Живо и здраво бебче, да е много усмихнато, и щастливо детенце 
Относно дишането може да са ви полезни техниките, които ни казаха на курса:
1. Дишане на тактове за релаксация - прилага се по 1 път след контракция.
Представлява вдишване през носа (броите си 4 такта), задържате (броите 4 такта), издишате през устата по-продължително (броите 8 такта), вдишвате по-дълго (броите 8 такта)
2. Дишане по време на контракция - усетим ли стягане, вдишваме през носа и издишваме дълбоко, пак вдишваме и на върха на вдишването започваме често дишане - тип пуф-паф (няколко пъти), отново издишваме, вдишваме и издишваме
3. Валсово дишане за безболезнено разждане (1,2,3) - вдишаме през носа, задържаме, вдишваме, изпускаме през носа
4. Дишане стълбичка за обезболяване - Поемаме максимално въдух, изпускаме често все едно духваме няколко пъти (представете си слизане по стълбичка), издишаме силно докрая с леко издаваме на звук (изсъскване или изохкване, но не викане)
На мен лично последното ми е най-лесно и приятно. Хубаво е всеки да си намери неговия начин. Обясниха ни, че на някои жени им е по-удобно на 4 такта, други на 3, така че който, както иска. Има и картинки към тези типове дишане, но няма как да ви ги нарисувма тук. Аз се ориентирам дори само по тях. Те са със стрелки нагоре, настрани и надолу, и с различна дължина, взависимост от продължителността на вдишването и издишването. Ако искате можете да се ориентирате по описанието и да си ги нарисувате. Ако имате 4 и 8 такта в описанието на едно дишане рисувате линия 4 с размер на половина на този на лични 8, и в зависимост дали е вдишване или издишване са линии нагоре или надолу. Пуф паф е зиг-заг, а стълбичката са надолу като стълби.
) ми я донесоха и тя остана при мен целият ден. Оставят ти и писмено упътване за кърменето и винаги са на разположение, ако имаш въпроси. Вечерта я взеха за през нощта. Мисля че не е задължително, но на бебка доста й хриптеше носа и неонатоложката искаше да я наблюдава. Специално питах за стерилизацията. Казаха ми, че при положение, че детето е на естествено хранене ( и каквото и да правиш не можеш да си стерилизираш гърдите
) една стерилизация след купуването на помпата/шишето и т.н. е напълно достатъчно. От там нататък хубаво почистване с гореща вода. 
!
и без това от раждането си се шашнала достатъчно, че едно леко задремване не е фатално