,иска да чисти пода с мопа и др.От вчера се учим на гърне(имахме и успехи и неуспехи),ще видим как ще продължим! Ами общо взето,това е,сигурно и нещо съм изпуснала,което в момента не съм се сетила Simple Smile
Лек ден на всички и по-прохладен Simple Smile

# 428
Аз като ви чета масово сте научили децата да помагат в простирането или прането.Браво на вас.Вече май могат да бъдат отмяна. LaughingАз Мартина не съм я учила.Някой път ми подава шипки,но доста фира дават през терасата и предпочитам да свърша сама тази работа.
За уменията,Мартина може стандартните неща както другите деца да се качва ,слиза от легла ,столове,пързалки,стъпала.Изпълнява команди /е не всеки път,но като цяло/,може да се храни сама с лъжица/по-течните неща поразлива,но.../,пие сама от чаша,шише,показва когато й се ходи по нужда,казва си когато е гладна и й се спи,танцува и си "приспива"куклите дори им пее/на бебешки с вадене на езика като змия  Laughing/.Научи се да вдига предните гуми на бебешката количка когато има праг или пречка.В тази връзка разбира каквото и се говори,защото точно като й обяснявах да вдигне гумите,без да показвам,тя ме разбра и бях много учудена. Rolling Eyes  GrinningБута с крачета колата си ,но само назад,напред още не може.Пуска си ТВ от дистанционното или от копчето на ТВ.Знае повечето използвани предмети за какво служат и се опитва да ги използва като нас/напр.клечката за уши-да чисти нос,уши;ластичката,фибата-за косата;шапката-за главата и т.н./Рита топка и я подава с ръце,но не уцелва др.играч,а пада на земята.Иска да храни всекиго като куче.Например имаме гълъб и тя му подава с ръка храна и му вика"ам"за да яде или му дава вода от чашата й  и се ядосва,че той не яде. LaughingКато се кара вика високо"аааааааааааа" и прави едни муцуни.Тя откакто е проходила не знае какво е това вървене,а само тича като дива в ъв всички посоки. LaughingВ последно време се отприщи много да говори и повтаря всяка дума която й хареса.Постоянно пита:"какой" и посочва.Много ми е смешна защото като влезем в асансьора и види лампата я посочва и аз казвам ''лампата свети",обаче тя ме разбира"цвете" и ми показва как го мирише и не мога да й обясня,че лампата не мирише. Laughing

# 429
Привет и от мен Hug
За уменията - и нашите са като на повечето. Маха за чао, дава целувка със звук Laughing, много обича кучета и котки и всички животни са бау-бау, с изключение на кравата "Мууу" и и патето "Па-па".  Като го приспивам си пее "На-на-на". Като падне и дълго време след това показва на всички, че има "Ох". Печка, ютия, преса - на всичко казва "Ох". Качва се и слиза сам от стълби, спалня, диван. Опитва се да скача с батко си по спалнята, обожава да скача на батути, не може все още да тича (практикува бързо ходене Laughing). Използва почти всички предмети по предназначение и разбира какво му се говори, изпълнява прости команди, пие от чаша, шише като му придържам да не се олее, пие от сламка. Боцка си сам с вилица и си слага в устата, с лъжица аз го храня.
За говоренето - казва "мама", "баба", "тата", "деде" като види кола, колело, казва "кола". Всичко останало е "Ъ ъ ъ" и така пита кое какво е и си иска, от каквото има нужда. Това се сещам засега Simple Smile

Бетта, благодаря за темата за мамолога Hug

Последна редакция: чт, 12 юли 2012, 18:27 от matza83

# 430
  • София
Tasha, ако Алекс не прави повечето неща като връстниците си, не знам какво да кажа за Виктор. Чак ми се струва безсмислено да изброявам, защото са малка част от нещата на другите. Единственото нещо, за което се сещам по-различно е, че от доста време се научи отраз да подава ръчичка за здраст и то защото му беше много забавно. Всъщност, ако иска научава нешата от раз, но само ако той реши и ако е забавно.

# 431
Tasha, ако Алекс не прави повечето неща като връстниците си, не знам какво да кажа за Виктор. Чак ми се струва безсмислено да изброявам, защото са малка част от нещата на другите. Единственото нещо, за което се сещам по-различно е, че от доста време се научи отраз да подава ръчичка за здраст и то защото му беше много забавно. Всъщност, ако иска научава нешата от раз, но само ако той реши и ако е забавно.

redreny всички изтъкват тук как децата им се хранят с вилица, с лъжица, ние пък не можем нито с едното нито с другото. Не проявява никакъв интерес да се храни сам и аз не го насилвам
Другото е гърнето - той хабер няма какво се прави там и също не си давам зор да го мъча.
Ами има време ще се научи  Laughing
Е да не пропусна пък да се похваля, че Алекс заспива сам отизвесто време и денем и вечер
Но не съм го учила просто така се случиха нещата от самосебе си
Тава за мен си е постижение, защото се бях побъркала да го люлям или да лежа до него докато заспя а той още стои буден

# 432
 Tasha, Алек е направил наистина голямо постижение, защото аз купнея нашия да се научи така, но кога ли?

Не може да кара кола с крака, не знае как става. Не се хран с вилица, а с лъжица и то не умело, аз помагам, той само бърка и загребва, но докато стигне до устата му е трудно понякога. Не може много други неща, но научава бързо стига да го постави за цел.

Аз от няколко дена се мъча да намаля кърменето, но с помоща на някого, я на майка ми, я на таткото. Днес обаче съм сама цял ден и не знам дали ще съм достатъчно твърда. Вчера само 3 кърмения направих през деня, за закуска, на обяд за приспиване и вечерта за приспиване. Нощтните бяха може би поне 6, но тях за сега не ги закачам.

Хубав ден от мен

# 433
  • Франция
Аз пък предпочитам да го храня аз. Като яде сам с тази лъжица се омазва целия. С два лигавника е и пак успява да се накапе Simple Smile Моят също не знае много неща да прави. То си е и до характер и до това колко му показваме разни неща. Не маха за чао, не знае къде е устата, носа, не слиза по стълби, не познава много животни, само куче котка и птичка... Просто не съм имала възможност да го науча. И гърне още не е виждал. И за прането той просто искаше да вади дрехите и се превърна в помагане. За да не ги хвърля по земята просто му казвам да ми ги подава. Аз нямам и много време да го уча на разни неща, само вечер го виждам и едвам успявам да му се нарадвам. Онзи ден само така ме изненада, като взе гъбата и започна да бърше млякото, което беше разлял Shocked

Благодаря на момичетата за идеите за млякото  Hug

# 434
Имам една новина, която ме изненада много.
Не помя дали писах и тук, че Кирил сучеше през час, което подтисна менструацията ми. Отидох при гинеколога, тако или иначе трбваше да се видим за цито на маска, оказа се, че имам бактериална вагиноза, а медикаментите за лечението й са несъвместими с кърменето!!! Сега се чудя какво да правя... Приемам съвети от вас  Praynig
Още същия ден (от вторник) започнах да намалям кърменето, за да видя дали ще ми дойде и така и стана, не се наложи да пия хапчета. Обаче резултата се оказа изненадващ за мен! Не знам сега какво да правя? Да отбивам ли? Да се цедя ли през времето на лечение и после да възобновя? Не съм мислила за спиране. Искаха само да ги намаля, че вече ми идваше в много, да не кажа прекалено!

Общи условия

Активация на акаунт