Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 226
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Значи се включвам късно и не съм актуална вече Simple Smile Нашия цоклив маратон мина, когато му поникваха четирите кучешки зъба почти едновременно(два по два в рамките на 2 месеца)  #Crazy Обаче не беше само неспокойния сън. Беше голямото мрънкане и през деня. Все му беше криво, все едно, че му се спи и лесно се разстройваше. Сега пак си е същия.  Може да суче и по много пъти на ден, защото примерно много съм любопитна да видя какво става във форума  и го подканям да суче, че да седна Laughing . Може и да не суче, ако го забавлявам.
 Първото ми дете имаше направо свръх нужда постоянно да бъде с мен(някой близък), да ни гуши, да сме плътно до него, докато се разхожда и изследва света... даже за да хване нещо от земята, с една ръка ни държеше и се навеждаше с другата да пипне предмета. Не можеше и за пет минути да се заиграва. По-точно играе си сам, но трябва някой да седи до него (примерно може да си ръчкам в телефона, но трябва да съм седнала до него на земята) и той като ме пита нещо на бебешки, аз трябваше да реагирам на мига. Не го ли направя, идва да цока, за да ми привлече вниманието.
 Та искам да кажа, че знам какво е дете с повишени нужди от внимание, което се свързваше и с много често сучене. И понеже си знаех, че децата са си такива, Никола сега ме изненадва с това, че може дълго време да не суче, играе сам и не изисква от мен кой знае какво.
 Ето например големия ми син в парка играеше непременно с мен(или аз седя до него в пясъка примерно) до към две години някъде, може и след това да беше. Малкия от както може да сяда в пясъка, там играе съвсем сам и даже не се оглежда да види къде съм. Големия ме водеше за ръка, където иска да види нещо, Малкия хуква и ми изчезва от погледа за секунди. Няколко пъти го губя от поглед и докато го намеря, той вече отива към края на парка и аха да излезе на пътя.
 Големия не понасяше някой непознат да го пипа или заговаря и тихо ми се оплакваше :"Мамо той ми говори". Малкия тича по хората и им досажда(особено ако имат нещо за похапване)

Отплеснах се, ама веднъж съм седнала да пиша  Simple Smile

Ааа и за моженето/неможенето. Митко все не влизаше в мерките за нормалност - на сантиметри, на килограми, за количество твърда храна, за милионните кърмения на денонощие, за  отношението му към околните, за самостоятелността, за моженето да реди кубчета, да говори и прочие. Сякаш нямаше неговия характер и по книгите за детска психология  Simple Smile . В отчетната ми тема не споделях, че не може това или онова, криех и килограмите му, защото се чувствах зле, че все моето е на опашката по възможности. По тази причина няма да ви казвам Никола какво може(а той може много неща  Mr. Green ).

А агресията при Никола не е агресия. Той просто имитира. Постоянно вижда брат му и баща му как се борят. Освен това, ако батко му му посегне и той посяга. Когато се радва, най-приятно му е да тупа и с двете ръце човека, особено ако това е брат му.

Твърдите храни май не ги яде много повече от брат си на същата възраст, но докато брат му беше хръбльо, кърменето беше виновно според околните. Сега, като няма проблем с килограмите, никой не забелязва, че изядените с апетит пет хапки са само пет.

П.п. ааа, друго щях да пиша. Нали след годинката много деца може да започнат да изпитват страх да не би да бъдат изоставени, защото се осъзнават все повече като самостоятелни, отделни от майка си личности. Та за това така се държат прилепено някои(особено пък ако е в комбинация с истинско оставяне за часове или дни и ако има и някокакъв физически дискомфорт за десерт, ето ти жива ваденка). И колкото повече майката се опитва да се отлепи от него, толкова повече то се прилепва, защото усеща напрежението и се получава един омагьосан кръг. Това с големия го усетих доста силно. А как спеше самоооо  #Crazy Заспива след дъъъъъъълго приспиване и не смея да мръдна, лежа с него(тогава прочетох цели две книги и то дебели). А мръдна(не просто да стана от леглото, а ако мръдна или се завъртя), той е скочил и ревнал.

Последна редакция: нд, 08 юли 2012, 15:41 от skrech

# 406
Здравейте мами!
Да ви се похваля,че вече си имаме христианче. bishop
Кръщенето мина много добре,е не се размина плакането на Мартина,но то се очакваше. GrinningОбаче, по късно тя реши  да "плаши"попа и му вика"аба",т.е."па".Постоянно го гледаше из под вежди. Laughing
Цял ден търча и как не се умори не знам.Заспа чак в 22ч./при положение че беше недоспала/и кукна в 5,40ч/!/и заспа чак в 10,30/до тогава то не бе мрънкане,та чудо/.Днес вече май си връщаме режима ,пък да видим.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 15:33 от Ani4ka_

# 407
Започнах да давам Дентокинд и дали от него или просто се успокоиха нещата, малкия е по-спокоет. Пак си суче на всеки час, но не е раздразнен, по-спокоен, засмян. Иначе беше ужасен, а и сучеше нон стоп.

# 408
Започнах да давам Дентокинд и дали от него или просто се успокоиха нещата, малкия е по-спокоет. Пак си суче на всеки час, но не е раздразнен, по-спокоен, засмян. Иначе беше ужасен, а и сучеше нон стоп.

Дормикинд  Mr. Green за не спящи върши чудеса....пак от същата серия !

# 409
Здравейте мами!  Hug

Да честитя първо на Ani4ka_ за християнчето!  bishop Да е много здрава,щастлива и усмихната сладката Мартинка!
Честито и на Ena за отбиването и голямо БРАВО за гърнето!Супер е Ева!  smile3501
Бобо на Betta е много добър с кубчетата,Ани реди само 3 и това е  Laughing

WithinTemptation, не знам как сте там, но сигурно е същото... завиждам ти  Embarassed
По това как изглеждат парковете,че са много и чисти е същото.Разликата е,че Торонто е по-голям град.На мен също не ми се е случвало да не спре кола,за да мина независимо дали съм със или без количка...Канада е много добре устроена,със страхотна социална политика,но сме далече от близки и приятели...  Sad Винаги едното е за сметка на другото,но никога не съм съжалявала че емигрирахме  Simple Smile

Tomasito благодаря,че сподели признаците,едва ли има мама,която няма да ги прочете.Или може би трябва да благодаря на sirence ,че и е пълна пощата Grinning

Лъки благодаря ти мила!И ти си от любимите ми мами  Hug ! Може пък като си дойдем живот и здраве да заформим една срещичка с пловдивските мами   bouquet Ако все още пишем тук  Wink
Браво на Ади и Дени,виж колко са работни дечицата!
Постоянно капят ябълки от дърветата и ги събираме да не пречат на косачката. Аз съм се излегнала в един шезлонг, показвам й къде има паднали, а тя ги взима и ми ги носи. Направо си представих как ние ще си стоим с питиетата, а децата ще сервират вечерята  Laughing
А на това как сме се смели с мъжа ми,чак и той се размечта  Joy

За агресията:По принцип Ани не е агресивна,но понякога като иска нещо и не стане на нейното почва да се тръшка и да ме щипе.Обяснявам и че боли и не трябва така или не обръщам внимание с надеждата да разбере,че не може да постигне каквото иска по този начин  Simple Smile

За кърменето не давам съвети. Ще кажа какви мисли ми идват четейки постовете. То е до самия човек и до това колко дълго е кърменето. За 1,3 колкото са нашите дечица има привързване на детето към този акт и към майката, също и нужда да се успокои болка или емоция на детето. Ние като майки искаме да потушим страстите и с цената на своето неудобство им даваме това, което искат. Съществува и привързване на майката към кърменето и пак с цената на недоспиване и изтощение го правим. Въпросът е дали тежи или носи удовлетворение. Ако е първото, нормално е да се помисли и да се облекчи майката, ако е второто тогава проблем няма. За намаляване на броя кърмения май е до дете, така си мисля, докато ви чета. Едно се залисва и забравя, друго настоява... А кой какво говори по градинките си е негов проблем, не давайте ухо на такива реплики. Важното е да сте в хармония със себе си, ако я има-всичко е наред.
Peace Peace
Четох,че в БГ започвали страшни жеги  Confused От година на година става все по-топло имам чувството...

Лек и успешен ден на всички!

# 410
  • София
Привеет!

Сиренце, има ли линк към рекламата някъде в нета?

Аничка, честито християнче! Много да слушка Simple Smile

За агресията и ние да се похвалим, Теди не е агресивен, напротив много чувствителен към агресията и също си го е отнасял по площадките. Не отвръща с агресия, или стои и не реагира или заплаква (второто все по-рядко напоследък) Когато му дърпат играчка от ръцете не пуска и си отстоява позицията, но не посяга. Дано успеем да задържим така, все пак трябва да се защити (в повечето случаи схватката е с по-големи деца затова се налага да съм наблизо, но не искам да разчита само на мен. Явно трябва още малко да порасне Simple Smile

Бета, много хубава кула, браво!

Честити рожденни дни! Пропускам но не нарочно! Желая на рожденниците  здраве! Другото се постига!

Голямо гуш от нас!

# 411
WithinTemptation,Anduli ,благодаря ви за пожеланията. HugДано.
WithinTemptation,като чета как спират вашите шофьори направо ти завиждам.При нас за съжаление няма такова нещо. SadЕто днес ми се случи да преминавам на пешеходна пътека с предимство и един в  кола да ми бибитка да минавам по-бързо при положение ,че е зелено."Поздравих "на бързо майки,бащи и т.н. Mr. GreenПо голямата част от шофьорите не спират когато съм с количка,пък да не говорим без. Twisted Evil
Относно агресията,бях отговорила но имам пресен случай как Мартина не си оставя магарето в калта.Вчера бяха на разходка с баща й и били на пясъчника.Мартина си играела с играчките си и едно дете отишло и й взело лопатката.По принцип тя всичко си дава дали ще е играчка или храна няма значение,така че не реагирала,а се заиграла с друга играчка.Обаче детето без да иска или нарочно не знам я посипало с пясък по главата и Мартина като се изправила започнала да ръкомаха и да се кара на неин език/без да я удря или докосва/ и детето  се разплакало и хукнало към майка си.Явно ще е оправна без бой. Laughing
Ох ,пък днес как ме ядосаха едни родители.То бива незаинтересованост,ама чак толкова ми идва в повече. #Cussing outМартина е редовен посетител на батута за да скача и днес имаше едно детенце колкото нея там.Майката го стовари вътре,при положение че му е за 1 път и отиде да пие кафе с бащата  седнала с гръб към детето.Колко пъти щеше да падне детето да не казвам,ако не бяхме родителите които бяхме наоколо,както и жената,която е на батута.На нея й побеля косата да се тревожи данему стане нещо защото то постоянно отиваше към входа за да гледа и без малко да падне.Накрая вече искаше да си ходи и аз го хванах и чак тогава майка му дойде и пак го тикна вътре.После ние си тръгнахме и не знам развръзката.

Последна редакция: вт, 10 юли 2012, 15:07 от Ani4ka_

# 412
Сестро гледам че не си се отказала още Laughing

И преди съм се обръщала към вас с тази молба и съм много благодарна на тези които са се отзовали.
Ако сте съгласни моля ви пак да си сверим часовниците.
Какво могат децата ви?

# 413

Дормикинд  Mr. Green за не спящи върши чудеса....пак от същата серия !

Благодаря, ще се възползвам, ако някой ден батериите ми свършат  Mr. Green

Вчера бях при гинеколога си, понеже така и този месец не ми дойде. Оказа се, че понеже кърмя нон стоп и ми е спряло.
Дано успея да намаля, че да си почина, усещам се като стискан ллимон (толкова съм кисела) Горкия ми мъж, дано ме изтрае, но и дано се сети малко да помогне, че не виждам как ще намаля кърменето сама, без негова помоща!

Стихия, качва се сам по стълби, но ме е страх да го пусна сам да слиза, а иначе си може.
Може сам да се храни, но не съвършенно.
Разбира всичко и помага, ако иска разбира се! Подава ми дрехите от изпраната пералня, или като му дам мръсно и го носи пак там. Не се сещам какво още.

# 414
  • Франция
Здравейте момичета. Ето ме и мен, имам малко време сега да ви се отчета. Виждам и дискутирате актуални за възрастта въпроси.
За кърменето, ние не се кърмим през деня, само сутрин, но от известно време пие и АМ сутринта. Май вървим към отбиване. Иначе не ми се е случвало да си иска през деня и да се тръшка. Може би защото рано спрях да го кърмя през деня и вече е свикнал.

За агресията, наскоро ми казаха, че в яслата е бутал другите деца. Обяснявам му, а и лелките също обясняват, сега спря. Казаха ми, че точно сега е възратта, в която започва да се проявява и повечето имат такъв период. Някои скубели, други хапели, трети удряли  Shocked

Стихия, и аз да се включа, че са ми много интересни тези въпроси, и най-вече отговорите на другите майки  Simple Smile
Може да се качва по стълби, но не да слиза. Може да яде сам с лъжица, да се качва на леглото, дивана, да слиза, почти тича. Рита топка с един крак, хвърля я в стената, за да се удари после в главата му  ooooh! и такива неща. На мен също като п.атанасова ми помага, много обича да вади дрехи от пералнята, да ми ги подава, да ми помага да съберем играчките и т.н.
С говоренето няма много напредък. Започна да казва много нови срички, но не и думи, стоим си на мама, папа (тати), баба, бау-бау, мяу, капка (топка), бука-бука (обувки), снощи ми се стори, че каза "ла ба" (на френски-"там").  При нас е малко сложно, защото само аз му говоря на български, всички останали на фенски и с думите е малко объркано.

Аничка, тази майка не я разбирам изобщо. Изобщо не мога да си представя да съм навън със сина си и да не ми е пред очите. Още повече на батут, откъдето може да падне...Просто недоумявам.

Да ви попитам, какво мляко давате на децата ? Скоро ще ходим в България и нямам представа от марки и какво се продава там. Искам някакво на прах, за да мога да го нося на места без хладилник, но препоръчайте ми марка моля  Blush

# 415
  • София
Стихия, за сушилната за плодове, пак да питам. Не е от Метро и е на Зелмер. Мнение имаш ли? Вече две нощи ги суша черешите(разрязани на половина) по 7-8 часа и още не са готови.

Добре де, щом настоявате, ще се фукам пък - Никола може да тича. Не да ходи полутичайки, а си тича. Качва се и слиза сам от стълби най-различни(къщни, пързалкови). Катери се по катерушките за големи и бая напредва, кара кончета и коли, които се бутат с крачета(но само напред и назад, без да завива). Прави кули от кубчета(не тия за сглобяване, а равни дървени кубчета).
 Пие сам от чаша и от шише(ако е до половин литър). Храни се сам с вилица. И с лъжица може, но много отива зян и не ми допада. А с ръце си го правеше още от захранването.
 Казва: мама, тате, бате, котка, бау, мау, та'ко(татко), дадо, баба, боли, тука(когато го питаме къде боли, посочва и казва "тука"), пиш(за пишлето, не глагола), ало, Емо(Емо са всички, които не са мама, тате, бате)
 Иии, какво още да ви кажа - може да припикава цялата къща, може да къса мрежи, може да изважда сдовете от миялната и да ги разнася из дома ни, може да ми лази по нервите, може да бие с тежки предмети по телвизора, както и да ми изключва компютъра точно преди да публикувам някой пост... изобщо той умее много неща  Mr. Green

# 416
  • България моята родина
Да се включа и аз на въпроса на Стихията Сашо още не може да говори освен мама и по цял ден си говори на бебешки,но и при нас е сложно,защото познатите,с които излизаме му говорят с часове на гръцки и мисля,че това влияе също.Качва се сам по стълби,легла,дивани,пие от чаша не много добре,защото винаги,когато иска вода ме хваща за ръка и ли издава един звук като дърпа шишето и винаги иска да пие от голямо шише.Събира играчки в кутии и вече реди един по-голям конструктор.Качва се и сам на колелото вкъщи и чака някой да го вози,на уолкъра вече се научи да пуска играчки отпред на точното им място във всяка дупка.Когато яде с вилица се справя по-добре и ако е по-голямо парче захапва и го прибутва сам с вилицата в устата си.А и като кажа покажи езика трябва да си подам пръста пред устата му и тогава показва.За друго не се сещам в момента,общо взето разбира всяко нещо,което му се каже и вече започва да изпълнява.
В този ред на мисли ще отговоря и на въпроса за Агресията,когато му се спи и му се скарам за нещо или го погледна сериозно се ядосва и започва да удря още по-силно и вика,което си е крясък за да се скара на някой,имам чувството,че има характера на баща си много своенравен и не търпи никой нищо да му казва. 

# 417
  • Пловдив
Здравейте, мами!

Аничка, честита ви християнка!  Hug

По въпроса на Стихията - Дари може да ходи, да се качва по стълбите и да слиза, но като ни е хванала за ръце. Ползва гърне по предназначение. Казва си името, на колко е години, колко голяма ще стане, баба, 'айде, кака, тати, пъп и много други неща на бебешки. Като види гълъб казва "гу-гу", на кучетата вика "бау-бау".Разпознава баща си и бабите си от снимка. Може да слиза и да се качва от спалнята, дивана. Пляска с ръчички, дава целувки. Запомнила е една реклама на кукли по един от детските канали и само като я види, че почва и вика"мама", а рекламата е точно за говореща кукла, която казва "мама" Flutter Разбира всичко, което и говоря и знае имената на предметите и частите от тялото и ги посочва. Отваря и затваря матрьошки, понякога си слага нещо вътре, за да дрънка  Laughing Хваща ме за ръка и ме води в другата стая, за да ми покаже нещо  Party. Подава ми дрехите докато простирам. Погалва цветенцата / научи се да не къса листата на стайните растения  Crazy/. Качва се на уолкъра, който е като камионче и с краченца се оттласква, за да се придвижва. Сменя каналите от дистанционното или направо си включва телевизора от копчето, печката също. Изключва ми компа, когато съм седнала нещо да пиша. ТАНЦУВА!!! Много обича музика и хваща вярно ритъма Blush. Има желание да се храни сама и се справя добре с виличка. Пие вода от чашка и обикновено шише. Слага си диадема на главата или слънчеви очила и иска дори да се облича сама  CrazyТова е, за което се сещам на прима виста  Peace.

Хубава и прохладна вечер, момичета!  Sunglasses

# 418
Момичета чета внимателно постовете, ще напиша и аз нека да ви изчета всичките.

# 419
Да се включа по питането на Стихията и аз
Мисля че Алекс не прави много неща спрямо негови връсници, но все пак ще напиша това което умее
- качва се по стълби, но не може да слиза прав или без упора
- прави кула от кубчета
- като види чорапи и се мъчи да ги обува /естествено неуспешно, но знае за къде са/
- знае как прави мечката /ръмжи/, кокошката и пиленцето
- казва само мама,тата, баба и някакви си негови неща
- катери се на всякъде, даже и на масата и слиза сам
- бута се с краченца на количката на зад и на пред, не може да завива
- също може да бяга
- качва се на пързалката, но не от стълбите

Да ви попитам, какво мляко давате на децата ? Скоро ще ходим в България и нямам представа от марки и какво се продава там. Искам някакво на прах, за да мога да го нося на места без хладилник, но препоръчайте ми марка моля  Blush

Аз давам NAN 3

Общи условия

Активация на акаунт