Земетресение

• 187 443
  • 3 989
  •   1
Отговори
# 2 370
  • София
Цитат
Доколкото разбирам повечето щети при по-новите сгради са от паднали мазилки, плочки, настилки, а това според мен се дължи по-скоро на некачествени довършителни работи, отколкото на някакви сериозни пропуски в проектиране и изпълнение на грубия строеж - при тях контролът според мен си е на нивото, което е нужно. За всеки етап се подписват актове, а и конструкторите си следят изпълнението, и са на обекта при всяко наливане на бетон, защото ако се случи нещо тях ще търсят първо. Но от довършителните се пестят пари, като се наемат не особено квалифицирани работници, за да им се плаща по-малко та затова падат мазилки и плочки.
Та ако ти е нужна информация за това кой е строил - питай съседите (все има някой който е купил от строителя) или в съответната община, а може и в ДАГ (зависи кой е издал разрешението за строеж). От там ще те насочат към строителя, който трябва да има архив на цялата строителна документация и не би трябвало да има проблем да ти се даде копие от проектите, а ти ако имаш конкретни съмнения може да си потърсиш експертно мнение от второ лице. Но и това струва пари
Благодаря ти, дано да си права наистина и да са работили качествено. По принцип сградата е малка и всички са роднини - обезщетени собственици на имота, знаят кой е строил и има кого да питам. Ние сме под наем при един от тези собственици, той също се надявам да има информация. Не сме си правили труд да се интересуваме, но ако имахме намерение да купуваме, задължително щяхме да питаме. Радостното е, че освен в едно малко ъгълче в хола, другаде няма обелена мазилка, нито има напукване някъде по стените. Дано това да говори за качествено строителство  Peace

# 2 371
  • На острова
Не зная това дали сте го чели вече, но мисля, че дава отговори на много въпроси.
http://www.dnevnik.bg/intervju/2012/05/23/1833577_prof_nikolai_m … samo_zatihvashti/

Дано го прочетат повече хора!  Peace
Мерси, че сподели това интервю  Peace

И аз благодаря!
Тъкмо разправям на майка ми, че човекът ми е много симпатичен и благ и отдолу в мненията чета:
"Лъчезарен човек е тоя Милошев. Само като го видя и ми става едно такова спокойно...."  Simple Smile

# 2 372
  • София
  Помислете малко, при толкова много последващи и утихващи земетресения, значи,че се освобождава натрупаното напрежение и няма как да има пак много силно,поне там, щом напрежението не се трупа, а се освобождава.Статията много ми хареса!

# 2 373
  • София
6 мин никой не е писал, значи вс е наред

# 2 374
  • 1st floor
Тайна, и аз така мислех, но гледам в Аляска - уж доста на брой малки , пък накрая днес ги разтърси едно по-голямо 4,7... ooooh! Явно всяка земетръсна зона /както каза някой от сеизмолозите/ реагира по свой си начин...Надявам се , нашата да реагира по нашенски  Mr. Green и леко да си изпуска парата , без нови големи трусове...

# 2 375
  • София
Ето ви снимка на "вулканична" Витоша, така изглежда всеки път,когато е валяло  Grinning 
LaughingМай сме в един блок,и пред нас е същата гледка Wink

# 2 376
НеПоКоРнА, Проф. Николай Милошев в споменатото вече интервю го обясни:

Винаги ли първият трус е най-силен, както се случи сега?

- Два са възможните механизми основно. При първия има така нареченият форшок – или предвестник на земетресението – то е по-слабо и след него се реализира действителното такова с максимална сила. Такъв е случилият се трус в Италия. Другият вариант е по-характерен за нашите ширини – първо друсва силното земетресение и след това са затихващите афтършоци.

Много хора се притесняват дали това, което друсна първия път, не е някакъв предвестник. Но обикновено разстоянието във времето между форшока и силния трус е в рамките на няколко часа. Не може да се счита, че ще има един трус и след това ще минат дни и седмици до истинския силен трус. Спокойно можем да смятаме, че единственото, което ни очаква са само затихващи трусове.

И аз благодаря за статията.

# 2 377
  • Sofia
Много страховито изглеждаше следобед Витоша Shocked ,точно като при вулкан...а и днес масово в пресата пишеше за това как Витоша можела да се задейства от този или друг по-мощен трус...

# 2 378
Някой случайно да знае как се казва филмът, който едно време излъчваха в Гражданска защита?
Помня, че първо имаше земетресение, после стана пожар, накрая и вода ги заля. Филмът беше много поучителен.

# 2 379
Аз пък да споделя, че се изкъпах. След труса в Лозенец нямаше топла вода и чак днес я пуснаха, ама ме беше страх да влизам в банята. Престраших се...но всяко потропване на вратата на душ кабината беше ужасно. Моят бързал да хване мача и влезна у нас като торпедо, което ме и довърши.  Laughing
Равносметката за мен след труса е:
1 кг долу- хич не ми се ядеше и ядох само череши
чист въздух - комшиите под мен се въздържаха да пафкат по терасите, явно ги беше шубе
тишина - комшийките не си подвикваха от терасите...
В общи линии само позитиви...

# 2 380
  • Sofia
 Laughing и аз съм свалила около 1,5 кг. от неспане,стрес и неядене... Rolling Eyes

# 2 381
Аз пък да споделя, че се изкъпах. След труса в Лозенец нямаше топла вода и чак днес я пуснаха, ама ме беше страх да влизам в банята. Престраших се...но всяко потропване на вратата на душ кабината беше ужасно.

ooooh! Шегуваш се, моля те, шегуваш се newsm50 Whistling Joy

# 2 382
Аз пък да споделя, че се изкъпах. След труса в Лозенец нямаше топла вода и чак днес я пуснаха, ама ме беше страх да влизам в банята. Престраших се...но всяко потропване на вратата на душ кабината беше ужасно. Моят бързал да хване мача и влезна у нас като торпедо, което ме и довърши.  Laughing
Равносметката за мен след труса е:
1 кг долу- хич не ми се ядеше и ядох само череши
чист въздух - комшиите под мен се въздържаха да пафкат по терасите, явно ги беше шубе
тишина - комшийките не си подвикваха от терасите...

Laughing

# 2 383
  • out of space
Не мога да повярвам какви сте шубета.
Надявам се никога да не се случи да заседна с някоя от вас в асансьора.  Crazy

# 2 384
Значи, викаш по-често да стават Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт