Отговори
# 120
Отново тук. В търсене съм на ПЕРФЕКТНАТА шоколадова торта. Тук разбирайте, че ми трябва да сглобя торта, от различни видове шоколад, и различни видове крем. Не знам дали се изразявам хубаво. Помощ ми трябва не само с въпросните кремове ( намерих вече рецепта за шоколадов ганаш, и шоколадова глазура "fudge" ), а и как да подредя, какво ще се върже, и прочие и прочие.
Редовно правя сладкиши и прочие, но торти - не. Не знам как да опека блата, не знам рецепта за блат, нищо не знам. Искам да има бял шоколад, млечен шоколад, може с лешници, тъмен шоколад също. Моля за помощ   bouquet

бих препоръчала шоколадовара торта на ирина купенска! и преди в темата е ставало дума за нея и е просто съвършена наистина. дори и да избереш някакъв друг вариант за сглобяване, украса и дори крем, тези блатове, които ирина приготвя с прясно еспресо, са чудесни.

между другото използвам повода да споделя, че направих шоколадовия пай с дулсе де лече от блога и се получи страхотно - вкусът е идеално балансиран, изобщо не се получава прекалено сладко и пожъна голям успех сред гостите ми!
Wink

# 121
Как да разбия сметана 30%, трябва ли да е със стайна температура или може от хладилника, може ли с кристална захар или трябва пудра, кога се слага захарта, понася ли течна ванилия, моля помагайте

# 122
От хладилника. Кристалната няма да ти се разтвори бързо и може да хруска малко после. Разтвори я предварително в част от течната сметана, преди да разбиеш. Понася течна ванилия.  Peace

# 123
  • Бургас
Аз в такива случаи процедирам така 50/50- масло/олио

Майка ми също ми предложи да направя така, но кой да я слуша.  Laughing Embarassed

Тя е силна, но така трябва да си мирише - на печени орехи  Simple Smile Пробвала  съм и само с мляко, и 50/50 вода и мляко, и само с масло, и с олио и масло и какво ли не, но класиката си е най-вкусно (за мен, разбира се), с олио и вода само  Simple Smile

Мисля, че наистина си е най-добре да продължа да правя грис халвата с олио и вода,
лимоновата кора обаче противодейства на миризмата на олио.  Peace Е, един път ще пробвам и с прясно мляко, друг път ще сложа масло....... ще си намеря кое ми харесва най-добре.

Аз пък, откакто открих рецепта за грис-халва без пържене в мазнина, направо се родих.  Laughing
Ако някой реши да пробва - ето ги и продуктите :
.......

Благодаря, че сподели тази рецепта!  Heart Eyes
Много ми допадна това, че грисът не се пържи!  Peace

# 124
лимоновата кора обаче противодейства на миризмата на олио.  Peace Е, един път ще пробвам и с прясно мляко, друг път ще сложа масло....... ще си намеря кое ми харесва най-добре.

Да, разбира се, мъжът ми я харесва с мляко, като компромис приема 50/50 с мляко и вода, на мен хич не ми допада, а само с мляко изобщо не мога да я ям  Tired
Лимонови кори, кокоси, стафиди, портокали, орехи и всякакви такива изгъзици в грис-халва не приемам  Stop Laughing

# 125
Благодаря Блонди, вече я разбих, не ми стана много твърда, че ме достраша да не прекаля с разбиването. Дали може да стане твърда като сняг, за млечната сметана говоря?

# 126
  • София
Имам въпросче:

Правих за първи път солени мъфини по тази рецепта:

http://life.dir.bg/news.php?id=11106781

Използвах хартиени кошнички, които за сладки мъфини се държат добре и лесно се отделят,

но в този случай хартиената кошничка при отделянето задържа цял слой от мъфина,

защо е така? Изчаках да изстинат, не съм ги отделяла горещи.

Нещо бъркам ли?

# 127
Благодаря Блонди, вече я разбих, не ми стана много твърда, че ме достраша да не прекаля с разбиването. Дали може да стане твърда като сняг, за млечната сметана говоря?

Ами виж, по принцип за хубава твърда сметана е добре да е 40 или най-малкото 35 процента, 30 вече идва по-рехава  Crazy Но снегът от белтъците става винаги по-твърд  Peace

Алфа Бета, или е от рецептата (сиренцето най-вече) или не са изпечени добре отдолу и отстрани. Белички ли са ти или червеникави там?

# 128
  • Бургас
* 1/2 пакетче прясна мая....с какво количество суха мая може да се замени?  Rolling Eyes

* Как да си направя шприц от найлонов плик?  Praynig

# 129
  • София

Алфа Бета, или е от рецептата (сиренцето най-вече) или не са изпечени добре отдолу и отстрани. Белички ли са ти или червеникави там?
Добре са опечени и са много вкусни, кафяви са отвсякъде.
Сиренето е натрошено, а не на кубчета. Дали залепва от сиренето?  newsm78

# 130
  • София
* 1/2 пакетче прясна мая....с какво количество суха мая може да се замени?  Rolling Eyes

1/2 пакетче жива мая е 21 гр. и е за 500 г. брашно.
Ако 1 пак. суха мая е също за 500 г. брашно, значи го заменяш с 1 пак. суха мая.

По-назад някой беше писал съотношения, но не ги помня, разрови се назад.

# 131
Според мен е от сиренцето, да. Поне на мен така са ми залепвали мъфини със сирене. Сладките - не  Simple Smile

# 132
  • София
Според мен е от сиренцето, да. Поне на мен така са ми залепвали мъфини със сирене. Сладките - не  Simple Smile
Мерси Блонди, поне вече знам причината.
Ще си запиша в тефтера за солените да не ползвам кошнички.

# 133
  • Бургас
1/2 пакетче жива мая е 21 гр. и е за 500 г. брашно.
Ако 1 пак. суха мая е също за 500 г. брашно, значи го заменяш с 1 пак. суха мая.

Благодаря ти много!   bouquet
Преди малко се разрових и видях, че: 21гр. прясна мая = 7гр. суха мая.  Peace

# 134
Внимавай, че млечната се пресича.Ако се разбие много.
От личен опит говоря.

Общи условия

Активация на акаунт