Какви са вашите проблеми с детските градини?

• 29 838
  • 271
  •   1
Отговори
# 150
Изобщо въпросът е друг - КАКВО прави 2годишно дете в градината?!?!? При нас  мога да кажа, че е много строго - приемат детето само при три навършени години, на другия ден след рожденния ден. Точка. За големия ми син попитах и помолих да го вземат на 15 септември, роден е на 22 септември, да започне с другите деца с тържество - казаха ми да го доведа на тържеството, но на градина ще тръгне на 23.
При нас е разрешено дете да тръгне на градина и преди 3г., ако навършва 3г. през същата година. Обаче, както казах в друга тема, това е много лоша практика, защото голяма част от тези по-малките деца просто са малки и не могат да се обслужват сами, да се хранят и да ходят до тоалетна сами, и други неща също. И се получава така, че госпожите и лелките се грижат за тези  по-малките, а големите трябва постоянно да с есъобразяват с това. А все пак говорим за градина, не за ясла.

# 151
Оф... сигурно никъде не съм споменала , че малкия е на ясла, не е заедно с големите деца, но не е ли навсякъде така- да има групи от малки - от две до 4 години и група от по -големи деца- от 4 до 6 или 7  години ? Както и да е, аз не съм много навътре в нещата, предположих,че щом детската градина е целодневна детска ГРАДИНА , значи ще ме разберете , че иде реч ,че щом е на две ,значи е в ясленската група  Embarassed Съжалявам ако съм заблудила някой и същевременно подразних доста хора с изискванията си  Peace

# 152
  • Mars Hotel
При нас няма такива разлики. Всички деца в групата на дъщеря ми са набор 2008, с изключение на 4, които са родени до февруари 2009.

# 153
При нас няма такива разлики. Всички деца в групата на дъщеря ми са набор 2008, с изключение на 4, които са родени до февруари 2009.
В смисъл,че всички деца са заедно ли ? То и при нас миналата година всички бяха на куп,но от тази година ги разделиха, което смятам за по-добро,защото все пак големите имат едни интереси, малките -съвсем различни и ... Пък и както споменаха по-горе, за малките се искат повече грижи и някак си, не е удобно спрямо големите .

# 154
  • Пловдив
При нас, говоря за гр. Сопот и всичките му три детски заведения - две ОДЗ и едно ЦДГ (толкоз са, голям град, голямо нещо Simple Smile ). Децата в яслите ги приемат обикновено на една година до 3г. Не мога да твърдя с точност какви са порядките в яслените групи, защото моите деца не са ходили на ясла. Но в детските градини много се стараят децата в една група да са набори, от една година. И от яслените групи изписват при навършване на 3г. Няма 4ри годишни.

# 155
Това малка разлика ли е? Над 1г. разлика при 3 годишни деца си е огромна разлика според мен. Дори интересите на децата са напълно различни, на 2.6-7г. и на 3.9г. например.

# 156
  • Mars Hotel
В смисъл,че всички деца са заедно ли ? То и при нас миналата година всички бяха на куп,но от тази година ги разделиха, което смятам за по-добро,защото все пак големите имат едни интереси, малките -съвсем различни и ... Пък и както споменаха по-горе, за малките се искат повече грижи и някак си, не е удобно спрямо големите .

Имам предвид, че с групата са само набори. Разликата от 4-годишни до 6-годишни е огромна и никак не е редно да са заедно.

Янтра, не знам някъде да събират деца само с 3-4 месеца разлика.  По-малко от година разлика много трудно може да се осигури, особено в градини, където битката за места е жестока.

# 157
  • Пловдив
Набори -  родени в една година. Не говоря за 3-4 месеца разлика.

# 158
  • Mars Hotel
Аз това казах - децата в групата на дъщеря ми са набори.  Simple Smile

П.С. Янтра, извинявай. Погрешно съм видяла, че постът на Nikolina78 е твой. Затова се обърнах към теб.

# 159
А има ли други случаи на незавършени санирания и ремонти на общински детски градини с пари по европейски програми, и незавършени именно под предтекст "няма пари"?!?
как се процедира в тези случаи когато децата не могат да започнат нормална учебна дейност, да не говорим,че моят син е на 5 год. и за него е дори задължително по закон....Как се процедира когато директорката и общината едва ли не "извиват ръцете на родителите" и ние-родителите трябва да ходим да работим-чистим ,боядисваме, купуваме и поставяме ламинат,купуваме боя, защото нямало пари и нямало кой друг, а и в противен случаи децата ни няма да тръгнат на градина дори и до декември месец?
Нямам нищо против да помогнем с труд, обаче някак си не е честно,да са осигурени пари за ремонт по разни програми, а в крайна сметка нищо да не е свършено като хората-течащи тръби,скапана дограма, лющеща се боя  имазилка - кой трябва да следи кое как  е свършено и защо не са стигнали подсигурените пари,при положение,че дограмата е скапана и от най-евтините например....
 Взимаме си отпуск,чудим се как да си съчетаем графици,работа,за да си гледаме децата у дома и прочие...а не е ясно до кога

# 160
А има ли други случаи на незавършени санирания и ремонти на общински детски градини с пари по европейски програми, и незавършени именно под предтекст "няма пари"?!?
как се процедира в тези случаи когато децата не могат да започнат нормална учебна дейност, да не говорим,че моят син е на 5 год. и за него е дори задължително по закон....Как се процедира когато директорката и общината едва ли не "извиват ръцете на родителите" и ние-родителите трябва да ходим да работим-чистим ,боядисваме, купуваме и поставяме ламинат,купуваме боя, защото нямало пари и нямало кой друг, а и в противен случаи децата ни няма да тръгнат на градина дори и до декември месец?
Нямам нищо против да помогнем с труд, обаче някак си не е честно,да са осигурени пари за ремонт по разни програми, а в крайна сметка нищо да не е свършено като хората-течащи тръби,скапана дограма, лющеща се боя  имазилка - кой трябва да следи кое как  е свършено и защо не са стигнали подсигурените пари,при положение,че дограмата е скапана и от най-евтините например....
 Взимаме си отпуск,чудим се как да си съчетаем графици,работа,за да си гледаме децата у дома и прочие...а не е ясно до кога
Ти за саниране на градината ли говориш, или за ремонт?
По европейските програми само се санира, т.е. слага се нова дограма и термоизолация, най-много да се сложи и отопление. Това с ламинатите, тръбите и т.н. неща не са саниране, а са ремонт и не се включва в програмите по ЕС, там вече общината трябва да дава парите или вие родителите да си правите сами ремонтите.
Много хора бъркат думите саниране и ремонт, а разлика има и то голяма.

# 161
основно говоря за саниране....но във връзка с него възниква и въпроса за ремонт,защото работниците, извършващи санирането,не са пазили нищо в градината- изпотрошени маси, ползвани като магарета,стъпвано  е по мивки, тоалетни1легълца и прочие....заради подмяна на дограмите са разкъртени цели стени, около прозорците ,избити врати,паднали мазилки,разкъсани тапети.....и естествено фирмите си измиват ръцете с това,което вие казвате,че тяхна работа е само дограмата,винтилите на радиаторите и външната санировка

# 162
основно говоря за саниране....но във връзка с него възниква и въпроса за ремонт,защото работниците, извършващи санирането,не са пазили нищо в градината- изпотрошени маси, ползвани като магарета,стъпвано  е по мивки, тоалетни1легълца и прочие....заради подмяна на дограмите са разкъртени цели стени, около прозорците ,избити врати,паднали мазилки,разкъсани тапети.....и естествено фирмите си измиват ръцете с това,което вие казвате,че тяхна работа е само дограмата,винтилите на радиаторите и външната санировка
Разбирам, но след като при вас не е планиран ремонт, а само саниране, не виждам кой друг освен родителите могат да направят ремонта. Фирмите са наети само за санирането, не е тяхно задължение да ремонтират градината вътре. Реално те не си измиват ръцете, защото са наети само за това. При нас беше подобно положението, санираха и после събирахме пари за довършването на ремонтите вътре, дори персонала сам боядиса и обнови помещенията.

# 163
  • пак там
Моят син тази година тръгна на ДГ и е в смесена група - 3-5 годишни. Общо взето от това, което виждам, и това, което той споделя, - притесненията ми са абсолютно безпочвени. Обръщат внимание както на най-малките, така и на най-големите. Големите помагат на малките. Всяка група от по 5 деца (разделени са условно на същите групи, като в обикновените ДГ) си има своя програма и си върви по нея. През останалото време заниманията им са общи.

Така че за мен този вариант работи. НО! Говорим за деца на възраст от 3 до 5 годишни, някак разликата не се усеща особено. На 2 години той все още си беше бебе, и едва ли щеше да стане нещо разумно от оставянето му в компанията на 4-годишни, там разликата е огромна.

# 164
здравейте !
по въпроса със санирането и ремонтите не мога да се включа , но по предишната тема има какво да споделя .

синът ми е набор 2009 , кандидатстването , беше през пролетта , за прием от септември .
в първите работни дни на септември се явихме и директорката ни даде кратък срок да доведем детето в градината . никой не спомена , че трябва да е навършил 3 години , при това аз ирично отбелязах , че той в настоящия момент е на 2 години и 9 месеца .
и аз ще кажа браво на децата ,които на такава възраст умеят да се обслужват самостоятелно !
но , моето дете не е сред тях - т.е. има умения ,но все още се нуждае от помощ . колкото и да работим с него по проблема , той е назад почти с година от децата родени примерно януари или февруари .
това е положението - засега госпожите помрънкват и призовават в къщи да се упражняваме , макар ,че и без техния призив аз правя всичко възможно . просто все-още му липсва достатъчно сръчност .

Общи условия

Активация на акаунт