Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 223
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
Към майките който кърмиха/кърмят на поискване ( че аз предният път кърмих на 3 часа Sad, а сега съм решила да е на поискване) . Нощно време кога сменяхте памперса в началото, като се събуди бебето или след като суче? Аз мисля да спи при мен на леглото, че да ми е по-лесно, но кога да сменя памперса? Като се събуди ще е гладно и ще реве, а като се нахрани ще заспи и трябва да го събудя newsm78

pufita Ани принципно се е нааквала през ноща само 2-3 пъти,но аз сменях памперса като се събуди преди да я кърмя,защото тя заспива сучейки както всъщност и до сега  Simple Smile Не мога да си представя как ще заспи и аз пак ще почна да я бутам,за да сменя памперса  Crazy Винаги съм кърмела на поискване,тия неща в болницата на 3ч. не мога да ги възприема...

Мисля си дали да възобновя едно кърмене след това или да приключа окончателно? Вие, мами как бихте постъпили?[/b][/color]

Ако се чувстваш добре и искаш да кърмиш още,ако детенце иска и сте спокоини така мисля че няма лошо да възобновиш едното кърмене. Anduli  преди известно време го беше казала много добре!Сега да не търся къде беше поста,но щом и двамата се чувствате добре,значи всичко е наред  Hug

Лъки честито отбиване! Hug Ех кога ли и ние ще се приключим...  Simple Smile

# 451
Хайде и аз за уменията да се включа:
разбира всичко и бърбори все повече неща, като казва как правят и доста животни: мечката, прасето, кокошката, кучето, патето, и т.н. Казва мама или маму (понякога  Mr. Green), тати, баба, бебе, бати и влага точния смисъл в тях. Прави ми впечатление, че понякога успява да вмъкне и глагол - тати еуа или мама гуни. Казва как прави колата, как се върти вентилатор и че ютията не се пипа (не знам как и защо, но види ли ютията започва да казва не, не и я сочи).
За физ. умения чак не знам какво да споделя - катери се по фризера, катери се по решетките на кошарата, бяга доста добре, качва се и слиза без проблеми по мебели и стълби, прави кълбо напред  Mr. Green, танцува и куп други лудории. КАТО все по-трудно ми е да я задържа в количката.
Много обича да ми помага и да участва в разни неща. Умира от кеф да пускаме пералнята, съответно после да простираме и да ми подава дрехи и щипки. Да видим като порасне дали ще го прави  Crazy
Яде сама с ръце, пие от чашка, като много държи да е чиста докато се храни. Вероятно аз я повредих така, че все сядаме с по 10 салфетки да ядем и все се чистим нещо
За игрите - умира за книжки, и все носи нещо да показваме и обясняваме. Кубчета не реди, ама и не съм я пробвала. Язди всичко - от краката ми до възглавниците. Има си любима кукла и като се събуди започва да я търси, след което я прегръща и се хили до ушите  Mr. Green

Вероятно има и друго, но това е което се сещам сега.

# 452
Стихия..минаваш пускаш бомбата и изчезваш ...а какво може да прави Крум?

# 453
Стихия..минаваш пускаш бомбата и изчезваш ...а какво може да прави Крум?

Laughing Тя добрв, че пусна, да се раздвижи малко темата, че беше позамряло.

Днес пореден ден в който няма да кърмя,но през ноща съм  Crazy Как да го спрем това нощно кърмене идея си нямам  newsm78
Ако при вас  има проработил метод може да споделите, предложения приемам всякакви  Hug

# 454
p.atanassova, аз казах вече какъв е метода. Оставяш таткото да се оправя, ти през това време гледаш напр. романтичен филм. Ако много те гризе съвестта пий едно мартини, сайдер, бира - по избор. Така ще ти спрат терзанията, а таткото ще е наясно, че топката е в него - вече си пила алкохол, не е редно да кърмиш и лягай и си спи спокойно  Wink Ако все пак не се получи, може и да кърмиш, с ниско съдържание на алкохол са напитките, няма да е проблем  Grinning
WithinTemptation, благодаря ти. Не си решила, не си го прекратила  Wink
Tasha, и аз те чета с удоволствие  Peace

# 455
Компа ми беше счупер, от днес съм на линия, вечерта ще ви изчета и ще пиша за Крум.

# 456
Лъки, страшна си  Laughing така ми се пиива биричка или бяло вино, а за мартини съм зажадняла много!
Чакай да ти кажа само, че таткото го оставих една нощ да се оправя, ама не се оправи  Confused Малкия в тъмното ме видя, че съм на другото легло и край. Май ще се наложи да ида при мама  Mr. Green
Това обаче ще е събота, не искам да го мъча толкова много. Иначе нямам проблем през деня, не се сеща, само тази сутрин му се искаше, ама мама каза НЕ! Дано да свикне бързо  Praynig

# 457
Аз зададох въпроса не за да мога да пиша за Крум, а точно по причината която писах, искам да знам къде сме в развитието.
Благодаря на всички отговорили, за съжаление не се включиха много мами, ще чакам и още ако има желаещи.
Тези неща които ги описвате някой неща Крум може, някой не.
Оценявам развитието му като много добро според изискванията на педагози и психолози и направо е гений по сравнение с батко си:) Казвам го с чувство за хумор, но наистина като гледаш по специално дете колкото и да разбираш че то не е в норма, след време приемаш това за отправна точка.
И като съм се мъчила да го науча да си бърше устата със салфетка до като яде, и ми трябваха за това 7 години а на Крум съм казала само няколко пъти и той повтаря, естествено че ще го мисля за гений:)
Емил още му вадя сополите със помпичка щото не разбира че "духай" не означава че ще духаме свещички:) Крум сам си духа сополите, е понякога след това  бърше ръката си  в панталоните ама нищо:)
Какво умее още от по интересното newsm78 опитва се да се съблича като го помоля преди банята, събира си играчките, стреля с пистолет, та та та та (сочи показалците към някой и стреля), прави упражнения след тате. Разбира къде е два а къде е едно, познава всички животни и знае как правят, говори много, въпреки че освен мама тата (кака) и тате няма друга цяла дума, в смисъл той повтаря всичко като папагал но не може да каже цялата дума затова си избира сричка която може да изговори и я повтаря, стол- "то"  диня-"ди" пеперуда-"пе". Ну-ну ну и маха с пръст за тези на които би трябвало да се скараме, включая и него самия. Казва си Неееееееееееееее, като вдига някой боклук и го хвърля на баба мравка. Дава пет (с една ръка) и десет с две Laughing
Не може да пие със сламка, приема я като дъвкалка и това е.
Не може да кара количка, може да я бута назад ама не му харесва май.
Друго не се сещам newsm78
P.S Забравих че може да виси на лост и то доста дълго

Последна редакция: вт, 17 юли 2012, 23:42 от г-жа Стихийно бедствие

# 458
  bouquet за Крумчо  Hug

Томасито, хайде и ти сега кажи нещо интересно за уменията на Елия  Wink

Лъки, хареса ми методът ви за отбиване  Joy

Нищо готвено не искаше да яде малкият последните няколко дни, та добре, че захладня и днес прояде. 

Друго не се сещам да пиша, а и все не ми остава време напоследък.

# 459
Стихия, голям спортяга е Крум  Simple Smile
Между другото те вторите деца по-принцип са си по-напреднали от първите, когато те са били на тази възраст. Просто те попиват вече на готово и така имат възможност да се развиват още повече. Като каза за сополи, ами Кирил когато се разплаче му текват и тогава сам се е научил да ги духа, аз не съм го карала, явно го гаделичкат и се опитва да ги махне, защото после започва да бърка в носа.
Имаме напредък в отбиването, не ме преследва и си е кротък през деня, а аз си мислих, че ще са истерии, тръшкане, но добре, че не етака и когато си поиска или започва да ги галиотивам и предлагам храна. Вчера го приспах в кошарата  Sunglasses  Поставих й горното ниво, искъпах го и го сложих да легне, люшках го няколко минути и след това той заспа. Вечерта обаче си спи при нас, че с това нощно кърмене сме  Tired доста чести. Мъчат го зъби и още ги няма. На съседското дете го мъчат 2 седмици и избил един, а нас ни мъчат месеци и ги няма, това е наказание  Mr. Green

Онзи ден, когато за първи път оставих едно дневно кърмене се наложи да се изцедя изцедих 100 мл.  доста блудкава кърма, преди не ми беше такава. Сега разбрах и защо е цялата работа. Това и като препоръка за майките, които кърмят още, но не се хранят както трябва, ако имат възможност да приямат витамини е най-добре. На мен апетита ми падна много, храня се само веднъж, пия само вода и резултата.....слаба имунна система, малко лечение и спиране на кърменето. Най-малко това очаквах, но така се бях унесла в умората си, че съвсем забравих да се грижа за тези неща.

Стана ми интересно Кой кърми още? и Колко често?

Хубав ден от мен  Grinning

# 460

Томасито, хайде и ти сега кажи нещо интересно за уменията на Елия  Wink

По интересното е, че си обува и събува сама сандалите, чорапите ги нахлузва но не умее да ги вдигне добре и ходи като пипи дългото чорапче.Храни котарака, а той най-доволен защото паничката му винаги прелива от храна, чисти му  тоалетната и после из цялата къща събирам котешка тоалетна  Mr. Green
Кара тротинетката на батко си, с 1 крак побутва, но и иде малко висока и често пада, трябва да взема някаква по- малка. За колело 3-колка не съм я пробвала още.
Пие от сламка, храни се сама но доста се чисти след нея, съблича се сама, облича се сама, но не и иде да ума да ги издърпва отзад и се превива клинчето...както и предно и задно не прави разлика....за обувките също лява и дясна обувка се бъркат.
Мъчи се да връзва обувки, но неуспешно всичките ми маратонки са вързани на възел  Crossing Arms
За кое животно как прави знае 3-4 само, с говора ми се струва че поизостава, нали на 18 месеца трябва да се появят изречения от 2 думи...нр...дай сок.....но той говора така се развива когато детето се развива в 1 област се съсредоточава там и другата област остава на 2 план....При децата които има говор вече, пък са по тромави, фината моторика е по-назад...аз залагам на физическото развитие в момента, защото е вследствие на цялостното развитие физическо и психическо детето дърпа напред.
Уча я да скача от кошарата сама, от дивана, да се катери по кошарата да влезе вътре, бяга учудващо добре, да прескача препятствания бягайки. Научи се да ходи в страни и да бяга назад.
Научила се е от батко си с молив да пука балоните  Mr. Green и често вкъщи надувам 20 балона и се чуват звуци все едно е нова година пат...патт..пат....свикна вече не я е страх от спукан балон.
Това по-интересното според мен, иначе като всяка майка мога да си хваля детето, но няма смисъл според мен има доста неща на който трябва да наблегна ОЩЕ.

# 461
Здравейте мами , най-сетне да се включа и аз.
Чета ви всеки ден, но не намирам време да пиша, а за писане има много и сега провокирана от Стихията да похваля и моята хулиганка, че на 6.07 каза първото си изречение-готвех в кухнята ,тя от вън с батко си и баба й, и взе да ме вика "мама ,мама" показвам се на прозореца и я питам"кажи маме",а то милото "Мама аде дай ам-ам".Лелеее забравих какво върша и изтичах да си я похваля и нагушкам е разбира се да хапне също.  Heart Eyes Много бърбори и все повече от нещата които казва и се разбират.
Още от уменията й са повечето като на всички дечица храни се сама с ръце и лъжица, не е усвоила вилицата и мен все още ме е страх, тича качва стълби, обожава пързалки, кончето й ,колата за бутане.За пиенето от чаша Дара може още от 6-тия месец,пие и от всякакви шишета дори 2 литрово  с 50 грама вода вътре  Crazy "пише" върху почти всичко, ляга като възрастен с дистанционно в ръка и си сменя каналите, играе с кукли/вози ги в количката и периодично ги потупва ако заплачат/, може в продължение на половин час да прелиства една и съща книга/само с букви ,без картинки/,обожава да пее и танцува, броим да десет/на бебешки/, но сега като я питат на колко е години и си показва двете ръце и казва дест/десет/, това на прима виста.
Браво на Крум, разтопи ме  Hug
За кърменето искам да махна не едно кърмене ,а изцяло кърменето нощем  е почти постоянно и както и вие споделяте си мисля,че е защото и мириша на мляко и за това не ме оставя и през деня не е по добре търси ме кагато я заболят зъби, когато е разстроена, преди ядене понякога по време на хранене, ако  съм се разголила така милно си ги гушка "нана" е думата за тях и ги посочва казвайки ми нана и ги гушка и целува и най-вече заради последното и удоволствието което й носи не съм спряла.Но пък вече като чуя "дай нана" , "аде нана" и ме побиват тръпки  Blush 
Успех на бременните мами   bouquet

подстригах я след кръщенето и все още нямаме много коса

# 462
Ехееее, браво на Даричка - ама това си е едно наистина мнооого дълго изречение  Hug Сладурка е голяма   bouquet

И на Елийка браво за опитите за връзването на обувките  - и всички други постижения - ех, тази амбициозна мама Томасито   bouquet

Виждате ли колко са различни  и уникални децата ни!!! - всяко в различни посоки задълбава. Ама също така добре още на този етап прозира ролята на майката  - важно е да ги теглим напред, според индивидуалните им възможности  (е, не чак колкото Томасито Wink , но поне наполовина като нея Simple Smile ). И аз си взех някои идеи от всичко написано за уменията на вашите слънчовци.

# 463
Хайде и аз да се включа за уменията - казва няколко думички - дай, баба, дядо, тати, мама, леля, тито (чичо), па па и бау бау (всяко животно на пътя е бау бау), знае си името - цици (сиси) Simple Smile Качва и слиза по стълби, бавно и внимателно, за повечето неща всъщност е така, не се втурва през глава, оглежда, преценява и тогава прави даденото нещо, което си е наумила, чао, целувки, пет, гепи, боц, пляска, тупа си ръцете след като падне, разбира това, което й говоря, носи разни предмети, връща ги по местата като й кажа, опитва да си обува сандалите, подава ръце и крака, докато я обличам, храни си куклата със шише, после я слага да спи. Яде с вилица, пие от чаша само с моя помощ, иначе се олива, ползваме шише със сламка за водата, с лъжица не й давам да борави, за да не се цапа, аз съм луда на тая тема, даже лигавника не капем, докато ядем  Crazy След като се наяде си бърше устата и масичката на столчето за хранене, също изкривяване от мен Simple Smile Стои на седалка в тоалетната и върши работа, но само като я улуча, сама не си казва. Катери се по леглата, на масата, на секцията.. ужасТ е! Но най-много обича да се качва по пързалките и да се пързаля, голям кеф, задобрява на стълбите, отново бавно и внимателно се катери, качва се горе, сяда и се пуска, вече съм спокойна и сама да я оставям, гледам отстрани. Еми за сега това се сещам..

# 464
Сетих се нещо, което обсъждахме с едни майки в парка вчера. Понеже от събралите се моя син беше най-голям с няколко дена, а от едно друго момиченце с 2 месеца. Майка й се учудваше, че иска и се храни сам, а другата сподели, че е чела някаде, че желанието на бебето да се храни само трябва да се поощтрява, защото в един момен то вече ще загуби интерес и няма да иска до късно да се храни само и даде пример нейно близко дете на 3 години и половина не иска да се храни само, защото баба му го е хранила то да не се било цапало.

А с коя ръка се хранят вашите дечица, моя все с лявата подхваща, но може би е още рано да се определи  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт