Кипене на водата и температура на водата?

  • 33 122
  • 69
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
  • Мнения: 26 980
Ако температурата е една и съща, защо като оставя нещо да се вари без капак на висока степен на котлона и се отплесна нанякъде, за отрицателно време водата е извряла, а на по-ниска степен не се изпарява така динамично? Пък може и нещо да съм се заблудила Thinking.
Заради "БЕЗ КАПАК". Като е с капак се изпарява много по-малко.

# 16
  • Мнения: 4 587
Сега сериозно - само молекули, общо взето с енергия, по-голяма от средностатистическата за молекулите в тенджерата успяват да преминат в газообразно състояние. Това означава, че общата енергия на останалите в течно състояние пада, което се компенсира от добавена енергия от плочата на котлона и така стои на постоянни градуси. Колкото повече енергия довнася котлона, толкова повече молекули преминават в газообразно състояние за единица време. но температурата на течността стои постоянна.

18 грама вода при нормални атмосферни условия се превръщат в 22.4 литра пара. Капакът пречи на тая пара да излезе бързо и това създава налягане на газа в тенджерата, съответно повишава и налягането на течността. което води до по-висока точка на кипене на манджата, т.е. сварява се по-бързо. Тоя ефект е засилен в тенджерата под налягане, там парата за да излезе от тенджерата, трябва да преодолее натиска на една тежест.

# 17
  • Мнения: 416
Ако температурата е една и съща, защо като оставя нещо да се вари без капак на висока степен на котлона и се отплесна нанякъде, за отрицателно време водата е извряла, а на по-ниска степен не се изпарява така динамично? Пък може и нещо да съм се заблудила Thinking.
Заради "БЕЗ КАПАК". Като е с капак се изпарява много по-малко.
Не, не, аз почти винаги готвя без капак. Не сравнявам варене с капак и без.

# 18
  • Мнения: 5 710
Теоретично ми е ясно, но аз като намаля котлона то спира да ври.
Нормално.
Ако не спираше да ври, след намаляне на котлона, щеше да имаш сготвено ядене и вечен двигател (а термодинамиката щеше да отиде по дяволите).  Mr. Green


а това значи ли, че манджата продължава да се готви и ще се сготви независимо дали бълбука

ПП Като сложиш капак увеличаваш и налягането, и завира по-бързо.

# 19
  • Мнения: 416
Аз не искам да слагам капак, защото съм си внушила, че така става по-вкусно и си знам вече колко вода да сложа и в готов вид каква консистенция ще получа.
Сега се сещам, че на опаковките на някои хранителни продукти пише да се вари еди колко си минути, а не е табличка при колко градуса колко време да се вари, значи наистина винаги времето на варене е едно и също. Това означава ли, че при варене без капак, на морско равнище, каквото и да правя, температурата няма да се повиши над 100 градуса?
И аз все пак мога ли някак да се ориентирам колко градуса подавам с котлона, както виждам фурната на колко градуса е нагрята, или при фурната е възможно защото е затворена система, а при котлона няма как?

# 20
  • Мнения: 5 710
трябва да ми обясните какво е завиране, кипене, варене .. защото аз съм объркана.

# 21
  • Мнения: 241
Теоретично ми е ясно, но аз като намаля котлона то спира да ври.
Нормално.
Ако не спираше да ври, след намаляне на котлона, щеше да имаш сготвено ядене и вечен двигател (а термодинамиката щеше да отиде по дяволите).  Mr. Green


а това значи ли, че манджата продължава да се готви и ще се сготви независимо дали бълбука

ПП Като сложиш капак увеличаваш и налягането, и завира по-бързо.

Бълбукането означава, че в тенджерата има определена температура (100°С), която сготвя яденето за определено време. Яденето може да се сготви и при по-ниска температура, но времето става много дълго, а резултата е несигурен (недоварено). При тенджерата под налягане, температурата е по-висока, и яденето се сготвя по-бързо. Отделно, че някои бацили преживяват по-ниските температури, та 100-те градуса си трябват.  Peace

Последна редакция: нд, 20 май 2012, 16:13 от гост22

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 26 980
Ако температурата е една и съща, защо като оставя нещо да се вари без капак на висока степен на котлона и се отплесна нанякъде, за отрицателно време водата е извряла, а на по-ниска степен не се изпарява така динамично? Пък може и нещо да съм се заблудила Thinking.
Заради "БЕЗ КАПАК". Като е с капак се изпарява много по-малко.
Не, не, аз почти винаги готвя без капак. Не сравнявам варене с капак и без.
При по-висока степен на котлона подаваш повече енергия към водата - повече молекули се изпаряват. Но температурата е постоянна.

# 23
  • Мнения: 416
Ако температурата е една и съща, защо като оставя нещо да се вари без капак на висока степен на котлона и се отплесна нанякъде, за отрицателно време водата е извряла, а на по-ниска степен не се изпарява така динамично? Пък може и нещо да съм се заблудила Thinking.
Заради "БЕЗ КАПАК". Като е с капак се изпарява много по-малко.
Не, не, аз почти винаги готвя без капак. Не сравнявам варене с капак и без.
При по-висока степен на котлона подаваш повече енергия към водата - повече молекули се изпаряват. Но температурата е постоянна.
Така го разбирам, благодаря.

# 24
  • Мнения: 4 587
Общо взето спазвай следните правила. Имам предвид за икономия на енергия.
Тенджерата да е с капак.
Тенджерата или тигана се слагат на котлон с мааалко по-малка плоча от дъното.
Котлона да е на макс докато заври, след това се намалява, колкото да не спре да ври. Това трябва да се запомни или запише за коя плоча с коя тенджера колко.
Котлона се изключва малко преди да е готово яденето. То продължава да ври, защото нагревателите са акумулилирали топлинна енергия.

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 26 980
Котлона се изключва малко преди да е готово яденето. То продължава да ври, защото нагревателите са акумулилирали топлинна енергия.
Това не важи ако си с модерните индукционни котлони, имай го предвид.

# 26
  • Мнения: 1 175
Котлона се изключва малко преди да е готово яденето. То продължава да ври, защото нагревателите са акумулилирали топлинна енергия.
Това не важи ако си с модерните индукционни котлони, имай го предвид.
Важи до известна степен и за тях, защото дори и след като изключиш котлона, самото ядене все още има много висока температура която пада сравнително бавно, така че докато самото то е още горещо, продължава да си се готви още известно време (в зависимост от това в какъв съд се намира, каква е гъстотата му и т.н.)

А термометри има всякакви, включително и малки които могат да се пъхнат в тенджера под налягане или в пълнено пиле. Вземи си един такъв и ще си отговориш на всичките въпроси.

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 26 980
Абе с индукционен не е като ония старомодните с плочи. "Известното време" при индукционния е съвсем кратко.

# 28
  • Мнения: 4 916
затова ли на морето едно твърдо сварено яйце става за по-малко минути, отколкото на по-високи места?

По принцип - затова.
Аз не съм много наясно, не разбирам защо, но съм назубрила теорията. Ако някоя добра душа ми го обясни по-достъпно, ще я номинирам за нобелова награда.

# 29
  • Мнения: 4 341
трябва да ми обясните какво е завиране, кипене, варене .. защото аз съм объркана.


Ако е било сериозно, се хващам по мои спомени  Grinning

Изпаряване - преминаване на молекулите на течностите в газообразно състояние, всяка течност има собствени пари отгоре. Някои течности по-лесно се изпаряват и се казват летливи /спирт,ацетон и т.н/
Когато налягането на парите над течността се изравни с атмосферното, тогава настъпва кипене.
Кипенето е бурно изпарение на течността от цялия й обем.
Има състояние на псевдокипене - това е малко преди кипенето, когато се виждат единични мехурчета от дъното на тенджерата.
За това когато има капак, водата по-бързо завира, защото по-бързо се достига атмосферното налягане.
От разликата в атмосф налягане е и разликата на различното варене на яйца и т.н. в различните надморски височини. Просто там равновесието между атмосферно и това на парите на течността става по-рано, при по-ниска температура.
Когато има капак над тенджерата, той е с по-студена повърхност от течността и отделените пари, кондензират по него и отново се връщат в течността, тоест загубата на количество е по-малко.


Общи условия

Активация на акаунт