Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 203
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
ВСД, ние купихме подобна кола за тикане (така му викам аз) Съвсем обикновенна е, няма екстри, само бибитка, като е в къщи си я тика в парка я зарязва....но преди да я купим беше рев и сълзи, че иска на другите. Има и по-големи и масивни, но до тогава, ще си хареса друга играчка, така че вземай да си играе  Peace

# 556
  • София
Здравейте момичета!

Пуфита, Кати, Маринелс, благодаря за пожеланията!

Кати, и аз съм в групата във ФБ и въпреки това не знаех, но го помислих (някак си те усетих). Странно е но е вярно. Само ще кажа, че си мъдра жена.

Вили, количката за бутане е много стабилна. Имаме една друга, но Теди харесва тази, точно като Аслан. В парка само на този модел налита. Вземи му я ако толкова я иска. Само, че по мои наблюдения ще я кара малко сега. По-късно (към 2 год.) започват истински да им се радват. И ще иска чуждите, а тази ще я карат други деца в парковете. Но какво от това Simple Smile Когато излизаме с нашата правим размяна с друго дете, то взима нашата ние неговата хихи

И аз мислех, че ще ми е трудно само 1-вата година с 2 деца, но Кати ме попари Simple Smile При все това не е причина, тези които искат 2 или 3 дечица да отлагат. Трудности има и при разлика от повече години но са от друг характер.

Искате ли анкетка?

КАК ВЪЗПИТАВАТЕ И ОБЯСНЯВАТЕ НА ДЕЦАТА СИ В ТАЗИ ВЪЗРАСТ КОЕ Е ДОБРЕ И КОЕ НЕ ДА ПРАВЯТ, ИЛИ КАК ДА СЕ ОТНАСЯТ И Т.Н.? Споделете случки, в които е било наложително да реагирате, а не да оставите детето да прави, каквото си иска!

Повечето книги и статии не дават начини за реакция, а за това кое е правилно и кое не, а ние това го знаем. Но когато нещо не е правилно, как да го коригираме в детето или в себе си - мълчание...

Това е за сега от мен.

До скоро дами!   bouquet

# 557
Сега вече да си допиша.Първо да честитя на новите и бъдещи мами ,че вчера не успях да напиша.Спокойни и папкащи бебоци ви желая!  bouquet
Anduli,благодаря мила тя на моменти е чак плашещо безстрашна,но да ми е жива и здрава.А относно умарянето,то аз се  умарям пък какво остава за тебе.Да се пазиш. Naughty
katilias, съжалявам и аз за това,преживяла съм го и знам колко е неприятно,но след като имаш сили да пишеш значи си силна и си приела положението. Hug
Пуфита,разказа ти ме връща назад и си спомних със какъв трепет всяка една от нас съобщаваше за своето малко съкровище.Честито!
VSD,и Мартина има такава количка и много си я харесва,но за сега основно за бутане отзад за дръжката.Бързо й омръзва да се вози,но винаги когато види чужда залепва за нея.Иначе братовчед й имаше такава и направо я разпиля от каране от 2 г-до 4г сериозно каране и сега е на 6г.тя му е малка и амортизирана,но понякога сяда на нея или пък вози Мартина.Така,че както са казали и други мами купувай щом има интерес.
Ще помисля за случки/относно анкетата/,че сега не мога да се сетя. Thinking
А и да кажа,че вече от 1 седмица сме без биба,но не знам да се радвам ли или не.Самото й "изхвърляне "беше много лесно.Накарах Мартина да я хвърли на кучето на морето,но не буквално ами като стана от сън и тя го направи после попита 2-3-пъти и забрави за нея.Обаче нощем като се разбуди понякога ме използва за залъгалка,което не ми харесва.Та се чудя дали първо трябваше да я отбия,пък после да махнем бибата ?Не знам ,споделете вашия опит. Hug

Последна редакция: вт, 07 авг 2012, 15:50 от Ani4ka_

# 558
Цитат
КАК ВЪЗПИТАВАТЕ И ОБЯСНЯВАТЕ НА ДЕЦАТА СИ В ТАЗИ ВЪЗРАСТ КОЕ Е ДОБРЕ И КОЕ НЕ ДА ПРАВЯТ, ИЛИ КАК ДА СЕ ОТНАСЯТ И Т.Н.?

Обяснявам и се държа с нея като с възрастен човек, така и разговарям с нея...никакви лиготии, обяснения излишни..обяснявам просто и ясно нр."това не бива да се прави защото......" т.е винаги когато забраня нещо или откажа обяснявам защо.....колко е разбрало детето е друг въпрос, но така поне родителя свиква с обясненията от рано...и на един друг етап е много по-лесно.

# 559
И аз се обяснявам, както Томасито, но понякога той решава, че сам ще се убеди. Много е относително, има дни, в които много слуша, обяснявам и той разбира, а има и в такива в които е решил да бъде провокатор. Общо взето само обяснявам и говоря, друго не правя ( има майки които шамаечета раздават, за да разбирали, че не трябвало).

# 560
Pufita, честито и от мен Simple Smile)) Много хубави мигове с малките слънца и техният татко. Бързо да ви отминават коликите и да спинкате спокойни всички. Аз искам да те попитам теб, а и Маринелс, всъщност една  позната се е насочила към Токуда. Аз знам, че тя няма голяма финансова възможност, но е решила да роди там. Та въпросът ми е какви са цените за нормално и за секцио, ако може вие майките, които сте минали по този път да споделите. Simple Smile))

# 561
Ако си с непрекъснати здравноосигурителни права -1500лв е нормално раждане и секцио+задължителни 400лв грижи за бебето и ако искаш пакет изследвания за бебето се плаща 100лв при нормално,200 при секцио Ако родиш нормално и искаш епидурална тя е 300лв,както и ако си секцио ,но искаш допълнително обезболяване с епидурална.Иначе стаите са 4ки,има лукс за 125лв на вечер,където освен теб може и друг роднина да спи при теб.Имаш котлон,вана и ...още неща бяха.

# 562
  • София
Tomasito, Petq, то и аз обяснявам, като на голям човек и точно това не знам, дали нещо влиза в главата. Самата аз съм такава, че не обичам лиготии и не използвам такива похвати. Дали не ме разбира (не буквално а морално ако ме разбирате какво искам да кажа). Когато кажа "не се прави така защото..." обяснението след защото съм сигурна, че остава там някъде и е му е ясно само, че не трябва да се прави така. Знаейки това, той пак отива там, където съм забранила и ми следи реакцията (значи е разбрал че там не му е мястото) Особено за контакти и ел. уреди съм много строга и   въпреки, че е обезопасено, ще отидем някъде, където не е и трябва да знае да не пипа независимо от всичко... Не е лесно на тази възраст да се обяснява, а друго не бих предприела т.к. съм убедена, че няма ефект (или ако има е негативен). А любопитството е по-силно от моето  НЕ...

# 563
И аз родих в Токуда - точно така е  - 1500+600, значи 2100 лв задължителни. Много съм доволна, пак бих ги дала. Няма смисьл от самостоятелна стая, в четворките си е супер.
И аз обяснявам като Томасито, но винаги с примери-сравнения от неговия опит.
Аничка, браво на Мартина за бибата - така алтруистично си я е дала на кучето, явно наистина вече няма нужда от нея  Hug

# 564
  • Sofia
виждам, че за цените вече са ти обяснили.И аз съм на мнение че за самостоятелна стая няма смисъл. Първото денонощие бях сама и ми беше скучно, друго си е да има с кои да споделиш опит, пък ако и е първо, задължително 4-ка, по-лесно се справяш като гледаш другите как кърмят Simple Smile

# 565
  • Пловдив
Темичката се раздвижи от хубавите новини  Flutter.

пуфита, честито бебче! Да е много здрав и послушен малкият Влади!   bouquet

Андули, честито и на теб! Лека бременност и здраво бебче!  Hug

# 566
И аз се обяснявам, както Томасито, но понякога той решава, че сам ще се убеди. Много е относително, има дни, в които много слуша, обяснявам и той разбира, а има и в такива в които е решил да бъде провокатор. Общо взето само обяснявам и говоря, друго не правя ( има майки които шамаечета раздават, за да разбирали, че не трябвало).
Това все едно аз съм го писала.И ето пресен пример от вчера:Мартина много обича да се разхожда права по диван,легло и т.н. аз всеки път обяснявам и се карам,че не трябва да прави така защото ще падне.Понякога ме слуша и слиза,но вчера реши да прояви своя инат и след забележка от моя страна тя ми се подсмихва и си протяга крачето във въздуха за да ми докаже,че няма да падне.Обаче в един момент загуби равновесие и падна върху всичките си играчки,колички и т.н.Аз се изправих ядосана и й обяснявам "ето видя ли като не ме чуваш какво ти говоря така става" и тя само вика"оххх" и разтрива там където се е ударила и гледа виновно,но не заплака/както би направила ако не беше проведен този разговор/.Така,че според мен много добре си разбират.
А относно шамарчетата,все още не е получавала,но много добре знае какво е.Защото понякога съм й казвала "ще ти яде дупето бой като не слушаш"и тя ми показва шамар/също ако нещо й се карам се е случвало да ми покаже/или да си пляска леко дупето сама. Laughing
Сиренце,наистина и аз се учудих че толкова лесно се отказа от бибата.
Втази връзка как успокоявате децата си като няма вече биба или гърда ?Сега е лесно ако се разбуди нощем давам да цокне и заспива,преди тиквам бибата и има същия ефект,но като ги няма? newsm78

Последна редакция: ср, 08 авг 2012, 15:43 от Ani4ka_

# 567
ехооо, не съм се разписвала от сто години.
Колко хубави новини има от последните страници  Hug Hug
Пуфита, да  ви е живо и здраво юначето.
Андули, лека бременност  preggo
Кати, браво бе човек: -11. Да пуснеш някоя снимка с малките. Какво правите зимата? (то пък една зима, де  Wink)
ВСД, върнахте ли се вече?

ние сме на вилата, уж за малко дойдохме, пък се заседяхме. Има голям двор и Марти тук се чувства прекрасно, пълна свободия, всичко изследва и не скучае. А щом той е ангажиран, аз съм доволна.
Мога да кажа, че приключихме с кърменето, за последните около 2 седмици е сукал 2 пъти.

Връщам се да чета, че много клюки съм изпуснала  Blush

# 568
Да почерпя,че днес съм рожденичка:

# 569
Андули, страхотна новина! Лека бременност ти пожелавам и да се радваш на здраво бебче!
КАК ВЪЗПИТАВАТЕ И ОБЯСНЯВАТЕ НА ДЕЦАТА СИ В ТАЗИ ВЪЗРАСТ КОЕ Е ДОБРЕ И КОЕ НЕ ДА ПРАВЯТ, ИЛИ КАК ДА СЕ ОТНАСЯТ И Т.Н.? Споделете случки, в които е било наложително да реагирате, а не да оставите детето да прави, каквото си иска!
Anduli, колкото случки, толкова и характери! Моите деца са толкова различни, че каквото "минава" при едното, няма никакъв успех при другото. Има само една прилика - каквато и линия на поведение да избереш, бъди последователна. Подробностите ги решавай в движение. Ади например ми правеше номера при хранене. Първо започваше да хвърля храната след като се нахрани, казвах си, че още е малка. Постепенно я отучих с търпение. После обаче започна да държи да се храни сама, но да е без лигавник и права на стола  Shocked Обяснявах, обяснявах, обяснявах, давах доводи близо месец защо и как трябва да бъде. Ми не я интересува - всеки път хвърля лигавника, става права и се хили. Един ден казах "край" - или ще разбере или няма да яде. Тя маха лигавника, аз се усмихвам и я питам "Нахрани ли се? Хайде да играем!" и я свалям от стола и я водя в детската стая. Тя пищи, връща се, аз слагам лигавника. Тя се ядосва и го маха, изправя се.... На третото упражнение се предаде - седна, сложих лигавника и се нахрани, без да гъкне. Оттогава не сме имали подобни бунтове.
Аз се изправих ядосана и й обяснявам "ето видя ли като не ме чуваш какво ти говоря така става" и тя само вика"оххх" и разтрива там където се е ударила и гледа виновно,но не заплака/както би направила ако не беше проведен този разговор/.
Ani4ka, без да искам да те обидя, но точно тази фраза за мен е най-противопоказната при възпитанието на детето. За такива изказвания водя постоянно битки с близките си, когато става въпрос за децата ми. Като го караш да се чувства виновно, освен че не влияе добре на самочувствието на детето, може да го "подхлъзнеш" да ти се противопоставя. Детето се е ударило, достатъчно интелигентно е според мен и само да стигне до извода, че е сгрешило. Аз лично смятам, че в този момент има нужда от любов, от утеха, а не от поучения. Във всяка ситуация се старая да показвам на децата всичките си чувства. В конкретната първо бих му показала, че съм радостна и спокойна, че нищо лошо не се е случило, че е здраво детенцето, а после, когато вече го утеша може да "сипя малко сол" или да размахам леееееко пръст  Laughing
За всички които се чудят за второ, трудното е първата година, после ще си играят заедно и ще е по-лесно Simple Smile
pufita, абсолютно подкрепям! Толкова изтощена физически и психически никога преди не се бях чувствала. Ужасно ми беше трудно като не разбирах Ади, като не можеше да си каже/покаже какво иска, а тя е бурна като лъвица като не й угодиш нещо... След първата година вече общуваме много по-пълноценно, почти всичко мога да обясня на децата, да ги убедя да си споделят играчки, да се изчакват (на люлки, пързалки), само търпение и всеотдайност са нужни. Толкова сладко си играят, прегръщат се, постоянно се търсят, пълнят ми сърцето като ги гледам. Дени точно вчера ни обясняваше как искал братче. Питаме го "ами, ако е момиченце"? А той милия каза "и на двете ще съм батко"  Laughing
Лъки, кажи, моля те - като гледам на колко е момченцето ви, при  2 год. и 11 месеца разлика, вече може ли за второ по-спокойно да се мисли?
sirence, от гледна точка на равномерното натоварване на родителите е перфектно. Докато се роди второто детенце, първото вече ще е стигнало до етапа на социализацията и няма да е така залепено до мама. Ще му е интересно с други дечица да играе. В общия случай ще е по цял ден на детска градина, ще е минало и първоначалния период на често боледуване при постъпване в такова заведение (малко е неприятно, че този период съвпада с бременността и има опасна шарка за плода, която може да прихване), така че майката ще има достатъчно време да посвети на бебето. Това, което аз не харесвам на такава по-голяма разлика е, че се "разминават" после децата. Второто тръгва на градина, когато първото вече я напуска и отива в училище. Като дойде време и второто да тръгне на училище, първото минава в друга смяна, ако няма капацитет от стаи училището - вече не е в начален курс. И някак си нямат време кога да растат заедно децата, да се научат да споделят играчки, мисли, тайни. Някак си все са в различни периоди на развитие според мен. Но психолозите препоръчват точно такава разлика  Wink
marinels, честито още веднъж! Да си жива и здрава!

Общи условия

Активация на акаунт