Кипене на водата и температура на водата?

• 33 116
  • 69
  •   1
Отговори
# 60
  • София
затова ли на морето едно твърдо сварено яйце става за по-малко минути, отколкото на по-високи места?
По принцип - затова.
Аз не съм много наясно, не разбирам защо, но съм назубрила теорията. Ако някоя добра душа ми го обясни по-достъпно, ще я номинирам за нобелова награда.
Обяснявам ти го най-просто, без да имам нужда от наградата. Значи на морското равнище приемаме, че водата завира при 100 градуса. По-нагоре налягането пада и водата почва да завира при по-малки градуси (по спомен например на Еверест завира при около 66-67). Т.е. в единият случай яйцето ще е потопено в течност с температура близка до 100 градуса, а в другия по-малко. Надявам се ме разбра. Това е и функцията на тенджерите под налягане - повишават налягането, за да се повиши температурата на кипене и от там, по-бързо да се сготви яденето, защото реално се готви в течност с по-висока температура. До 200 градуса, за каквито пита авторката,  съм сигурна, че въобще не може да стигне в домашни условия.

# 61
Всичко е обяснено добре, но на мен ми се иска да добавя още нещо.

Защо водата кипи при 100градуса, а замръзва при 0градуса? Защото така е създадена целзиевата скала. Избрали са тези опорни точки за построяването и и са разделили интервала на 100равни части. Тази скала като че ли е най-удобната.

# 62
Бе и аз готвя без капак, като се загуби капака на тенджерата... Laughing

# 63
Бе и аз готвя без капак, като се загуби капака на тенджерата... Laughing
Пънки, ти си първата домакиня, загубила капак на тенджера.

# 64
И не само един, да пукна, ако лъжа! Simple Smile

# 65
  • ride my bike...
E по-добре от това да загубиш тенджерата и да ти остане капака.

# 66
Сакън, не пуквай, Пънки. Ще ми липсваш.
Навярно хвърляш развалена манджа в контейнера и забравяш капака на контейнера. Или забравяш да го махнеш.

# 67
 GrinningКато се отворихме на тема капаци, преди 2 дни счупих любимия си капак, стъклен и с дупчица отгоре, изпускаше си пара и манджичката не тръгваше да ме търси. Sad Вече е хвърлен разделно и си проспособих 1 плоска чиния за капак, става да ви кажа, само трябва да с епипа по внимателната така... Joy Прочетох с интерес темата де, най-вече на Вълка постовете, тенкс!  bouquet

# 68
  • Пловдив
Офффф, Пънки, дете, измери си диаметъра на тенджерата и влез в Кауфланд, продават САМО капаци и си купи. Точно стъклени.

# 69
О, тенкс, Янтра, ще се възползвам от този съвет!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт