Какви са вашите проблеми с детските градини?

• 29 798
  • 271
  •   1
Отговори
# 210
Тези, които реват против излизането общо взето са същите, които държат и децата да не бъдат подлагани на чист въздух чрез отваряне на прозорци, защото от персонала нарочно го правели, за да разболяват дечицата.
А за кой лекар праща децата при всякакви метео-условия навън - нашият любим педиатър го прави. Вчера в най-голямата шляпатавица ни предписа излизане за разходки от по 15-тина минутки, за да требим болестта и за помогнем на спазмите. Когато времето не го позволява, препоръката му е на всеки час да проветряваме помещението за по поне 10 минутки.
И да - наша грижа е да подсигуряваме на децата достатъчно разходки и време навън. Хубаво е и родители и госпожи да играят в един отбор също така.
Между другото, дневния режим на децата не позволява чак толкова много свободно време. Поне при нас и при избраните допълнителни занимания. До 10 имат "уроци", към 10:30 им започват танците или часовете по музика. Случва се в 4 от дните от седмицата. И за половин час може и да стане някакво излизане. Обаче при най-малките поне 10 (повече са обаче) минути се губят в обличане/обуване/събуване/събличане. Така ефектът от излизането на чист въздух става малко спорен.  Peace   

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 08:52 от рони

# 211
  • пак там
А какво пречи във времето "игри по интереси" децата да се извеждат навън? В края на краищата, през пролетно-летно-есенния сезон нали именно това се случва? Както казах, родителите могат да заявят отказ от излизане навън и лелката да ги наблюдава през това време. Така и госпожите ще обличат по-малко деца. А относно разболяването - опитът ми говори, че дете, което излиза по-често навън се разболява много по-рядко, отколкото такова, затворено по цял ден в едно помещение с 30 други евентуални "бацилоносители". Колкото и често да се проветрява помещението.

Явно и аз съм смешна и заядлива. Но смятам, че е редно детето да излезе навън през зимата преди обяд, а не в 7 сутринта или 7 вечерта. Някак си по-разумно ми се струва. Трудно ми е да си представя каква игра точно ще падне в парка в тъмницата.  Ама може пък и да бъркам  Mr. Green

Иначе аз към учителките в градината на моя син нямам други забележки - тази ми е единствената.

# 212
.....
Ако живееш на 10 мин от градината какво пречи да си правиш разходката сутрин и следобед?!
.... Който иска разходка , би трябвало да може да отдели 20 мин дневно за детето си.
П.П-За разходките на моето дете не мислете, аз проблемите си ги решавам сама, не разчитам на учителките в ДГ.
Е, ти смяташ ли, че говорим за 10 минути разходка? Това е несериозно.  Tired
Защо не ми отговаряш кога си разхождаш детето сутрин? Аз не те питам, защото съм загрижена за разходките на твоето дете, а за да споделиш твоя опит - дали го правиш в 7:30 или в 8 ч. сутринта.  Laughing

Макар, че в градината на моя син /1 група/ ги извеждаха до края на октомври по 2 пъти на ден.

Ти сигурна ли си, че в първа група на сина ти са ги извеждали по 2 пъти на ден?! Да не си се объркала нещо, нали не могат да се обуват и обличат сами, нали са супер натоварени!  Joy
Защото това се бие с всичките ти гръмки и "логични" обяснения, които изписа до момента, за да оправдаеш нежеланието и/или мързела на персонала да извежда навън децата.

# 213
Сигурна съм, да.
А ти правиш ли разлика между маратонка с лепки и ботуш с връзки  и яке с шал, шапка и ръкавици?
Дали ти се струва еднакво трудоемко?

П.П- Аман от недоволни и вечно прави хора. Учителките- мързеливи, градините- лошо уредени.
Преди да критикуваме е хубаво да се замислим защо, аджеба, се случва това. Ама не, друго си е друг да ти е крив.

# 214
А какво пречи във времето "игри по интереси" децата да се извеждат навън?
Е, и аз това питам нашите учителки! А те неизменно ми отговарят, че дневната им програма е толкова натоварена, че няма време за навън. Но не е баш така.  
Няма ден дъщеря ми да не сподели, че са имали време за игра, винаги намират такова, по-често следобед след 16 ч. Е, вместо да висят затворени вътре с играчките, могат да са на двора...

Елена, почти всяка сутрин съм свидетел как в нашата втора група абсолютно всички деца се обличат и обуват сами.  Simple Smile Защо всяка сутрин - ами защото са във филиал, който се намира срещу централата през една улица. Всяка сутрин някои деца отиват в централата я на плуване, я на танци, я цялата група на театър и т.н. Тоест всеки божи ден им се налага да се обличат и обуват поне по веднъж, за да излязат навън и да пресекат улицата. Тези дейности явно не притесняват никой родител, нито затрудняват персонала - обикновено лелята ги завежда до отсрещната сграда, докато учителката остава с групата "у дома".
Та на въпроса ти - няма значение разликата в сезонното облекло, за която ми говориш, има значение единствено желанието и готовността на персонала.  Peace
На всичкото отгоре, нашата група в момента наброява само 22 деца списъчен състав, а посещават средно по 10 на ден. 10 деца, които се обличат и обуват съвсем сами + 1 учителка + 1 леля = съвсем нормално натоварено ежедневие.

ПП. Нали не си мислиш, че ти си правата, а аз - недоволната.  Laughing
Хайде кажи в колко часа сутрин си разхождаш детето, моля те!

# 215
Първо- моят син е първа група и абсолютно всяка сутрин/ следобед гледам каква борба е с обличането и обуването на вратата. За втора група казах вече, че този проблем би трябвало да отпадне.
Второ- Не твърдя, че съм на 100% права, но не мисля, че и крайните мнения, че учителките са мързеливи са меродавни.
Да, може да има мързеливи, но много от тях са всеотдайни и с желание работят с децата.
Аз свършвам работа рано, така, че в 4 си взимам детето и успяваме да си правим разходка.
Но виждам и много неработещи майки, които водят децата си в 8.30 и ги взимат в 5.30 пък после мрънкат, че в градината не ги извеждат. Те самите не правят и минимално усилие , защо тогава трябва да очакват чудеса от учителките?

Друго, което ми прави впечатление, безработни майки или такива с баби/дядовци на разположение си водят болни децата на градина. За жалост ,  в масовия случай промяната трябва да започне от родителя, защото и там много куца.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 12:47 от Анонимен

# 216
спора който водите за мен е несъществен .
познавам майка на тризнаци , която си има баба за помощник и пак ми е споделяла , че обличане - събличане отнема много време , та затова и разходките се правят не чак толкова често , колкото при другите деца . моето дете също не е особено сръчно .
госпожите биха могли да бъдат подканяни да извеждат децата по-често , но да се води чак пък толкова яростна битка за това е пресилено , според мен .
и съм свидетел как особено нахъсани родители , гневно протестиращи срещу тези , които пращат децата си болни в ДГ  ,правят абсолютно същото в ситуации , в които това им изнася . естествено на думи винаги си имат желязно оправдание , което разбира се , ги отличава от онези безотговорните .

по-напред , някои майка бяха споделили за лошо отношение към техните деца , което води по един или друг начин до проблеми с ходенето до тоалетна .
ето това е страшно и заслужава търсене на отговорност - всякаква -морална , етическа , административна ...
понеже очевидно подлагат моето дете на психически тормоз , категорично мога да кажа , че това е наистина сериозен проблем . а ми се струва ,че системата е така устроена , че госпожите се чувстват недосегаеми , още повече че разчитат на подкрепата на родители , чиито деца са успели да се вградят , "водят се " лесно и съответно се чувстват добре .

# 217
  • пак там
Елена, моят син също е първа група. Всяка вечер се облича сам на вратата. Да, отнема му 5 минути цялото занятие, помагам му единствено за шала обаче. Постарала съм се облеклото, с което го изпращам на градина, да е максимално пригодено за неговите възможности - ботушите са му с лепки, якето - с голям леко затварящ се цип И лепки, шапката - без връзки. Като гледам - повечето деца от нашата градина са по същия начин. Тоест за максимум 10 минути при добра организация могат да облекат всички деца. Хайде, 15. Събличането отнема по-малко време. Дори за половин час да ги изкарат - пак ще е от полза за децата.

И да, ти свършваш работа рано, но като цяло си изключение от правилото, затова не си мерило за средностатистическия родител. В нашата градина между 17,30 и 18,00 часа настава тъпканица - повечето родители тогава успяват да се доберат до градината. А има и такива, които свършват работа в 18,00 часа. Кога предлагаш да си разходят детето, м?

А болните деца са друга тема. Но и там виновни са и родители, и персонал. Донякъде разбирам и родителите, които няма на кого да оставят болните си деца, въпреки че съм им бясна в повечето случаи. Но ако здравният филтър сутрин си вършеше работата качествено - до голяма степен щеше да елиминира "бацилоносителите", а и да ограничи, макар и насила, желанието на родителите да водят децата си болни. Това в общия случай, хипотетично.

Но пък ако каляването на децата чрез ежедневни игри на открито беше практика - сигурна съм, че и броят на болните деца нямаше да е толкова голям.

Малко лирична изцепка - преди време живеехме в Русия, в доста северната й част. Та понеже градината беше до училището ми, всеки ден ги виждахме дребните навън (там температура -20 се смяташе за нормална). Не ги извеждаха единствено, ако снегът преминеше във виелица (е, то и понятието им за виелица е малко по-различно от нашето) или ако температурите паднеха под -30 и няколко, вече не помня колко. Факт - децата се разболяваха значително по-рядко.

Оска, всеки гледа от своята камбанария, нали знаеш?  Wink Права си, че тормозът върху детето е огромен проблем. В подобен случай, повярвай ми, няма да си трая. При това няма да пускам жалби до инспекторати и тънъ, а ще отида директно в полицията и ще дам въпросната персона директно на съд. Или ще предприема други крути мерки, в зависимост от обстоятелствата.

Но към момента от такъв проблем не мога да се оплача, слава Богу, затова се оплаквам от проблемите, с които съм се сблъскала и които също смятам за немаловажни.  Peace

# 218
  • в здрача
Аз пък друго си мисля. Зимата само докато изчакам дъщеря ми, която не е от най-бързите да се събуе, съблече якето, шала, шапката, ръкавиците, да си обуе обувките за вътре, да си сложи якето и обувките по местата, макар аз самата да съм си съблякла връхната дреха и вече усещам, че се изпотявам и след това като изляза от вън определено ми е некомфортно и ако здравния филтър гледаше моето гърло щеше да ме изпраща в къщи редовно. Постоянно си ходех сополива на работа и с леки болки в гърлото, които туширах всяка вечер с големи порции чесън и люти чушки.
Та представям си как започва едно излизане през зимата. Започват децата да се обличат, едно си сложило якето, другото обувките за навън и накрая всички спретнати и чакащи Соня /името е произволно/ да си размени обувките, защото ги е обула на обратно /случая е действителен от понеделник, че се забавих докато плащах таксата, та се наложи и да се разминавам с групата от 32 деца, успях да ги преброя, докато чаках и аз Соня да си размени обувките, че да изляза след тях/. Та през това време децата се изпотяват, защото са с якетата, а в антрето е топличко, а госпожата няма как да тръгне с част от тях, трябва да се движат в група, а всички знаем какво става когато изпотени деца излязат вън на студа. Е, ако е често предполагам на втората година повечето ще са свикнали, а другите ... тях кучета ги яли, стига да не е точно нашето, че ще вдигнем вой до небето. И нека не се сравняваме със северните страни, там студа е далеч по различен. Предпочитам да съм там на вън при -20, отколкото тук при -10, влажността играе огромна роля.

Зимата за излизането на вън си се грижа аз. И не ме притеснява, че е на лампа, защото работното ми време приключва в 18 ч. До градината се ходи пеша всяка сутрин и вечер по 15 минути. Вечер се отбиваме и на близката детска площадка  за половин час стига да не вали. Тя няма нищо против да се люлее и докато вали, но на мен ми е некомфортно.

А програмата на децата трябва да е изнесена на таблото по часове. Иначе ако ги питаме тях - те само играят.

# 219
  • пак там
А какъв е проблемът едната (госпожа или лелка) да застане навън, другата да помага в обличането и да пуска навън готовите деца, където ги чака първата?

Както и да е, когато нещо не искаш да става, ще намериш хиляди извинения.

# 220
Mоя син е в ЧДГ излизат всеки ден. Без времето когато вали. Миналата седмица ги извели , заваляло и ги прибрали. След 30 минути спряло да вали и пак ги облекли и ги извели. Честно казано се зачудих на ентусиазма на учителката. 15 деца са в група обличат ги леля и учителка а друга уителка ги чака на двора. Това което е готово го изпращат навън за да не се изпоти.
Та се чудя как някой хора си представят една леля с една уителка да облече и обуе 30 деца за да ги изведе. Аз лично не бих се наела. Моето дете се обува и облича само и го пращам с дрехи с които сам да може да се справя. И пак се тутка по 15 минути.

# 221
  • в здрача
В нашата градина на 1 група има 2 учителки, които се въртят, т.е. са в различни смени и по 1 лелка за 2 групи, т.е. за свободното време за излизане /след 16 следобед/ лелката е заета, защото трябва да раздигне масите и на 2-те групи и няма как да участва в обличането/събличането на децата, следователно остава само учителката, т.е. един-единствен човек който не само трябва да помогне на 30 деца да се обуят, облекат, но и да ги организира, да ги строи и очите му да са 4 за да не стане междувременно някоя беля. Винаги са ни предупреждавали за толкова години, че първа група не излиза навън докато не свикне с порядките и реда в градината и времето е индивидуално за всяка група. Такова правило нямаше единствено в селската градина, където групата бе една-единствена от 24 деца за деца от 2 до 6 години и новите деца рядко през годините са били повече от 5-6, а разполагаше с 2 учителки, 1 лелка и директор, голям двор от който няма как някой да се "изсули" незабелязано и тоалетни до входа на градината. Там излизаха всекидневно и ми се извиняваха, че разбираш ли ги извеждат стига да не вали.

# 222
А какъв е проблемът едната (госпожа или лелка) да застане навън, другата да помага в обличането и да пуска навън готовите деца, където ги чака първата?

Както и да е, когато нещо не искаш да става, ще намериш хиляди извинения.

Точно така.  Peace

Tsv, ако приемем разсъжденията ти относно децата от 1-ва група, не може да се приложи същата логика за 2-ра група и по-големите, които се обличат и обуват самостоятелно, нали! Учителката и лелята на практика не правят нищо, само наблюдават и подканят децата да побързат. Ако някое поиска помощ, тогава се включват. Значи само търпението на персонала се иска.
Освен това, както вече писах, далеч не всички групи и не всеки ден са по 30 деца. В нашата група са макс. по 15. С персонал от двама възрастни. Примерът на Hope for Two за практиката в ЧДГ е красноречив - всичко може, стига да има желание.

А програмата на децата трябва да е изнесена на таблото по часове. Иначе ако ги питаме тях - те само играят.
Моята дъщеря не е такава. Казва си всичко, което е правила през деня, заниманията, храната, играта - всичко.

Освен това, не разбирам защо обърнахте проблема в дискусия "за" и "против" извеждането навън на децата от градината.
Значи няма разписано правило в никоя детска градина децата да не се извеждат навън.  Naughty
Не се опитвайте да изкарате тази порочна практика, че всъщност е полезна за здравето на децата и за спокойствието на учителките.  Mr. Green

# 223
  • в здрача
Аз говорех именно за първа група. За 3-те градини от които имам опит навсякъде в първа група излизането е ставало чак на пролет.
Да, в дъжд и в сняг не ги извеждат, то и как ли да играят като са мокри или затрупани пързалките, но аз лично нямам проблем с това. Макар малката да не е в първа група вече зимата ходи с космонавт от 2 части - панталон и яке, а панталона не може сама да си го натика в ботушите или да го извади отгоре, а в градината е с поличка, която се облича всяка сутрин и съблича всяка вечер и далеч не е единствената госпожица с такова облекло. Е, с поличката ли да излезе? А като я намокри и оцапа? За моето дете това е голям проблем, защото е невероятна чистница и всяко петно се изживява като края на света.
Няма разписано правило да не се извеждат. Има правила при каква температура да се извеждат, за спазването на които отговаря сестрата, не госпожите. Госпожите, при които са и са били моите деца предпочитат да са навън, че имат по-малко работа, колкото и на нас да ни се струва обратното.  Laughing

# 224
Нашите са в ясла, доста добре се справят с обличане, събличане, обуване и събуване сами, но не са самостоятелни в това отношение. Учат ги в яслата, видимо е.
Извеждат ги от пролетта до към края на октомври, като лятот даже н еги обуват с обувките, а са по пантофки.

За мен основен проблем е ниската хигиена - не мият ръчичките на децата под течаща вода със сапун, най-много с мокри кърпички, но и това малко ме съмнява, че е реодвно.
Друг много оважен момент е, че ги оставят разгащени и никой не ги загащва. И не - не са се разгащили по време на играта, защото потниците са достатъчно дълги (устояват на катерене по катерушки, премятане и пр.).

Общи условия

Активация на акаунт