Кипене на водата и температура на водата?

• 33 116
  • 69
  •   1
Отговори
# 30
Аз имам и още един напълно сериозен въпрос, ако авторката няма нищо против:)
Преди време в италианската тема говорихме за слагането на сол във водата , която завираме, за да сложим в нея пастата  Twisted Evil
По принцип аз слагам на око, но  ме беше потресло едно предаване, в което препоръчваха 12гр. на литър вода, което ми се струва огромно количество сол.
Въпросът е как един макарон поема солта и всички ли 12грама ще се лепнат в/у пастата т.е какво количество ще отде в пастата, и какво ще се излее с водата.
Или пастата независимо каква е концентрацията на разтвора ще се стреми да поеме максималното количество сол, т.е е все тая дали слагаме 6 или 12 грама на литър, тя би трябвало да излиза все еднакво солена?

# 31
  • Пловдив
Това е по-сложно. Зависи какви са физико-химичните свойства на пастата. За които опасявам се не се учи.

# 32
Това е по-сложно. Зависи какви са физико-химичните свойства на пастата. За които опасявам се не се учи.

Не е толкова трудно - ако поставиш 2 еднакви макарона в 2 разтвора с различна концентрация те еднакво количество сол ли ще поемат? Т.е ще се стремят да достигнат нещо като точка на насищане ч/з предполагам нещо като обратна осмоза. Макаронът ще стане мембрана, която ще поеме сол докато може. В този смисъл, дали ще сложиш 50г. или 20 гр. или 10 гр. на литър вода не би трябвало да се отрази на солеността на макарона, а то се отразява.

# 33
Чистата вода не може да вдигне по висока температура. Затова ако налееш вода в найлонова торбичка, не може да я спукаш със запалка, защото водата поддържа температурата на торбичката от 100 градуса много под топенето на найлона. Водата кипи по силно не заради високата температура, а заради по бързата конвекция.

# 34
2pac,  сега ше взема един плик, ще го напълня с вода и ше му пална запалка и ако се омокря, мисли му!!!
Отивам.

# 35
Правил съм го много пъти с целуфанче от цигари и запалка, ама нагрявай там където е водата Mr. Green

# 36
Правил съм го много пъти с целуфанче от цигари и запалка, ама нагрявай там където е водата Mr. Green

Айде сега да ми кажеш някакъв трик за сушене на пантофи, ако обичаш, но да не са в плик и със запалка, моля.

Нагрях плика отстрани, ама имаше вода. Но усещането беше страхотно, почувствах се като втори Айнщайан, но с мокри крака.

# 37
Нагрявай от долу и само където има вода. Пък и аз току що го направих, че отдавна не бях и найлона само се опуши, но няма как да се пробие. Но пламъка докосне ли празното, веднага се топи.

# 38
  • Пловдив

Не е толкова трудно - ако поставиш 2 еднакви макарона в 2 разтвора с различна концентрация те еднакво количество сол ли ще поемат? Т.е ще се стремят да достигнат нещо като точка на насищане ч/з предполагам нещо като обратна осмоза. Макаронът ще стане мембрана, която ще поеме сол докато може. В този смисъл, дали ще сложиш 50г. или 20 гр. или 10 гр. на литър вода не би трябвало да се отрази на солеността на макарона, а то се отразява.
Нямам идея. Сама казваш, че се отразява. Не протича осмоза, нямам идея какъв е процеса. Може би дисперсия ... някакъв вид.... на солта в макарона.

# 39
По скоро натрупване на кристали. В разтвор наситен със сол, ако има някаква повърхност се образува кристализация по нея. Но осмозата е съвсем друго според мен не е това. При осмозата водните молекули преминават за разлика от другите. Тоест молекулите на Натриевия хлорид, не преминават и кристализират на повърхността може би. Но макарона пък не е ненаситен разтвор защото не разделя пространството към което водата да се стреми да премине.

# 40
viждате ли колко е тъпо, като сме зубрили, а не учили.

# 41
Леле колко интересна тема, благодаря   bouquet

А защо като се сложи дървена лъжица напряко над тенджерата спагетите не изкипяват? (с друго не съм пробвала)

# 42
Може да се пресметне колко сол има в пастата. Разликата от теглото на пастата и сухите макарони ще е теглото на соления разтвор в пастата. Като се знае концентрацията на сол във водата по простото тройно правило може да се пресметне. За осмоза говорим при наличие на мембрана, а макароните такава нямат.

# 43
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Общо взето Вълкът вече е обяснил подробно- аз само ще допълня, че като се достигне температурата на кипене на една течност, тя започва да се изпарява, а температурата на самата течност остава постоянна. Количеството приложена топлина отива за повишаване на интензитета на кинетичната енергия на молекулите и следващото от това изпарение.

# 44
Аз имам и още един напълно сериозен въпрос, ако авторката няма нищо против:)
Преди време в италианската тема говорихме за слагането на сол във водата , която завираме, за да сложим в нея пастата  Twisted Evil
По принцип аз слагам на око, но  ме беше потресло едно предаване, в което препоръчваха 12гр. на литър вода, което ми се струва огромно количество сол.
Въпросът е как един макарон поема солта и всички ли 12грама ще се лепнат в/у пастата т.е какво количество ще отде в пастата, и какво ще се излее с водата.
Или пастата независимо каква е концентрацията на разтвора ще се стреми да поеме максималното количество сол, т.е е все тая дали слагаме 6 или 12 грама на литър, тя би трябвало да излиза все еднакво солена?

Ето ти научно обоснован отговор на въпроса. Да им имам проблемите.  Mr. Green
http://www.pieternieuwland.nl/Menu_Items/Projecten/Symposium/sym … 1_Andre_Lucas.doc

Общи условия

Активация на акаунт