Земетресение

• 187 476
  • 3 989
  •   1
Отговори
# 2 340
  • Mars Hotel
Така е, да. Разликите са големи между степените и се увеличават с нарастването на степента - т.е. разликата между 7.3 и 7.2 е много по-голяма, отколкото между 4.3 и 4.2 примерно.

# 2 341
  • София
Земетресение 7 по Рихтер е десет пъти по-силно от 6 по Рихтер.

# 2 342
искам да попитам, тъй като мъж ми твърди, че разликата между степените на рихтер не е една единица, а повече. ще се опитам да обясня - разликата между 6 и 6.1 не е малко, а двойно, а после 6.2 е двойно на 6.1. надявам се, да се разбра. нямам време да ровя, струва ми се странно, но може и да има право.

Не знам дали е точно така, но нещо подобно. Разлика от една десета е голяма, а ако числото отпред е 6-7-8 е огромна. Скалата е логаритмична.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0% … D1%82%D0%B5%D1%80

# 2 343
Благодаря! Значи това в Италия е било доста по-силно.

# 2 344
  • където ми харесва
Някой може ли на кратко за Пловдив да преразкаже (колко е сеизмичен),че от телефона няма как да отворя линка в момента?
Говорят за т.нар. Маришки шев, който бил сред най-силно сеизмичните райони в България, минавал по Марица и обхваща Чирпан и Пловдив. Пише, че там чакали голямо земетресение, защото от 1928г не било имало и тн.
В този ред на мисли, седя и се чудя две неща. Първо, Чирпан си е близо до София. В този ред на мисли, ако има там земетресение скоро, то ще ни раздруса и нас.
Второ, зачитайки се в статия на Уикипедия за въпросното земетресение, се замислих над нещо, давам първо цитат
Цитат
Чирпанското земетресение става в 11:20 на 14 април 1928 година, Велика събота.

Земетресението е с магнитуд 6,8 по Скалата на Рихтер и епицентър на около 8 km северозападно от Чирпан. На 18 април вечерта следва нов силен трус с подобен магнитуд и епицентър близо до Поповица, Пловдивско, но разрушенията от него са по-малки. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина около 15 km.

Жертвите са 107 души, 500 са ранени, 26 хиляди сгради са разрушени, а 21 хиляди други са пострадали.
.
Значи, там е имало в рамките на 4 дни, два силни труса....е ли е възможно, в рамките на няколко дена, да се повтори това от вчера? Защото, всички ни успокояват, че няма да има такъв силен трус, но дори и една идея по-лек такъв, то той би бил достатъчно силен, за да ни разлюлее стабилно...
Или само си се филмирам newsm78

# 2 345
  • Fort Worth, TX
Вие не разбрахте ли, че никой не може да каже нищо със сигурност.Не могат да предскажат земетръсите, както и не могат да дадат гаранция, че няма да ни тресне някое по-силно.

# 2 346
искам да попитам, тъй като мъж ми твърди, че разликата между степените на рихтер не е една единица, а повече. ще се опитам да обясня - разликата между 6 и 6.1 не е малко, а двойно, а после 6.2 е двойно на 6.1. надявам се, да се разбра. нямам време да ровя, струва ми се странно, но може и да има право.

Да, и аз така знам.Не помня точно, но имаше някаква скала, че разликата между две степени, например, е стотици хиляди единици, по-простичко казано-огромна.

Тук има малко кратко инфо, какви разрушения и последствия може да има, според степента
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0% … D1%82%D0%B5%D1%80

Ето и другата скала:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0% … D0%BD%D0%B8%D0%BA

# 2 347
Благодаря за разяснението. Е*ати! Пък аз си мислех, че цифрите след точката са просто за уточнение, както се казва.

# 2 348
Магнитудната скала- тази на Рихтер показва каква е енергията на земетресението.
М се определя по една формулка в която има логаритъм на енергията, отделена при земетресението.
Ще дам пример :
lg 1=0
lg 10=1
lg 1000=3
Много обобщено, но ето това е разликата примерно между земетресения с магнитуд 1 и 3- енергията, която е отделена в първия случай е 10J( или 10^1),   във втория 1000J(или 10^3 J)

# 2 349
Ъ?  newsm78 #Crazy Нищо не разбрах... моля някой по-осведомен да поясни!
Аз поне го разбирам, че ако 6,1 се усеща по някакъв начин, то 6,2 с усеща два пъти по-силно, а 6,3 три пъти.А не, че 6,2 е съвсем малко по силно от 6,1.Поне така схванах, но дали.......

# 2 350
Според мен не е изключено да има, но ще е по-лек от този онази нощ. Стига да е по-лек, както и да е. Страховете са ми от по-силен, както и на всички вас. И все пак се успокоявам и се старая да мисля трезво и адекватно, че щом вървят разни малки цял ден, това е за добро. Всички сеизмолози поне за това са единодушни.
За излизането навън сте прави, че е лудост, но осъзнах и нещо друго -- има си чист психологически момент, в който чувстваш, че ако си навън имаш по-голям контрол над ситуацията и можеш да направиш нещо, да избягаш, да се скриеш и не осъзнаваш реално колко и дали не е по-опасно вън измежду сгради, дървета, кабели, бензиностанции и т.н. Аз лично след втория трус щях да се задуша в апартамента и усетих, че просто имам нужда остра да се махна оттам, без да мисля толкова кое е реално по-безопасното място. В момента в който излязох се почувствах по-добре.

# 2 351
  • София
Мисля че точно това отговаря за нас от Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник :

V   - Сравнително силни  -  Усещат се на открито -   Мазилката се напуква; леките мебели се местят; висящите предмети се клатят  -  геологически ефект няма

# 2 352
имам един ужасен спомен - преди 2-3 години се загубихме в акуила, където наскоро беше станало земетресението. по грешка влязохме в района със съборените къщи, пазеше ги жандармерия, но някак си се оказахме там. този спомен ме преследва и до днес - особено една къща без няколко стени, а вътре съм запомнила да виси полилеи, и оцелелите неща бяха все едно хората току-що са излезли. беше много зловещо. навсякъде имаше цветя на местата, където бяха загинали хората. и като казаха 6 в софия ми се стори много близо до 6.3 там.

# 2 353
  • София
много се изненадах, че доста хора са били по кафенетата набензиностанциите. Мен там би ме било много страх да не стане взрив. Не че зная дали може. Сега в главата ми взеха да излизат разни подробности от сериала Светът след хората - там в една серия обясняваха точно за всички опасности, които дебнат човек извън сградата - падащи предмети, витрини, кабели.

# 2 354
Продавам 2-стаен на 15-и етаж. Няма пукнатини.
Обявата важи докато ми мине страха да се прибера. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт