Какви са вашите проблеми с детските градини?

• 29 839
  • 271
  •   1
Отговори
# 165
  • На земята
Здравейте!
 Оска, ние сме в същото положение. Детето ми е на 3год. и 4 мес. и е в група с 4-годишни, като има още 4 деца на неговата възраст. Той е малко своенравен и дори да може да направи нещо, просто не иска. Може да се храни сам, но гребва по 2-3 лъжици и дотук. За обуването се справя горе-долу, но му липсва търпение. Госпожите в градината ми се сърдят, че само той не искал да се обслужва. Той ходи 2-ра седмица, мисля, че не е свикнал и дори прави напук някои неща. Незнам как да постъпя, защото ми идва в повече като го взема да изливат тирада отгоре ми, сякаш мога да го принудя да прави нещо. Много съм разочарована. Сигурна съм, че ще свикне, ще започне и сам, стига да са малко по-търпеливи. Опитвам да обясня с добро, но ако се наложи ще обърна и другата страница. Кажете как се справяте в такива случаи? Редно ли е да бъда по-твърда?
 И другото е, че никой не реши за нужно да ме информира, че детето ми ще е с по-големи. Живея в малък град с доста градини и имаше как да потърся място другаде.

# 166
Искам да попитам по запознатите майки , ако след устна забележка към сестрата и разговор с директорката за проблема ,отношнието към детето е още по брутално , как е редно да постъпя?Да уточня - детето е в яслена група.И има ли наредба която да забранява лелката да има роднинска връзка с едно от децата в групата?

# 167
Искам да попитам по запознатите майки , ако след устна забележка към сестрата и разговор с директорката за проблема ,отношнието към детето е още по брутално , как е редно да постъпя?Да уточня - детето е в яслена група.И има ли наредба която да забранява лелката да има роднинска връзка с едно от децата в групата?

Входирай писмена жалба до директора. Ако нищо не предприеме - жалба до Закрила на детето и съответната община. Само за общината трябва да уточниш към кой ресорен зам.кмет и дирекция трябва да пишеш. И до всички институции, за които се сетиш освен тези.

Няма забрана за второто, което питаш.

# 168
Каквото и да си говорим, определено има разлика дали детето е родено в началото на годината или в края.Моето е родено на 27 декември и е най-малкото в групата.Ако трябва да го сравня с приятелчето, което е родено през юли, намирам голяма разлика, може би заради това, че е то е ходило на ясли не знам, но моето чак сега започна да се ошлайфа в говоренето и да му се разбира какво казва.Може да се храни сама, но се улива, освен това към този момент не умее да се облича сама, но събличането е друга работа, особено като си е наумила, че не иска да бъде с определени дрехи/обувки.
Напълно подкрепям казаното от Оска.

# 169
tzifff , как така твоят е с по-големи? Като 3-годишен би трябвало да е в първа група, как се е оказал във втора група с 4-годишните? И как така никой не те е информирал?! Поискай да го преместят при наборът му! Той ще се научи да се обслужва, дай му време. Според мен не е редно да го притискат и да го напрягат, само защото е по-малък от останалите и с то с голяма разлика, той не е виновен за тази ситуация и не би трябвало да обира негативите от нея.
Не трябва да бъдеш по-твърда с детето, за да удовлетвориш претенциите на персонала. Трябва да бъдеш по-твърда с персонала, настоявай да се отнасят с него търпеливо и да не го притискат. Не може и не трябва да имат изисквания към 3-годишно дете същите като към 4-годишните!  Rolling Eyes

# 170
tzifff ,
защото ми идва в повече като го взема да изливат тирада отгоре ми
тъкмо тези думи бих казала и аз .
уливал се като се хранел ?! е , да ама той се храни сам м.б. още от както беше на годинка . значи какво - ми явно не е сръчно детето , да взема да го натупам за това ,ли ?!

за обличането - мъчи се горкото . криво-ляво справя се , но отнема много време . там няма кой да го чака , решават ,че никак не може .
обаче точно вчера направиха забележка за нещо , което вече ми дойде определено в повече .
не си играел с другите , само тичал и обикалял около тях и издавал някакви звуци . въпросните звуци са едно мило мъркане и ги издава винаги когато иска да покаже ,че някой му е приятен и го харесва .  що за психар трябва да е човек ,за да наказва дете за това ,че изразява доброжелателност и радост?!

няма да изпадам в повече подробности . общо взето картинката е ясна .
при нас има и друго усложнение , което предвиждах още като кандидатствахме . Емил беше в самостоятелна ясла , а сега е в ОДЗ - т.е. влиза в колектив от деца , стиковани вече поне година две , за които мястото , а и госпожите са познати .
често чувам подмятания , колко добре възпитани са "техните" деца , как добре си свършили работата госпожите в яслената група и т.н.
външните , като моето , очевидно им създават проблеми .
питах вече веднъж на какъв принцип са разпределени децата в двете 1-ви групи . не ми отговориха . за мен е по-логично да бяха сложили новите заедно в една група , за да имат равен старт , така да се каже .
май ще повдигна отново този въпрос .

изобщо ,като четох назад ...... колко пъти ги извеждат , гледат ли ТВ .....това на този етап не ме вълнува толкова . знам ,че ситуацията в държавните градини е сложна - липса на средства , много деца и т.н. , но ми се ще госпожите да имат по-индивидуален подход към децата , поне в 1-ва група .

ogor4ena , незнам какъв е вашият проблем , но подкрепям всяка мярка , ако е в защита на детето .

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 17:54 от oska

# 171
Мили момичета, ако имате възможност и желание посъветвайте ме и мен какво да направя
Ogor4ena, бори се, не ги оставяй на мира, ако не се лъжа можеш и в общината на ул. " Московска " да подадеш жалба. Нашият случай е сходен и отдавна вече превъзмогнах фазата на огорчение, вече съм на етап " невъзможност за повече търпение " и ако посмеят дори един-единствен път да се отнесат грубо с детето ми не отговарям и не гарантирам за поведението си. Никой няма право да тормози по какъвто и да е начин децата ни ! Има си закони, наредби, да се образоват малко им кажи.

# 172
  • На земята
tzifff , как така твоят е с по-големи? Като 3-годишен би трябвало да е в първа група, как се е оказал във втора група с 4-годишните? И как така никой не те е информирал?! Поискай да го преместят при наборът му!   Rolling Eyes
Впоследствие ми беше обяснено, че няма места при неговия набор, и понеже сме отишли късно едва ли не трябва да благодаря, че са го взели.
 За по-твърда имах предвид с персонала. Повтаря ми се многократно да му говоря. Чудно ми е какви са тия педагози?! Аз ли трябва да ги уча какво е държанието на тригодишното дете. Имам баба, която е била дългогодишен директор на детска градина и тя е изумена. Решихме да изчакаме малко и ако не се променят нещата, да разговаряме сериозно с директорката.

# 173
  • София
Ехо, да споделя и аз нашия проблем. Традиционен, но много неприятен.

Детето ми вече втора седмица посещава ясла по 1/2 ден и плаче през цялото време. Пробвах да й говоря (още преди да тръгне даже), да я води тати и пр., но рев, рев, рев. Лелите не искат да я оставя за цял ден, докато не свикне, щяла да събужда децата. На мен също ми е много мъчно, но вече трябваше да съм се върнала на работа.

Какво ще ме посъветвате? Да настоявам ли все пак да я пробват за цял ден или да й дам още време? Още една седмица мога да отделя, но от следващата вече ще ми е голям проблем. Гледам да наваксвам с работа до обед и от вкъщи, но не е пълноценно, не мога да очаквам шефът ми да проявява разбиране до безкрайност.

Ще се радвам, ако споделите опит и с други дечица, при които адаптацията е минала трудно.

# 174
Най-добре да и дадеш време, но доколкото разбирам не можеш да разчиташ на баби и дядовци ? А да ги помолиш да проявят малко повече търпение и старание да я адаптират пробвала ли си, макар,че знам колко се стараят повечето....имах приятелка със същия случай и дълго настояваха да я взима наобяд. Като крайна мярка и казах да им каже, още със завеждането, че няма начин да я вземе, дали е пробвала не знам, но тогава може би ще се постараят повече. Почасово да си наемете детегледачка освен, но трябва да е позната или препоръчана от сигурни хора, защото може да се окаже и по-лошо за детето. Нека баща и поговори с тях, в тези случаи персоналът е доста по-сдържан и толерантен Wink
Момичета, аз искам да ви питам за друго, много " татовско " , несправедливо нещо според мен. Задължават децата строго как точно да си вземат довиждане с госпожите, струва ми се удобен начин да принудиш едно дете, въпреки, че не се е чувствало добре през деня да се подчини официално и да демонстрира уважение. При всички случаи не е ли по-важно децата да си вземат довиждане по начин, който им идва отвътре, едва ли който и да е родител ще остави детето си да не каже " довиждане ". Но защо трябва от децата да се изисква да декламират една и съща фраза, че и задължително да казват " всичко най-хубаво Ви пожелавам ! " ???? Според мен, ако детето е било несправедливо навиквано през деня или обиждано по какъвто и да е начин, заставянето му, при това пред родител да декламира хубави пожелания ще го травмира повече и накара дори да не споделя какво се е случило през деня, тоест, ще го приеме за нещо нормално щом пред родителя дори го карат да декламира. Няколко пъти вече повдигнах въпроса за тази задължителна плеяда, беше ми отговорено с удобно извърнат настрани поглед " Имаме си стереотип на поведение !!! ", имат си начин да им се демонстрира волю или неволю уважение просто ! Вие как мислите, не е ли нарушаване на правата и правото на избор на едно дете само да избере думите, с които да си вземе довиждане ?

# 175
Няколко пъти вече повдигнах въпроса за тази задължителна плеяда, беше ми отговорено с удобно извърнат настрани поглед " Имаме си стереотип на поведение !!! ", имат си начин да им се демонстрира волю или неволю уважение просто ! Вие как мислите, не е ли нарушаване на правата и правото на избор на едно дете само да избере думите, с които да си вземе довиждане ?

Според мен не влизай в тези дребни битки, съсредоточи усилията си върху големите, доколкото разбирам от предните постове имате по-голям проблем, въпреки че не ми стана ясно точно какъв. Иначе лесно можеш да им кажеш, че ти пък искаш за довиждане учителките да ти се покланят, щото и ти си имаш стереотип на поведение. Децата се съмнявам да приемат този натрапен начин за довиждане като теб.

# 176
Wild poppy, за другия проблем, който бях споделила кое точно не разбра, написала си го бях съвсем ясно - детето ми , без какъвто и да е повод, и дори според думите на персонала " най-кротко и изпълнително в групата " периодично е навиквано и индиректно тормозено от едната " госпожа ". Доказателство за това, че без никаква детето ми е търпяло грубости е и фактът, че винаги, когато попитам как е минал денят ми се отговаря, че са нямали никакви проблеми, че винаги е добро и кротко дете. Разбира се прекрасно с повечето деца, тъй че наистина е добро и кротко дете, но като ме няма в градината изглежда става внезапно буйно Wink Както и да е, вече предупредих многократно, че следващия ми ход ще е официална жалба....а може и неофициален тупаник, ако детето ми още веднъж ми сподели, че са се отнесли без причина грубо с него. И не, хич не ми дреме, че е възможно отново форумните моралистки да ме обвинят, че не показвам различно възпитание, когато става дума за дете, при това несправедливо тормозено, че и моето си, мога да бъда много, ама много невъзпитана, меко казано.
Децата не знам колко навътре приемат това, че ги заставят да декламират, че и пожелания дори, но определено не изглеждат сияещи, че дори и усмихнати докато рецитират, често са подръпвани за брадичката по време на рецитацията с думите " погледни ме в очите !!!, " гледай ме в очите !!! ", скапаняшки ритуал, който освен нагъл не почива и на никакво правно основание, да ме прощават за острия тон, но не си падам безропотно подчиняваща се овчица.
Иначе лесно можеш да им кажеш, че ти пък искаш за довиждане учителките да ти се покланят, щото и ти си имаш стереотип на поведение.
  Grinning Това ми хареса, като нищо ще го предложа Mr. Green Най-малкото струва си да се видят погледите, с които ще го посрещнат Mr. Green

# 177
  • София
Мили момичета, ако имате възможност и желание посъветвайте ме и мен какво да направя
Ogor4ena, бори се, не ги оставяй на мира, ако не се лъжа можеш и в общината на ул. " Московска " да подадеш жалба. Нашият случай е сходен и отдавна вече превъзмогнах фазата на огорчение, вече съм на етап " невъзможност за повече търпение " и ако посмеят дори един-единствен път да се отнесат грубо с детето ми не отговарям и не гарантирам за поведението си. Никой няма право да тормози по какъвто и да е начин децата ни ! Има си закони, наредби, да се образоват малко им кажи.
отваря ми се общия форум

# 178
Катюнгелче, доколкото разбирам пуснала си тема, а после е била изтрита.
От постовете ти в тази тема не разбирам напълно какъв е проблема с детето ти в детската градина. Че не харесваш въпросната госпожа разбрах, от описанието ти личи, че тя е авторитарна. Примерът с глупавия ритуал за довиждане е красноречив. Но ако това е нещото, което те тормози най-много, то и аз мисля като wild poppy, че не трябва да се занимаваш с такива дребнавости.  Peace
Кажи защо според теб детето ти е периодично навиквано и системно тормозено индиректно от въпросната госпожа? Какво може тя да има против дъщеря ти, като сама ти е казала, че детето е най-кроткото и изпълнително в групата? Губи ми се мотива на госпожата.

# 179
Bandi, по съвет на майки, някои минали през същите перипетии, помолих да изтрият темата ми.
Little wingels, бях го написала, от каква глупост тръгна всичко, но като се замисля тя и с много други деца си позволява грубости, тъй че за мен си е хронична....криза, да не използвам по-грозна дума. Ще ти пиша на лични, макар вече, честно казано да не ми се преповтаря " историята ", която, с малко повече разбиране и без излишна помпозност изобщо нямаше да съществува.
И това със задължителния ритуал може да е дребнавост, но ако накара дори за ден някое дете да се затвори в себе си и да не сподели какво го е обидило през деня , то тогава не е дребнавост, а и кому са нужни излишни дребнавости ?  Никога не бих възпитавала детето си да не каже " довиждане ", но защо да рецитира като войник ежедневно ? Това е детска градина, а не казарма в крайна сметка.

Последна редакция: вт, 16 окт 2012, 16:45 от катюнгелче

Общи условия

Активация на акаунт