Земетресение

• 187 460
  • 3 989
  •   1
Отговори
# 2 355
Не зная това дали сте го чели вече, но мисля, че дава отговори на много въпроси.
http://www.dnevnik.bg/intervju/2012/05/23/1833577_prof_nikolai_m … samo_zatihvashti/

# 2 356
искам да попитам, тъй като мъж ми твърди, че разликата между степените на рихтер не е една единица, а повече. ще се опитам да обясня - разликата между 6 и 6.1 не е малко, а двойно, а после 6.2 е двойно на 6.1. надявам се, да се разбра. нямам време да ровя, струва ми се странно, но може и да има право.
Ъ?  newsm78 #Crazy Нищо не разбрах... моля някой по-осведомен да поясни!
Аз поне го разбирам, че ако 6,1 се усеща по някакъв начин, то 6,2 с усеща два пъти по-силно, а 6,3 три пъти.А не, че 6,2 е съвсем малко по силно от 6,1.Поне така схванах, но дали.......

Мисля, че по-голям магнитуд с 0,1 е точно определена част от цялата сила, независимо от това дали е 2,2, или 8,5. Просто при по-силните земетресения тази точно определена част представлява по-голямо число.
примерно: ако приемем, че при магнитуд 2,2  отделената енергията е 158 J то при 2,3 е 199 J, докато при земетресение 8 М енергията ще е 100 000 000 J, а при 8,1 ще  е 125 892 541,2 J.
* това са само примерни цифри  

# 2 357
  • Бургас
Не зная това дали сте го чели вече, но мисля, че дава отговори на много въпроси.
http://www.dnevnik.bg/intervju/2012/05/23/1833577_prof_nikolai_m … samo_zatihvashti/

Дано го прочетат повече хора!  Peace
Мерси, че сподели това интервю  Peace

# 2 358
  • Linz
В Япония преди час е имало 6,1. Тия хора ако психясваха като нас, досега всички да са луди Crazy

# 2 359
В Япония преди час е имало 6,1. Тия хора ако психясваха като нас, досега всички да са луди Crazy
За тях е нещо нормално,а при нас нали установихме,че всичко е конспирация да ни затрият  Laughing

# 2 360
  • София
В Япония всичко е строено и е съобразено със засилената сеизмична активност на района. Не можем да сравняваме с тукашното строителство. Там това е почти ежедневие от хилядолетия, затова са строили съобразно с тези условия. Хората там са по-спокойни, защото са свикнали и се чувстват по-сигурни, преживели са стотици и хиляди подобни трусове.

# 2 361
  • Linz
Не си обяснявам цялата тази паника само със строителството.

# 2 362
Мисля че точно това отговаря за нас от Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник :

V   - Сравнително силни  -  Усещат се на открито -   Мазилката се напуква; леките мебели се местят; висящите предмети се клатят  -  геологически ефект няма
Видях, че в един от сеизмологичните сайтове на земетресението с 5.9 му даваха  VIII степен от скалата на Медведев и сие.

# 2 363
  • София
Е аз не знам другите защо се паникьосват, знам, защо аз съм притеснена. При мен е свързано предимно със строителството. Живея в нова сграда на 4-5 години е и не знам нищо за начина, по който е построена. Не знам коя е била строителната фирма и колко съвестно са си гледали задачите. Все се говори негативно за новите сгради и че е строено през пръсти. Ако съм сигурна, че всичко е правено както трябва и че ще издържи по-силен трус изобщо няма да се притеснявам и няма да ми хрумва да излизам навън. Бих предпочела да си стоя вътре, защото ще се чувствам в по-голяма безопасност.

# 2 364
  • София

не разбира се, но едно е да те друсва през някой др ден, друго 1 път на няколко години, а така силно 1-2 пъти в живота.... те японците едно, че са свикнали, второ, че са и подготвени, в смисъл да там си има и целенасочени  обучения за заметресенията, видовете им, рекции и т.н....
Тук 3 дни не може да си изясним трябва или не да заставаме под касата на врата, трябва или не да излизаме и т.н.

# 2 365
  • София
Е аз не знам другите защо се паникьосват, знам, защо аз съм притеснена. При мен е свързано предимно със строителството. Живея в нова сграда на 4-5 години е и не знам нищо за начина, по който е построена. Не знам коя е била строителната фирма и колко съвестно са си гледали задачите. Все се говори негативно за новите сгради и че е строено през пръсти. Ако съм сигурна, че всичко е правено както трябва и че ще издържи по-силен трус изобщо няма да се притеснявам и няма да ми хрумва да излизам навън. Бих предпочела да си стоя вътре, защото ще се чувствам в по-голяма безопасност.

Вярно е това, постоянно задаваните въпроси: "А ще издържи ли или няма?!" подлудяват хората. Отиваш, влизаш в една квартира и надали ще разбереш точно за какво става дума Naughty

# 2 366
  • sf
направо ви завиждам,че може да си позволите да мислите само за това земетресение  Rolling Eyes
мен от вчера ми е пламнала главата, деца,мъж, дом, сметките валят, заплатите се бавят, от един вземеш назаем да върнеш на друг. готвене, работа, хич не ми е до трусове  Joy
на всичкото отгоре гадното време ни провали палатките и място не си намирам от яд  Crossing Arms

# 2 367
  • София
Всички имаме грижи, но любопитството понякога надделява.

# 2 368
  • София
И аз цял ден ходих насам-натам, имах работа, свърших доста неща, не съм мислила за трусове и други такива, но като седнах сега тук и вече се свечерява пак ме изби на такива мисли.

# 2 369

Доколкото разбирам повечето щети при по-новите сгради са от паднали мазилки, плочки, настилки, а това според мен се дължи по-скоро на некачествени довършителни работи, отколкото на някакви сериозни пропуски в проектиране и изпълнение на грубия строеж - при тях контролът според мен си е на нивото, което е нужно. За всеки етап се подписват актове, а и конструкторите си следят изпълнението, и са на обекта при всяко наливане на бетон, защото ако се случи нещо тях ще търсят първо. Но от довършителните се пестят пари, като се наемат не особено квалифицирани работници, за да им се плаща по-малко та затова падат мазилки и плочки.
Та ако ти е нужна информация за това кой е строил - питай съседите (все има някой който е купил от строителя) или в съответната община, а може и в ДАГ (зависи кой е издал разрешението за строеж). От там ще те насочат към строителя, който трябва да има архив на цялата строителна документация и не би трябвало да има проблем да ти се даде копие от проектите, а ти ако имаш конкретни съмнения може да си потърсиш експертно мнение от второ лице. Но и това струва пари

Общи условия

Активация на акаунт