Слънчицето вънка грее, МАРТенчето по поляните лудее! - тема 17

• 43 193
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте и от мен!

Anduli чудесна новина!Лека бременност и здраво бебче на финала!
За възпитаването:Аз също обяснявам,старая се да давам личен пример.Като казвам не,обяснявам защо е не,разбира се в повечето случеи тя продължава да си прави каквото си иска  Simple Smile

Marinels честит рожден ден!Много здраве и успехи ти желая!

Първо започваше да хвърля храната след като се нахрани, казвах си, че още е малка. Постепенно я отучих с търпение. После обаче започна да държи да се храни сама, но да е без лигавник и права на стола  Shocked Обяснявах, обяснявах, обяснявах, давах доводи близо месец защо и как трябва да бъде. Ми не я интересува - всеки път хвърля лигавника, става права и се хили. Един ден казах "край" - или ще разбере или няма да яде. Тя маха лигавника, аз се усмихвам и я питам "Нахрани ли се? Хайде да играем!" и я свалям от стола и я водя в детската стая. Тя пищи, връща се, аз слагам лигавника. Тя се ядосва и го маха, изправя се.... На третото упражнение се предаде - седна, сложих лигавника и се нахрани, без да гъкне. Оттогава не сме имали подобни бунтове.
Лъки  точно това е и нашия проблем сега!Каквото и да и дам да яде,хапва една хапка и хвърля на земята,направо се побърквам!Как ли не обяснявах,какво ли не направих-продължава най-демонстративно да хвърля!  ooooh!
Това, което аз не харесвам на такава по-голяма разлика е, че се "разминават" после децата. Второто тръгва на градина, когато първото вече я напуска и отива в училище. Като дойде време и второто да тръгне на училище, първото минава в друга смяна, ако няма капацитет от стаи училището - вече не е в начален курс. И някак си нямат време кога да растат заедно децата, да се научат да споделят играчки, мисли, тайни. Някак си все са в различни периоди на развитие според мен. Но психолозите препоръчват точно такава разлика  Wink
Нашата разлика с брат ми е 4 години,наистина се разминавахме като малки,но на един по-късен етап всичко се подрежда  Peace

pufita ме върна към момента на раждането и първите месеци и се размечтах...

Спокойна нощ на всички!   sleepuu

# 571
  newsm51
МАРИНЕЛКАААААААААААА
Да си жива и здрава!
И все такава, каквато си си - лъчезарна, чаровна, борбена, силна, взискателна, енергична ...   bouquet

Лъки  Hug

Лилироуз   bouquet

Моето мнение: не трябва да се заплашват децата с бой, дори и никога да не се стига до него  (а това - дори един шамар - пък е абсурд за мен); не трябва и вина да им се вменява.

От около месец малкият не иска вече да се храни в столчето - и той искаше така, като Ади, правичък, а вече го приучих да седи на едно малко пластмасово столче, с лице към холната масичка, и сам си взима от всичко, което се хапва с ръчичики. За лъжица или вилица още не е готов.

Освен Ева на Ена някой друг свали ли напълно памперса (с изключение на този за следобедния и нощния сън, разбира се)?  newsm78 Аз още нищо конкретно не предприемам в тази връзка - не го виждам готов, а и себе си също. Наблюдавайки наоколо многото майки, с които контактувам, мисля, че свалянето на памперса на нашата възраст е преди всичко търпение и успех на майката.

# 572
 Освен Ева на Ена някой друг свали ли напълно памперса (с изключение на този за следобедния и нощния сън, разбира се)?  newsm78
Сиренце, ние махнахме изцяло памперса. Тя си казва през деня, а докато спи-не пишка. Peace
За разликата -мисля даже и 4 години е малка, съдейки по своите деца. Постоянно има война за играчки и родителско внимание, ревнуват и двамата...Само да прегърна единия-другия веднага започва да го бута и да пищи. Не приемат и двамата едновременно да ги гушкам. Не, че няма моменти на мир и игри, но много ревност има, много.А не съм чула Мигео или мама Веси да се оплачат от подобно нещо-каките са им 7-8 годишни.
Маринелка, и тук честитоооо! Hug

# 573
  • Варна
Честит Рожден Ден, Маринелка! Бъди винаги усмихната и позитивна, много щастлива и обичана!  bouquet

При храненето на Аслан най-хубавото от всичко е, че вече сам яде с лъжичка и виличка. С виличката малко по-трудно, защото се опитва да загребва с нея, като с лъжичката, но ще го научи и това. Най-странното е, че никога не съм го учила как да борави с лъжица, в един момент сам започна да ми я дърпа от ръката и малко по малко стана самостоятелен. Посипва се малко с храна, но това са бели тревоги Laughing Трудно му е още да загребва, но с малко помощ и това успява да направи. Нашето столче за хранене не ми харесва, ужасно го запарва, а сега, когато яде сам, го оставям само по памперс, после направо в банята. Затова мисля да го продам и да купя такова, което се монтира на голям стол, има табличка отпред, а малко по-късно ще ползвам само седалката, за да яде на общата маса. Виждам, че Аслан яде с най-голямо удоволствие когато има компания, така че от близо два месеца ядем винаги заедно, като му издърпвам стола плътно до масата, все едно е седнал заедно с нас.

За възпитателните методи всяка майка си решава. Аз съм израстнала в семейство, в което единият родител е научен, че само физически можеш да убедиш едно дете в неправотата му, а другият-само с говорене. Повече респект и даже малко страх имах към втория модел Simple Smile Бих искала за Аслан да имам същия авторитет, но това времето ще го покаже.

Ена, честито постижение! Аз се чудя дали до 2 годинка ще успея да сваля памперса на Аслан... На този етап съм се и отказала да пробвам, макар че сега е момента според мен, докато е топло...

Какви подправки давате вече на децата си? Екзотичните като къри и шафран например бихте ли давали вече?

Последна редакция: чт, 09 авг 2012, 13:21 от VSD

# 574
Лъки,няма проблем. Колкото майки толкова и действия.Аз също показах любовта си й я гушнах като я вдигнах от земята.Плюс това аз нито съм й викала или тем подобни,че да се разстрои и да се чувства много виновна.В момента ,в,който я гушнах вече беше забравила за падането.Не мисля,че съм й вменила кой знай каква вина. Peace
Сиренце,аз се шегувам като казвам на Мартина,че ще й тупкам дупето и тя го знае.Това не е заплаха и двете сме усмихнати.  Heart EyesPeace
Маринелка,Честит рожден ден!Много щастие и късмет ти желая!

# 575
Аничка  Hug
Никак не се съмнявам, че малката Мартина расте щастливо дете, като знам с каква любов и грижа я гледахте още от коремчето ти   bouquet

Само по принцип се изказвам тук, за конкретика нямам достатъчно информация, камо ли от първа ръка.

ВСД, аз чак тези по-странните и по-силни подправки не ги давам още.
Много ме размисли твоят пост (в частта за храненето), и сега ще предприема някои положителни промени - мерси   bouquet

Ена, браво на теб и на Евичка - схватливо момиченце и търпелива мама  Hug

Последна редакция: чт, 09 авг 2012, 22:43 от sirence

# 576
Лъки  точно това е и нашия проблем сега!Каквото и да и дам да яде,хапва една хапка и хвърля на земята,направо се побърквам!Как ли не обяснявах,какво ли не направих-продължава най-демонстративно да хвърля!  ooooh!
WithinTemptation, при Дени работеше друг подход и никога не съм имала проблеми. Бях му обяснила, че храната е много ценна и дори да не е гладен в момента трябва да проявява уважение към нея. Знае, че има деца, които умират от глад, показвах му снимки на гладуващи деца в Африка. Вижда това и около себе си - като ходим на разходка и купим хляб, обикновено даваме част от него на един дядо, който стои винаги на едно и също място да проси. Но при него просто трябва да дам разумен довод защо. Пробвай, може и при вас да проработи. Нашият "професор" даже вече и забележки ми прави. Понеже много обича да играе с вода и постоянно си намира поводи да отиде в банята, аз постоянно повтарям да пуска водата по-слабо. Обяснила съм му колко часа работи тати, за да плати месечната сметка за вода и знае, че колкото повече изразходва толкова повече часове тати няма да е вкъщи. И преди няколко дена стои при мен на плота в кухнята докато изплаквам едни съдове и веднага ме попари "мамо, пусни по-слабо водата и прати тати на работа"  Wink
Какви подправки давате вече на децата си? Екзотичните като къри и шафран например бихте ли давали вече?
VSD, аз много се съобразявам, но напоследък все мъжът ми готви и си слага всякакви подправки, без да се замисля. Засега не са имали оплаквания децата. А за храненето, ние отдавна се храним заедно на масата, явно не само Аслан обича компанията.
Ani4ka_, ти каквото и да правиш си права за детето си. Не съм аз тази, която да ти сочи кой е пътят. Аз разсъждавах за моите деца  Wink
Моето мнение: не трябва да се заплашват децата с бой, дори и никога да не се стига до него  (а това - дори един шамар - пък е абсурд за мен); не трябва и вина да им се вменява.
sirence, абсолютно съм съгласна, че за да има детето респект не трябва да го заплашваш с нещо, което не би направил, защото рано или късно ще те "изпробва" и ще разбере, че само си приказваш. Така че, ако не смяташ да го удариш/накажеш/лишиш от нещо или каквото и да било е безмислено да го казваш. Но всеки ден като си тръгваме от парка напр. има недоволни. Не мога да се съгласявам с всяка прищявка. А виждам, че има майки, които са решили, че трябва да убедят детето си да направи каквото и да било доброволно и изпадат в ситуации да се молят, а детето им отговаря с категоричен глас "казах НЕ". Все пак някак трябва да му покажа, че въпреки че се държат с него като с равен, на него се пада "честта" да се съобразява с изискванията и правилата на възрастните. И както сестра ми се смее "пробваш 10 минути разни техники и накрая поставяш ултиматум "или сядаш в количката и тръгваме, или няма да остане време да четем приказка" и всичко се нарежда  Laughing

# 577
Чести Рожден Ден ,Маринелс!/на патерица/С моята по- голяма сестра сте на една дата и двете си ви  Hug и ти желая да се сбъднат желанията ти , да си успешна ,щастлива и многоооо обичана            bouquet
За прическата на Дара ,не можете да ме трогнете никак, вече обмислям дали да си купя машинка да я мина пак.А това с приятелката на Таша и нехаресването на детските снимки, ми говори за ниско самочувствие и някакъв скрит в детството проблем.Не мисля , че Дара би ме съдила строго за тази ми постъпка , при все че коса и нокти растът, не съм и татуирала името си на челото й , за да ме съдите толкова строго.Давайте го по весело, животът е много кратък!
Бяхме в гръцко на море и на посещения на роднини и си изкарахме страхотно.Щом мъжа ми седейки на плажа изтърси велико умозаключение, че "децата му са много добри и леле какви деца има..''Значи всичко е минало по вода. Не ми се прибираше...мъжа още ме бъзика
Като ви чета как приключвате с кърменето и все повече се убеждавам, че при нас края е далече, мога да кажа , че сме с честотата на 6- месечно

Дааа морето е прозрачно...
За възпитателният метод аз нямам избор -мъжа ми го няма постоянно така ,че аз съм и доброто и лошото ченге ...И целувам, и се карам ,и  наказвам, нямам избор, правя грешки уча се от тях, и така- това е ритъма на живота.!
А за яденето с други хора ми то си е доказано ,че в компания се консумира повече.При нас има семейна традиция болен ,здрав в осем часа всички сядаме на масата.Като казвам всички това включва и бебетата, случвало се е Дара да е яла преди това , но със сядането започва пак все едно цял ден троха не е виждала.
Хуните беснеят ,трябва да се намеся.  Mr. Green
Бедствието тук ли е...

# 578
Прекрасна е Даричка     bouquet Марио, ако я види, веднага ще я запрегръща  хубавичко  hahaha

Ти пък, Иночкада     Hug , никой не те е "съдил толкова строго", просто и този път нещо конкретно (а именно - съвсем дружелюбно споделеното мнение на Таша)  даде повод за размисли по принцип  Peace

# 579
Сиренце или Дара -Марио , на плажа в заведение или просто на разходка си намираше някое момченце и се заиграваше с него ,следваха прегръдки ,носене на нейните играчки/за да привлече внимание/ въобще ,веселба  Mr. Green
Много бих искала и аз да ви видя на живо ,ще пиша тук ако ми се отвори прозорец да ходя на Сф може пък да се получи.
След малко отивам на невролог със съмнения за сътресение -така се ударих във вратата на колата ,да предпазя Дари и се цапардосах аз ,личната каза че с съдооросяващи ще мине дано ,че съм като дрогирана ,вчера щях да изпусна малката, аве купон   Crazy

# 580
  • София
Привет и от мен Simple Smile

Маринелкаа, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Жива и здрава бъди!!!!  bouquet

Благодаря за отговорите на анкетката ми. Очаквам и други мами да се включат.  Много е хубаво това с обясняването, но не вярвам, че има на света родител, който поне веднъж да не е излязъл извън кожата си. Това не означава да ги плашим с бой и шамари, камо ли да ги прилагаме. Строгостта на тона на гласа на мама и тати трябва да се усети. Дори и да не даде ефект, то знае, че това, което прави не се одобрява.

Лъки, права си, че при различните деца е различно. С обсъждането всеки намира нещо за себе си в историите на другите.

Аничка, нищо лошо не си казала на детето според мен. Хубаво е да знае, че родителят разбира последствията от действията по-добре. В по-късен етап това може да изгради доверие, че наистина мама иска да предупреди детето. Ако не послуша, вижда, че е била права, но това не значи, че не трябва да му се напомни това без да звучи  като поучение и не значи, че нямаме доверие в усещането и интелекта на детето.

Относно свалянето на памперса - и да не е свален не му се впрягайте. Да не пишка детето насън е въпрос на време, т.е. на физиологична готовност на пикочния мехур да не се изпразва по това време. За през деня пак е същото, ако детето е със сух памперс след разходка значи иам индикации за готовност. Не мисля да го насилвам. Това няма резултат, да не говорим, че ако не си казва е още по-трудно, а моето дете не може да ми каже и памперса е напоен обилно винаги след сън. Денем само акито контролира (това го знам със сигурност). Да се приучи по-бързо да ака, а пишкането да изостава си е ок, двете неща не вървят заедно. И полът има значение. При момчетата е по-трудно пишкането и изпускането нощем по-лесно. Всеки процедира както намери за добре, но физиологията на тези органи определя времето на приучаване и когато детето е готово - то се вижда по пампито  Peace

WthinTemptation, lilyrose, благодаря!  Hug

# 581
Маринелс, честит рожден ден на патерици, да си жива и здрава!

Ние памперса не сме го махнали, защото той не казва, нито за едното, нито за другото. От както спряхме и кърменето се промени изхождането, започна да ака много често, преди беше 2 пъти в седмицата, а сега.....дори по няколко пъти на ден. Много често сутрин щм се събуди памперса е сух, ако бързо го сложа на гърне прави всичко там, но много често се събужда и когатомахна памперса, той е направил всичко там  Shocked кога и как не знам. Надявам се когато започне да казва, да има желанието да го прави. Интересно ми е, защо момчетата се приучават по-трудно от момичетата?

Хубав ден, вън вече е по-хладно и мокро.

# 582
  • София

От както спряхме и кърменето се промени изхождането, започна да ака много често, преди беше 2 пъти в седмицата, а сега.....дори по няколко пъти на ден.

Интересно ми е, защо момчетата се приучават по-трудно от момичетата?

Хубав ден, вън вече е по-хладно и мокро.

По-трудно е пак заради физиологията на момичетата и момчетата и различното устройство на пикочо-половата система. От друга страна осъзнаването на пишкането е различно при двата пола (независимо от това, че детето-момче се развива нормално в други отношения).

А на мен ми е чудно как кърмено дете се изхожда по-рядко, а когато спре да поема кърма - толкова често. Не трябва ли да е обратно???

Времето се развали и се чудим какво  да правим. Това ми напомня за зимата... Поне като има сняг може да се излиза, а в този дъжд нослето да не си покаже човек...

До скоро от нас!

# 583
Аз си мисля, че просто усвояват всичко от кърмата (което има нужда от време) и за това се изхождат по-рядко, а когато ядът манджи те не са лесно усвоими и бързо преминават през червата и стигат до изхода, така си мисля, защото е имало такива изпражнения при нас където все едно е същото изядено, ама с миризма на...сещате се Simple Smile

# 584
За изхождането:и аз се чудя как на кърма ще ходи толкова рядко,а като спре кърменето всеки ден...Ани откакто е родена ходи по 1 или 2 пъти на ден.Въпреки,че вече кърмя много по-малко изхождането си остава същото...Мисля,че е до дете.
Anduli само аз си знам колко пъти съм излизала от кожата си.Повишавала съм тон и съм се карала,колкото и хиляди пъти да съм съжалявала за това после  Sad ...но какво да се прави,никой не е перфектен.Пък и понякога умората ми идва в повече...Все пак се старая винаги да съм спокойна!
За подправките,аз не давам екзотични или люти.
Лъки благодаря за съвета!  Hug Опитвам по различни начини,за сега без резултат,но все някога ще открия нашия  Grinning

Тук е вече под 20 градуса и съм много щастлива!Доста топло беше това лято и за съжеление в Торонто не вали толкова колкото във Ванкувър  Simple Smile Има много слънчеви дни,даже вече с нетърпение чакам есента  Wink

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 03:02 от WithinTemptation

Общи условия

Активация на акаунт