Кипене на водата и температура на водата?

  • 33 112
  • 69
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
  • Мнения: 26 974
Може да се пресметне колко сол има в пастата. Разликата от теглото на пастата и сухите макарони ще е теглото на соления разтвор в пастата. Като се знае концентрацията на сол във водата по простото тройно правило може да се пресметне. За осмоза говорим при наличие на мембрана, а макароните такава нямат.
Искаш да кажеш, че в крайна сметка макароните ще станат солени колкото е солен разтвора?

# 46
  • Мнения: 4 300
Не е свързано с водата и кипенето, но ме гложди.
Преди малко сипах малко прясно мляко ( кутия, отворена преди 2-3 дни, но в срок на годност) и го сложих да се топли в МВ.  Като го извадих беше станало твърдо, като кисело мляко на вид  Shocked но миришеше на прясно. Като го изсипвах му нямаше нищо, не изглеждаше пресечено, нито миришеше необичайно.
Как се получава фокусът?

# 47
  • Пловдив
  • Мнения: 26 974
Получила си извара.

# 48
  • Мнения: 4 300
Янтре, абсолютно гладко беше, като огледало.
Случвало ми се е да се развали мляко- или още докато го изсипвам от кутията си тече едно такова, по гъсто и като пресечено, или става така след като го стопля, като на парцали и ситни топчета. Но това беше много странно.

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 26 974
Това е пак същото, пресякло се е от температурата като си го топлила. Сега  ако искаш чаша извара свари цялата кутия в тенджера на котлона, сложи сол и прецеди.

# 50
  • Мнения: 4 300
Късно е, либе, за китка Simple Smile Хвърлих го  Embarassed

# 51
  • Мнения: 5 710
Тази тема трябва да се кръсти "Приложна физика и химия" Simple Smile

# 52
  • Мнения: 2 143
а защо като изплакнеш предварително съда с вода и после налееш мляко да се свари, то тогава не загаря дъното?
За мен няма логика, но е факт. Не оставям вода на дъното, а само го изплаквам.

# 53
  • Мнения: 4 587
Може да се пресметне колко сол има в пастата. Разликата от теглото на пастата и сухите макарони ще е теглото на соления разтвор в пастата. Като се знае концентрацията на сол във водата по простото тройно правило може да се пресметне. За осмоза говорим при наличие на мембрана, а макароните такава нямат.
Искаш да кажеш, че в крайна сметка макароните ще станат солени колкото е солен разтвора?
По-малко, защото има и сухо вещество.
Ако на 2988 милилитра вода сложим 12 грама сол, ще имаме 3000гр 3% разтвор на сол.
В 3000 грама разтвор солта е 12 грама.
Ако преди готвентето на пастата макароните са били 200 грама, а след прецеждането - 1200, то те са поели
1200-200=1000 гр солен разтвор
в 3000 гр е имало 12 гр сол
в 1000                  -х гр.
 
 х=1000.12:3000=4 грама сол има в пастата

# 54
  • Пловдив
  • Мнения: 26 974
 Hug

# 55
  • Мнения: 5 710
Може да се пресметне колко сол има в пастата. Разликата от теглото на пастата и сухите макарони ще е теглото на соления разтвор в пастата. Като се знае концентрацията на сол във водата по простото тройно правило може да се пресметне. За осмоза говорим при наличие на мембрана, а макароните такава нямат.
Искаш да кажеш, че в крайна сметка макароните ще станат солени колкото е солен разтвора?
По-малко, защото има и сухо вещество.
Ако на 2988 милилитра вода сложим 12 грама сол, ще имаме 3000гр 3% разтвор на сол.
В 3000 грама разтвор солта е 12 грама.
Ако преди готвентето на пастата макароните са били 200 грама, а след прецеждането - 1200, то те са поели
1200-200=1000 гр солен разтвор
в 3000 гр е имало 12 гр сол
в 1000                  -х гр.
 
 х=1000.12:3000=4 грама сол има в пастата
Hug Hug Hug Hug Hug

# 56
  • Мнения: 1
Хммм...
Ето така /с такива теми за разговор/ са се направили първите магии и отвари... вещи в занаята и любопитни за света... дерзайте .... Laughing Laughing Laughing Laughing

# 57
# 58
  • Пловдив
  • Мнения: 26 974
Нали? Laughing Много адекватно повдигане на тема от преди година. Поне да имаше смислен въпрос.

# 59
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 143
Поне да имаше смислен въпрос.

Що е то "червисани фасове" и има ли почва боят/агресията?  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт